Τα Panama Papers …παραίτησαν τον Ισλανδό πρωθυπουργό

28
Panama Papers, παραιτήθηκε, Ισλανδός, πρωθυπουργός,

Εξαιτίας του σκανδάλου που ήρθε στη δημοσιότητα μέσω των Panama Papers παραιτήθηκε ο Ισλανδός πρωθυπουργός.

Μετά τις αποκαλύψεις για τα «Panama Papers» που έχει χαρακτηριστεί ως το μεγαλύτερο σκάνδαλο όλων των εποχών, ο πρωθυπουργός της Ισλανδίας, Σίγκμουντουρ Γκουνλάουγκσον, ζήτησε από τον Πρόεδρο της χώρας, Όλαφουρ Γκρίμσον, τη διάλυση του κοινοβουλίου και εν συνεχεία την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Να θυμίσουμε πως όταν κυκλοφόρησαν τα Panama Papers o Ισλανδός Πρωθυπουργός ερωτήθηκε σχετικά με το εάν του ανήκει offshore εταιρεία, κατά τη διάρκεια συνέντευξης και σχολίασε: «Σε εμένα; Όχι. Λοιπόν, οι ισλανδικές εταιρείες για τις οποίες έχω δουλέψει είχαν επαφές με offshore εταιρείες, αλλά μπορώ να επιβεβαιώσω ότι ποτέ δεν έχω κρυψει τίποτα από την περιουσία μου».

Διαβάστε επίσης:  ΚΥΠΡΟΣ: Εξελίξεις στο διπλό φονικό

Όταν ερωτήθηκε συγκεκριμένα για δική του εταιρεία σε νησί της Καραϊβικής απάντησε: «Βασικά, είναι μία εταιρεία, η οποία αν θυμάμαι καλά, σχετίζεται με μία από τις εταιρείες στης οποίας το συμβούλιο βρισκόμουν».

Αργότερα, ο Πρωθυπουργός της Ισλανδίας και η σύζυγός του παραδέχτηκαν ότι είχαν από κοινού την Witris σε νησί της Καραϊβικής, όμως ο Πρωθυπουργός επιμένει ότι δεν χρειαζόταν να δηλώσει στο κοινοβουλευτικό μητρώο τις μετοχές του καθώς δεν ήταν εμπορική εταιρεία.

Το 2009 ο Ισλανδός Πρωθυπουργός φέρεται να είχε μεταβιβάσει τις μετοχές του στην γυναίκα του, τη χρονιά δηλαδή που εκλέχτηκε.