Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
17.9 C
Athens

Τα αναδρομικά για τις συντάξεις θανάτου, Συντάξεις ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΝΑΤ, ΚΕΑ, ΟΠΕΚΕΠΕ

Τα αναδρομικά για τις συντάξεις θανάτου, Συντάξεις ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΝΑΤ, ΚΕΑ, ΟΠΕΚΕΠΕ – Όλες οι τελευταίες πληροφορίες για τα αναδρομικά και την πληρωμή επιδομάτων

Από το σύνολο των 1.145.551 συνταξιούχων που παίρνουν αναδρομικά οι 172.222 παίρνουν συντάξεις θανάτου και θα χρειαστεί να κάνουν αίτηση για να πάρουν το ποσό αναδρομικών για τις περικοπές στην κύρια σύνταξη που είχε ο θανών. Για αυτήν την κατηγορία (αναδρομικά για συντάξεις λόγω θανάτου και κληρονόμους) τα ποσά έχουν υπολογιστεί από τον e-ΕΦΚΑ και την ΗΔΙΚΑ, αλλά θα χρειαστεί να γίνουν αιτήσεις από τους συνταξιούχους ή τα πρόσωπα που λαμβάνουν σήμερα τη σύνταξη λόγω θανάτου ή μερίδιό της.

Στις συντάξεις λόγω θανάτου το σύνολο σχεδόν των δικαιούχων παίρνει και δεύτερη κύρια σύνταξη από ατομικό δικαίωμα και για τον λόγο αυτόν τα ποσά των αναδρομικών βγαίνουν και μεγαλύτερα σε ορισμένα Ταμεία. Στον σχετικό πίνακα που δημοσιεύουμε με τους 172.222 δικαιούχους αυτής της κατηγορίας, στην πρώτη 10άδα με τα περισσότερα αναδρομικά ανήκουν:

– Οι συνταξιούχοι του Δημοσίου: Αναδρομικά από σύνταξη θανόντος παίρνουν με αίτηση 51.930 δικαιούχοι. Το μέγιστο ποσό φτάνει στις 11.254 ευρώ και το μέσο ποσό στα 990 ευρώ. Το μέγιστο ποσό αναδρομικών είναι με διπλή σύνταξη από Δημόσιο ή και άλλο Ταμείο.

– Οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ (ika.gr),: Αναδρομικά από σύνταξη θανόντος παίρνουν με αίτηση 49.601 δικαιούχοι. Το μέγιστο ποσό φτάνει στις 5.839 ευρώ και το μέσο στα 623 ευρώ.

– Οι συνταξιούχοι του ΕΤΑΑ-ΤΣΑΥ: Αναδρομικά από σύνταξη θανόντος παίρνουν με αίτηση 4.257 δικαιούχοι. Το μέγιστο ποσό φτάνει στις 7.778 ευρώ και το μέσο στα 1.992 ευρώ.

– Οι συνταξιούχοι του ΕΤΑΑ-ΤΑΝ: Αναδρομικά από σύνταξη θανόντος παίρνουν με αίτηση 3.707 δικαιούχοι. Το μέγιστο ποσό φτάνει στις 4.010 ευρώ και το μέσο στα 908 ευρώ.-

– Οι συνταξιούχοι του ΟΑΕΕ-ΤΕΒΕ (oaee.gr): Αναδρομικά από σύνταξη θανόντος παίρνουν με αίτηση 14.604 δικαιούχοι. Το μέγιστο ποσό φτάνει στις 10.284 ευρώ και το μέσο στα 647 ευρώ.

– Οι συνταξιούχοι του ΤΑΠ-ΟΤΕ: Αναδρομικά από σύνταξη θανόντος παίρνουν με αίτηση 6.014 δικαιούχοι. Το μέγιστο ποσό φτάνει στις 7.167 ευρώ και το μέσο στα 1.438 ευρώ.

– Οι συνταξιούχοι του ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ: Αναδρομικά από σύνταξη θανόντος παίρνουν με αίτηση 3.391 δικαιούχοι. Το μέγιστο ποσό φτάνει στις 6.895 ευρώ και το μέσο στα 1.881 ευρώ.

