Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
18 C
Athens

Τα μηνύματα των πολιτικών αρχηγών για την 28η Οκτωβρίου 1940

Στην ιδιαίτερη σημασία και το συμβολισμό που αποκτά η εθνική επέτειος της 28ης Οκτωβρίου επικεντρώνονται τα μηνύματα του πρωθυπουργού,Αλέξη Τσίπρα, των πολιτικών Αρχηγών και πολιτικών κομμάτων.

«78 χρόνια μετά το μεγάλο Όχι, αναλαμβάνουμε τον ιστορικό ρόλο που μας κληροδότησαν οι πρόγονοι μας. Να αγωνιστούμε και σήμερα για να μην δούμε ποτέ ξανά στην Ελλάδα και την Ευρώπη να ζωντανεύει το φάντασμα του φασισμού και του ολοκληρωτισμού».

Αυτό σημειώνει ο πρωθυπουγός, Αλέξης Τσίπρας στο μήνυμα του για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, με ανάρτησή του στο Twitter.

«Μαζί με την διαφύλαξη της ιστορικής μνήμης, αναλαμβάνουμε ταυτόχρονα και τον ιστορικό μας ρόλο: Να αγωνιστούμε και σήμερα στην πρώτη γραμμή του μετώπου ενάντια στον ρατσισμό, τη μισαλλοδοξία, τον εθνικισμό. Για να μην δούμε ποτέ ξανά στην Ευρώπη να ξαναζωντανεύει το φάντασμα του φασισμού και του ολοκληρωτισμού».Αυτό σημειώνει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στο μήνυμα του για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου – «μέρα μνήμης και τιμής για την ηρωική μάχη του λαού μας για την διαφύλαξη των κυριαρχικών του δικαιωμάτων για ανεξαρτησία, την ελευθερία και την ειρήνη».

Τσίπρας: Τιμούμε το μεγάλο «ΟΧΙ» του λαού μας απέναντι στο φασισμό και το ναζισμό

«Τιμούμε το μεγάλο «Όχι» του λαού μας απέναντι στις υπέρτερες δυνάμεις του κατακτητή, το «Όχι» απέναντι στο φασισμό και το ναζισμό. Τιμούμε την ενδοξότερη στιγμή της νεοελληνικής Ιστορίας, το γεγονός που σύμφωνα με τους ιστορικούς μας καταξιώνει την παρουσία του ελληνικού λαού στον ευρωπαϊκό και τον παγκόσμιο χώρο με τον διπλό του χαρακτήρα: Απόκρουση της εξωτερικής απειλής εναντίον της ακεραιότητας της χώρας και μαζί αντίσταση εναντίον κάθε φασιστικής απειλής, με την εθνική αντίσταση που ακολούθησε», αναφέρει ο πρωθυπουργός στη δήλωση του.

Ο Αλέξης Τσίπρας τονίζει ότι «τότε και τώρα η Ελλάδα βρέθηκε και βρίσκεται στη σωστή πλευρά της Ιστορίας». «Απαντώντας στο μίσος και στη βία, με αλληλεγγύη. Στο φόβο, με ελπίδα. Στην εγκληματική ιδεολογία του φασισμού, με περισσότερη ανεκτικότητα και δημοκρατία για όλους τους πολίτες», όπως σημειώνει.

«Αυτή είναι η κληρονομιά που μας άφησαν οι ήρωες του ΄40 και της Εθνικής Αντίστασης, η κληρονομιά που θα βρίσκεται για πάντα στην καρδιά του ελληνικού λαού», συμπληρώνει ο πρωθυπουργός.

Αναφέρει ότι σε διπλωματικό επίπεδο, «η ελληνική κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε μια σειρά πρωτοβουλιών που τιμούν τη μνήμη όσων θυσιάστηκαν» και ειδικότερα: «Με τη συμφωνία που υπογράψαμε με την Αλβανία για την ταφή των οστών των Ελλήνων πεσόντων στο αλβανικό μέτωπο. Με την σύσταση διακομματικής κοινοβουλευτικής Επιτροπής που εξέτασε το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων και το επόμενο διάστημα θα καταθέσει στην Ολομέλεια το σχετικό της πόρισμα».

