Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
23 C
Athens

Tα 3 υπουργεία που θα κρίνουν τη «γαλάζια» διακυβέρνηση

Η εμπιστοσύνη των πολιτών προς τη νέα κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, που θα εκδηλωθεί στις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου, θα είναι σημαντική για το νέο ξεκίνημα.

Από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης μέχρι τελευταία ώρα στέλνει μηνύματα ενότητας, ενώ ήδη έχει έτοιμο τον κατάλογο των υπουργών τους οποίους, όπως ο ίδιος δήλωσε, τους έχει ενημερώσει και τους έχει δεσμεύσει να μην το πουν δημοσίως.

Στο παρασκήνιο πάντως κυκλοφορούν κάμποσα ονόματα για τη σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου, στην περίπτωση που αναδειχθεί κυβέρνηση η ΝΔ, όπως αποτυπώνεται σταθερά στις σφυγμομετρήσεις της κοινής γνώμης.

Σε κάθε περίπτωση, στελέχη της Πειραιώς επισημαίνουν ότι εντός της επόμενης ημέρας των εκλογών θα ανακοινωθεί ο ολοκληρωμένος κατάλογος των υπουργών και των υφυπουργών. Μάλιστα, προσθέτουν χαρακτηριστικά ότι σε μεγάλο βαθμό θα είναι έτοιμος ακόμα και ο οδικός χάρτης, αν οι πολίτες εμπιστευτούν τη ΝΔ, και η δουλειά της νέας κυβέρνησης θα ξεκινήσει αμέσως.

Στις 17 Ιουλίου θα έχουμε την ορκωμοσία της νέας Βουλής. Αμέσως μετά, ο πρωθυπουργός θα αναγνώσει τις προγραμματικές δηλώσεις για να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από το Κοινοβούλιο, και στις 22 Ιουλίου θα ξεκινήσει το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης.

Ένα έργο που, σύμφωνα με τις πληροφορίες της «Α», θα… ακουμπήσει σε 3 υπουργεία τα οποία θα είναι και αυτά που θα κρίνουν την κυβερνητική απόδοση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Αυτά είναι το υπουργείο Οικονομικών με πιθανή υπουργοποίηση Σταϊκούρα και όχι του Γιάννη Στουρνάρα (σ.σ. ο οποίος θέλει να παραμείνει στην ΤτΕ, αν και αυτό δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο), το υπουργείο Ενέργειας-Περιβάλλοντος και το υπουργείο Εξωτερικών. Ειδικότερα:

Το υπουργείο Οικονομικών είναι κρίσιμο χαρτοφυλάκιο για τους προφανείς λόγους:

-Ο ορισθείς στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% ελέγχεται από το ΥΠ.ΟΙΚ.

-Η εξασφάλιση/διατήρηση δημοσιονομικού χώρου.

-Οι τράπεζες με την ενεργοποίηση της πρότασης για το APS ή ιταλικό μοντέλο που αφορά την παροχή εγγυήσεων σε κύρια ομόλογα.

-Το χρέος και οι νέες εκδόσεις ομολόγων.

-Η πορεία της εθνικής οικονομίας ειδικά στο επίπεδο του ρυθμού ανάπτυξής της.

Ο νέος υπουργός πρέπει να είναι πολιτικός με οικονομική και πολιτική κρίση, καθώς θα πρέπει να ισορροπήσει μεταξύ των στόχων του Κυρ. Μητσοτάκη και των ενδεχόμενων αρνήσεων των δανειστών. Π.χ., ο νέος υπουργός στον προϋπολογισμό 2020 που θα ανακοινωθεί Οκτώβριο 2019 θα περιλαμβάνει μείωση φόρων για τις εταιρείες στο 24% από 28%.

Η μείωση φόρων ισοδυναμεί με νέα ισοδύναμα μέτρα, οπότε η κυβέρνηση θα πρέπει να ισορροπήσει μεταξύ μιας προεκλογικής δέσμευσης και ισοδύναμων μέτρων.

