Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
25.2 C
Athens

Τα σύνορα στον Έβρο προτεραιότητα της κυβέρνησης

Tο θέμα των σχέσεων της χώρας μας με την Τουρκία αρχίζει και πάλι να απασχολεί ζωηρά την κυβέρνηση και να παίρνει την πρωτοκαθεδρία από τον κορωνοϊό.

Το θέμα συζητήθηκε πρόσφατα σε κυβερνητική σύσκεψη και ενημερώθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια και τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο.

Την ίδια ώρα κυβερνητικές πηγές υπενθυμίζουν το περιεχόμενο της τοποθέτησης του πρωθυπουργού σε πρόσφατη συνέντευξή του σε τηλεοπτικό κανάλι που μεταξύ των άλλων είχε τονίσει ότι “υπάρχει ενδεχομένως μία νευρικότητα από πλευράς Τουρκίας, σχετικά με την πρόθεση της Ελλάδος να ενισχύσει το φράχτη στις Καστανιές και να χτίσει και ένα νέο φράχτη στο τμήμα των Φερών”.  Για να συμπληρώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης ότι “Είναι αναφαίρετο δικαίωμά μας να το κάνουμε. Θα το κάνουμε, όπως το κάναμε ήδη στο Βόρειο τμήμα. Έχουμε ενημερώσει την Τουρκία με ρηματική διακοίνωση ότι θα το κάνουμε”. Επίσης είχε επισημάνει ότι “η χώρα έχει κερδίσει ως κεκτημένο τη δυνατότητα να φυλάει τα σύνορά της και θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της για να μπορεί να πετύχει αυτόν τον στόχο”.  Σε ότι αφορά ευρύτερα το επίπεδο των σχέσεών μας με την Τουρκία είχε τονίσει ότι δεν είναι “αυτό το οποίο θα ήθελα, αλλά  όχι με δική μας υπαιτιότητα”. 

Ενημέρωση από Χρυσοχοΐδη

Την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή και ενημερώνεται από τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη ο οποίος επισκέφθηκε τελευταία τις Φέρες προκειμένου να εποπτεύσει  από κοντά την πρόοδο των εργασιών του φράχτη. Πρόκειται για το δεύτερο ταξίδι του υπουργού στον Έβρο μέσα σε διάστημα ενός μήνα, γεγονός που υποδηλώνει τη σημασία που δίνει η κυβέρνηση στη φύλαξη των χερσαίων συνόρων.

Η μετάβαση του υπουργού στα σύνορα έγινε μόλις μία ημέρα μετά την έκδοση της διαταγής του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. για την έκτακτη ενίσχυση των αστυνομικών δυνάμεων στον Έβρο. Στα σύνορα θα συνδράμουν επιπλέον 400 αστυνομικοί από διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Από αυτούς οι 280 θα είναι άντρες των ΜΑΤ. Η Αστυνομία προσπαθεί να στείλει μήνυμα στην Τουρκία ότι ο Έβρος είναι «φρούριο». Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι τα οχυρωματικά έργα, σε συνδυασμό με την ανάπτυξη πρόσθετων δυνάμεων, έχουν αυξήσει σημαντικά το επίπεδο της φύλαξης των συνόρων.

Το «ατόπημα» Δένδια και η ήρεμη στάση του Παναγιωτόπουλου

Την ίδια ώρα ενημερώθηκαν τα μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας, στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, από τον ΥΕΘΑ Ν. Παναγιωτόπουλο, τον ΥΠΕΞ Ν. Δένδια και τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κ. Φλώρο, για την τακτική των προκλήσεων εκ μέρους της Τουρκίας.

Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, ο υπουργός Εξωτερικών αποσιώπησε το γεγονός ότι η Αθήνα είχε ενημερώσει την Άγκυρα για την πρόθεσή της να πραγματοποιήσει εργασίες για κατασκευή φράχτη, παρότι δεν είχε καμία τέτοια υποχρέωση, αφού οι εργασίες θα γίνονταν στην ελληνική επικράτεια. Η ενέργεια της Αθήνας, όμως, έδωσε την ευκαιρία στην Άγκυρα να εγείρει ζήτημα και να ζητήσει τη συγκρότηση επιτροπής για την εξέταση του ζητήματος.

