Δευτέρα, 21 Ιουνίου, 2021
25.7 C
Athens

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 21 Ιουνίου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ  Το 2009.... Το νέο Μουσείο της Ακρόπολης ανοίγει τις πύλες του για το κοινό, για περιορισμένο αριθμό επισκεπτών.

Τα σενάρια για τα αναδρομικά – Πότε και ποιοι μπορούν να ελπίζουν ότι θα πάρουν χρήματα

Την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου συζητείται στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της
Επικρατείας η απόφαση του ΣΤ΄ Τμήματος του ΣτΕ το οποίο έκρινε αντισυνταγματικές τις διατάξεις του νέου ειδικού μισθολογίου των ενστόλων, καθώς και της «προσωπικής διαφοράς».

Έτσι, ο χρόνος μετρά αντίστροφα για να ανοίξει το δεύτερο πακέτο αναδρομικών για τους Στρατιωτικούς και τα Σώματα Ασφαλείας.

Στην περίπτωση που η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας κρίνει αντισυνταγματικές τις διατάξεις του ν. 4472/2017, για την αναμόρφωση των ειδικών μισθολογίων των ενστόλων, τις οποίες ψήφισε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, τότε θα ανοίξει ο δρόμος για την καταβολή αναδρομικών τουλάχιστον δύο ετών (2017-2018) σε περίπου 250.000 εν ενεργεία αστυνομικούς, λιμενικούς, πυροσβέστες και στρατιωτικούς.

Για τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων και σωμάτων ασφαλείας, όπως αναφέρουν «Τα Νέα», η Ολομέλεια του ΣτΕ καλείται να αποφασίσει για δύο θέματα, τα οποία μπορεί να συνδέονται αλλά κρίνονται διαφορετικά.

Το πρώτο είναι το νέο ειδικό μισθολόγιό τους, το οποίο εφαρμόζεται από την 1η Ιανουαρίου 2017 και το δεύτερο αφορά στην «προσωπική διαφορά» που λαμβάνουν όσοι αμείβονται με βάση το νέο μισθολόγιο με μικρότερες αποδοχές από αυτές που ελάμβαναν στις 31 Δεκεμβρίου 2016.

Ειδικότερα:

  • Εάν το Ανώτατο Δικαστήριο κρίνει ότι το νέο ειδικό μισθολόγιο είναι αντισυνταγματικό, τότε οι αποδοχές των ενστόλων θα πρέπει να αποκατασταθούν στα επίπεδα που ορίζονται με τις διατάξεις του παλαιού νόμου 3205/2003, όπως ίσχυαν πριν από την τροποποίησή τους με τις διατάξεις των νόμων 4093/202 και 4307/2014 που κρίθηκαν αντισυνταγματικές. Στο ενδεχόμενο αυτό, οι ενεργεία στρατιωτικοί, αστυνομικοί, λιμενικοί και πυροσβέστες δικαιούνται αναδρομικά τουλάχιστον για τα έτη 2017 και 2018, καθώς τον περασμένο Δεκέμβριο έλαβαν τα αναδρομικά που δικαιούνταν για την περικοπή των αποδοχών τους μέχρι και για το έτος 2016. Τα ποσά αυτά είναι σημαντικά, καθώς θα υπολογιστεί η μισθολογική και βαθμολογική εξέλιξη των ενστόλων.
  • Εάν η Ολομέλεια του ΣτΕ κρίνει αντισυνταγματική τη διάταξη που αφορά στην «προσωπική διαφορά», τότε το Δημόσιο θα κληθεί να επιστρέψει αναδρομικά, για τα έτη 2017 και 2018, τα ποσά που αναλογούν στη διαφορά μεταξύ των αποδοχών που λαμβάνουν σήμερα οι ένστολοι και αυτών που ελάμβαναν έως τον Ιούλιο του 2012. Στην περίπτωση αυτή οι εν ενεργεία στρατιωτικοί και τα σώματα ασφαλείας θα λάβουν περίπου τα μισά αναδρομικά αυτών που εισέπραξαν τον Δεκέμβριο του 2018. Σύμφωνα με τον Γιώργο Αντωνακόπουλο, η «προσωπική διαφορά» που προβλέπεται στο νέο ειδικό μισθολόγιο των ενστόλων «πατάει» πάνω σε διατάξεις οι οποίες έχουν ήδη κριθεί αντισυνταγματικές. Ειδικότερα, με το άρθρο 155 του ν. 4472/2017 (νέο ειδικό μισθολόγιο) ορίστηκε ότι αν από τις ρυθμίσεις προκύπτουν μηνιαίες αποδοχές χαμηλότερες από αυτές που δικαιούνταν οι ένστολοι στις 31.12.2016, η διαφορά διατηρείται ως προσωπική.

Ωστόσο, ως βάση υπολογισμού της προσωπικής διαφοράς χρησιμοποιήθηκε το ύψος των αποδοχών που ελάμβαναν τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας με τις διατάξεις του νόμου 4307/2014 οι οποίες κρίθηκαν ως αντισυνταγματικές από την Ολομέλεια του ΣτΕ.

Στην περίπτωση που το Ανώτατο Δικαστήριο κρίνει αντισυνταγματικές τις διατάξεις του νέου ειδικού μισθολογίου και τη διάταξη της προσωπικής διαφοράς τότε διαμορφώνεται ένα νέο τοπίο στις αποδοχές των ενστόλων και ανεβαίνει ακόμη περισσότερο ο λογαριασμός των αναδρομικών με την κυβέρνηση να βρίσκεται αντιμέτωπη με μια δημοσιονομική βόμβα.
Τα σενάρια για τα αναδρομικά συνταξιούχων

Μεταξύ άλλων, αλλεπάλληλες είναι οι συσκέψεις στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και για τα αναδρομικά των συνταξιούχων.