Ο κ. Τσίπρας τονίζει: «μαζί με την διαφύλαξη της ιστορικής μνήμης, αναλαμβάνουμε όμως ταυτόχρονα και τον ιστορικό μας ρόλο: Να αγωνιστούμε και σήμερα στην πρώτη γραμμή του μετώπου ενάντια στον ρατσισμό, τη μισαλλοδοξία, τον εθνικισμό. Για να μην δούμε ποτέ ξανά στην Ευρώπη να ξαναζωντανεύει το φάντασμα του φασισμού και του ολοκληρωτισμού».

Μητσοτάκης: Η δικιά μας γενιά να πει το δικό της ΟΧΙ στον λαϊκισμό, στο διχασμό, στη μισαλλοδοξία, στη διχόνοια

Την αισιοδοξία του ότι οι Έλληνες ενωμένοι θα τα καταφέρουν να πάνε τη χώρα μπροστά εξέφρασε σήμερα από τις Βρύσες Χανίων ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος παρέστη στις εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο του ΟΧΙ. μετά το τέλος των οποίων δήλωσε.

«Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που γιορτάζομε την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου σήμερα εδώ στον τόπο καταγωγής μου στα Χανιά, στις Βρύσες, στους πρόποδες των Λευκών Ορέων. Και βέβαια, οι γιορτές αυτές στην ελληνική περιφέρεια έχουν ένα πιο αυθόρμητο, πιο ανθρώπινο χαρακτήρα» ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ σε δηλώσεις του μετά το τέλος των εκδηλώσεων. Και προσέθεσε:

«Τα νέα παιδιά τα οποία παρέλασαν σήμερα, με το χαμόγελο τους, με την αυτοπεποίθηση τους, με την αισιοδοξία τους μας έδωσαν και το μέτρο της δικιάς μας ευθύνης, το οποίο δεν είναι άλλο, από το να εξασφαλίσουμε ότι αυτά θα ζήσουν μια ζωή καλύτερη από αυτή των γονιών τους.

Σήμερα τιμάμε το μεγάλο ΟΧΙ το οποίο ειπώθηκε στα βουνά της Μακεδονίας και της Ηπείρου πριν από 78 χρόνια.

Η δικιά μας γενιά θα πρέπει να πει με το δικό της τρόπο το δικό της ΟΧΙ. Το οποίο είναι ένα ΟΧΙ στον λαϊκισμό, ένα ΟΧΙ στο διχασμό, ένα ΟΧΙ στη μισαλλοδοξία, ένα ΟΧΙ στη διχόνοια.

Έχω μεγάλη εμπιστοσύνη στις δυνατότητες του λαού μας.

Και δεν έχω καμία αμφιβολία ότι και αυτή τη μεγάλη δυσκολία θα την ξεπεράσομε. Θα την ξεπεράσομε ενωμένοι για να πάμε επιτέλους τη χώρα εκεί που της αξίζει, επιτέλους να πάμε την Ελλάδα μπροστά και ότι μαζί μπορούμε.

Χρόνια πολλά, σε όλες και σε όλους».

Γεννηματά: Ενωμένοι μπορούμε να διαμορφώσουμε το μέλλον μας

«Τιμούμε τους ήρωες που πολέμησαν τον φασισμό, τη γενιά του έπους του 40 και της εθνικής αντίστασης. Στην Ελλάδα και στην Ευρώπη πρέπει να πούμε ένα νέο ΟΧΙ. Όχι στην ακροδεξιά που κάνει ξανά την εμφάνιση της απειλητική. Η μάχη κατά του φασισμού παραμένει πάντα επίκαιρη» υπογράμμισε για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά από την Θεσσαλονίκη.

«Οι προκλήσεις στην περιοχή μας είναι μεγάλες. Χρειαζόμαστε εθνική αφύπνιση. Με Εθνική συνεννόηση και εθνική γραμμή να προστατεύσουμε τα εθνικά μας συμφέροντα και να κατοχυρώσουμε το ρόλο μας ως δύναμη σταθερότητας στην περιοχή» προσέθεσε.

