Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου, 2024
22.9 C
Athens

Τα χταπόδια ξεσηκώνουν τους επιστήμονες

Το γεγονός ότι τα χταπόδια είναι απίστευτα έξυπνα ζώα είναι πλέον κοινό μυστικό. Πέρυσι, το Ηνωμένο Βασίλειο αναγνώρισε τα χταπόδια ως “αισθανόμενα όντα” μετά από ανεξάρτητη μελέτη. Η έρευνα παρουσίασε αδιάσειστα στοιχεία ότι τα χταπόδια είναι σε θέση να αισθάνονται πόνο, καθώς και ενθουσιασμό και ευχαρίστηση.

Λαμβάνοντας υπόψιν αυτά τα στοιχεία, επιστήμονες καταγγέλουν την «απάνθρωπη» πρωτοβουλία να ανοίξει η πρώτη «φάρμα» χταποδιών στον κόσμο. Καποιοι κάνουν λόγο και για κολαστήριο.

Η ισπανική πολυεθνική Nueva Pescanova σχεδιάζει να εκτρέφει πάνω από ένα εκατομμύριο χταπόδια ετησίως, σύμφωνα με τα σχέδια που διέρρευσαν στο BBC αυτή την εβδομάδα.

Τα σχέδια αποκαλύφθηκαν για πρώτη φορά τον Φεβρουάριο του 2022, αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που έρχονται στο φως λεπτομέρειες.

Το εκτροφείο στα Κανάρια Νησιά, θα στοιβάζει τα χταπόδια σε δεξαμενές των 1.000 ζώων σε ένα διώροφο κτίριο, όπως προκύπτει από τα έγγραφα, με αποτέλεσμα το ποσοστό θνησιμότητας να ανέρχεται σε περίπου 10-15%.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, τα ζώα θα τρέφονται με “απορρίμματα ψαριών και υποπροϊόντα” και θα θανατώνονται με την τοποθέτησή τους σε “πολτό πάγου”.

Η Nueva Pescanova αρνείται ότι τα ζώα θα υποφέρουν, αλλά οι επιστήμονες έχουν ήδη αντιδράσει.

«Θα είναι πολύ σκληρό και δεν θα πρέπει να επιτραπεί», δήλωσε στο BBC ο καθηγητής Peter Tse του Πανεπιστημίου Dartmouth.

Η Nueva Pescanova έχει ήδη επενδύσει πάνω από 65 εκατομμύρια ευρώ σε ένα τεράστιο εκτροφείο που πρόκειται να κατασκευαστεί στο λιμάνι του Λας Πάλμας στα Κανάρια Νησιά. Η φάρμα θα μπορεί να παράγει 3.000 τόνους χταποδιών ετησίως.

«Τόσο έξυπνα όσο τα σκυλιά ή ένα τρίχρονο παιδί»

Πολλαπλά πειράματα έχουν αποδείξει ότι αυτά τα περίεργα ζώα, επιδίδονται σε αρκετά πολύπλοκες συμπεριφορές. Είναι σε θέση να μαθαίνουν γρήγορα καθορισμένες δραστηριότητες μόνο με την παρατήρηση, και διαθέτουν 500 εκατομμύρια νευρώνες – γεγονός που τα καθιστά τόσο έξυπνα όσο τα σκυλιά ή ένα τρίχρονο παιδί.

Οι ειδικοί φοβούνται ότι λόγω της μοναχικής τους φύσης, τα χταπόδια θα υποφέρουν πολύ στην αιχμαλωσία, ενώ ανησυχούν ότι ο εγκλωβισμός σε κλειστούς χώρους με ανεπιθύμητους γείτονες, θα τα οδηγήσει στο να τρώνε το ένα το άλλο.

Κανιβαλισμός και αυτοακρωτηριασμός

Προηγούμενες προσπάθειες αναπαραγωγής χταποδιών σε εκτροφεία  έχουν προκαλέσει υψηλά ποσοστά θνησιμότητας καθώς και περιπτώσεις επιθετικότητας, κανιβαλισμού και αυτοακρωτηριασμού.

