Δευτέρα, 27 Σεπτεμβρίου, 2021
29.2 C
Athens

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 27 Σεπτεμβρίου οι Οθωμανοί καταλαμβάνουν τον Χάνδακα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ  To 1669...Οι Οθωμανοί καταλαμβάνουν τον Χάνδακα (Ηράκλειο), έπειτα από πολιορκία 21 ετών και ολοκληρώνουν την κατάληψη της Κρήτης.

Τα «logistics» στις Ένοπλες Δυνάμεις για πρώτη φορά σε Διυπουργικό Συνέδριο

Τα logistics ή αλλιώς η εφοδιαστική αλυσίδα, όπως είναι στα ελληνικά η ακριβής απόδοση του όρου, έχουν ιστορικά κρίνει μεγάλες μάχες αλλά και την τελική έκβαση πολέμων και κατά συνέπεια τον ρου της ιστορίας.

Η Ελλάδα το βίωσε αυτό στην μικρασιατική εκστρατεία, που όσο προχωρούσε προς την ενδοχώρα δυσκόλευε ο ανεφοδιασμός με αποτέλεσμα – σε συνδυασμό και με αλλά γεγονότα – να αναγκαστεί σε οδυνηρή υποχώρηση μετά την τουρκική αντεπίθεση.

  • Όμως, τα logistics έκριναν και την τελική νίκη των συμμαχικών δυνάμεων έναντι του ναζιστικού άξονα στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Από αύριο, Τρίτη, έως την Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου, στη Σχολή Ικάρων στο Τατόι, η Γενική Διεύθυνση Πολιτικής Εθνικής Άμυνας και Διεθνών Σχέσεων του ΥΠΕΘΑ θα διοργανώσει -για πρώτη φορά στην Ελλάδα- Διυπουργικό Συνέδριο, με θέμα: « Ο ρόλος της Εφοδιαστικής Πολιτικής σε Περίοδο Κρίσης και Πολέμου».

Το Συνέδριο θα παρακολουθήσει διαδικτυακά το σύνολο της Ιεραρχίας των Ενόπλων Δυνάμεων και θα συμμετάσχουν δια ζώσης ανώτεροι Αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, υψηλόβαθμα στελέχη του δημόσιου τομέα και αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες σε επίπεδο Υπουργείων – Περιφερειών, τα οποία κατέχουν θέσεις ευθύνης που σχετίζονται με ζητήματα διαχείρισης κρίσεων και πολιτικής προστασίας.

Σκοπός του Συνεδρίου, είναι η αλληλοενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των βασικών υπηρεσιακών παραγόντων των Ενόπλων Δυνάμεων και των υπολοίπων φορέων του κρατικού μηχανισμού επί μεθόδων, διαδικασιών και προτύπων Εφοδιαστικής Πολιτικής κατά την περίοδο κρίσης και πολέμου.

Επιπλέον, στόχος του Συνεδρίου, είναι η διαμόρφωση ενός κοινού πλαισίου εφοδιαστικής αντίληψης και η ανάπτυξη συνεργειών μεταξύ των καθ’ ύλη αρμόδιων φορέων των Ενόπλων Δυνάμεων και του ευρύτερου κρατικού μηχανισμού υπό την οπτική της ολιστικής προσέγγισης (Holistic approach), για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση μιας σύγχρονης πολιτικής εφοδιασμού κατά την διάρκεια κρίσεων και πολέμου.

  • Το πρόγραμμα του Συνεδρίου περιλαμβάνει ομιλίες από εξέχουσες προσωπικότητες από τον πολιτικό και τον ακαδημαϊκό τομέα, τις Ένοπλές Δυνάμεις, από εμπειρογνώμονες, ειδικούς καθώς και αναγνωρισμένους επαγγελματίες του ιδιωτικού τομέα στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Κεντρικός ομιλητής του Συνεδρίου θα είναι ο πρώην Υπουργός Άμυνας της Αυστρίας και Πρόεδρος του Αυστριακού Ινστιτούτου για την Ευρωπαϊκή Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας (Austrian Institute for European and Security Policy) Dr. Werner Fasslabend.

  • Πρόκειται για τον μακροβιότερο υπουργό άμυνας της Ευρώπης, αφού παρέμεινε σε αυτή την θέση για 12 χρόνια και από πολλούς θεωρείται ο γκουρού των αμυντικών θεμάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο ίδιος σε επικοινωνία που είχε με τον κο Μπαλωμένο, όταν άκουσε για την διοργάνωση του συγκεκριμένου συνεδρίου εξέφρασε την ζωηρή του επιθυμία να είναι παρών στην Σχολή Ικάρων και όχι μέσω τηλεδιάσκεψης, κάτι που αποδεικνύει όχι μόνο τις εξαιρετικές θέσεις που έχουν καλλιεργηθεί μεταξύ Ελλάδας και Αυστρίας αλλά και το ποσό σημαντικό είναι το συνέδριο αυτό.

