Κυριακή, 17 Οκτωβρίου, 2021
20 C
Athens

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 17 Οκτωβρίου ο Καμί κερδίζει το Νόμπελ  Λογοτεχνίας

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1957.... Ο Γάλλος συγγραφέας Αλμπέρ Καμί («Ο Ξένος») κερδίζει το Νόμπελ Λογοτεχνίας.

Τα μέτρα στήριξης για επιχειρήσεις και εργαζομένους – Αναλυτικός οδηγός

Ασφυκτικές πιέσεις δέχεται ο κρατικός Προϋπολογισμός από την αύξηση των δαπανών που απαιτούνται για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων, μετά τις νέες δυσμενείς εξελίξεις στο μέτωπο της υγειονομικής κρίσης.

Στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους παρακολουθούν καθημερινά με αγωνία την πορεία εσόδων και δαπανών και γνωρίζουν καλά ότι τα 7,5 δισ. ευρώ που είχαν προϋπολογιστεί για το σύνολο του έτους έχουν σχεδόν εξαερωθεί.

20 ερωτήσεις και απαντήσεις

Ένα διευρυμένο πακέτο στήριξης σε επιχειρήσεις και εργαζομένους επιστρατεύει το επόμενο δίμηνο η κυβέρνηση, για να αντιμετωπίσει τις πρόσθετες ασφυκτικές πιέσεις που δέχονται φυσικά και νομικά πρόσωπα από το νέο κύμα περιορισμών στην οικονομική δραστηριότητα. Επιστρεπτέες προκαταβολές, μηδενικά ενοίκια, παρατάσεις αναστολών συμβάσεων και προγράμματος ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ, παράταση επιδομάτων ανεργίας και στήριξη μακροχρόνια ανέργων περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, η νέα δέσμη μέτρων που ενεργοποιούν τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας. Μέσα από 20 ερωτήσεις και απαντήσεις, παρουσιάζει όλα τα νέα μέτρα που τίθενται σε εφαρμογή και αφορούν τόσο τις επιχειρήσεις όσο και τους εργαζομένους.

  1. Ποιες επιχειρήσεις δικαιούνται μηδενικό ενοίκιο τον Μάρτιο; Επιχειρήσεις που είναι κλειστές με κρατική εντολή δεν θα πληρώσουν καθόλου ενοίκιο. Σε αυτές περιλαμβάνονται όσες ανήκουν στον χώρο της εστίασης, του πολιτισμού, του αθλητισμού κ.α., τα γυμναστήρια, καθώς και οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό και στις μεταφορές – κλάδοι οι οποίοι πλήττονται ιδιαίτερα από την υγειονομική κρίση. Ειδικά για τον μήνα Μάρτιο συμπεριλαμβάνεται και το λιανεμπόριο.
  2. Τι ενοίκιο καταβάλλουν οι ανοιχτές αλλά πληττόμενες επιχειρήσεις; Πληττόμενες επιχειρήσεις που είναι ανοιχτές θα έχουν και τον Μάρτιο μείωση ενοικίου κατά 40%.
  3. Πότε ενεργοποιείται ο έκτος γύρος της επιστρεπτέας προκαταβολής; Εως τις 22 Φεβρουαρίου μπορούν να υποβάλλουν οι επιχειρήσεις αιτήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τον έκτο κύκλο της επιστρεπτέας, ύψους 500 εκατ. ευρώ, με τη συνήθη διαδικασία: αρχική εκδήλωση ενδιαφέροντος και σε δεύτερη φάση υποβολή τελικής δήλωσης. Οι επαγγελματίες θα κληθούν να αναγράψουν τον τζίρο τους μόνο για τον μήνα Ιανουάριο. Τα ποσά θα κυμαίνονται από 500 ευρώ έως 50.000 ευρώ.

4Πότε θα γίνουν οι πληρωμές και ποια είναι τα κατώτατα όριά τους;
Μεγαλύτερη στήριξη, με υψηλότερα ποσά, θα δοθεί στην εστίαση και στους κλάδους που παρέμεναν κλειστοί στα τέλη Ιανουαρίου, αφού γι’ αυτές τις επιχειρήσεις το κατώτατο ύψος ενίσχυσης θα ανέρχεται στα 1.000 ευρώ για επιχειρήσεις χωρίς εργαζομένους, 2.000 ευρώ για επιχειρήσεις με 1 έως 5 εργαζομένους, 4.000 ευρώ για επιχειρήσεις με 6 έως 20 εργαζομένους και 8.000 ευρώ για επιχειρήσεις με περισσότερους από 20 εργαζομένους. Οι πληρωμές θα πραγματοποιηθούν μέσα στην πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου. Το 50% της ενίσχυσης δεν επιστρέφεται, υπό τον όρο διατήρησης του αριθμού των εργαζομένων έως τις 31 Ιουλίου 2021.

