Η επόμενη ημέρα στο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα παζλ για πολύ δυνατούς λύτες. Από την μία είναι ο Στέφανος Κασσελάκης που δεν το κουνάει ρούπι και από την άλλη ένα σωρό στελέχη, όπου ο καθένας έχει τις δικές του φιλοδοξίες, την δική του προσωπική ατζέντα.
Ο Κασσελάκης νιώθει ότι εντός του κόμματος, που υποτίθεται ότι διοικεί, είναι μειοψηφία. Οι Kasselakistas δεν αρκούν για να του προσφέρουν ανέφελη συνεδρίαση στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος στις 6 και 7 Σεπτεμβρίου κι ένα Καταστατικό Συνέδριο, όπου θα περάσει τις αλλαγές στο καταστατικό του κόμματος μετατρέποντας τον εαυτό του σε… αυτοκράτορα.
Στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ μετά τις αποχωρήσεις των «53» και της ομάδας Αχτσιόγλου, η ομάδα του Νίκου Παππά έχει την μεγαλύτερη δύναμη, αλλά και πάλι δεν είναι η πλειοψηφία. Από εκεί και πέρα ισχυρή είναι η δυναμική του Παύλου Πολάκη, ο οποίος μάλιστα επιμένει ότι στην Κεντρική Επιτροπή θα καταθέσει πρόταση μομφής κατά του Κασσελάκη. Ο Πολάκης ποντάρει και στους ψήφους των «87», δηλαδή των παραδοσιακών Τσιπρικών, οι οποίοι βρίσκονται σε ένα δίλλημα. Αν πρέπει δηλαδή να στηρίξουν την πρόταση μομφής του Πολάκη. Αν την στηρίξουν, τότε η πρόταση μομφής περνάει και ο Κασσελάκης θα συρθεί σε νέα εκλογική διαδικασία, δίχως να έχει συμπληρώσει ένα χρόνο στην προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ.
Εδώ όμως υπάρχει ένα μεγάλο αλλά. Εάν οι «87» στηρίξουν την πρόταση Πολάκη, τότε μετατρέπουν τον «αψύ Σφακιανό»-σύμφωνα με την φράση του Αλέξη Τσίπρα, σε πραγματικό ρυθμιστή του ΣΥΡΙΖΑ και του ανοίγουν τον δρόμο προς την προεδρία. Όμως οι περισσότεροι εκ των «87» είναι στα μαχαίρια με τον Πολάκη, κάποιοι εκ των οποίων έχουν λογοφέρει εντός των οργάνων, ενώ άλλοι, όπως ο Κώστας Ζαχαριάδης έχει δηλώσει στον Τύπο ότι «ο Πολάκης και οι τακτικές του είναι επιζήμιες για το κόμμα». Οπότε η πρόταση της Όλγας Γεροβασίλη προς τον Στέφανο Κασσελάκη για να προσφύγει ο ίδιος σε κάλπες, αφενός μεν βάζουν την πρόταση μομφής του χανιώτη βουλευτή στις καλένδες και από την άλλη επιτρέπουν στους «87» να διεκδικήσουν την προεδρία του κόμματος είτε μέσω της ίδιας της Γεροβασίλη, είτε μέσω του Σωκράτη Φάμελου.
Αν ο Κασσελάκης ακούσει την προτροπή της Γεροβασίλη και προσφύγει ο ίδιος στην βάση του κόμματος, τότε θα περάσει το μήνυμα πως άγεται και φέρεται από τα παλιά στελέχη του κόμματος, οι οποίοι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο δείχνουν προς την βάση ότι αυτοί είναι οι «φύλακες του ναού». Κάτι που σε καμία περίπτωση δεν επιθυμεί η νέα τάξη πραγμάτων στον ΣΥΡΙΖΑ. Δηλαδή οι στενοί συνεργάτες του Στέφανου Κασσελάκη και οι βουλευτές που τον στηρίζουν. Γι’ αυτό και κάποιοι από αυτούς, όπως ο Πέτρος Παππάς και η Νίνα Κασιμάτη. Τουναντίον ο Πέτρος Παππάς όχι μόνο τάχθηκε εναντίον της πρότασης Γεροβασίλη, αλλά έριξε και το γάντι ζητώντας να καταθέσουν πρόταση μομφής και αν έχουν προτάσεις, να τις καταθέσουν.
Στην ίδια γραμμή βρίσκεται και η Νίνα Κασιμάτη η οποία ερωτηθείσα για την πρόταση Γεροβασίλη για εσωκομματικές κάλπες, σημείωσε: «Άκουσα με ενδιαφέρον την τοποθέτηση αυτή, μου θύμισε και την παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα πριν από το Συνέδριο. Η άποψη δοκιμάστηκε στο Συνέδριο και αποδοκιμάστηκε. Κατά τη γνώμη μου είναι λάθος η άποψη. Δεν βρίσκω κανέναν λόγο κάθε 6 μήνες να ζητούν όσοι διαφωνούν με τον Κασσελάκη την προσφυγή στις κάλπες».