Tα παραλειπόμενα του debate Τσίπρα-Μεϊμαράκη

151

Η τηλεμαχία ξεκίνησε με οκτώ λεπτά καθυστέρηση με τους δύο πολιτικούς να στέκονται όρθιοι μπροστά στους έξι δημοσιογράφους και τον nσυντονιστή Πάνο Χαρίτο.

Από τις πιο χαρακτηριστικές στιγμές ίσως ήταν η παρατήρηση του κ. Μεϊμαράκη προς τον σκηνοθέτη, επειδή εμφανιζόταν στο πλάνο ο κ. Τσίπρας ψηλότερος. «Θα παρακαλούσα τον σκηνοθέτη να μας έχει τουλάχιστον ισοϋψείς με τον κ. Τσίπρα. Το παρακολουθώ πολλή ώρα και βλέπω τον κ. Τσίπρα σαν να ψήλωσε πολύ ξαφνικά» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, κάνοντας σήμα με τα χέρια του. «Δεν νομίζω ότι το ύψος έχει σημασία και δεν μετράνε τώρα αυτά» απάντησε ο κ. Τσίπρας.

Μάλιστα, ο κ. Μεϊμαράκης έδωσε συνέχεια στο θέμα και κατά την έξοδό του από την ΕΡΤ δηλώνοντας ότι δεν ήταν δυσαρεστημένος μόνο για την ανισότητα που προέκυψε από την επιλογή του σκηνοθέτη να «ψηλώσει» τον κ. Τσίπρα.

Τον ενόχλησε, όπως είπε, η όλη συμπεριφορά της ΕΡΤ από το πρωί, αλλά απέφυγε να επεκταθεί.

Από τα ευχάριστα της τηλεμαχίας ήταν η στιχομυθία τη στιγμή που τελείωσαν οι «κόκκινες κάρτες» του Αλέξη Τσίπρα. «Μην σε νοιάζει. Θα παίρνω από τον δικό μου χρόνο και θα σου δίνω λίγο» του είπε ο κ. Μεϊμαράκης.

Προτού αρχίσει η τηλεμαχία, ο κ. Τσίπρας έσπευσε να χαιρετίσει τον κ. Μεϊμαράκη, αλλά δυσκολεύτηκε επειδή τον τραβούσαν τα καλώδια.

Από τις ατάκες που ξεχώρισαν ήταν εκείνη του κ. Μεϊμαράκη, ο οποίος απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα είπε: «Τι είστε, ωρομίσθιος και διαμαρτύρεστε ότι κάνατε διαπραγμάτευση επί 17 ώρες;» για να εισπράξει την απάντηση του συνομιλητή του: «Αντιπαρέρχομαι τις κατηγορίες του κ. Μεϊμαράκη που με αποκάλεσε ‘ωρομίσθιο’, ενώ πριν από λίγες ημέρες με είπε ότι ψάχνω “αυτοφωράκια”. Δεν μετράει ο χρόνος της διαπραγμάτευσης. Εκείνο που μετράει είναι το συναίσθημα που δημιούργησε αυτή η μάχη για τα συμφέροντα του ελληνικού λαού».

Στιγμή που ανέβηκαν οι τόνοι όταν ο κ. Μεϊμαράκης ρώτησε: «Γιατί θέλετε να μας τελειώσετε κύριε Τσίπρα; Γιατί δεν εφαρμόσατε όσα υποσχεθήκατε».

Ο κ. Μεϊμαράκης επέμενε επίσης συνεχώς στο να αναδείξει την «μνημονιακή στροφή» τού τέως πρωθυπουργού: «Από τότε που υπέγραψε το Μνημόνιο έπαθε αλλοίωση χαρακτήρος; Είναι δυνατόν να παίζετε τόσο φτηνιάρικα παιχνίδια»; Είπε επίσης: «Είναι νεομνημονιακός και βρίσκει δικαιολογίες που δεν στέκουν».

Διαβάστε επίσης:  Τσίπρας: Επιτακτική ανάγκη να στηριχθούν οι επιχειρήσεις, οι εργαζόμενοι και οι πολίτες που πλήττονται από την βαθιά ύφεση

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε στα αλλεπάλληλα καρφιά του κ. Μεϊμαράκη με ένα ανέκδοτο: «Κύριε Μεϊμαράκη, μου θυμίζετε τον μεθυσμένο που έχει πιει τρία μπουκάλια ουίσκι, πίνει και ένα σφηνάκι από πάνω. Ξυπνάει την άλλη μέρα στο νοσοκομείο και λέει ‘αυτό το σφηνάκι με κατέστρεψε’».

Από την πλευρά του ο κ. Τσίπρας προσπάθησε να υπερθεματίσει τη μάχη κατά της διαπλοκής, υποστηρίζοντας: «Ξέρω ότι η επιθυμία της διαπλοκής είναι να με πάρουν στην αγκαλιά της, αλλά δεν θα τα καταφέρουν».

Απέφυγε ωστόσο να χρησιμοποιήσει τον χαρακτηρισμό «διαπλεκόμενο» για τον αρχηγό της ΝΔ. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι τιμά τον κ.

Μεϊμαράκη ως πολιτικό, άλλα εκπροσωπεί, όπως είπε, ένα κόμμα που κυβέρνησε επί δεκαετίες και φόρτωσε τη χώρα με χρέη, βάρη και ανεργία.

Στο σημείο αυτό ο κ. Μεϊμαράκης απάντησε: «Μην μας κάνουν μάθημα περί διαπλοκής εκείνοι που δεν έχουν περάσει έστω και ένα νομοσχέδιο για την πάταξη της».

Από τα δυνατά σημεία του, που προσπάθησε να αναδείξει ο Αλέξης Τσίπρας, αφορούσε τη δυνατότητα μετεκλογικών συνεργασιών: «Ξέρω να συνεργάζομαι , όπως έκανα με Καμμένο και επέλεξα τον Παυλόπουλο για Πρόεδρο, εσείς θέλετε αλήθεια να συνεργασθούμε»;

Ο κ. Μεϊμαράκης είπε ότι θέλει για την επομένη των εκλογών εθνική Ελλάδος σε συνεργασία και με τον ΣΥΡΙΖΑ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα αξιοποιήσει στελέχη όχι μόνο από την προηγούμενη κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου αλλά και από την παρούσα υπηρεσιακή κυβέρνηση και από την κυβέρνηση Τσίπρα.

Από την τηλεμαχία δεν έλειψαν και οι αιχμές για τις ευθύνες της απερχόμενης κυβέρνησης στο προσφυγικό. «Ο ΣΥΡΙΖΑ έστειλε ένα μήνυμα στους πρόσφυγες, μετανάστες κ.λπ. ότι “καλά περνάμε εδώ, καλοκαιράκι είναι, θα τα βρούμε μια χαρά” -και η εισροή αυξήθηκε κατακόρυφα» είπε, μεταξύ άλλων, ο κ. Μεϊμαράκης.

Στην τηλεμαχία τα αιχμηρά σχόλια δεν περιορίστηκαν μόνο μεταξύ των δυο πολιτικών αρχηγών. Ο Μάκης Γιομπαζολιάς έδωσε συνέχεια στην κόντρα που ξεκίνησε στο προηγούμενο ντιμπέιτ, επειδή δεν τηρούσε τα προκαθορισμένα χρονικά όρια. «Αυτή τη φορά ολοκλήρωσα στην ώρα μου είπε» στον συντονιστή του ντιμπέιτ Πάνο Χαρίτο για να εισπράξει τηναπάντηση: «Δεν νομίζω, αλλά δεν θα το συζητήσουμε αυτή τη στιγμή».