Παρασκευή, 24 Σεπτεμβρίου, 2021
22.4 C
Athens

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 24 Σεπτεμβρίου Ο Οδυσσέας Ανδρούτσος ανακηρύσσεται αρχιστράτηγος

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1822.... Ο Οδυσσέας Ανδρούτσος ανακηρύσσεται αρχιστράτηγος της Ανατολικής Χέρσου Ελλάδος (Ανατολική Στερεά Ελλάδα). Στη μεγαλοπρεπή τελετή οι αρχιερείς της Αθήνας και της Θήβας τον...

Τα νησιά ως κέντρα διακλαδικού ανεφοδιασμού των Ενόπλων Δυνάμεων

Τα logistics ή αλλιώς η εφοδιαστική αλυσίδα, όπως είναι στα ελληνικά η ακριβής απόδοση του όρου, αποτέλεσαν το θέμα τριήμερης διυπουργικής ημερίδας. Η σημασία των logistics είναι τεράστια αφού έχουν ιστορικά κρίνει μεγάλες μάχες αλλά και την τελική έκβαση πολέμων και κατά συνέπεια τον ρου της ιστορίας.

Όπως ανέφερε ο Δρ. Κώστας Μπαλωμένος, Γενικός Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Πολιτικής Εθνικής Άμυνας και Διεθνών Σχέσεων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, στην εναρκτήρια ομιλία του επικαλούμενος τον Ξενοφώντα στο ιστορικό του σύγγραμμα «ΚΥΡΟΥ ΑΝΑΒΑΣΙΣ»: «Και θα πρέπει να βρούμε τα απαραίτητα εφόδια· διότι χωρίς αυτά, ούτε ο στρατηγός, αλλά ούτε και ο απλός στρατιώτης είναι ωφέλιμοι σε οτιδήποτε».

νησιά - συνέδριο
 • Το σημαντικότερο συμπέρασμα από το τριήμερο διυπουργικό συνέδριο ήταν η οργάνωση στα ελληνικά νησιά, ως κέντρα της διακλαδικής εφοδιαστικής αλυσίδας των Ενόπλων Δυνάμεων.

Συμμετέχοντες στο εν λόγω Συνέδριο ήταν ανώτεροι και ανώτατοι Αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, υψηλόβαθμα στελέχη του δημόσιου τομέα και αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες σε επίπεδο Υπουργείων – Περιφερειών, οι οποίοι διαχειρίζονται ζητήματα κρίσεων, πολιτικής προστασίας και συμμετέχουν στη λήψη αποφάσεων του κρατικού μηχανισμού.

 • Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος κήρυξε την έναρξη των εργασιών, ενώ χαιρετισμό απηύθηναν ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Ιωάννης Πλακιωτάκης και ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γεώργιος Πατούλης, ενώ την εναρκτήρια ομιλία πραγματοποίησε ο Dr Werner FASSLABEND πρώην Ομοσπονδιακός Υπουργός Άμυνας της Αυστριακής Δημοκρατίας και Πρόεδρος του Αυστριακού Ινστιτούτου Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας (ΑΙΕS).
νησιά - συνέδριο

Κατά την έναρξη παρευρέθηκαν επίσης, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Μπλιούμης, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης και ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης ΠΝ.

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ κατά τον χαιρετισμό του αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη σημασία του Συνεδρίου, καθώς κατά τη διάρκειά του θα δοθούν απαντήσεις ως προς την αναγκαιότητα της απρόσκοπτης λειτουργίας της Διοικητικής Μέριμνας για την υποστήριξη των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων ήδη από τον καιρό της ειρήνης σε στρατηγικό, επιχειρησιακό και τακτικό επίπεδο.

 • Πρόκειται για τον μακροβιότερο υπουργό άμυνας της Ευρώπης, αφού παρέμεινε σε αυτή την θέση για 12 χρόνια και από πολλούς θεωρείται ο γκουρού των αμυντικών θεμάτων.