«Το Κίνημα Αλλαγής είναι μια δύναμη πατριωτική. Ο γνήσιος πατριωτισμός δεν χρειάζεται «χορηγούς, πρόθυμους και ενδιάμεσους». Οι Έλληνες και οι Ελληνίδες ενωμένοι μπορούμε να διαμορφώσουμε τους όρους και τις προϋποθέσεις του μέλλοντος μας. Μια ισχυρή και αξιόπιστη Κυβέρνηση μπορεί να το εγγυηθεί» κατέληξε στη δήλωσή της η κ. Γεννηματά.

Θεοδωράκης: Πρώτα την πατρίδα και μετά τα κόμματά μας

«Ένα ΘΕΛΩ έχουν οι πολίτες για μας. Να έχουμε στο νου μας πρώτα την πατρίδα και μετά τα κόμματά μας. Το πατριωτικό συμφέρον και όχι το συμφέρον μας. Ένα ΘΕΛΩ έχω και εγώ για τους πολίτες. Να αποφεύγουν – όπως ζητούσε ο Ελευθέριος Βενιζέλος – τον δρόμο της κολακείας και της αποπλάνησης και να επιλέγουν τον δρόμο της αλήθειας όσο κι αν είναι πικρή μερικές φορές. Κοινός μας στόχος πρέπει να είναι, ένας: Να κερδίζει η Ελλάδα!» Αυτό είναι το μήνυμα του Σταύρου Θεοδωράκη για την 28η Οκτωβρίου.

ΣΥΡΙΖΑ: Την Ιστορία τη γράφουν οι λαοί

«Η 28η Οκτωβρίου του 1940, αλλά και το Έπος της Αντίστασης, αποδεικνύουν ότι την Ιστορία τη γράφουν οι λαοί, παρά τις αντιξοότητες, τους αρνητικούς συσχετισμούς, τους φαινομενικά ισχυρότερους αντίπαλους», σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ στο μήνυμά του για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.

«Σήμερα αποτίνουμε φόρο τιμής στους αγωνιστές και τις αγωνίστριες που θυσιάστηκαν, βασανίστηκαν, εκτελέστηκαν κατά τη διάρκεια της τριπλής Κατοχής της χώρας μας. Θυμόμαστε κάθε μαρτυρικό τόπο, κάθε τόπο εκτέλεσης, κάθε εστία αντίστασης, ενάντια στην τριπλή Κατοχή της χώρας μας. Τιμούμε την Αντίσταση του λαού μας, τους άντρες και τις γυναίκες που πρόσφεραν τη ζωή τους για την Ελευθερία, την Δημοκρατία, την κοινωνική Δικαιοσύνη. Θυμόμαστε και τιμούμε την ένδοξη και ηρωική ιστορία του ΕΑΜ, της ΕΠΟΝ και του ΕΛΑΣ», αναφέρει.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι «σε μια Ευρώπη που σκοτεινιάζει ξανά, όπου τα φαντάσματα του εθνικισμού, της μισαλλοδοξίας, του ρατσισμού εμφανίζονται και πάλι, δυναμικά, αποτελεί υποχρέωση κάθε δημοκρατικού πολίτη η προάσπιση των ίδιων, πανανθρώπινων ιδανικών που ενέπνευσαν την Αντίσταση: Αλληλεγγύη, κοινωνική Δικαιοσύνη, Ελευθερία, ανθρωπιά». «Ειδικά στη χώρα μας», τονίζει, «όπου οι εγκληματίες της Χρυσής Αυγής, ιδεολογικοί απόγονοι των ναζιστών, χύνουν ξανά το δηλητήριό τους, προσβάλλοντας την ιστορία της χώρας μας, μια χώρα διάσπαρτη από τόπους θυσίας».

Υπογραμμίζει την υποχρέωση «να μην ξεχάσουμε ποτέ τα εγκλήματα του φασισμού και του ναζισμού. Το Ολοκαύτωμα των Εβραίων, των ομοφυλόφιλων, των Ρομά, των αντιφρονούντων, τις δολοφονίες αμάχων, τη λεηλασία των κατεχόμενων χωρών».

