ΣΥΡΙΑ: Ρωσικό ηλεκτρομαγνητικό «νέφος» στην Α.Μεσόγειο – «Τέλεια παγίδα» κατά της Δύσης

237
ΣΥΡΙΑ: Ρωσικό ηλεκτρομαγνητικό «νέφος» στην Α.Μεσόγειο – «Τέλεια παγίδα» κατά της Δύσης

Τα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο σε επικείμενη ένοπλη σύγκρουση στην Συρία, τόσο στην στεριά όσο, στον αέρα και την θάλασσα.

Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις κατέχουν τα πιο προηγμένα και αποτελεσματικά συστήματα αυτού του τύπου, με την χρήση των οποίων έχουν δημιουργήσει ήδη ένα ηλεκτρομαγνητικό (EW) «νέφος» που καλύπτει την Α.Μεσόγειο ενόψει της συριακής διαμάχης.

Πρόκειται για ένα πραγματικά τρομερό σχέδιο της Μόσχας, το οποίο έρχεται στην επιφάνεια, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματικούς και πλήθος δημοσιευμάτων, για την δημιουργία στην ουσία μιας τεράστιας βάσης ηλεκτρονικών και ηλεκτρομαγνητικών όπλων στην Συρία, με στόχο τον έλεγχο της Α.Μεσογείου και το μπλοκάρισμα νατοϊκών και άλλων δυνάμεων στην περιοχή χωρίς να «πέσει» μία σφαίρα».

Σύμφωνα μάλιστα με τον επικεφαλής της Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων, υποστράτηγο Raymond Thomas, οι Ρώσοι φέρονται να «απενεργοποιούν» ακόμη και τα αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου EC-130 Compass Call της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας που πετούν κοντά στις συριακές ακτές ενώ η δράση αυτών των όπλων φτάνει έως την Κύπρο και την Τουρκία.

Ρωσικές πληροφορίες αναφέρουν ότι τα GPS σε ορισμένες μεγάλες περιοχές της Α. Μεσογείου ήδη δεν λειτουργούν.

Για τον σκοπό αυτόν, ορισμένα πολεμικά πλοία του ρωσικού ναυτικού, από τα 26 που ευρίσκονται έξω από τις συριακές ακτές και συμμετέχουν στην επιχείρηση θαλάσσιου αποκλεισμού της περιοχής αυτής, έχουν εφοδιαστεί με συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου.

Τα συστήματα αυτά ενεργοποιούνται ανάλογα με τις διαταγές που προέρχονται από την Μόσχα.

Επίσης, το πλοίο υποκλοπών Yuri Ivanof του Ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού, που πλέει ήδη στη Μεσόγειο Θάλασσα αποτελεί το κύριο θαλάσσιο πυλώνα αυτής της τρομερής ρωσικής επιχείρησης κατά του ΝΑΤΟ.

Στον αέρα ρωσικά ιπτάμενα ραντάρ Α-50 συμβάλλουν στην αποστολή αυτή ενώ στο έδαφος, κινητά επί τροχοφόρων οχημάτων με συστήματα ηλεκτρονικού πόλεμου «Murmansk-BN», είναι σε θέση να καταγράφουν τις εχθρικές δυνάμεις και να «αποπροσανατολίζουν» τον πιθανό αντίπαλο σε απόσταση άνω των 5 χιλιάδων χιλιομέτρων.

Μοίρα ρωσικών ελικοπτέρων εφοδιασμένων με το σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου «Richag-AV» έχει προσγειωθεί στην ρωσική αεροπορική βάση στην Συρία και πραγματοποιεί πτήσεις.

Το σύστημα αυτό είναι ικανό να εντοπίσει την ακτινοβολία των ράδιο-ηλεκτρονικών μέσων του εχθρού να τα αναλύσει και να «αλλάξει» τα δεδομένα ανακατευθύνοντας ακόμα και την πτήση των πυραύλων όπως είχε γίνει τον Απρίλιο του 2018 με αμερικανικούς Tomahawk.

Επιπλέον, μεταφέρθηκε στην Συρία και η επίγεια εκδοχή του, το συγκρότημα ηλεκτρονικού πολέμου «krasukha EW σύστημα-4» επί τροχοφόρου οχήματος, ικανό να παράγει ευρυζωνικές παρεμβολές στις ραδιοεπικοινωνίες της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών, του Αμερικανικού Στρατού, συμπεριλαμβανομένων των αμερικανικών δορυφόρων πληροφοριών Lakros και Onyx.

Το σύστημα αυτό διαφέρει από το «Richag-AV», διότι λειτουργεί από το έδαφος, ενώ το άλλο είναι εγκατεστημένο σε αεροσκάφη και ελικόπτερα.

Η Ρωσία έχει επίσης έτοιμο για επιχειρησιακή χρήση ένα νέο ηλεκτρομαγνητικό όπλο, τον πύραυλο Alabuga, ικανό να «εξουδετερώσει» όλα τα προηγμένα οπλικά συστήματα του εχθρού τα οποία στηρίζονται σε εξελιγμένα ηλεκτρονικά.