Σκοπός των διοργανωτών του Συνεδρίου ήταν:

 1. Να ενημερώσουν τους συμμετέχοντες για το ρόλο της εφοδιαστικής πολιτικής σε περιόδους κρίσης και πολέμου, δεδομένου, ότι έκτακτες καταστάσεις και απρόσμενα γεγονότα δύνανται να επηρεάσουν μερικά ή συνολικά τις υποδομές του κρατικού μηχανισμού και να ανακόψουν την ομαλή λειτουργία του.
 2. Να προετοιμάσουν τους εκπαιδευόμενους, ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν και να διαχειριστούν, ως συναρμόδιοι, προκλήσεις οι οποίες ανακύπτουν σε ζητήματα εφοδιαστικής υποστήριξης κατά την εκδήλωση μιας κρίσης ή κατά τη διάρκεια στρατιωτικών επιχειρήσεων.
 3. Η κατανόηση από τους συμμετέχοντες της αναγκαιότητας της υιοθέτησης του μοντέλου της ολιστικής διαχείρισης κρίσεων (Whole of the Government Approach) κατά τη διαχείριση κρίσεων ή τη διεξαγωγή πολεμικών επιχειρήσεων.

Το κλείσιμο του Συνεδρίου έγινε από τον Γενικό Διευθυντή Πολιτικής Εθνικής Άμυνας και Διεθνών Σχέσεων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας Δρ. Κωνσταντίνο Π. Μπαλωμένο όπου εκτός από την εκφώνηση της ομιλίας του με θέμα: «Η Ανθεκτικότητα της Εφοδιαστικής Αλυσίδας κατά την Περίοδο Κρίσεων ή Πολέμου», παρουσίασε και τα συμπεράσματα του Συνεδρίου.

 • Ειδικότερα, μερικά από τα πιο σημαντικά συμπεράσματα που εξήχθησαν από τις εργασίες του Συνεδρίου είναι τα ακόλουθα:
 1. Για την αποτελεσματική διαχείριση της εφοδιαστικής αλυσίδας κατά τη διαχείριση κρίσεων ή την ανάπτυξη πολεμικών επιχειρήσεων απαιτείται η αξιοποίηση του μοντέλου ολιστικής προσέγγισης (Whole of the Government Approach).
 2. Δεδομένου ότι σε ακριτικά και νησιωτικά μέρη πολλές φορές έχουν παρατηρηθεί προβλήματα στην εφοδιαστική τους αλυσίδα (έλλειψη αποθεμάτων σε πετρελαιοειδή και τρόφιμα), κρίνεται αναγκαία η δημιουργία κοινής διακλαδικής (για τις Ένοπλες Δυνάμεις) και Διυπουργικής εφοδιαστικής υποδομής που θα παρέχει τη συνολική εφοδιαστική εικόνα της χώρας, τόσο κατά την περίοδο ειρήνης όσο και κατά την περίοδο κρίσεων και ανάπτυξης πολεμικών επιχειρήσεων.
 3. Κρίνεται απαραίτητη η προώθηση της πολιτικό-στρατιωτικής συνεργασίας τόσο κατά την περίοδο ειρήνης όσο και κατά την περίοδο κρίσεων και ανάπτυξης πολεμικών επιχειρήσεων.
 4. Η ανθεκτικότητα, η αυτάρκεια και η αυτονομία της κρατικής εφοδιαστικής αλυσίδας αποτελούν παράγοντες ζωτικής σημασίας τόσο κατά την περίοδο ειρήνης όσο και κατά την περίοδο κρίσεων και ανάπτυξης πολεμικών επιχειρήσεων.
 5. Για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας της κρατικής εφοδιαστικής αλυσίδας απαιτείται η προληπτική διαχείριση των κινδύνων και ο εντοπισμός των τρωτών σημείων της εφοδιαστικής αλυσίδας, η ανάπτυξη ενός προηγμένου συστήματος διαχείρισης των πληροφοριών, η αξιοποίηση της τεχνολογίας (cloud, Internet of thinks, 5G κ.λπ.), η διαμόρφωση μιας αποτελεσματικής διοίκησης και η αξιοποίηση προσωπικού με εξιδεικευμένες γνώσεις και εκπαίδευση.
  Του Χρήστου Μαζανίτη

