Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
20.4 C
Athens

Τα χταπόδια ξεσηκώνουν τους επιστήμονες

Το γεγονός ότι τα χταπόδια είναι απίστευτα έξυπνα ζώα είναι πλέον κοινό μυστικό. Πέρυσι, το Ηνωμένο Βασίλειο αναγνώρισε τα χταπόδια ως “αισθανόμενα όντα” μετά από ανεξάρτητη μελέτη. Η έρευνα παρουσίασε αδιάσειστα στοιχεία ότι τα χταπόδια είναι σε θέση να αισθάνονται πόνο, καθώς και ενθουσιασμό και ευχαρίστηση.

Λαμβάνοντας υπόψιν αυτά τα στοιχεία, επιστήμονες καταγγέλουν την «απάνθρωπη» πρωτοβουλία να ανοίξει η πρώτη «φάρμα» χταποδιών στον κόσμο. Καποιοι κάνουν λόγο και για κολαστήριο.

Η ισπανική πολυεθνική Nueva Pescanova σχεδιάζει να εκτρέφει πάνω από ένα εκατομμύριο χταπόδια ετησίως, σύμφωνα με τα σχέδια που διέρρευσαν στο BBC αυτή την εβδομάδα.

Τα σχέδια αποκαλύφθηκαν για πρώτη φορά τον Φεβρουάριο του 2022, αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που έρχονται στο φως λεπτομέρειες.

Το εκτροφείο στα Κανάρια Νησιά, θα στοιβάζει τα χταπόδια σε δεξαμενές των 1.000 ζώων σε ένα διώροφο κτίριο, όπως προκύπτει από τα έγγραφα, με αποτέλεσμα το ποσοστό θνησιμότητας να ανέρχεται σε περίπου 10-15%.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, τα ζώα θα τρέφονται με “απορρίμματα ψαριών και υποπροϊόντα” και θα θανατώνονται με την τοποθέτησή τους σε “πολτό πάγου”.

Η Nueva Pescanova αρνείται ότι τα ζώα θα υποφέρουν, αλλά οι επιστήμονες έχουν ήδη αντιδράσει.

«Θα είναι πολύ σκληρό και δεν θα πρέπει να επιτραπεί», δήλωσε στο BBC ο καθηγητής Peter Tse του Πανεπιστημίου Dartmouth.

Η Nueva Pescanova έχει ήδη επενδύσει πάνω από 65 εκατομμύρια ευρώ σε ένα τεράστιο εκτροφείο που πρόκειται να κατασκευαστεί στο λιμάνι του Λας Πάλμας στα Κανάρια Νησιά. Η φάρμα θα μπορεί να παράγει 3.000 τόνους χταποδιών ετησίως.

«Τόσο έξυπνα όσο τα σκυλιά ή ένα τρίχρονο παιδί»

Πολλαπλά πειράματα έχουν αποδείξει ότι αυτά τα περίεργα ζώα, επιδίδονται σε αρκετά πολύπλοκες συμπεριφορές. Είναι σε θέση να μαθαίνουν γρήγορα καθορισμένες δραστηριότητες μόνο με την παρατήρηση, και διαθέτουν 500 εκατομμύρια νευρώνες – γεγονός που τα καθιστά τόσο έξυπνα όσο τα σκυλιά ή ένα τρίχρονο παιδί.

Οι ειδικοί φοβούνται ότι λόγω της μοναχικής τους φύσης, τα χταπόδια θα υποφέρουν πολύ στην αιχμαλωσία, ενώ ανησυχούν ότι ο εγκλωβισμός σε κλειστούς χώρους με ανεπιθύμητους γείτονες, θα τα οδηγήσει στο να τρώνε το ένα το άλλο.

Κανιβαλισμός και αυτοακρωτηριασμός

Προηγούμενες προσπάθειες αναπαραγωγής χταποδιών σε εκτροφεία  έχουν προκαλέσει υψηλά ποσοστά θνησιμότητας καθώς και περιπτώσεις επιθετικότητας, κανιβαλισμού και αυτοακρωτηριασμού.