– Οι συνταξιούχοι από ΤΑΠ-ΔΕΗ: Αναδρομικά από σύνταξη θανόντος παίρνουν με αίτηση 5.649 δικαιούχοι. Το μέγιστο ποσό φτάνει στις 7.109 ευρώ και το μέσο στα 1.915 ευρώ.

– Οι συνταξιούχοι από ΟΓΑ (oga.gr): Αναδρομικά από σύνταξη θανόντος παίρνουν με αίτηση 4.521 δικαιούχοι. Το μέγιστο ποσό φτάνει στα 1.726 ευρώ και το μέσο στα 242 ευρώ.

– Οι συνταξιούχοι του ΝΑΤ (nat.gr): Αναδρομικά από σύνταξη θανόντος παίρνουν με αίτηση 14.137 δικαιούχοι. Το μέγιστο ποσό φτάνει στις 6.054 ευρώ και το μέσο στα 1.153 ευρώ.

Τα αναδρομικά σε όσους έχουν σύνταξη λόγω θανάτου θα πληρωθούν ως εξής:

Αν ο συνταξιούχος ήταν εν ζωή στο 11μηνο Ιουνίου 2015-Μαΐου 2016 και απεβίωσε μετά τον Μάιο του 2016, οι δικαιούχοι της σύνταξής του (χήρα ή και τέκνα) θα κάνουν αίτηση σε πλατφόρμα του ΕΦΚΑ και θα πάρουν τα αναδρομικά που αντιστοιχούν στις περικοπές της σύνταξης του θανόντος.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο καθένας από τους κληρονόμους παίρνει τα αναδρομικά που αναλογούν στο μερίδιό του. Για παράδειγμα, αν έχουμε χήρα και δύο παιδιά και τα αναδρομικά είναι 3.000 ευρώ, θα τα μοιραστούν κατά 50% τα δύο τέκνα και 50% η μητέρα. Αν έχουμε μόνον τη μητέρα με σύνταξη θανάτου, τότε θα πάρει 3.000 ευρώ από τα αναδρομικά που εδικαιούτο ο θανών.

-Αν ο συνταξιούχος απεβίωσε πριν από τον Ιούνιο του 2015 και η χήρα είχε τη σύνταξη θανάτου με τις μειώσεις του 11μήνου Ιουνίου 2015-Μαΐου 2016, τότε δεν θα κάνει καμία αίτηση γιατί τα αναδρομικά πάνε στην ίδια που είχε τις μειώσεις στο διάστημα αυτό.

-Αν ο συνταξιούχος είχε αποβιώσει μέσα στο διάστημα Ιουνίου 2015-Μαΐου 2016, τότε οι κληρονόμοι θα πάρουν αναδρομικά για όσους μήνες ο συνταξιούχος ήταν εν ζωή στο 11μημο αυτό υποβάλλοντας αίτηση.

Τι προβλέπεται για τα αναδρομικά από δύο κύριες συντάξεις

Για συνταξιούχους του Δημοσίου που είχαν και δεύτερη κύρια σύνταξη από άλλο Ταμείο (π.χ. ΙΚΑ, ΤΣΜΕΔΕ) τα αναδρομικά που θα τους επιστραφούν θα είναι μόνον από τη μείωση του νόμου 4093, ακόμη και αν η δεύτερη εκτός Δημοσίου σύνταξη είχε και τη μείωση του νόμου 4051.

Για παράδειγμα, αν ένας συνταξιούχος παίρνει δική του σύνταξη από το Δημόσιο 700 ευρώ και από το ΙΚΑ 900 ευρώ, δηλαδή άθροισμα 1.600 ευρώ, έχει μείωση 22 ευρώ από τον νόμο 4051 στη σύνταξη του ΙΚΑ, πλην όμως δεν θα πάρει αναδρομικά γιατί η μείωση του νόμου 4051 δεν επιστρέφεται σε συνταξιούχους του Δημοσίου είτε έχουν μία είτε δύο είτε περισσότερες κύριες συντάξεις. Επομένως, θα δοθούν αναδρομικά μόνον από τη μείωση του νόμου 4093 και στις δύο συντάξεις.