«Χρέος μας είναι», σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ, «η συνέχιση του αγώνα για μια καλύτερη ζωή, για μια κοινωνία που να θεμελιώνεται και να τιμά τις πανανθρώπινες αξίες για τις οποίες πάλεψαν οι ήρωες φαντάροι της Πίνδου, οι αντάρτες στα βουνά της Ελεύθερης Ελλάδας, οι άντρες κι οι γυναίκες που έδωσαν τον αγώνα για «το δίκιο και τη λευτεριά»».

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Ποια ονόματα ακούγονται μετά τις παραιτήσεις Παπασταύρου – Μπρατάκου

Σαν κεραυνός εν αιθρία έπεσαν οι παραιτήσεις δύο εκ των κορυφαίων στελεχών της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, του υπουργού Επικρατείας Σταύρου Παπασταύρου και του...
Τσακαλώτος κατά Κυρανάκη

Καταψηφίστηκε η πρόταση δυσπιστίας με 159 ψήφους – Μητσοτάκης: Δεν θα συγκυβερνήσω με παράκεντρα

Απορρίφθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής, η πρόταση δυσπιστίας στην κυβέρνηση που κατέθεσαν το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ , η Νέα Αριστερά και η Πλεύση Ελευθερίας. Στην...
Βουλή: Ο Μητσοτάκης ανακοίνωσε την αλλαγή του Ποινικού Κώδικα

Βουλή: Μητσοτάκης, Φάμελλος, Ανδρουλάκης για την πρόταση δυσπιστίας

Μητσοτάκης: Αν πιστεύετε ότι πρέπει να συσταθεί προκαταρκτική, να τεκμηριώσετε το αδίκημα και να το συζητήσουμε «Πολιτικές δυνάμεις μεταβλήθηκαν σε εμπόρους του πόνου. Ωστε να...

Παραιτήθηκαν Μπρατάκος και Παπασταύρου

Την παραίτησή τους υπέβαλαν αργά το απόγευμα της Πέμπτης ο υπουργός Επικρατείας, Σταύρος Παπασταύρου και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Γιάννης Μπρατάκος μετά το...

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα μεταβεί στις ΗΠΑ για την εορτή της 25ης Μαρτίου

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα μεταβεί τελικά στην Ουάσιγκτον για την καθιερωμένη εορτή της 25ης Μαρτίου στον Λευκό Οίκο. Αυτό ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης κατά την...

Αύριο η νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό – Επικρατέστερο σενάριο τα 830 ευρώ μεικτά

O υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών αναφέρθηκε στην αύξηση στον κατώτατο μισθό η οποία θα...
Ο Παππάς …έφυγε για το διάστημα!

Μετά το μπάχαλο άλλαξε άποψη ο Παππάς: Δεν υπήρξε προσυνεννόηση, λέει τώρα

Κάτω από το βάρος των δυσμενών εντυπώσεων και του χάους που επικρατεί στην αντιπολίτευση ο Νίκος Παππάς προσπάθησε να ανασκευάσει όσα αποκάλυψε στο Action...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Καμπανάκι κινδύνου από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για παραπλανητικά μηνύματα

Tο τελευταίο διάστημα παρατηρούνται αυξημένες αναφορές για αποστολή παραπλανητικών μηνυμάτων τύπου phishing σε χρήστες...

Μητσοτάκης: Η κυβέρνηση οφείλει να λάβει τα πολιτικά μηνύματα

«Δεν ήταν μια ιδιαίτερα καλή βραδιά για τη ΝΔ, τα πολιτικά συμπεράσματα βγαίνουν την...

Τα πολιτικά μηνύματα των αυτοδιοικητικών εκλογών

Πολιτικά μηνύματα θα εξαχθούν από τις σημερινές αυτοδιοικητικές εκλογές και κυρίως από το πως...

Κακοκαιρία: Μηνύματα από το 112, προειδοποιητικά

Το 112 ήχησε προειδοποιητικά σε Κοζάνη, Θεσσαλία, Βόρεια Εύβοια, Σποράδες και Φθιώτιδα το απόγευμα...