Στις εκδόσεις ομολόγων η νέα κυβέρνηση θα τα πάει καλά, καθώς τα επιτόκια βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά. Σημειώνεται ότι υπάρχουν ενδείξεις που θέλουν η νέα κυβέρνηση να προσανατολίζεται σε μακροπρόθεσμες εκδόσεις, δηλαδή 15 ή 20 χρόνια, ώστε να αποδείξει στις αγορές ότι μπορεί να δανειστεί και πέραν του χρονικού ορίου του 2032 που λήγουν τα μακροπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

Ο δημοσιονομικός χώρος, λόγω της παροχολογίας Τσίπρα, έχει εξαντληθεί. οπότε δεν θα μπορούν να υπάρξουν πρωτοβουλίες κοινωνικής πολιτικής – αν και η μείωση των φόρων είναι κοινωνική πολιτική.

Η Ελλάδα, για να μπορέσει να κάνει ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός, θα πρέπει οι ρυθμοί ανάπτυξης της οικονομίας να κινηθούν πάνω από 4% και αυτό είναι το μεγάλο ζητούμενο. Δεν είναι σαφές με ποιο μείγμα οικονομικής πολιτικής μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος αυτός.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και η διάσωση της ΔΕΗ

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με επίκεντρο τη ΔΕΗ έχει πολύ μεγάλη σημασία για την πορεία της οικονομίας. Η ΔΕΗ είναι μια ζημιογόνος εταιρεία και υπάρχουν σχέδια για αύξηση της περιμέτρου με συνδυαστική πώληση υδροηλεκτρικών και λιγνιτικών μονάδων. Ωστόσο, οι Έλληνες επιχειρηματίες αντιδρούν, καθώς μόνο μεγάλες εταιρείες ενέργειας του εξωτερικού μπορούν να σηκώσουν το βάρος τέτοιας κλίμακας επενδύσεων 600 με 750 εκατ. ευρώ.

Υπάρχουν και άλλες εναλλακτικές για να διασωθεί η ΔΕΗ, όπως να ολοκληρωθεί η τιτλοποίηση που θα αντληθούν 500 εκατ. στο καλό σενάριο και ταυτόχρονα να μπουν ως εγγύηση τα έσοδα από τη χαμηλή τάση, δηλαδή τα νοικοκυριά, ώστε να γίνει μια γενναία αναδιάρθρωση δανεισμού. Η ΔΕΗ χρειάζεται να δημιουργήσει μηχανισμό εσόδων και να αντιμετωπίσει ένα συνολικό βάρος 6 δισ. ευρώ από δάνεια και ληξιπρόθεσμα.

ΥΠ.ΕΞ. και Τούρκοι 

Το υπουργείο Εξωτερικών έχει σημασία λόγω της προκλητικότητας της Τουρκίας. Είναι ξεκάθαρο ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν, καθώς προσπαθεί να συνδιαχειριστεί το φυσικό αέριο στην κυπριακή ΑΟΖ, προκαλεί την Ελλάδα για να στρέψει το ενδιαφέρον των Τούρκων πολιτών μακρά από τα εσωτερικά οικονομικά προβλήματα.

Η Τουρκία με τη στρατηγική που ακολουθεί είναι πολύ πιθανό να καταφέρει να έχει ρόλο στο φυσικό αέριο της Κύπρου, οπότε η εξωτερική πολιτική της Ελλάδος αναλαμβάνει μεγάλες ευθύνες.

Ονοματολογίας το ανάγνωσμα

Αυτονόητο είναι ότι η κουβέντα για τα βασικά υπουργεία πυροδοτεί και τη σχετική ονοματολογία. Όπως προαναφέρθηκε, για το ΥΠ.ΟΙΚ. επικρατέστερος είναι ο Χρήστος Σταϊκούρας. Σε ό,τι αφορά το υπουργείο Εξωτερικών ακούστηκαν διάφορα ονόματα, αλλά αυτήν τη στιγμή πιθανολογείται ότι θα τοποθετηθεί ο Νίκος Δένδιας. Το προηγούμενο διάστημα είχε ακουστεί και το όνομα του Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος, αν δεν πάει στην Προεδρία της Βουλής, ο Κυρ. Μητσοτάκης θα τον ήθελε στο υπουργείο Παιδείας, γιατί είναι ένα κομβικό υπουργείο στο οποίο το Μοσχάτο θέλει να δώσει έμφαση.

