Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
12.6 C
Athens

Τα πιο συνηθισμένα αντικείμενα που ανασύρονται από το βυθό της θάλασσας είναι τα πλαστικά μιας χρήσης και οι γόπες των τσιγάρων

“Τα πιο συνηθισμένα αντικείμενα που ανασύρουμε από το βυθό της θάλασσας είναι τα πλαστικά μιας χρήσης κι από τους παράκτιους καθαρισμούς, οι γόπες των τσιγάρων”, τόνισε μιλώντας στον ΑΘΗΝΑ 9.84, η ιδρύτρια της «All For Blue» και Χρυσή Παγκόσμια Πρωταθλήτρια Υποβρύχιας Σκοποβολής, Κατερίνα Τοπούζογλου.

Η “All For Blue” είναι μία διεθνής, μη κερδοσκοπική εταιρία που ιδρύθηκε το 2017 και έχει αποστολή την προστασία των θαλασσών και των καρχαριών.

Ειδικότερα:

“Ο λόγος που ξεκίνησα τον Οργανισμό είναι γιατί θέλω να αφήσω πίσω μου κάτι για το θαλάσσιο οικοσύστημα. Για μένα η θάλασσα είναι πραγματικά το σπίτι μου, όχι επειδή περνάω πολλές ώρες εκεί, αλλά γιατί όλοι με τη θάλασσα γαληνεύουμε και ηρεμούμε και επιπλέον ζούμε στο ωραιότερο οικόπεδο του κόσμου” τόνισε η κυρία Τοπούζογλου και πρόσθεσε:

“Η “All For Blue” διοργανώνει παράκτιους και υποβρύχιους καθαρισμούς, φιλοδοξώντας να επαναφέρει την καθαρότητα των νερών στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες του πλανήτη, αλλά και να εκπαιδεύσει τη νέα γενιά, να ευαισθητοποιήσει τα παιδιά, να καταλάβουν ότι το περιβάλλον είναι στα δικά τους χέρια, ότι είναι η τελευταία γενιά που έχει τη δυνατότητα να κάνει τη διαφορά για τη διάσωση και προστασία των θαλασσών”.

Μέχρι σήμερα η ίδια και η ομάδα της έχουν βγάλει πάνω από 204 τόνους (!) σκουπιδιών από τη θάλασσα. «Ύστερα από 157 συνολικά δράσεις καθαρισμών και σεμιναρίων τα ευρήματα είναι εντυπωσιακά. Κάθε φορά που βουτάμε είναι μια μεγάλη έκπληξη. Μέχρι στιγμής, έχουμε ανασύρει από τις θάλασσες τέσσερα μηχανάκια, εκ των οποίων μία μηχανή μεγάλου κυβισμού, άπειρα ελαστικά αυτοκινήτων, πάρα πολλά δομικά υλικά, όπως τσιμεντόλιθους, πλακάκια, τούβλα και αρκετό οικιακό εξοπλισμό, όπως πλυντήρια κι έναν βραστήρα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Όπως εξήγησε η ιδρύτρια της «All For Blue» οι δράσεις είναι οργανωμένες και σε αυτές ακολουθείται το πρωτόκολλο του παγκόσμιου οργανισμού Project AWARE, που εδρεύει στην Αμερική.

Και συνέχισε λέγοντας “Τα πιο συνηθισμένα αντικείμενα που ανασύρουμε από το βυθό είναι τα πλαστικά μιας χρήσης και από τους παράκτιους καθαρισμούς, οι γόπες των τσιγάρων. Μέχρι στιγμής, έχουμε ανασύρει από τις θάλασσες τέσσερα μηχανάκια, εκ των οποίων μία μηχανή μεγάλου κυβισμού, άπειρα ελαστικά αυτοκινήτων, πάρα πολλά δομικά υλικά, όπως τσιμεντόλιθους, πλακάκια, τούβλα και αρκετό οικιακό εξοπλισμό, όπως πλυντήρια κι έναν βραστήρα. Από παραλία έχουμε -μεταξύ άλλων -απομακρύνει πάνω από 800 γόπες από τσιγάρα και 120 πλαστικά ποτήρια Δεν ζούμε σε αρμονία με τη φύση, ούτε την προστατεύουμε, θεωρώντας ότι οι πράξεις μας δεν έχουν επιπτώσεις σε αυτήν” υπογράμμισε.

Παράλληλα τόνισε την πολύτιμη συνεισφορά των εθελοντών. «Όποιος ενδιαφέρεται να λάβει μέρος στις δράσεις μας, μπορεί να επισκεφτεί την ιστοσελίδα μας allforblue.org και να δηλώσει συμμετοχή. Ας μην περιμένουμε να κάνει κάτι το κράτος ή κάποιος πολιτικός. Τη διαφορά θα την κάνουμε εμείς, μόνοι μας» σημείωσε.

