Τρίτη, 8 Οκτωβρίου, 2024
25.9 C
Athens

Τα νόστιμα τρόφιμα που αυξάνουν κατά 10% τον κίνδυνο καρδιαγγειακού επεισοδίου

Αυτά τα τρόφιμα αποτελούν τον Νο1 κίνδυνο για την καρδιά μας

Τα ένοχα τρόφιμα που θέτουν σε κίνδυνο την καρδιά των εφήβων


Πώς μπορούν να βλάψουν την υγεία δέκα χρόνια κατανάλωσης υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων; Προπαρασκευασμένα γεύματα, fast food, γλυκά, αλλαντικά, κοτομπουκιές, αναψυκτικά και γλυκά δεν είναι μόνο εχθροί της σιλουέτας αλλά, κυρίως, μεγάλη απειλή για την καρδιαγγειακή υγεία.

Την «σκοτεινή» πλευρά των νόστιμων πειρασμών αναδεικνύουν τα τελευταία ευρήματα από την προοπτική μελέτη ΑΤΤΙΚΗ του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, τα οποία παρουσιάστηκαν πρόσφατα στο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας για το 2021.

  • Τα αποτελέσματα της δεκαετούς μελέτης (2001-2012) είναι μια σημαντική προσθήκη στην περιορισμένη βιβλιογραφία αναφορικά με τη σχέση αυτού του τύπου τροφίμων με τις αυξημένες πιθανότητες εγκεφαλικού επεισοδίου και εμφράγματος.

Στη μελέτη συμμετείχαν 2.020 συμμετέχοντες (1.014 άνδρες και 1.006 γυναίκες) χωρίς διαγνωσμένη καρδιοπάθεια, με διάμεση ηλικία τα 45 έτη και κατανάλωση κατά προσέγγιση 15 μερίδων υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων την εβδομάδα, σύμφωνα με τις απαντήσεις τους σχετικά με τα ποτά και τρόφιμα που κατανάλωσαν επτά ημέρες πριν την έρευνα.

Μετά τος πέρα της δεκαετούς follow-up μελέτης για θανατηφόρα και μη θανατηφόρα καρδιαγγειακά συμβάντα (έμφραγμα, ασταθής στηθάγχη, εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιακή ανεπάρκεια, αρρυθμίες) καταγράφηκαν 317, με αναλογικά μεγαλύτερες πιθανότητες εκδήλωσής τους όσο αυξάνονταν οι μερίδες υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων. Ενδεικτικά, 7,5, 13 και 18 μερίδες αντίστοιχα συνδέθηκαν με μεγαλύτερο καρδιαγγειακό κίνδυνο σε βάθος δεκαετίας κατά 8,1%, 12,2%, και 16,6% αντίστοιχα, με κάθε μερίδα να αυξάνει τις πιθανότητες κατά 10%.

Ο ρόλος της μεσογειακής διατροφής

Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν επιπλέον να βαθμολογήσουν με μια κλίμακα από το 0 έως το 55 το ποσοστό υιοθέτησης ενός πιο υγιεινού διατροφικού μοτίβου όπως η Μεσογειακή δίαιτα, με υψηλή περιεκτικότητα σε φρούτα, λαχανικά και τρόφιμα ολικής άλεσης. Μεγαλύτερος βαθμός σήμαινε μεγαλύτερη περιεκτικότητα υγιεινών τροφών.

  • Επαναξιολογώντας τα παραπάνω ευρήματα σε σχέση με τη μεσογειακή διατροφή, αποδείχθηκε ότι:

η μέτρια κατανάλωση (σκορ <27), κάθε επιπλέον μερίδας υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων αύξανε τον καρδιαγγειακό κίνδυνο κατά 19% ενώ η μεγαλύτερη κατανάλωση (>27) μείωνε το ποσοστό στο 8%.


