Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
23.5 C
Athens

Συνταξιούχοι: «Δεύτερη ευκαιρία» για την ενίσχυση των 250 ευρώ – Πώς μπορούν να κάνουν ένσταση όσοι δεν την έλαβαν

Μόλις 14 ημέρες έχουν στην διάθεσή τους για να υποβάλλουν ένσταση στον ΕΦΚΑ όσοι συνταξιούχοι θεωρούν ότι «από λάθος του κράτους» δεν πήραν την έκτακτη ενίσχυση των 250 ευρώ.

Αρκετές είναι οι καταγγελίες των απόμαχων της εργασίας –ακόμη και στο enikonomia.gr- που δηλώνουν ότι ενώ η σύνταξή τους ήταν χαμηλότερη των 600 ευρώ δεν εισέπραξαν –όπως εκτιμούν ότι θα έπρεπε να γίνει- την έκτακτη ενίσχυση που καταβλήθηκε την περίοδο των εορτών. Έτσι, ο e-ΕΦΚΑ τους δίνει την δυνατότητα ένστασης… αλλά μόνο με ηλεκτρονικό τρόπο!

Ο e-ΕΦΚΑ πέρα από τη «δεύτερη ευκαιρία» που δίνει στους συνταξιούχους -που θεωρούν πως αδικήθηκαν- να διεκδικήσουν μέσα από την υποβολή ένστασης το «δώρο» των 250 ευρώ, προτρέπει τους απόμαχους εργασίας να «τσεκάρουν» και εκ νέου τις προϋποθέσεις για την χορήγηση της ενίσχυσης, καθώς υπάρχει περίπτωση να μην πληρούν όλα τα κριτήρια.

Πώς μπορεί να υποβληθεί η ένσταση για τα 250 ευρώ

Όσοι συνταξιούχοι, λοιπόν ακόμα και μετά τον έλεγχο των προϋποθέσεων και της εξακρίβωσης των στοιχείων τους, θεωρούν ότι θα έπρεπε να τους καταβληθεί η έκτακτη οικονομική ενίσχυση, μπορούν να υποβάλλουν ένσταση στέλνοντας e-mail στο bonus2021@efka.gov.gr όπου θα αναγράφουν:

Α) Το ονοματεπώνυμο

Β) Τον ΑΦΜ

Γ) Τον ΑΜΚΑ τους

Η προθεσμία για την υποβολή της ένστασης μέσω e-mail λήγει στις 20 Ιανουαρίου 2022. Η διαδικασία της ένστασης –βάσει των οδηγιών του e-ΕΦΚΑ- μπορεί να γίνει μόνον με τον προαναφερόμενο ηλεκτρονικό τρόπο.

Ποια είναι τα κριτήρια για την καταβολή των 250 ευρώ

Τα κριτήρια από τα οποία προκύπτουν οι τελικοί δικαιούχοι έχουν ανακοινωθεί από την 1η Δεκεμβρίου, είναι συγκεκριμένα και είναι τα εξής (βάσει του αρ. 25 του ν. 4865/2021):

1. Δυνητικοί δικαιούχοι του βοηθήματος είναι όσοι κατά το Νοέμβριο 2021 έλαβαν:

-Οριστική ή προσωρινή σύνταξη ή προκαταβολή κύριας σύνταξης λόγω γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου

-προσυνταξιοδοτική παροχή

-αναπηρικά συνταξιοδοτικά επιδόματα (όσα καταβάλλονται από τον e-ΕΦΚΑ)

-Καταλαμβάνονται επίσης και οι συνταξιούχοι εκείνοι που λαμβάνουν σύνταξη από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 3 του άρθρου 4 του ν.4387/2016 (ανάπηροι πολέμου, καλλιτέχνες, κλπ.)

2. Για την εξαγωγή των τελικών δικαιούχων εξετάστηκαν σωρευτικά οι εξής προϋποθέσεις, βάσει των φορολογικών στοιχείων που έχουν δηλώσει οι ίδιοι οι ασφαλισμένοι:

-Το ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα για το φορολογικό έτος 2021 δεν πρέπει να υπερβαίνει τις επτά χιλιάδες διακόσια (7.200) ευρώ.

