Το χάος επιτείνεται στον ΣΥΡΙΖΑ αφού ο Σωκράτης Φάμελλος δεν παραιτείται από τη θέση του επικεφαλής της ΚΟ παρά την απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη να τον αντικαταστήσει με τον Νίκο Παππά.
Αναλυτικά ο νυν επικεφαλής της ΚΟ τόνισε: “Η πρόταση αυτή μας οδηγεί σε ακόμη μεγαλύτερη εσωστρέφεια. Τα πραγματικά προβλήματα δεν κουκουλώνονται με αιφνιδιασμούς και καθαιρέσεις. Η ΚΟ εδώ και 11 μήνες λειτουργεί με ενότητα και ομοψυχία. Έχει παράξει σπουδαίο κοινοβουλευτικό έργο.
Η ΚΟ δεν είναι το πρόβλημα. Η προταση αντί να διορθώσει τα λάθη και να αντιμετωπίσει τα πραγματικά προβλήματα κάνει τα πράγματα πολύ χειρότερα. Δεν παραιτούμαι. Να ακολουθηθούν οι διαδικασίες που προβλέπονται από το καταστατικό λειτουργίας της ΚΟ. Να τεθεί σε μυστική ψηφοφορία η πρόταση μομφής εναντίον μου”.
Την ανακοίνωση του Σωκράτη Φάμελλου ότι δεν παραιτείται ακολούθησε διάλειμμα αφού η ΚΟ βρέθηκε μπροστά σε μία κατάσταση χωρίς προηγούμενο.
Έτσι, σχηματίστηκαν πηγαδάκια βουλευτών έξω από την αίθουσα της γερουσίας, στα οποία όπου συζητούνταν το τι μέλλει γενέσθαι.
Σύμφωνα με την πλευρά βουλευτών που πρόσκεινται στον Στέφανο Κασσελάκη, το μόνο που μπορεί να γίνει είναι να μπει σε ψηφοφορία η πρόταση του προέδρου του κόμματος και εφόσον γίνει αποδεκτή και ψηφιστεί από τους παρόντες βουλευτές, ορίζεται νέος πρόεδρος της ΚΟ ο Νίκος Παππάς.
Σε αντίθετη περίπτωση, δημιουργείται πολιτικό αδιέξοδο. Πάντως μέχρι στιγμής οι συσχετισμοί στην ΚΟ φαίνεται να είναι έστω και οριακά υπέρ του Στέφανου Κασσελάκη.
Οι Γ. Kαραμέρος και Σ. Κεδίκογλου πρότειναν να αναβληθεί η ψηφοφορία επί της πρότασης του προέδρου για αλλαγές στην ηγεσία της ΚΟ όμως ο Στέφανος Κασσελάκης που παρεμβαίνει στην συνεδρίαση διαδικτυακά επέμεινε ότι η διαδικασία πρέπει να ολοκληρωθεί σήμερα.
Να σημειωθεί ότι στην αίθουσα της γερουσίας βρίσκονται αυτή τη στιγμή 33 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, αφού έχει παραιτηθεί ο Οθων Ηλιόπουλος και -κατά πάγια τακτική του- δεν παρευρίσκεται ο Αλέξης Τσίπρας.
Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, από αρκετούς βουλευτές έχει ασκηθεί κριτική στην πρωτοβουλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και συνολικά στην στάση του το τελευταίο διάστημα.
Ενδεικτική της σφοδρότητας της κριτικής ήταν τοποθετήσεις βουλευτών που έκαναν λόγο για «υποτίμηση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ» αλλά και για «στοχοποίηση» μελών της στην εισηγητική ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη. Από αρκετούς βουλευτές μάλιστα ζητήθηκε ο πρόεδρος του κόμματος να πάρει πίσω την πρότασή του.
Για να περάσει η πρόταση του Στέφανου Κασσελάκη απαιτούνται 17 (δεκαεπτά) τουλάχιστον θετικές ψήφοι, ενώ αξίζει να επισημανθεί πως υπάρχει για τους βουλευτές και η δυνατότητα του “λευκού”.
Σε περίπτωση που η πρόταση δεν εγκριθεί οδηγούμαστε σε πρωτόγνωρες καταστάσεις για κοινοβουλευτικό κόμμα, πόσω, δε, μάλλον της αξιωματικής αντιπολίτευσης.