Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
16.8 C
Athens

Τα νόστιμα τρόφιμα που αυξάνουν κατά 10% τον κίνδυνο καρδιαγγειακού επεισοδίου

Αυτά τα τρόφιμα αποτελούν τον Νο1 κίνδυνο για την καρδιά μας

Τα ένοχα τρόφιμα που θέτουν σε κίνδυνο την καρδιά των εφήβων


Πώς μπορούν να βλάψουν την υγεία δέκα χρόνια κατανάλωσης υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων; Προπαρασκευασμένα γεύματα, fast food, γλυκά, αλλαντικά, κοτομπουκιές, αναψυκτικά και γλυκά δεν είναι μόνο εχθροί της σιλουέτας αλλά, κυρίως, μεγάλη απειλή για την καρδιαγγειακή υγεία.

Την «σκοτεινή» πλευρά των νόστιμων πειρασμών αναδεικνύουν τα τελευταία ευρήματα από την προοπτική μελέτη ΑΤΤΙΚΗ του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, τα οποία παρουσιάστηκαν πρόσφατα στο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας για το 2021.

  • Τα αποτελέσματα της δεκαετούς μελέτης (2001-2012) είναι μια σημαντική προσθήκη στην περιορισμένη βιβλιογραφία αναφορικά με τη σχέση αυτού του τύπου τροφίμων με τις αυξημένες πιθανότητες εγκεφαλικού επεισοδίου και εμφράγματος.

Στη μελέτη συμμετείχαν 2.020 συμμετέχοντες (1.014 άνδρες και 1.006 γυναίκες) χωρίς διαγνωσμένη καρδιοπάθεια, με διάμεση ηλικία τα 45 έτη και κατανάλωση κατά προσέγγιση 15 μερίδων υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων την εβδομάδα, σύμφωνα με τις απαντήσεις τους σχετικά με τα ποτά και τρόφιμα που κατανάλωσαν επτά ημέρες πριν την έρευνα.

Μετά τος πέρα της δεκαετούς follow-up μελέτης για θανατηφόρα και μη θανατηφόρα καρδιαγγειακά συμβάντα (έμφραγμα, ασταθής στηθάγχη, εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιακή ανεπάρκεια, αρρυθμίες) καταγράφηκαν 317, με αναλογικά μεγαλύτερες πιθανότητες εκδήλωσής τους όσο αυξάνονταν οι μερίδες υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων. Ενδεικτικά, 7,5, 13 και 18 μερίδες αντίστοιχα συνδέθηκαν με μεγαλύτερο καρδιαγγειακό κίνδυνο σε βάθος δεκαετίας κατά 8,1%, 12,2%, και 16,6% αντίστοιχα, με κάθε μερίδα να αυξάνει τις πιθανότητες κατά 10%.

Ο ρόλος της μεσογειακής διατροφής

Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν επιπλέον να βαθμολογήσουν με μια κλίμακα από το 0 έως το 55 το ποσοστό υιοθέτησης ενός πιο υγιεινού διατροφικού μοτίβου όπως η Μεσογειακή δίαιτα, με υψηλή περιεκτικότητα σε φρούτα, λαχανικά και τρόφιμα ολικής άλεσης. Μεγαλύτερος βαθμός σήμαινε μεγαλύτερη περιεκτικότητα υγιεινών τροφών.

  • Επαναξιολογώντας τα παραπάνω ευρήματα σε σχέση με τη μεσογειακή διατροφή, αποδείχθηκε ότι:

η μέτρια κατανάλωση (σκορ <27), κάθε επιπλέον μερίδας υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων αύξανε τον καρδιαγγειακό κίνδυνο κατά 19% ενώ η μεγαλύτερη κατανάλωση (>27) μείωνε το ποσοστό στο 8%.


Όπως εξηγεί η επικεφαλής ερευνήτρια, Δρ Ματίνα Κούβαρη: «Αυξάνονται τα στοιχεία που συνδέουν τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα με τον κίνδυνο για σοβαρές χρόνιες παθήσεις. Η μελέτη μας αναδεικνύει τον σημαντικά μεγαλύτερο καρδιαγγειακό κίνδυνο για όσους ακολουθούν ένα ανθυγιεινό διατροφικό μοντέλο. Χρειάζονται πρωτοβουλίες δημόσιας υγείας και διατροφικές στρατηγικές προώθησης των υγιεινών τροφίμων έναντι των επιβλαβών».