5 Πότε θα ενεργοποιηθεί ο έβδομος γύρος της επιστρεπτέας;
Ο έβδομος κύκλος, με κόστος περίπου 1 δισ. ευρώ, θα αφορά την απώλεια τζίρου ολόκληρου του α’ τριμήνου του έτους. Τις πρώτες ημέρες του Απριλίου θα ξεκινήσει η υποβολή αιτήσεων για την εκδήλωση ενδιαφέροντος συμμετοχής.

6 Πότε θα γίνουν οι πληρωμές του έβδομου γύρου;
Οι πληρωμές θα πραγματοποιηθούν περί τα τέλη Απριλίου, ενώ από το ποσό που θα δικαιούται ο κάθε επαγγελματίας, θα αφαιρείται το ποσό του έκτου γύρου της επιστρεπτέας. Και σε αυτή την περίπτωση θα υπάρχουν αυξημένα κατώτατα ποσά για την εστίαση και τις επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή.

7 Ποιες προβλέψεις υπάρχουν για την αναστολή πληρωμής επιταγών;
Με υπουργική απόφαση καθορίστηκαν οι ΚΑΔ για τους οποίους παρατείνεται κατά 75 ημέρες η προθεσμία πληρωμής των επιταγών που λήγουν μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2021. Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να δηλώσουν τα ακαθάριστα έσοδά τους για τους μήνες από Οκτώβριο έως Δεκέμβριο 2020 στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ myBusinessSupport, από τις 12 Φεβρουαρίου 2021 μέχρι τις 17 Φεβρουαρίου 2021.


8 Ποιους αφορά η αναστολή πληρωμής των επιταγών;

Το μέτρο της αναστολής πληρωμής επιταγών κατά 75 ημέρες αφορά:
-Επιχειρήσεις που είναι κλειστές με κρατική εντολή.
-Επιχειρήσεις που έχουν πληγεί δραστικά από την πανδημία του κορωνοϊού και εμφανίζουν μειωμένο κύκλο εργασιών, μεγαλύτερο του 40%, για την περίοδο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου 2020, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019.
-Επιχειρήσεις που ιδρύθηκαν μετά την 1η/1/2020, με δραστηριότητα που εμπίπτει στις λίστες των ΚΑΔ.

9 Πότε θα τεθεί σε εφαρμογή το πρόγραμμα κάλυψης πάγιων δαπανών;
Το νέο πρόγραμμα αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή τον Απρίλιο. Εκτός της παροχής μετρητών, το οικονομικό επιτελείο είναι σε επαφή με την Ε.Ε., ώστε να προσφέρεται στις επιχειρήσεις φορολογικό και ασφαλιστικό voucher για την πληρωμή μέρους των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεών τους. Η υλοποίηση του μέτρου θα πραγματοποιηθεί μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας myBusinessSupportτης
ΑΑΔΕ, ενώ δικαιούχοι της ενίσχυσης θα είναι επιχειρήσεις που παρουσιάζουν μείωση τζίρου κατά τουλάχιστον 30% το 2020 σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά και καταγράφουν σημαντική ζημιά κατά το προηγούμενο έτος. Όλες οι ενισχύσεις που έλα βαν οι επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας θα αθροίζονται και θα αφαιρούνται από το συνολικό ποσό που έχει ξοδέψει μια επιχείρηση για τις δαπάνες της. Μέσω αυτής της διαδικασίας θα προκύπτει αν μια επιχείρηση δικαιούται ενίσχυση ή όχι. Η κάλυψη των δαπανών μπορεί να φτάσει στο 70% ή ακόμα και στο 90%, ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρησης και επί των δαπανών που δεν έχουν καλυφθεί από άλλα μέτρα.

Eργαζόμενοι

10 Οι εργαζόμενοι με αναστολή σύμβασης εργασίας δικαιούνται μείωση ενοικίου τον Μάρτιο;
Οι εργαζόμενοι σε αναστολή δικαιούνται μείωση κατά 40% του ενοικίου που πληρώνουν για την κύρια κατοικία τους ή και για το παιδί τους που σπουδάζει σε άλλη πόλη μακριά από τη μόνιμη κατοικία του και τον Μάρτιο.