Ήταν σ’ αυτή την απαίτηση που το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών απάντησε αρνητικά, “ενθυμούμενο” τότε ότι η Τουρκία δεν έχει κανένα δικαίωμα να αναμιγνύεται σε κάτι που συμβαίνει στην ελληνική επικράτεια. Είναι αξιοσημείωτο ότι ο Νίκος Δένδιας αναφέρθηκε σ’ αυτή την απάντηση της Αθήνας, αποσιωπώντας την πρωτοβουλία του να ενημερώσει προκαταβολικά την Άγκυρα.

Το δεύτερο ζήτημα είναι ότι αρνήθηκε να δώσει στα μέλη της αρμόδιας Κοινοβουλευτικής Επιτροπής τα κείμενα των δύο γραπτών διακοινώσεων που αντάλλαξε η Αθήνα και η Άγκυρα (συν ένα προφορικό ελληνικό διάβημα). Το διάτρητο επιχείρημά του ήταν ότι έπρεπε να αποχαρακτηρισθούν κι αυτό είναι γραφειοκρατικά δύσκολο! Είπε, ωστόσο, ότι θα διαβάσει στους βουλευτές το περιεχόμενο των δύο ρηματικών διακοινώσεων, αλλά δεν το έπραξε. Σύμφωνα με πηγή του υπουργείου Άμυνας, μάλιστα, ο Νίκος Δένδιας έχει αποφύγει να δώσει το κείμενο των ρηματικών διακοινώσεων και στον συνάδελφό του Νίκο Παναγιωτόπουλο!

«Τα σύνορα της Ελλάδας είναι σαφώς οριοθετημένα και απαράλλακτα. Δεν αλλάζουν, δεν μετακινούνται, όπως αλλάζει και μετακινείται διαχρονικά, στο βάθος και στη διάρκεια δεκαετιών, η κοίτη του ποταμού Έβρου», επισήμανε στην παρέμβασή του ο ΥΕΘΑ Ν.Παναγιωτόπουλος, με αφορμή το πρόσφατο επεισόδιο στον Έβρο. Για να συμπληρώσει ότι «Τα χερσαία σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας έχουν οριστεί με βάση αφ’ ενός τη συνθήκη της Λωζάννης και αφ’ ετέρου το Πρωτόκολλο του 1926, και περαιτέρω βάση τότε την κοίτη του Έβρου. Έκτοτε η κοίτη έχει αλλάξει, όχι τα σύνορα. Συνεπώς σήμερα υπάρχουν, τμήματα ελληνικού εδάφους που βρίσκονται Ανατολικά του Έβρου, τα λεγόμενα «προγεφυρώματα» και εν προκειμένω το προγεφύρωμα Φερών, ενώ από την άλλη, τμήματα τουρκικού εδάφους που βρίσκονται Δυτικά του Έβρου.»

Παρέμβαση ΗΠΑ για τον Έβρο

Ηχηρό μήνυμα στην Τουρκία έστειλαν και οι ΗΠΑ μέσω του βοηθού υφυπουργού Εξωτερικών για ευρωπαϊκές υποθέσεις, Μάθιου Πάλμερ

Οι ΗΠΑ εργάζονται συστηματικά για τη μείωση των εντάσεων στις ελληνοτουρκικές σχέσεις υποστήριξε ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών για ευρωπαϊκές υποθέσεις, Μάθιου Πάλμερ. Κατά τη διάρκεια διαδικτυακής εκδήλωσης στη δεξαμενή σκέψης German Marshall Fund, ο κ. Πάλμερ διαβεβαίωσε ότι η Ουάσιγκτον βρίσκεται σε συνεχή διάλογο με την Αθήνα και την Άγκυρα με στόχο να αμβλυνθούν με διπλωματικά μέσα τα διάφορα σημεία τριβής και να μην εξελιχθούν σε ενδεχόμενες κρίσεις.

«Υπάρχουν προκλήσεις με υπερπτήσεις από τουρκικά αεροσκάφη, τις οποίες έχει τονίσει η ελληνική κυβέρνηση. Και πάλι, συνεργαζόμαστε με τους συμμάχους και τους εταίρους μας για την προώθηση του διαλόγου, για την προώθηση της υπεύθυνης διαχείρισης των τομέων που καταγράφονται διαφωνίες και για την άμβλυνση των σημείων τριβής πριν εξελιχθούν σε κρίσεις. Αυτό δεν είναι νέο ζήτημα. Αυτό είναι κάτι με το οποίο ασχολούμαστε για πολλά χρόνια και μερικά από αυτά τα σημεία τριβής υπάρχουν εδώ και πολύ καιρό», τόνισε ο Αμερικανός υφυπουργός.

