Συντάξεις, φορολογικό στο επίκεντρο των σημερινών επαφών Τσακαλώτου-Αχτσίογλου με θεσμούς

27
Τσακαλώτος: Μόνιμες μειώσεις φόρων από το 2019

Τα δημοσιονομικά ζητήματα που απαιτούν περαιτέρω τεκμηρίωση στο πλαίσιο της β’ αξιολόγησης τέθηκαν στο τραπέζι της σημερινής συνάντησης του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και της υπουργού Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών.

Όπως ανέφερε κυβερνητικός παράγοντας μετά το τέλος της συνάντησης, τα ζητήματα αυτά αφορούν:

-Στο θέμα του δημοσιονομικού κενού 2% του ΑΕΠ, το οποίο υπάρχει το 2019 σύμφωνα με το ΔΝΤ.

-Στο πόσοι Έλληνες πληρώνουν φόρο εισοδήματος (σ.σ. κατά το ΔΝΤ, το 50% των φορολογουμένων δεν καταβάλλουν φόρο εισοδήματος λόγω του υψηλού αφορολόγητου).

-Στο ύψος της κρατικής χρηματοδότησης προς το ασφαλιστικό σύστημα. Κατά τον κυβερνητικό παράγοντα, τα στοιχεία του ΔΝΤ στο συγκεκριμένο ζήτημα είναι υπερβολικά.

Τα προαναφερθέντα ζητήματα, όπως ανέφερε ο κυβερνητικός αξιωματούχος, τίθενται προς εξέταση στα τεχνικά κλιμάκια, ενώ και οι κυβερνητικές προτάσεις για τα θετικά μέτρα θα συζητηθούν σε ειδικά τεχνικά κλιμάκια.

Ο συγκεκριμένος παράγοντας προέβλεψε ότι θα «σβήσει» η διαφορά μεταξύ ελληνικής πλευράς και θεσμών για το δημοσιονομικό κενό του 2018, ενώ διέψευσε ότι το ΔΝΤ ζήτησε σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων την περικοπή των συντάξεων από το 2018.

Αύριο (κατά πάσα πιθανότητα στις 15.00) θα υπάρξει συνάντηση σε υπουργικό επίπεδο για τα εργασιακά και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Για τα δημοσιονομικά, ενδέχεται να υπάρξει νέα συνάντηση το απόγευμα της Δευτέρας.

Διαβάστε επίσης:  Κοινωνικό μέρισμα σε 1,5 εκατ. δικαιούχους

Αισιόδοξος ο Σχοινάς

Την ίδια ώρα την αισιοδοξία του ότι θα κλείσει η αξιολόγηση εξέφρασε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, από το βήμα του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών. Ωστόσο, δεν θέλησε να εστιάσει τι μέλλει γενέσθαι την 20η Μαρτίου αφού, όπως είπε, οι συζητήσεις είναι σε εξέλιξη και υπογράμμισε ότι «το 2010 η κατάσταση ήταν απελπιστική, ενώ τώρα έχει εξομαλυνθεί».

Αναφερόμενος στο μέλλον της Ευρώπης, ο κ. Σχοινάς σημείωσε ότι υπάρχουν 5 σενάρια για την επόμενη μέρα και σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει το σενάριο της καταστροφής της.

Εστιάζοντας στην Ελλάδα, επισήμανε ότι θα είναι στην πρώτη ταχύτητα και στον σκληρό πυρήνα της. «Η Ελλάδα είναι καταδικασμένη να είναι στην πρώτη ταχύτητα» και θα είναι, κατέστησε σαφές, προσθέτοντας ότι «είναι μαγαζί γωνία στον γεωπολιτικό χάρτη της Νοτιο-ανοτολικής Ευρώπης».

Το σημαντικό ωστόσο για τον κ. Σχοινά είναι τι θα κάνει η Ελλάδα για να είναι στην πρώτη ταχύτητα. Μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να φτιάξει το κράτος και από κράτος εργοδότης να γίνει πάροχος υπηρεσιών, και προσέθεσε: «Μέχρι τώρα το κράτος έχει φτηνήνει και δεν έχει μικρύνει». Στα πολύ σημαντικά που έχουν υλοποιηθεί είναι, όπως είπε, το Συμβούλιο Δημοσιονομικής Πολιτικής, το οποίο παρατηρεί τη σωστή εκτέλεση των προϋπολογισμών.