11 Μπορεί οι εργαζόμενοι να τεθούν σε αναστολή σύμβασης εργασίας και τον Μάρτιο;
Για τις αναστολές συμβάσεων εργασίας για το διάστημα έως τις 28 Φεβρουαρίου προβλέπεται η προαναγγελία των εργαζομένων που θα μπουν σε αναστολή να γίνει στο διάστημα από τις 11 έως τις 14 Φεβρουαρίου για τους ΚΑΔ που περνούν από τους πληττόμενους στους κλειστούς, όπως, για παράδειγμα, το λιανεμπόριο. Καθώς, όμως, πανδημία επιβάλλει τους δικούς της κανόνες, αναμένεται παράταση και του μέτρου των αναστολών συμβάσεων εργασίας τον Μάρτιο, πιθανότατα με την ίδια μορφή με την οποία εφαρμόστηκε τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο. Η επιθετική πορεία της πανδημίας φαίνεται πως δεν επιτρέπει προς το παρόν αλλαγές στο μέτρο, το οποίο έχει συγκρατήσει σε μεγάλο βαθμό τα ποσοστά της ανεργίας. Γι’ αυτό και οι αναστολές αναμένεται πιθανότατα να προχωρήσουν και τον Μάρτιο με λίστες κλειστών και πληττόμενων ΚΑΔ, αφού το νέο lockdown δεν επιτρέπει προς το παρόν την έναρξη
της σταδιακής αποσωλήνωσης.

12 Τι ισχύει για το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ;
Έως τις 31 Μαρτίου παρατείνεται η ισχύς του μηχανισμού ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, που θεσμοθετήθηκε το περασμένο καλοκαίρι και αναμένεται να παραμείνει στην αγορά ως δίχτυ ασφαλείας και μετά την «αποσωλήνωσή» της, όποτε αυτή καταστεί εφικτή. Οι βασικές ρήτρες του προγράμματος δεν αναμένεται να αλλάξουν. Δηλαδή, ο εργοδότης έχει τη δυνατότητα να μειώνει έως και 50% το ωράριο εργασίας των μισθωτών του, με το κράτος να αναπληρώνει το 60% του μισθού που χάνεται. Οι ασφαλιστικές εισφορές (εργοδοτικές και εργατικές) καλύπτονται στο 100%, ενώ ως κριτήριο ένταξης παραμένει η μείωση τζίρου κατά τουλάχιστον 20%.

13 Θα υπάρξει παράταση για τα επιδόματα ανεργίας που λήγουν;
Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη, παρατείνονται για άλλους δύο μήνες τα επιδόματα ανεργίας του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου. Η δίμηνη παράταση αντιστοιχεί στα εξής ποσά: Δικαιούχοι τακτικής επιδότησης ανεργίας – έως 798,5 ευρώ
(έως 399,25 ευρώ μηνιαίως), προσαυξανόμενο κατά 10% για κάθε προστατευόμενο μέλος. Δικαιούχοι βοηθήματος ανεργίας αυτοαπασχολούμενων – έως 798,5 ευρώ (έως 399,25 ευρώ μηνιαίως).

14 Υπάρχει κάποια πρόβλεψη για τους μακροχρόνια ανέργους;
Η κυβέρνηση θα καταβάλει νέα έκτακτη οικονομικής ενίσχυση ύψους 400 ευρώ, σε μη επιδοτούμενους μακροχρόνια ανέργους. Η καταβολή ολοκληρώνεται αυτόματα, μέσω απευθείας κατάθεσης στους τραπεζικούς λογαριασμούς, και δεν απαιτείται καμία
ενέργεια από τους δικαιούχους.

15 Τι θα ισχύσει με τις βεβαιωμένες ρυθμίσεις οφειλών των πληττόμενων από την πανδημία;
Στον «πάγο» μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2021θα μείνουν τα χρέη της πανδημίας (φόροι και ασφαλιστικές οφειλές), για τα οποία έχει χορηγηθεί αναστολή είσπραξης, καθώς και παράταση καταβολής έως τις 30/4/2021. Οι οφειλές αυτές θα μπορούν να ρυθμιστούν στη συνέχεια σε 24 άτοκες ή σε 48 έντοκες δόσεις με επιτόκιο 2,5%. Η πρώτη δόση της ρύθμισης αυτής θα καταβληθεί έως την 31η Ιανουαρίου 2022. Ακόμα, παρατείνεται η καταβολή και αναστέλλεται η είσπραξη της δόσης του μηνός Φεβρουαρίου ρυθμισμένων στη φορολογική διοίκηση οφειλών. Η πληρωμή
της δόσης αυτής θα προστεθεί στο τέλος της αρχικής ρύθμισης.