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Χάσε 3 κιλά σε έναν μήνα χωρίς δίαιτα!

Είναι εκείνο το αγαπημένο σου τζιν που θέλεις να το φορέσεις! Εκείνο το άτιμο που περιμένει στην ντουλάπα για τις φθινοπωρινές σου εξόδους,αλλά σου...

7 θαυματουργές ιδιότητες του φασκόμηλου στον ανθρώπινο οργανισμό!

Πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά! Το φασκόμηλο πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά προσφέρει «απλόχερα» στον ανθρωπινό οργανισμό σημαντικά οφέλη. Ήδη από την αρχαιότητα, αρκετοί λαοί αναγνώρισαν τη...
ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ: Τα πιο συνηθισμένα λάθη που (δεν πρέπει) κάνουμε σε μία σχέση

Για ανεβασμένη ερωτική διάθεση κάντε πέντε αλλαγές στη διατροφή σας!

Η σεξουαλική λειτουργία εξαρτάται από ποικίλες βιολογικές παραμέτρους, όπως τα επίπεδα των ορμονών, η κυκλοφορία του αίματος και η επικοινωνία μεταξύ των κυττάρων του...

Καταρρίπτεται ο μύθος: Να τι πρέπει να κάνουμε με το φρούτο μετά το φαγητό

Βρισκόμαστε σε μία εποχή που οι ειδικοί επιστήμονες της διατροφής έχουν τις απαντήσεις για οτιδήποτε αφορά το διαιτολόγιό μας αλλά και τις ώρες που...

Η δίαιτα του δρόμου – Δραστικά αποτελέσματα ακόμη και στους πιο … πολυάσχολους

Αυτή η δίαιτα αποτελεί την ιδανική λύση για εσένα που περνάς την μισή και παραπάνω ημέρα σου στο δρόμο. Αδυνάτισμα με πολλαπλές επιλογές σνακ,...

Mπακαλιάρος σκορδαλιά: Η Θρεπτική αξία του

Παραδοσιακό έθιμο στα περισσότερα ελληνικά σπίτια είναι την ημέρα της 25ης Μαρτίου στο γιορτινό τραπέζι να σερβίρεται μπακαλιάρος με συνοδεία σκορδαλιάς. Οι περισσότεροι από...

Οι 9 ομάδες τροφών που διαλύουν κάθε μορφή καρκίνου!

Είναι γνωστό ότι μια διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και προϊόντα ολικής άλεσης είναι πιο υγιεινή από μια διατροφή που περιλαμβάνει σημαντική ποσότητα επεξεργασμένων...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Eurostat: Ο πληθωρισμός στα τρόφιμα στην Ελλάδα ο δεύτερος υψηλότερος στην Ε.Ε.

Μεγαλύτερο φως στους λόγους για τον επίμονο πληθωρισμό των τροφίμων στην Ελλάδα ρίχνουν τα...

Ακρίβεια: “Φωτιά” οι τιμές των τροφίμων – Αυξήσεις πάνω από 25% την τελευταία διετία

Σε τρελή ανοδική κούρσα έχει επιδοθεί η τιμήτων προϊόντων τον τελευταίο χρόνο στη χώρα...

Υπάρχουν επεξεργασμένα τρόφιμα που κάνουν καλό στην υγεία;

Ορισμένα επεξεργασμένα τρόφιμα αυξάνουν το ρίσκο για ανάπτυξη καρκίνου, καρδιαγγειακών παθήσεων και διαβήτη –...

ΕΛΣΤΑΤ: Εκρηκτική άνοδο στο 3,4% εμφάνισε ο πληθωρισμός τον Οκτώβριο – Μεγάλες οι αυξήσεις σε τρόφιμα και ενοίκια

Εκρηκτική άνοδο σε ποσοστό 3,4% κατέγραψε ο ετήσιος πληθωρισμός για τον μήνα Οκτώβριο έναντι...