Άλλωστε και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από τη ΔΕΘ διαβεβαίωσε τους συνταξιούχους ότι «θα σεβαστούμε τις δικαστικές αποφάσεις για τα αναδρομικά». «Θα δούμε τα δημοσιονομικά περιθώρια και θα γίνουν επιστροφές σε βάθος χρόνου», συμπλήρωσε.

Την ίδια στιγμή, μεγαλώνει το «κύμα» των αποφάσεων των δικαστηρίων με τις οποίες δικαιώνονται συνταξιούχοι που είχαν προσφύγει διεκδικώντας την επιστροφή αναδρομικά των κομμένων συντάξεων και των δώρων κατά την περίοδο των Μνημονίων.

Το κόστος των αναδρομικών υπολογίζεται σε 4 δισεκατομμύρια ευρώ και αφορά την περίοδο από τον Ιούνιο του 2015 – όταν βγήκε η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές – μέχρι και τον Μάιο του 2016 – όταν ψηφίστηκε ο νόμος Κατρούγκαλου.

Οι περικοπές που έχουν κριθεί αντισυνταγματικές αγγίζουν πάνω από 1.200.000 συνταξιούχους.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Το παίρνεις με τη διάγνωση: Το φάρμακο που τελειώνει οριστικά την πανδημία του κορωνοϊού

Το τέλος ίσως και να είναι πολύ πιο κοντά απ' όσο πιστεύουμε…Έχει περάσει μόλις 1.5 χρόνος- «μόλις», βέβαια, αλλά στα μάτια μας (και στην...

Γλυκά Νερά: Η σκηνή του εγκλήματος όπως την περιέγραψε ο 32χρονος πιλότος

Tη σκηνή του εγκλήματος κλήθηκε να περιγράψει για μια ακόμα φορά τα ξημερώματα της 18ης Ιουνίου ο κατηγορούμενος πιλότος εξεταζόμενος στο πλαίσιο της προανακριτικής...
Κορωνοϊός: 2.147 νέα κρούσματα και 22 θάνατοι

Κορωνοιός: 394 κρούσματα, 20 θάνατοι και 301 διασωληνωμένοι

Άλλα 394 νέα κρούσματα κορωνοιού και 20 θανάτους ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ. Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται σε ΜΕΘ 301 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της...

Εντυπωσιακές εικόνες: Το Πολεμικό Ναυτικό έβγαλε «ΛΟΓΧΗ» στο Αιγαίο (βίντεο-φωτό)

Εικόνες που κόβουν την ανάσα από την άσκηση "ΛΟΓΧΗ" του Πολεμικού Ναυτικού στη θαλάσσια περιοχή της Μεσογείου, νότια της Κρήτης με εντυπωσιακές βολές Πυραύλων...

Στο ημερολόγιο της Καρολάιν περιγράφονται συνεχείς εντάσεις, τσακωμοί και έντονοι καβγάδες ακόμα και χειροδικίες

Σημαντικό εύρημα για τη δολοφονία της Καρολάιν αποτελεί το κρυπτογραφημένο ημερολόγιο του θύματος που ρίχνει φως στις σχέσεις της με τον 32χρονο. Στο διαβιβαστικό των...

Γλυκά Νερά: Τα τρία λάθη που πρόδωσαν τον 32χρονο – Το χρονικό και το...

Άφωνη παρακολουθεί η κοινή γνώμη τα συγκλονιστικά στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας για την υπόθεση της δολοφονίας της 20χρονης Καρολάιν από τον...
Ηλεκτρονικό εμπόριο: Αλματώδη αύξηση της παραβατικότητας

Ηλεκτρονικές συναλλαγές: Προκειμένου να αυξηθούν η κυβέρνηση σχεδιάζει δώρα και έκπτωση φόρου

Έκπτωση φόρου, παροχή ειδικών δώρων, όπως κατασχεμένα ακίνητα, αλλά και επιστροφή χρημάτων, σχεδιάζει να παράσχει το υπουργείο Οικονομιών σε όσους φορολογούμενους χρησιμοποιούν, σε τακτή...

Βρείτε μας

7,799ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
935ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Όλα τα σενάρια για το Πάσχα: Πότε θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για τις υπερτοπικές μετακινήσεις

Μπορεί τα επόμενα 24ωρα οι ειδικοί να αναμένουν υψηλό αριθμό κρουσμάτων και εισαγωγών στις...

Τα σενάρια για την εστίαση

Τελευταία θα ανοίξει, καθώς φαίνεται, η εστίαση που έχει κατεβάσει ρολά εδώ και μήνες...

Lockdown: Το σενάριο για παράταση έως τον Απρίλιο – Τι και πότε θα ανοίξει, πώς θα γιορτάσουμε το Πάσχα

Όλο και περισσότερο απομακρύνεται το σενάριο για «άνοιγμα» δραστηριοτήτων στις 16 Μαρτίου και όλα…...

Πετά την μπάλα στην εξέδρα ο Χρυσοχοίδης με σενάρια ….κατασκοπείας…αλλά είναι ο υπεύθυνος του Λοκντάουν!

Η είδηση: «Συναγερμός» σήμανε όταν αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ εντόπισαν τρεις Τούρκους να έχουν...

Ο ιστοχώρος χρησιμοποιεί cookies για τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοχώρου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.Αποδοχή