-Το ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημά τους (το άθροισμα των φορολογητέων εισοδημάτων του υπόχρεου και του/της συζύγου/μέρους συμφώνου συμβίωσης) δεν πρέπει να υπερβαίνει τις δεκατέσσερις χιλιάδες τετρακόσια (14.400) ευρώ.

Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού, η οποία προκύπτει από την πράξη διοικητικού προσδιορισμού ΕΝΦΙΑ έτους 2021 (φορολογικού έτους 2020), δεν πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των διακοσίων χιλιάδων (200.000) ευρώ.

-Είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας και έχουν υποβάλλει δήλωση φορολογίας εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2020.

Όσοι συνταξιούχοι θεωρούν ότι θα έπρεπε να τους καταβληθεί η έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 250 ευρώ και αυτό δεν έγινε, θα πρέπει αρχικά να ανατρέξουν στα στοιχεία των φορολογικών τους δηλώσεων, προκειμένου να διαπιστώσουν αν πληρούν σωρευτικά τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις που αναφέρθηκαν παραπάνω.

Οδηγίες εξακρίβωσης του δηλωθέντος φορολογητέου εισοδήματος στην ψηφιακή πύλη myAADE

Α) Οι φορολογούμενοι μέσω της ψηφιακής πύλης myAADE επιλέγοντας Εφαρμογές και Δημοφιλείς Εφαρμογές οδηγούνται στη Δήλωση ΦΕΦΠ και Δήλωση Ε9/ΕΝΦΙΑ.

Μέσω των δηλώσεων αυτών εκτυπώνονται οι Πράξεις Προσδιορισμού Φόρου εισοδήματος φορολογικού έτους 2020 και φόρου ΕΝΦΙΑ για το έτος 2021.

Το φορολογητέο εισόδημα μπορεί να αναζητηθεί στον πίνακα Γ1 της Πράξης Προσδιορισμού Φόρου εισοδήματος αντίστοιχα για κάθε σύζυγο/ΜΣΣ όπως επισημαίνεται στην παρακάτω εικόνα. Υπενθυμίζεται ότι το ατομικό εισόδημα δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τις 7.200 €, ενώ στην περίπτωση έγγαμων φορολογούμενων το οικογενειακό εισόδημα δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τις 14.400€.

Η αξία της ακίνητης περιουσίας μπορεί να αναζητηθεί στον πίνακα Γ της Πράξης Προσδιορισμού Φόρου ΕΝΦΙΑ όπως επισημαίνεται παρακάτω. Για την αξία της ακίνητης περιουσίας, τονίζεται ότι λαμβάνεται υπόψη η πράξη που αναφέρεται σε Διοικητικό Προσδιορισμό Φόρου και όχι οι τυχόν μετέπειτα πράξεις οι οποίες αναφέρονται σε Διορθωτικό Προσδιορισμό και οι οποίες προκύπτουν από τις δηλώσεις Ε9 που υποβάλλονται μετά την έκδοση της Πράξης Διοικητικού Προσδιορισμού ΕΝ.Φ.Ι.Α..

Η συνολική αξία των ακινήτων του υπόχρεου, του/της συζύγου/ΜΣΣ και των εξαρτώμενων τέκνων δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τις 200.000 €.

Η ένδειξη για τον φορολογικό κάτοικο αλλοδαπής τηρείται στο Μητρώο της Α.Α.Δ.Ε και εμφανίζεται στη στήλη της Πράξης Προσδιορισμού Φόρου εισοδήματος στην ανάλυση των κωδικών -ποσών με τον κωδικό 319 για τον υπόχρεο και/ή 320 για τη σύζυγο/ΜΣΣ

Επιπλέον στην ίδια στήλη με τους κωδικούς 003 και 004 αναγράφεται το πλήθος των εξαρτώμενων τέκνων.