Όπως εξηγεί η επικεφαλής ερευνήτρια, Δρ Ματίνα Κούβαρη: «Αυξάνονται τα στοιχεία που συνδέουν τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα με τον κίνδυνο για σοβαρές χρόνιες παθήσεις. Η μελέτη μας αναδεικνύει τον σημαντικά μεγαλύτερο καρδιαγγειακό κίνδυνο για όσους ακολουθούν ένα ανθυγιεινό διατροφικό μοντέλο. Χρειάζονται πρωτοβουλίες δημόσιας υγείας και διατροφικές στρατηγικές προώθησης των υγιεινών τροφίμων έναντι των επιβλαβών».

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Εννέα ημέρες χωρίς ζάχαρη: Δείτε τι παθαίνει το σώμα μας!

Οι άνθρωποι που σταματούν να τρώνε τρόφιμα με ζάχαρη μπορεί να δουν εντυπωσιακές βελτιώσεις στην υγεία τους μέσα σε μόλις εννέα ημέρες, ακόμα κι...

Δίαιτα express: Χάσε 10 κιλά σε 10 ημέρες!

  Θεαματική απώλεια βάρους με έξυπνο τρόπο. Η πιο γρήγορη δίαιτα υπόσχεται απώλεια 10 κιλών σε 10 ημέρες (1 κιλό την ημέρα) Φυσικά και είναι ακίνδυνη και...

Μόνιμη φυσική θεραπεία για την σπονδυλική στήλη, την πλάτη και τον πόνο στα κάτω...

Κάνει θαύματα! Η σπονδυλική στήλη, ο πόνος στην πλάτη και το πόδι, εμφανίζονται συνήθως λόγω της καθιστικής ζωής ή της ακραίας φυσικής δραστηριότητα. Σταματήστε να ανησυχείτε...

Η τροφή που μειώνει την αρτηριακή πίεση, τον κίνδυνο καρκίνου και βοηθάει στον ύπνο

Μια σειρά ερευνών υποστηρίζει ότι μια μερίδα από μία συγκεκριμένη τροφή μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, την βελτίωση του ύπνου, την...

Έξι λόγοι για να μην κάνετε δίαιτα

Ανήκω στην ομάδα των ανθρώπων που αγαπούν πολύ το φαγητό. Όταν ήμουνα μωρό, αρρώσταινα συχνά από φόρτωση στομάχου, επειδή έτρωγα πολύ. Έτσι έλεγαν οι δικοί...

Είναι η καστανή-μαύρη ζάχαρη πιο υγιεινή από τη λευκή;

Τι απαντούν οι ειδικοί στο ερώτημα. Γιατί υπάρχει αυτή η διαφορά στο χρώμα και την υφή και ποια είναι η συνιστώμενη ποσότητα Εδώ και δεκαετίες...

Μια κουταλιά σε γερνάει κατά 2,4 μήνες

Με όσα συμβαίνουν και δεν μπορούμε να ελέγξουμε, αλλά επηρεάζουν την υγεία μας έχει ένα παραπάνω νόημα να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Ελλάδα: Πετάμε εκατοντάδες χιλιάδες τόνους τροφίμων

Σχεδόν ένα εκατομμύριο τόνους τροφίμων πετούν κάθε χρόνο στα σκουπίδια τα νοικοκυριά στην Ελλάδα,...

Τρόφιμα: Σε ποια προϊόντα αυξήθηκαν οι τιμές και πού υποχώρησαν μέσα στο καλοκαίρι

Λαχανικά, δημητριακά και ψάρια αποτελούν τις κατηγορίες τροφίμων στις οποία καταγράφηκαν οι κυριότερες ανατιμήσεις μέσα σε...

Έρχονται «μεγάλες αυξήσεις» σε κρέας και γαλακτοκομικά – Τι γίνεται με το e-katanalotis

Φουντώνουν οι ανησυχίες για νέες ανατιμήσεις καθώς μετά τα οπωρολαχανικά, εν μέσω γεωπολιτικού και...

Πληθωρισμός στα τρόφιμα: Υποχώρησε περαιτέρω στο 2,3% στην Ελλάδα τον Ιούνιο

Από τη σύγκριση του Γενικού ΔΤΚ Ιουνίου 2024 με τον αντίστοιχο Δείκτη του 2023...