Τα 10 κλειδιά για την μεταμνημονιακή εποχή

20
Stuttgarter Zeitung: «Οι Ελληνες έπεσαν στην παγίδα της μερικής απασχόλησης»

Σχέδιο ελληνικής ιδιοκτησίας με δέκα πεδία παρεμβάσεων, ώστε να διασφαλιστούν μέση ανάπτυξη άνω του 2% μεσοπρόθεσμα, υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα για τη βιωσιμότητα του χρέους και περιθώρια αναδόμησης του κοινωνικού κράτους που υπέστη τεράστιο πλήγμα στην εποχή των μνημονίων δρομολογεί η κυβέρνηση.

Στο σχέδιο περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων τα εξής:

1. Η κυβέρνηση ξεχωρίζει 10 τομείς-κλειδιά για την ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια και συγκεκριμένα: μεταφορές & logistics, ενέργεια, αγροδιατροφή, μεταποίηση, ναυτιλία, φαρμακευτικός τομέας, υγεία, περιβάλλον, τουρισμός, πολιτισμός. Σημαντικό ρόλο θα έχουν οι ξένες άμεσες επενδύσεις.

2. Γίνεται αναφορά στη χρήση της φορολογικής πολιτικής ως μέσου προσέλκυσης παραγωγικών επενδύσεων και ενίσχυσης παραγωγικότητας μέσω της σταδιακής μείωσης της φορολογικής επιβάρυνσης τόσο στις επιχειρήσεις όσο και στην εργασία και την καθιέρωση ενός σταθερού φορολογικού πλαισίου.

3. Σχετικά με την αναπροσαρμογή του ΕΝΦΙΑ αναφέρεται μεταξύ άλλων πως θα δημιουργηθεί και ένας μόνιμος μηχανισμός αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών στα επίπεδα των εμπορικών τιμών.

4. Γίνεται σαφής αναφορά στο ότι ωριμάζει ο χρόνος να εξεταστεί προσεκτικά μια αύξηση στο επίπεδο του κατώτατου μισθού.

Διαβάστε επίσης:  Hellenic Coin -Αυτό ειναι το πρώτο ελληνικό κρυπτονόμισμα

5. Επισημαίνεται ως προτεραιότητα η αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας με πολιτικές που ήδη δρομολογούνται.

6. Απαιτείται επανασχεδιασμός του συστήματος των επιδομάτων ανεργίας λαμβάνοντας υπόψη τους δείκτες φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού και το επίπεδο του κατώτατου μισθού.

7. Το Εισόδημα Κοινωνικής Αλληλεγγύης χρειάζεται να ενισχυθεί και να συμπληρωθεί με άλλα χρηματικά και άλλου είδους κοινωνικά επιδόματα.

8. Περιγράφεται εκτενώς δέσμη χρηματοδοτικών επιλογών και εργαλείων για τις επιχειρήσεις σε διάφορα στάδια ανάπτυξής τους μέσω και συνεργασιών με διαθέσιμους διεθνείς φορείς.

9. Στήριξη της διαδικασίας μετασχηματισμού του ελληνικού χρηματοπιστωτικού τομέα με ενίσχυση του τραπεζικού τομέα που όπως αναφέρεται παρουσιάζει υψηλή συγκέντρωση της προσπάθειας μείωσης των «κόκκινων» δανείων, βελτίωση της τραπεζικής διακυβέρνησης και τελική εξάλειψης των capital controls.

10. Κρίσιμη για την ολιστική στρατηγική ανάπτυξης είναι η βιωσιμότητα του χρέους και τονίζεται πως καθυστερήσεις στις πολιτικές αποφάσεις για ένα πλαίσιο αναδιάρθρωσης του χρέους μπορεί να αναβάλει επενδυτικές αποφάσεις.

Πηγή πληροφοριών: Έθνος