Logistics

Κατά τις εργασίες του Συνεδρίου θα εξεταστούν διεξοδικά οι ακόλουθες θεματικές:

Πολιτικές διαχείρισης κινδύνου με όρους αυτάρκειας και αυτονομίας για την προετοιμασία του κρατικού μηχανισμού.
Η διοικητική μέριμνα και ο εφοδιασμός στο στρατηγικό και επιχειρησιακό επίπεδο.
Τα σύγχρονα μοντέλα εφοδιασμού.
Αξιοποίηση της τεχνολογίας στον σχεδιασμό της εφοδιαστικής αλυσίδας.
Η ανθεκτικότητα (Resilience) της εφοδιαστικής αλυσίδας κατά την περίοδο κρίσεων ή πολέμου.
Υπό το πρίσμα αυτό, το Συνέδριο θα αποτελέσει ένα βήμα προβληματισμού και ανάλυσης για τις πολιτικές που πρέπει να υιοθετηθούν, ώστε να ενισχυθεί η οργανωτική δομή και η αποτελεσματικότητα της εφοδιαστικής αλυσίδας κατά την περίοδο κρίσης ή πολέμου.
Του Χρήστου Μαζανίτη

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Στο «κόκκινο» το Αιγαίο: Η Τουρκία ανατινάζει το Μνημόνιο Παπούλια – Γιλμάζ

Με μπαράζ παραβιάσεων και αερομαχιών το Σαββατοκύριακο, η Τουρκία γκρεμίζει και το τελευταίο ψήγμα του Μνημονίου Παπούλια – Γιλμάζ του 1988. Η Τουρκία έχει αποφασίσει...
Βασίλης Λεβέντης: Ανέτοιμος να με διαδεχθεί ο Μάριος Γεωργιάδης

Βασίλης Λεβέντης: Κρίσιμη η κατάσταση της υγείας του

Κρίσιμες θεωρούνται οι επόμενες ώρες για τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων και πρώην βουλευτή, Βασίλη Λεβέντη, που βρίσκεται διασωληνωμένος από το απόγευμα του Σαββάτου...
Θεοδωρικάκος: Κίνδυνος να μπλοκαριστούν βασικές λειτουργίες σε Δήμους, Περιφέρειες

Έρευνα σε ιστοσελίδες και social που προτρέπουν σε πράξεις κατά της δημόσιας υγείας

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, έδωσε εντολή σήμερα το πρωί στον διευθυντή της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Βασίλη Παπακώστα, να διερευνήσει αμέσως την...

ΚΕΤΕΣ: Το άγνωστο έργο του Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογίας Στρατού

Από το 1953 που ιδρύθηκε ως Στρατιωτικό Κέντρο Ερευνών και Μελετών (ΣΚΕΜ) μέχρι το 1992 που μετονομάστηκε το σε Κέντρο Έρευνας Τεχνολογίας Στρατού (ΚΕΤΕΣ),...

Μητσοτάκης: Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα

Μήνυμα στην Τουρκία ότι ο μόνος τρόπος για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών είναι ένα κοινό πλαίσιο κανόνων και συγκεκριμένα το Διεθνές Δίκαιο και...
Μητσοτάκης: Είναι πολύ δύσκολο, να πάμε σε δεύτερο γενικό lockdown

Μητσοτάκης στην ομογένεια: Μεγαλύτερο παρά ποτέ το ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα

«Πιστεύω ότι η Ελλάδα είναι σήμερα πολύ ισχυρότερη από ό,τι ήταν την περασμένη δεκαετία”, τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας τα ξημερώματα της Παρασκευής...

Η Ελλάδα περιμένει κλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο από την Τουρκία

Την εκτίμηση ότι ο Τούρκος πρόεδρος θα επιχειρήσει να κλιμακώσει την ένταση στο Αιγαίο, κάνει η ελληνική διπλωματία, μετά τη διπλή αποτυχία του Ρετζέπ...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
935ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

“Καταιγίδα” ασκήσεων από τις Ένοπλες Δυνάμεις (βίντεο)

Ο Ιούνιος ήταν ένας ιδιαίτερα έντονος μήνας για τις Ένοπλες Δυνάμεις, συμμετέχοντας σε σειρά...

Ένοπλες Δυνάμεις: Αυτή είναι η φωτογράφος που βγήκε 5η καλύτερη παγκοσμίως – Το “κλικ” με τους Ευέλπιδες

Η φωτογράφος των Ενόπλων Δυνάμεων, Μαρινέζα Βαμβακάρη κατάφερε να διακριθεί με μία φωτογραφία των...

Οι Ένοπλες Δυνάμεις ετοιμάζονται για Διαχείριση Υβριδικών Απειλών και Κρίσεων(φωτό)

Επί ένα μήνα, στην Σχολή Ικάρων, η Γενική Διεύθυνση Πολιτικής Εθνικής Άμυνας και Διεθνών...

Οι Ένοπλες Δυνάμεις στο πλευρό των κατοίκων ακριτικών νησιών

Εκτός από το πρόσωπο του «τιμωρού» κάθε επιβουλέα της Εθνικής μας Κυριαρχίας, ο Στρατός...

Ο ιστοχώρος χρησιμοποιεί cookies για τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοχώρου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.Αποδοχή