Με το βλέμμα στραμμένο στις κάλπες των Συνέδρων εξέπνευσε χθες η προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.
Σήμερα εκπνέει και η ημερομηνία εγγραφής νέων μελών, ώστε αυτά να μπορούν να συμμετάσχουν στις εκλογές των Συνέδρων, οι οποίες θα λάβουν χώρα το επόμενο Σαββατοκύριακο και αναμένεται να αποτυπώσουν τον συσχετισμό δυνάμεων στο εσωτερικό του κόμματος.
Η ανθρωπογεωγραφία του ΣΥΡΙΖΑ, όπως θα προκύψει μετά την σημερινή ολοκλήρωση εγγραφής μελών και την εκλογή συνέδρων, θα καθορίσει τις εξελίξεις στο κόμμα που οδεύει προς συνέδριο στις 8 – 10 Νοεμβρίου.
Το συνέδριο και η ανθρωπογεωγραφία του
Η λίστα των υποψηφίων προέδρων – που κατά πληροφορίες δεν παρουσιάζει εκπλήξεις – αναμένεται να δημοσιοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα και πιθανότατα την ερχόμενη Τρίτη ή Τετάρτη, οπότε θα συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία.
Έληξε χθες το βράδυ η προθεσμία κατάθεσης υποψηφιοτήτων για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ και αξίζει να αναφέρουμε πως στο site του κόμματος μπορούμε να δούμε τα πόθεν έσχες του Παύλου Πολάκη, του Σωκράτη Φάμελλου, του Νικόλα Φαραντούρη, του Απόστολου Γκλετσου αλλά και του Στέφανου Κασσελάκη.
Η κατάθεση του ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ προς δημοσίευση εξάλλου μαζί με έναν ελάχιστο αριθμό 30 υπογραφών μελών της Κεντρικής Επιτροπής, ήταν προϋπόθεση κατάθεσης υποψηφιοτήτων.
Με την λήξη σήμερα της διορίας εγγραφής μελών, ωστόσο, ξεκινά στον ΣΥΡΙΖΑ η μάχη των συνέδρων που θα κρίνει το μέλλον του κόμματος.
Καθώς, τα μέλη που θα εγγραφούν μέχρι και σήμερα θα εκλέξουν το επόμενο Σαββατοκύριακο τους συνέδρους για το Συνέδριο που είναι προγραμματισμένο για 8-10 Νοεμβρίου.
Οι συσχετισμοί λοιπόν που θα προκύψουν στο σώμα των συνέδρων, θα κρίνει τις αποφάσεις θα λάβει ο Στέφανος Κασσελάκης (Αν δηλαδή θα πράξει αυτό που είπε και στην συνέντευξή του στο ERTNEWS πως θα ζητήσει ανατροπή της άρσης εμπιστοσύνης, κατάθεση υποψηφιότητας και εκλογές νέας Κεντρικής Επιτροπής μαζί με τον πρόεδρο).
Θα κρίνει όμως αυτή η ανθρωπογεωγραφία ακόμα σύμφωνα με αρκετά στελέχη και τον ίδιο τον χρόνοι ή ακόμα και τον χώρο διεξαγωγής του Συνεδρίου.
Καθώς, με το φάσμα της διάσπασης να πλανάται όλο και πιο χαμηλά πάνω από το κόμμα, πολλοί είναι αυτοί που υπαινίσσονται πως το χρονικό διάστημα των 15 ημερών δεν είναι επαρκές για να επιτευχθεί κλίμα αποτροπής της.