Οι επόμενες δράσεις στις Κυκλάδες

“Οι επόμενες δράσεις μας θα γίνουν στις Κυκλάδες, στη Σύρο, τη Μύκονο και τη Ρήνεια, ένα νησάκι απέναντι από τη Δήλο και από τον Σεπτέμβριο ξεκινάμε και πάλι τα σεμινάριά μας στα Σχολεία. Πρόκειται για εκπαιδευτικά σεμινάρια, τα οποία διαρκούν μία ώρα .Τα παιδιά αποκτούν γνώσεις και εμπειρίες, μαθαίνουν πόσο σημαντική είναι η προστασία της θάλασσας για τον άνθρωπο, ενισχύουν την οικολογική τους συνείδηση. Στο τέλος του σεμιναρίου, τα παιδιά παίρνουν και βεβαίωση παρακολούθησης”.

“Τα πλαστικά που έχουμε συλλέξει από τις δράσεις μας θα “επιστρέψουν” στις σχολικές αίθουσες με τη μορφή κάδων απορριμμάτων, ως ενθύμιο, αλλά και ως απόδειξη ότι κάθε προϊόν που αναπόφευκτα φτάνει στο «τέλος της ωφέλιμης ζωής του», μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί και να είναι βιώσιμο” κατέληξε η κ. Τοπούζογλου.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Αυξημένα μέτρα της Τροχαίας για την επιστροφή των εκδρομέων του τριημέρου

Αυξημένα είναι τα μέτρα της Τροχαίας στο σύνολο του οδικού δικτύου της χώρας, με σκοπό την ασφαλή επιστροφή των εκδρομέων του τριημέρου.  Στο πλαίσιο της...
Το έθιμο της λαγάνας

Το έθιμο της λαγάνας

Το παραδοσιακό έθιμο της λαγάνας παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στο νηστίσιμο τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας... Με αφορμή λοιπόν αυτή την ιδιαίτερη μέρα ας γνωρίσουμε αναλυτικότε­ρα την...

Βέροια: Νεκρή 25χρονη σε τροχαίο

Την τελευταία της πνοή άφησε μία 25χρονη σε τροχαίο δυστύχημα που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Καθαράς Δευτέρας στην Ημαθία. Το τροχαίο σημειώθηκε στο 8ο χιλιόμετρο...
Πάτρα: Δεν θα πραγματοποιηθεί φέτος το Καρναβάλι

Πάτρα: Σαρωτικοί έλεγχοι λόγω καρναβαλικών εκδηλώσεων – Δεκάδες συλλήψεις ατόμων κυρίως για ναρκωτικές ουσίες...

Σε 88 συλλήψεις προχώρησε η Αστυνομία κατά την διάρκεια ελέγχων που πραγματοποίησε στην Πάτρα το τελευταίο Σαββατοκύριακο της Αποκριάς, με σκοπό την αποτροπή κλοπών,...

Καλά «Κούλουμα» και καλή Σαρακοστή!

Καλά «Κούλουμα» και καλή Σαρακοστή!

Η φωτογραφία της ημέρας

Πάμε να πετάξουμε χαρταετό, καλή Καθαρά Δευτέρα! 18 Μαρτίου 2024

Σαν σήμερα 18 Μαρτίου: Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας

Διαβάστε τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο. Γεγονότα 1821: Οι Πετμεζαίοι επιτίθενται κατά των ανδρών του Τούρκου Διοικητή των Καλαβρύτων Αρναούτογλου...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

9η Boat & FishingShow: Με δεκάδες Έλληνες και ξένους εκθέτες ανοίγει αύριο τις “πύλες” της η γιορτή της θάλασσας

Μία συναρπαστική εμπειρία σε εκθέτες και επισκέπτες θα προσφέρει η διεθνής έκθεση «Boat &...

9η Boat & Fishing Show: Το πληρέστερο θαλασσινό event όλων των εποχών

Με συμμετοχές και παρουσιάσεις νέων μοντέλων σκαφών, με όλες τις εξελίξεις γύρω από τον...

Όταν η θάλασσα «καταπίνει» ολόκληρα πλοία (βίντεο)

Ένα βίντεο για... γερά στομάχια. Όταν τα κύματα της θάλασσας είναι τόσο ψηλά που...

Greek Mafia: Πόλεμος για το λαθρεμπόριο τσιγάρων πίσω από τις εκτελέσεις

Στον πόλεμο του υπόκοσμου και του οργανωμένου εγκλήματος για την επικράτηση στο λαθρεμπόριο καπνικών...