Υπογραμμίζεται, τέλος, ότι εφόσον η Ν.Δ. λάβει τη λαϊκή εντολή της διακυβέρνησης, η δημιουργία ενός νέου υπουργείου Επενδύσεων με πολλές αρμοδιότητες θα πρέπει να θεωρείται εκ των ων ουκ άνευ.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

ΝΔ: Σε ένα κανονικό κόμμα, ο κ. Κασσελάκης θα είχε ήδη διαγραφεί

«Την ημέρα του ξυλοδαρμού στη Βουλή, με πρωταγωνιστή βουλευτή που ψηφίστηκε με τους Σπαρτιάτες. Το ίδιο βράδυ, ο ξάδερφος του κ. Κασσελάκη και υποψήφιος Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει ευπρόσδεκτες τις...

Από τις αρχές του Μαΐου θα ενεργοποιηθούν τα τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα

Από 1 Μαΐου θα ισχύσει η παρέμβαση για την καταβολή των τελών κυκλοφορίας, όπως γνωστοποίησε ο Υφυπουργός Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης. Σχετικά με το άνοιγμα της...

Το σκεπτικό του Αρείου Πάγου: Πραγματικός αρχηγός των Σπαρτιατών είναι ο Ηλίας Κασιδιάρης

Σύμφωνα με την απόφαση του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου με την οποία έγινε η ανακήρυξη των κομμάτων και των συνασπισμών κομμάτων, τα...

Επιχείρηση “Ασπίδες”: Η Φρεγάτα Ύδρα κατέρριψε με πυροβόλο δύο UAV στον κόλπο Άντεν

H φρεγάτα Ύδρα που βρίσκεται στον κόλπο του Άντεν για την προστασία της διεθνούς ναυσιπλοΐας έβαλε με πυροβόλο κατά δύο UAVs που απειλούσαν εμπορικό...

Drones στο Αιγαίο θα ρίξει η Ελλάδα: Πρόταση από το Παρίσι για µη επανδρωµένα...

Με το βλέµµα να είναι στραµµένο στον πλήρη εκσυγχρονισµό των Ενόπλων ∆υνάµεων, στο κέντρο της προσοχής του Πολεµικού Ναυτικού βρίσκονται πλέον τα µη επανδρωµένα...

Συντάξεις μηνός Μαΐου, εφάπαξ και Αδειοδωρόσημο Πάσχα: Ποιοι πάνε σήμερα στα ΑΤΜ και ποιοι...

Σήμερα, Πέμπτη, 25 Απριλίου αρχίζει η επίσημη καταβολή συντάξεων μηνός Μαΐου 2024. Αναλυτικά, σήμερα θα πληρώσουν τα τέως ταμεία των μη μισθωτών τις συντάξεις αλλά...
Γεωργιάδης: Από Μάϊο θα ανοίξουν οι επιχειρήσεις διοργάνωσης κοινωνικών εκδηλώσεων

Γεωργιάδης σε Κασσελάκη: Μετά τη γκάφα, να μας πει πού θα βρει 11 δισ....

Σε νέα τοποθέτηση που έκανε ο Άδωνις Γεωργιάδης, μετά την απάντηση Κασσελάκη, τονίζει πως «για να διορθώσει την πρωινή του γκάφα, την οποία έκανε...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

ΝΔ: Σε ένα κανονικό κόμμα, ο κ. Κασσελάκης θα είχε ήδη διαγραφεί

«Την ημέρα του ξυλοδαρμού στη Βουλή, με πρωταγωνιστή βουλευτή που ψηφίστηκε με τους Σπαρτιάτες. Το ίδιο...

Το υπόμνημα της Νέας Δημοκρατίας για τον αποκλεισμό των Σπαρτιατών στις ευρωεκλογές

Κατατέθηκε σήμερα, 20 Απριλίου 2024, στο Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου το Υπόμνημα της...

Νικητές και χαμένοι από την υποψηφιότητα Μπελέρη

Τι μένει, λοιπόν, ως συμπέρασμα από πολιτικό σκάκι που βλέπουμε να παίζεται τα τελευταία...

Ευρωεκλογές: Η δημοσκόπηση της Prorata που συνεργάζεται με τον ΣΥΡΙΖΑ δίνει στη ΝΔ ποσοστό έως 32%

Σημαντική ενίσχυση των κομμάτων που κινούνται δεξιά της Νέας Δημοκρατίας καταγράφει η δημοσκόπησ που...