Διαβάστε επίσης:  Πώς θα επιδοτηθούν οι συνεπείς δανειολήπτες

Πρόκειται για ένα ισχυρό πύραυλο EMR με το κωδικό όνομα «Alabuga» ο οποίος όταν εκραγεί στο κατάλληλο ύψος θα εκπέμψει ΗΜΠ σε ακτίνα 2500 χλμ. καταστρέφοντας όλα τα ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά συστήματα.

Το όπλο αυτό βυθίζει οποιαδήποτε χώρα στο σκοτάδι και θα είχε ανυπολόγιστες συνέπειες σχεδόν σε όλο το φάσμα των ανθρωπινών δραστηριοτήτων.

Σκοπός του ρωσικού γενικού επιτελείου με όλα αυτά τα «καλούδια» είναι η δημιουργία ηλεκτρομαγνητικού νέφους, το μπλοκάρισμα όλων των νατοϊκών συστημάτων μάχης σε πολεμικά πλοία και αεροσκάφη, ενώ από προχθές διεξάγεται η μεγάλη αεροναυτική άσκηση «Bright Star 2018» με συμμέτοχη μονάδων από Αίγυπτο, Ηνωμένες Πολιτείες, Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ιορδανία, Ελλάδα, Βρετανία, Ιταλία και Γαλλία.

Το ρωσικό καταδρομικό κατευθυνόμενων πυραύλων «Marshal Ustinov» με πλήρες το οπλοστάσιο πυραύλων τύπου Cruise που διαθέτει, έχει κύρια αποστολή να μπλοκάρει τον εναέριο χώρο της βάσης της RAF στην Κύπρο.

Τα βρετανικά αεροσκάφη δεν δύναται να πετάξουν άνετα και να διεξάγουν αποστολές μάχης στην Συρία.

Κατά συνέπεια, οι σύμμαχοι των ΗΠΑ δεν θα είναι πλέον σε θέση να εκτοξεύουν πυραύλους και βόμβες στη Συρία, όπως συνέβη τον περασμένο Απρίλιο.

Υπενθυμίζουμε ότι η πρώτη αναφορά για τις τελευταίες ρωσικές εξελίξεις στον τομέα των συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου εμφανίστηκε στα τέλη του 2014, όταν το αμερικανικό αντιτορπιλικό «Donald Cook» βίωσε στον Εύξεινο πόντο όλες τις δυνατότητες των ρωσικών συστημάτων EW.

Οι Αμερικανοί διαμαρτύρονται επανειλημμένα για τα ρωσικά συστήματα EW στη Συρία, τα οποία κυριολεκτικά «μπλοκάρουν την αμερικανική αεροπορία”.

Ο επικεφαλής της διοίκησης των Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ, στρατηγός Ρέιμοντ Τόμας, δήλωσε πρόσφατα :

«Η Συρία είναι πλέον η πιο «μολυσμένη» ηλεκτρομαγνητικά περιοχή του πλανήτη, όπου η Ρωσία δοκιμάζει συνεχώς πάνω σε αμερικανικές δυνάμεις συστήματα EW, σχεδόν κάθε μέρα.

Η Μόσχα δεν έχει εγκαταστήσει απλά ζώνες no-fly, αλλά αρέσκεται να απενεργοποιεί τα κρυπτογραφημένα κανάλια επικοινωνίας και τις ραδιο-ηλεκτρονικές συσκευές των αεροσκαφών μας που πετούν εκεί.

Το Πεντάγωνο είναι έξαλλο με την ρωσική θρασύτητα, επειδή δεν γνωρίζουν καν τι όπλα και τι εξοπλισμό θα πρέπει να διαθέσουν κατά των Ρώσων».

Ο καθηγητής του πανεπιστημίου του Τέξας, Τοντ Χάμφρις, δήλωσε ότι «οι ΗΠΑ με την χρήση εξελιγμένων μη επανδρωμένων οχημάτων και πυραύλων ακριβείας μόνο, δεν είναι πλέον αποτελεσματικές στο σύγχρονο πεδίο της μάχης, όπου η Ρωσία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει πραγματικά τρομερά συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου.

Αυτό ακριβώς εξακριβώσαμε και στην Κριμαία το 2014, όταν δεν μπορούσαμε να ελέγξουμε τον εναέριο χώρο της χερσονήσου».

Η ουσία είναι ότι η Ρωσία έχει δημιουργήσει στην Μέση Ανατολή τις συνθήκες εκείνες κάτω από τις οποίες καμία δυτική αεροπορική ή χερσαία δύναμη δεν θα είναι σε θέση να αναλάβει στρατιωτική δράση χωρίς ισχυρές παρεμβολές. Αυτό δεν αλλάζει προς το παρόν με τίποτα.

Πηγή: pentapostagma.gr