Τα εξαρτώμενα μέλη στο σύνολό τους (εξαρτώμενα τέκνα και λοιπά εξαρτώμενα μέλη), εμφανίζονται στον πίνακα 8 της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2020.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Έλον Μασκ: «Καταρρέει ο πληθυσμός της Ελλάδας» – Τι ανέφερε ο ιδιοκτήτης της Χ

– Σε ανάρτηση στην πλατφόρμα X προχώρησε ο ιδιοκτήτης της Space-X, της Tesla και πολλών άλλων εταιρειών Έλον Μασκ αναφορικά με την τραγική κατάσταση...
Ένεση ρευστότητας από τις τράπεζες 15 δισ. ευρώ σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Σούπερ μάρκετ και τράπεζες: Ποιες ημέρες δεν θα λειτουργήσουν και γιατί

Κλειστά αναμένεται να παραμείνουν για 3 ημέρες τα σούπερ μάρκετ της χώρας για τους καταναλωτές λόγω της μεταφοράς της αργίας του Πάσχα.  Δηλαδή τα σούπερ μάρκετ...

Μετρά αντίστροφα ο χρόνος για την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν 

Στην απόφαση, να πλήξει με επώδυνο τρόπο το Ιράν, αλλά χωρίς να προκαλέσει έναν περιφερειακό πόλεμο, κατέληξε το πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ, με τον χρόνο να μετρά αντίστροφα για...
Σε απεργιακό κλοιό η χώρα την Τετάρτη

Σε απεργιακό κλοιό η χώρα την Τετάρτη 17 Απριλίου – Ποιοι απεργούν, τι ώρα...

Πανελλαδική απεργία μεθαύριο Τετάρτη 17 Απριλίου την οποία προκήρυξε η ΓΣΕΕ ζητώντας αυξήσεις στους μισθούς, επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων και προστασία του εισοδήματος απο...

Ευρωεκλογές: Η δημοσκόπηση της Prorata που συνεργάζεται με τον ΣΥΡΙΖΑ δίνει στη ΝΔ ποσοστό...

Σημαντική ενίσχυση των κομμάτων που κινούνται δεξιά της Νέας Δημοκρατίας καταγράφει η δημοσκόπησ που διενεργεί η εταιρεία PRORATA για λογαριασμό της τηλεόρασης του ATTICA TV το οποίο συνεργάζεται...

Μητσοτάκης: Να πολεμήσουμε τη χαλαρή ψήφο – Στείλτε μήνυμα σταθερότητας στις κάλπες

“Να πάρουμε τις ευρωεκλογές πολύ στα σοβαρά. Να πολεμήσουμε τη χαλαρή ψήφο” δήλωσε ο πρωθυπουργός αμέσως μετά την ανακοίνωση των 42 υποψηφιοτήτων που θα...

Διασύνδεση POS: Ξεκίνησαν οι έλεγχοι από την ΑΑΔΕ – Δρομολογήθηκαν τα πρώτα πρόστιμα

Προς ολοκλήρωση βαίνει η διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές των υπόχρεων προς διασύνδεση επιχειρήσεων. Ήδη το 90% των επιχειρήσεων είτε έχει διασυνδέσει...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Ισραήλ: Για τρίτη διαδοχική ημέρα συνεδριάζει το Πολεμικό Συμβούλιο

Σε πυρετώδεις διαβουλεύσεις επιδίδονται και πάλι σήμερα οι Ισραηλινοί  προκειμένου να καταρτίσουν έναν χάρτη αντιποίνων...

Άγιοι Ανάργυροι: Σε “ειδικό δωμάτιο” των φυλακών Κορυδαλλού ο 39χρονος

Στις φυλακές Κορυδαλλού, προκειμένου να παραμείνει στην ψυχιατρική πτέρυγα των φυλακών, οδηγήθηκε τη Δευτέρα...

7 θαυματουργές ιδιότητες του φασκόμηλου στον ανθρώπινο οργανισμό!

Πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά! Το φασκόμηλο πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά προσφέρει «απλόχερα» στον ανθρωπινό οργανισμό...

Γερμανία: Ο πληθωρισμός υποχωρεί, αλλά η ανησυχία παραμένει

Αχτίδα ελπίδας για τους καταναλωτές στη Γερμανία, μετά τις συνεχείς αυξήσεις τιμών τα τελευταία...