Προς το παρόν δεν υπάρχει καμία ανθρωπιστική μέθοδος θανάτωσης των χταποδιών και οι τεχνικές που χρησιμοποιούνται στα άγρια χταπόδια δεν είναι καθόλου φιλεύσπλαχνες. Τα χταπόδια που θανατώνονται για ανθρώπινη κατανάλωση συχνά βράζονται ζωντανά, χτυπιούνται στο κεφάλι, πνίγονται ή καταψύχονται σε πάγο.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Μεγάλος αστεροειδής πλησιάζει σήμερα τη Γη και ένας άλλος θα γίνει ένα μίνι φεγγάρι...

Αρκετοί από τους αμέτρητους διαστημικούς βράχους του ηλιακού μας συστήματος κυκλοφορώντας στο Διάστημα καταφτάνουν καθημερινά στη διαστημική μας γειτονιά. Κάποιοι περνούν σε μεγάλες αποστάσεις από...

Πραγματικότητα ο πρώτος “ιδιωτικός περίπατος” στο διάστημα – “Από εδώ η Γη μοιάζει με...

Περισσότερα από 700 χιλιόμετρα πάνω από τα κεφάλια μας, το πλήρωμα της αποστολής Polaris Dawn της SpaceX έγραψε ιστορία καθώς ολοκλήρωσε τον πρώτο ιδιωτικό διαστημικό...

Η αγκαλιά με ένα σκύλο είναι το καλύτερο φυσικό αναλγητικό

Τα τελευταία χρόνια πραγματοποιούνται διαφόρων ειδών έρευνες με στόχο τον εντοπισμό κάποιων φυσικών αναλγητικών, κάποιων δραστηριοτήτων ή μεθόδων που χωρίς τη χρήση χημικών ουσιών...
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ, "Αριστερά", «Δεξιά», Γαλλία,

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 11 Σεπτεμβρίου καθιερώνονται οι όροι “Αριστερά” και “Δεξιά”

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1789... Καθιερώνονται οι όροι «Αριστερά» και «Δεξιά», κατά τη διάρκεια των συζητήσεων για το νέο Σύνταγμα στην επαναστατημένη Γαλλία.

Θεαματικό βίντεο δείχνει τις μεταμορφώσεις των ηπείρων τα τελευταία 1,8 δισ. χρόνια

Χρησιμοποιώντας μαθηματικά μοντέλα των τεκτονικών πλακών που επιπλέουν πάνω στον γήινο μανδύα, διεθνής ομάδα γεωλόγων δημιούργησε το πρώτο timelapse της μετακίνησης των ηπείρων τα...

Σαμ Μπάρτραμ: Η απίστευτη ιστορία του γκολκίπερ που τον ξέχασαν κάτω από τα γκολπόστ…...

Μια ψυχρή ημέρα του 1937, μια πυκνή ομίχλη έπεσε στο Stamford Bridge, την έδρα της ποδοσφαιρικής ομάδας Τσέλσι. Καθώς ξεκίνησε ο αγώνας μεταξύ της...
H άσκηση αυξάνει το προσδόκιμο ζωής των ηλικιωμένων

Ανακαλύφθηκε γονίδιο που μπορεί να επηρεάζει τη μακροζωία

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης ανακάλυψαν ότι μια συγκεκριμένη  πρωτεΐνη, γνωστή ως OSER1, έχει σημαντική επίδραση στη μακροζωία. Επειδή η πρωτεΐνη υπάρχει σε διάφορα ζώα,...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Οι επιστήμονες απαντούν για τον Στρεπτόκοκκο: Τι είναι και πώς μεταδίδεται – Για ποιους είναι επικίνδυνος

Σε καθεστώς επιτήρησης έχει μπει από τη Δευτέρα (12/8) η περιοχή της Ηλείας από...

“Απολύτως αναπόφευκτη μια νέα πανδημία”, προειδοποιεί κορυφαίος Βρετανός επιστήμονας

Ο πρώην επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος της κυβέρνησης Σερ Πάτρικ Βάλανς δήλωσε ότι μια άλλη πανδημία είναι «απολύτως...

Αίγυπτος: Επιστήμονες ίσως έλυσαν το μυστήριο των πυραμίδων

Eπιστήμονες πιστεύουν ότι ίσως κατάφεραν να λύσουν το μυστήριο του πώς χτίστηκαν 31 από...

Έλληνες επιστήμονες μελέτησαν χιλιάδες μαύρες τρύπες

Τα πιο μυστηριώδη αντικείμενα του Σύμπαντος είναι οι μαύρες τρύπες και τα τελευταία χρόνια τα ολοένα...