Για συνταξιούχους που προέρχεται από Ταμεία του ιδιωτικού τομέα και έχουν δύο κύριες συντάξεις (π.χ. γήρατος ΙΚΑ και χηρεία από Δημόσιο ή ΟΑΕΕ) τα αναδρομικά που επιστρέφονται είναι και από τη μείωση του νόμου 4051 και από τη μείωση του νόμου 4093.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Δημοσκόπηση Metron: Αυξάνεται η συσπείρωση της ΝΔ και ανεβαίνει στο 32,3% – Μειώνονται οι...

Πλησιάζουν οι ευρεωκλογές και η ΝΔ εμφανίζει αυξημένη συσπείρωση και σημαντικά κέρδη καθώς περιορίζει τις διαρροέρς προς τα δεξιά, οι οποίες όσο πλησιάζουν οι...

Μητσοτάκης από Βρυξέλλες: Στις 13 Μαΐου η συνάντηση με τον Ερντογάν

Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά το πέρας της έκτακτης συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, γνωστοποίησε ότι θα μεταβεί στην Άγκυρα στις 13 Μαΐου...

Δώρο Πάσχα: Έως τη Μ. Τετάρτη η καταβολή του – Τι πρέπει να γνωρίζουν...

Διευκρινίσεις για τον τρόπο υπολογισμού του Δώρου Πάσχα και για το τι ισχύει σε περίπτωση μη καταβολής του στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα δίνει...

Reuters: Η ελληνική οικονομία εκτινάσσεται μετά από μία επώδυνη δεκαετία

Στην ανοδική πορεία της ελληνικής οικονομίας μετά από τη δεκαετία της κρίσης αναφέρεται δημοσίευμα του Reuters. «Πριν από μια δεκαετία, η Ελλάδα βρισκόταν στη δίνη...

Η κληρονομιά της Ελλάδας : Εντυπωσιακές εικόνες από την τελετή αφής της Ολυμπιακής Φλόγας...

Τα βλέμματα του παγκόσμιου αθλητισμού στράφηκαν στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Αρχαία Ολυμπία, όπου σχεδόν 100 μέρες πριν από την τελετή έναρξης των...

Σπάνιες γαίες: O xάρτης με τα κοιτάσματα στην Ελλάδα

Ο επόμενος ψυχρός πόλεμος, λένε τα τελευταία χρόνια, θα γίνει για τους ημιαγωγούς. Με τις «εχθροπραξίες» να έχουν ξεκινήσει σε ό,τι αφορά τα μικροτσίπ,...
Παράταση έως τη Δευτέρα 31 Αυγούστου για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων

Τaxisnet: Παράταση στην υποβολή φορολογικών δηλώσεων πριν ανοίξει η πλατφόρμα

Παράταση στην υποβολή φορολογικών δηλώσεων πριν καν ανοίξει το Taxisnet προανήγγειλε η κυβέρνηση. Ο υφυπουργός Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης από το βήμα της Βουλής ανέφερε...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Ο Τύπος της Παρασκευής 19/4

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων για τις 19-4-2023 ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: " Οι Τούρκοι άρχισαν πάλι τις γνωστές...

Εκρήξεις στο κέντρο του Ιράν – Πιθανή ισραηλινή επίθεση

Εκρήξεις αναφέρθηκαν νωρίς σήμερα το πρωί στο κέντρο του Ιράν, με υψηλόβαθμους αμερικανούς αξιωματούχους...

Ιστορική πρόκριση του Ολυμπιακού στα ημιτελικά του Κόνφερενς Λιγκ

Πολύ μεγάλη πρόκριση στα ημιτελικά του Κόνφερενς Λιγκ πήρε ο Ολυμπιακός που επικράτησε με...

Ο ΠΑΟΚ αποκλείστηκε από την Ευρώπη μετά την ήττα

Την ήττα με σκορ 2-0 μέσα στην Τούμπα γνώρισε ο ΠΑΟΚ από τη Μπριζ...