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

«ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ»: Από σήμερα ξεσπά η οργή του

Ξεκινά, σήμερα, η μεγάλη διακλαδική άσκηση «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ» που διεξάγεται υπό το ΓΕΕΘΑ, απ’ άκρη σ’ άκρη σε όλη την Ελλάδα. Την Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου ο...

Ελπιδοφόρος: Απουσίαζε από τη δεξίωση της ομογένειας για τον Πρωθυπουργό – Όλο το παρασκήνιο

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, Ελπιδοφόρος έχει προκαλέσει «αναταράξεις» με την επιλογή του να παραστεί στα εγκαίνια του «Σπιτιού της Τουρκίας» και να φωτογραφηθεί δίπλα στον...

Δένδιας: Παρουσίασε χάρτη με τουρκικά πλοία στα δέκα μίλια από τις ακτές της Κρήτης...

Χάρτη με την παρουσία τουρκικών πλοίων σε απόσταση μόλις δέκα ναυτικών μιλίων από τις ανατολικές ακτές της Κρήτης, παρουσίασε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε...

Η επικράτηση του Μητσοτάκη στη Μεσαία Τάξη ανοίγει το δρόμο για Αυτοδυναμία

Σε ένα στρατηγικό σχέδιο στήριξης της μεσαίας τάξης και των χαμηλών κοινωνικά στρωμάτων βασίζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να πετύχει το μεγάλο στόχο της...

Η Αλεξανδρούπολη μετατρέπεται στη «Σούδα του Βορρά»

Ήταν στις 10 Ιουλίου όταν ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης ανέφερε στον Αμερικανό Πρέσβη, Τζέφρι Πάιατ την φράση: «η Αλεξανδρούπολη θα μετατραπεί...

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ο πρόεδρος της FIFA του δώρισε τη φανέλα με το Νο 9

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον πρόεδρο της FIFA, Gianni Infantino στη Νέα Υόρκη. Οι δύο άνδρες συζήτησαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος αλλά και τις εξελίξεις...

Διάσκεψη για τη Λιβύη: Αυστηρό μήνυμα Μπλίνκεν προς Τουρκία

Διάσκεψη για την Λιβύη πραγματοποιήθηκε νωρίτερα σήμερα σε υπουργικό επίπεδο, με τη συμμετοχή των χωρών της Διαδικασίας του Βερολίνου, όμορων Αφρικανικών κρατών καθώς και...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
935ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Πέφτουν τα νούμερα με τους μετανάστες στις δομές των Ενόπλων Δυνάμεων

Για ακόμη μία εβδομάδα συνεχίζεται η αποσυμφόρηση των δομών των ενόπλων δυνάμεων, στις οποίες...

Πρόκληση από Ακάρ: Οι Έλληνες να αποστρατιωτικοποιήσουν τα νησιά – Τι απαντάει η Αθήνα

Στον Έβρο βρέθηκε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ για να επιθεωρήσει...

Πτήσεις: Πώς θα γίνονται τα ταξίδια από και προς τα νησιά μέχρι τις 30/8

Οι πτήσεις από και προς τα νησιά θα γίνονται με τα μέτρα που ισχύουν...

Σε ιστορικό χαμηλό οι μετανάστες στις δομές των Ενόπλων Δυνάμεων

Μετά την επιτυχή έκβαση της αντιμετώπισης της ασύμμετρης τουρκικής απειλής στον Έβρο αλλά και...

Ο ιστοχώρος χρησιμοποιεί cookies για τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοχώρου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.Αποδοχή