Προς το παρόν δεν υπάρχει καμία ανθρωπιστική μέθοδος θανάτωσης των χταποδιών και οι τεχνικές που χρησιμοποιούνται στα άγρια χταπόδια δεν είναι καθόλου φιλεύσπλαχνες. Τα χταπόδια που θανατώνονται για ανθρώπινη κατανάλωση συχνά βράζονται ζωντανά, χτυπιούνται στο κεφάλι, πνίγονται ή καταψύχονται σε πάγο.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Χάσε κιλά απλά με τη σκέψη

Όλα είναι μέσα στο μυαλό λένε. Αυτή η φράση ταιριάζει απόλυτα και στην απώλεια βάρους, σύμφωνα με μία έρενα που διεξήγαγε το πανεπιστήμιο του Stanford. Όπως αποκαλύφθηκε...

Το dirty talking κάνει πάντα το σεξ πολύ καλύτερο

Πώς απολαμβάνεις καλύτερα το σεξ; Και δεν μιλάμε μόνο για το ποια στάση μπορεί να σου αρέσει περισσότερο, μιλάμε και για τα άλλα τα...

Οι Αμαζόνες μπορεί να υπήρξαν πραγματικά, υποστηρίζει αρχαιολόγος

Στους αρχαιοελληνικούς μύθους, οι Αμαζόνες ήταν τρομερές πολεμίστριες που ζούσαν στα όρια του γνωστού κόσμου. Τα τελευταία χρόνια, οι αρχαιολόγοι ανακαλύπτουν όλο και περισσότερες ενδείξεις ότι...
ΗΠΑ: Πενήντα χρόνια από το πρώτο "μικρό βήμα για τον άνθρωπο" και η συζήτηση για την επιστροφή στη Σελήνη έχει ανάψει1 στη Σελήνη ίσως μόλυνε τη Γη με… σεληνιακά μικρόβια

Οι ΗΠΑ θέλουν να κατασκευάσουν έναν σιδηρόδρομο στη Σελήνη

Μελλοντικά, οι αστροναύτες θα μπορούν να μετακινούνται με τρένο στην επιφάνεια της Σελήνης. Η DARPA, η μυστική ερευνητική υπηρεσία του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ, έχει αναλάβει...
1839, καταγράφεται, πρώτη φορά, λέξη, ΟΚ,

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 23 Μαρτίου καταγράφεται για πρώτη φορά η λέξη ΟΚ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ! To 1839 καταγράφεται για πρώτη φορά η λέξη ΟΚ. Λέγεται ότι προέρχεται από την ελληνική φράση «Όλα Καλά» που έγραφαν οι πρόγονοι μετανάστες,...

Η πιο τρομακτική διαδρομή με ποδήλατο κάτω από τη Γη! (βίντεο)

Εσείς θα κάνατε ποδήλατο στα έγκατα της Γης μέσα από τα πιο στενά τούνελ; Υπάρχει μια ποδηλατική διαδρομή που αποτελεί πρόκληση ακόμα και για τους...

Τι κρύβεται στα βάθη του πιο απομακρυσμένου σημείου του πλανήτη;

Ένα από τα πιο γοητευτικά μυστήρια της Μυθολογίας Κθούλου είναι η παράξενη βυθισμένη μητρόπολη της R’lyeh για την οποία ο Λάβκραφτ περιέγραψε με τόση...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Έλληνες επιστήμονες μελέτησαν χιλιάδες μαύρες τρύπες

Τα πιο μυστηριώδη αντικείμενα του Σύμπαντος είναι οι μαύρες τρύπες και τα τελευταία χρόνια τα ολοένα...

Καρκίνος: Οι επιστήμονες βρήκαν τρόπο να σταματήσουν πρωτεΐνη που προκαλεί το 75% των όγκων – Ελπίδες για θεραπεία

Μια σημαντική επιστημονική ανακάλυψη ευελπιστείται ότι θα συμβάλλει σε νέες θεραπείες για τον καρκίνο....

Σεισμός Τουρκία – Συρία: Στο “μικροσκόπιο” τεσσάρων επιστημόνων

Ο φονικός σεισμός μεγέθους 7,8 Ρίχτερ που έπληξε τη νοτιοανατολική Τουρκία καθώς και περιοχές...

Επιστήμονες ανακάλυψαν νευρώνες που διεγείρονται στην θέαση φαγητού

Αν…σας τρέχουν τα σάλια κάθε φορά που βλέπετε ένα λαχταριστό φαγητό, θα πρέπει να γνωρίζετε πως...