16 Οι εργαζόμενοι γονείς θα μπορούν να λάβουν άδεια για να φροντίσουν
τα παιδιά τους;

Επανέρχεται το μέτρο της άδειας ειδικού σκοπού για τους εργαζόμενους γονείς με μαθητές έως 14 ετών, καθώς τα σχολεία, τουλάχιστον έως το τέλος Φεβρουαρίου, θα είναι κλειστά. Η άδεια ειδικού σκοπού χορηγείται εναλλακτικά, εφόσον δεν είναι δυνατή η τηλεργασία, σε τετραήμερα που επαναλαμβάνονται, εκ των οποίων μία ημέρα προέρχεται από την ετήσια άδεια αναψυχής του εργαζομένου.

17 Παραμένει η τηλεργασία;
Παραμένει η υποχρεωτική τηλεργασία τουλάχιστον στο 50% του προσωπικού στον
ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα. H υποχρεωτική τηλεργασία πρέπει να προαναγγέλλεται στο σύστημα «Εργάνη» με το ειδικό έντυπο 4.1. Όσοι εργοδότες δεν έχουν προβεί στις απαραίτητες προαναγγελίες τηλεργασίας (το 50% του προσωπικού που μπορεί να δουλέψει από απόσταση) θα βρίσκονται αντιμέτωποι με πρόστιμο ύψους 3.000 ευρώ.

Συντελεστές ΦΠΑ

18 Ποιοι συντελεστές ΦΠΑ μειώνονται και έως πότε;
Παρατείνεται η μείωση των συντελεστών ΦΠΑ στον καφέ και στα μη αλκοολούχα ποτά, στις μεταφορές, στους κινηματογράφους και στις θεατρικές παραστάσεις έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2021. Στον μειωμένο συντελεστή υπάγονται όλες οι μεταφορές προσώπων και των αποσκευών τους, δηλαδή κάθε είδους μεταφορά προσώπων, όπως χερσαίες ή εναέριες, οι οποίες πραγματοποιούνται με εισιτήριο για τον επιβάτη. Επίσης, περιλαμβάνονται οι μεταφορές προσώπων που γίνονται με τουριστικά λεωφορεία και με ταξί. Επιπλέον, παρατείνεται η μείωση του ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021.

Ιδιοκτήτες ακινήτων

19 Πώς θα αποζημιωθούν οι ιδιοκτήτες
ακινήτων για τα μειωμένα ενοίκια;

Οι ιδιοκτήτες-φυσικά πρόσωπα που εκμισθώνουν ακίνητα στις επιχειρήσεις που είναι κλειστές θα αποζημιωθούν από τον κρατικό Προϋπολογισμό με το 80% του μηνιαίου συμφωνημένου μισθώματος. Για παράδειγμα, για ενοίκιο 1.000 ευρώ, ο ενοικιαστής δεν θα πληρώσει τίποτα και ο ιδιοκτήτης θα εισπράξει από το κράτος το 80% του ενοικίου, ήτοι 800 ευρώ που θα είναι αφορολόγητα και ακατάσχετα. Οι ιδιοκτήτες-νομικά πρόσωπα που εκμισθώνουν ακίνητα σε κλειστές επιχειρήσεις θα αποζημιωθούν με το 60% του μηνιαίου συμφωνημένου μισθώματος.

20 Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα για την καταβολή των αποζημιώσεων;
Τις επόμενες ημέρες θα ολοκληρωθεί η διαδικασία των αποζημιώσεων για τον μήνα Νοέμβριο, όπου υπήρξε σημαντική καθυστέρηση, καθώς περίπου 25.000 ιδιοκτήτες δεν υπέβαλαν έγκυρο αριθμό IBAN λογαριασμού. Μετά τις 15 Φεβρουαρίου, το υπουργείο Οικονομικών θα προχωρήσει στην καταβολή αποζημίωσης για τον Δεκέμβριο. Ταυτόχρονα, εντός του Φεβρουαρίου, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων θα επιλύσει όλες τις εκκρεμότητες συμψηφισμών παρελθόντων μηνών, είτε λόγω διόρθωσης δηλώσεων δικαιούχων είτε λόγω απόρριψης άλλων αιτήσεων. Στις αρχές Μαρτίου θα καταβληθούν οι αποζημιώσεις για τον μήνα Ιανουάριο. Υπενθυμίζεται ότι τα
ποσά αποζημίωσης που καταβάλλονται στους λογαριασμούς των δικαιούχων είναι αφορολόγητα και ακατάσχετα, ενώ τα ποσά μισθωμάτων που δεν εισπράττονται για όλη την περίοδο από τον Μάρτιο και μετά δεν αποτελούν εισόδημα και δεν υπόκεινται σε φόρο εισοδήματος και σε εισφορά αλληλεγγύης

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Έρχονται τα τέλη κυκλοφορίας πολλών ταχυτήτων – Τι ισχύει ανάλογα με την κατηγορία του...

Τέλη κυκλοφορίας… πολλών ταχυτήτων καλούνται να πληρώσουν οι κάτοχοι οχημάτων για το 2022: Η ανάρτηση των ειδοποιητηρίων υπολογίζεται πως θα γίνει μέσα στο α’...
ΥΠ.ΟΙΚ.: Παρατείνονται οι πληρωμές βεβαιωμένων και ρυθμισμένων οφειλών στην εφορία

ΥΠ.ΟΙΚ.: Πάνω από 1 δισ. ευρώ τα επιπλέον φορολογικά έσοδα τον Σεπτέμβριο

Στα 1,12 δισ. ευρώ η αυξημένα κατά 29% έναντι του μηνιαίου στόχου, λόγω της αυξημένης τουριστικής περιόδου αλλά και της πληρωμής της πρώτης και...

«Ανοίγει» η πλατφόρμα για τα αδήλωτα τετραγωνικά – Τι ισχύει για τα πρόστιμα και...

«Δεύτερη ευκαιρία» για να σώσουν τα ακίνητά τους από υπέρογκα πρόστιμα, αποκαλύπτοντας στους δήμους τα «ξεχασμένα» αδήλωτα τετραγωνικά μέτρα, δίνει η κυβέρνηση σε ιδιοκτήτες...
Η πανδημία "πάγωσε" φορολογικούς ελέγχους και είσπραξη εσόδων

Οι 7 στούς 10 φορολογούμενους δεν πληρώνουν φόρους

Μόλις ένας στους τρείς φορολογούμενους (φυσικά πρόσωπα) οι οποίοι υπέβαλαν φορολογική δήλωση θα πληρώσουν φέτος φόρο, με τον αριθμό τους να είναι σημαντικά χαμηλότερος,...

Αυτά είναι τα 36 νέα έργα που εντάχθηκαν στο Ταμείο Ανάκαμψης

Τα μεγάλα έργα που θα υλοποιηθούν αφορούν το περιβάλλον, την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, την ενέργεια, τη δικαιοσύνη, τις υποδομές και μεταφορές Με εντατικούς ρυθμούς...

Πρεμιέρα με τιμές “φωτιά” κάνει αύριο το πετρέλαιο θέρμανσης

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, το πετρέλαιο θέρμανσης, θα πωλείται ακριβότερα έως και 45% σε σχέση με πέρυσι τον Οκτώβριο καθώς η τιμή διάθεσής...
Παράταση μέχρι 14 Ιανουαρίου των αιτήσεων για το επίδομα θέρμανσης

Πετρέλαιο θέρμανσης: Αυξήσεις έως και 40%

Στα ύψη ξεκινάει την Παρασκευή η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης για τον φετινό χειμώνα και με ελάχιστη ζήτηση, λόγω της υψηλής τιμής του. Την...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
935ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Κλειστός ο Κηφισός και η Παραλιακή από τη 1:00 έως τις 8:00 της Παρασκευής

Έξι προληπτικά μέτρα προστασίας από την κακοκαιρία, ανακοίνωσε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής...

Μέτρα ύψους 500 εκατ. κατά της ενεργειακής ακρίβειας –Τι ανακοινώθηκε για ηλεκτρικό ρεύμα και επίδομα θέρμανσης

Τριπλό ανάχωμα στην ενεργειακή ακρίβεια με έκτακτα μέτρα ενίσχυσης των νοικοκυριών ύψους 500 εκατομμυρίων...

Νέα μέτρα από σήμερα στα γυμναστήρια

Νέα μέτρα από σήμερα θα ισχύουν στα γυμναστήρια για την αποτροπή της διασποράς της...

Αυτό είναι το κόστος των μέτρων που εξήγγειλε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ

Απάντηση στο ερώτημα από που θα χρηματοδοτηθούν τα μέτρα που εξήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας...

Ο ιστοχώρος χρησιμοποιεί cookies για τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοχώρου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.Αποδοχή