Σχετικά με τα γεγονότα στον Έβρο, ο κ. Πάλμερ υπενθύμισε την επίσκεψη που πραγματοποίησε στην Αλεξανδρούπολη τον Μάρτιο, λέγοντας ότι είχε την ευκαιρία να μιλήσει για τις πιέσεις που ασκούνται στα ελληνοτουρκικά σύνορα, τα οποία είναι τα σύνορα της Τουρκίας με την Ε.Ε. «Ενθάρρυνα την Τουρκία να εργαστεί για να μειώσει αυτές τις εντάσεις. Έκτοτε, έχουμε δει την ένταση στα σύνορα να αποκλιμακώνεται», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Ακροδεξιοί τραμπουκισμοί στη Βουλή: Ο Φλώρος χτύπησε τον Γραμμένο της Λύσης που τον εξύβριζε...

Με τέτοια πρόσωπα που έχουν εκλεγεί βουλευτές φυσιολογική εξέλιξη είναι αυτή που συνέβη σήμερα. Σοβαρό επεισόδιο στη Βουλή με τον ανεξάρτητο βουλευτή, προερχόμενος απο...

“Red Flag” στην Ανδραβίδα! – Η μεγαλύτερη αεροπορική άσκηση του ΝΑΤΟ στην 117 Π.Μ.

Με εντατικούς ρυθμούς προχωρούν οι προετοιμασίες για την πρώτη «Ramstein Flag» του ΝΑΤΟ. Η μεγαλύτερη αεροπορική άσκηση της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί από τις 30...
Κυπριακή κυβέρνηση: Ενέργεια αποσταθεροποίησης η νέα βάση στα κατεχόμενα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 24 Απριλίου οι Ελληνοκύπριοι απορρίπτουν το Σχέδιο Ανάν

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 2004.... Με ποσοστό 75,83% οι Ελληνοκύπριοι απορρίπτουν το Σχέδιο Ανάν στο δημοψήφισμα, που διεξήχθη ταυτόχρονα στην ελεύθερη Κύπρο και στα κατεχόμενα και είχε ως...
ΠΑΣΟΚ: Αυτές είναι οι αλλαγές στο καταστατικό - Πρόεδρος είναι ο εκλεγμένος πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ

ΠΑΣΟΚ: “Υπότροπος ο ΣΥΡΙΖΑ για τη μη κατάθεση υπομνήματος κατά των ναζιστών εγκληματιών”

Έντονη κριτική της Χαριλάου Τρικούπη προς τον ΣΥΡΙΖΑ τον οποίο -σε ανακοίνωση του-χαρακτηρίζει υπότροπο για τη μη κατάθεση ενόψει ευρωεκλογών υπομνήματος στον Άρειο Πάγο κατά των ναζιστών...

Ο ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε σήμερα να στείλει υπόμνημα κατά των Σπαρτιατών, ενώ έληξε η προθεσμία...

Δεν υπάρχει το μπάχαλο που επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ και αυτό επιβεβαιώνεται από μια σειρά γεγονότων με ιδιαίτερη πολιτική σημασία. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης...

Μόντρεαλ – Κουτσούμπας: Δυνατό ΚΚΕ σε Ελλάδα και εξωτερικό, είναι το πιο ισχυρό μήνυμα...

«Είναι μεγάλη μας χαρά που βρισκόμαστε μαζί σας, που βρισκόμαστε με τους συντρόφους και τους φίλους του ΚΚΕ εδώ στο Μόντρεαλ, στον Καναδά. Η συγκέντρωσή...

Μητσοτάκης στα εγκαίνια του τμήματος Λαμία-Καλαμπάκα του Ε65: Δρομολογούνται και άλλα μεγάλα έργα

Τα εγκαίνια του αυτοκινητοδρόμου Ε65 πραγματοποιήθηκαν το πρωί της Τρίτης. Στην εκδήλωση παρευρέθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και μίλησε για το σημαντικό κατασκευαστικό έργο. Τα τμήματα...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Μητσοτάκης στα εγκαίνια του τμήματος Λαμία-Καλαμπάκα του Ε65: Δρομολογούνται και άλλα μεγάλα έργα

Τα εγκαίνια του αυτοκινητοδρόμου Ε65 πραγματοποιήθηκαν το πρωί της Τρίτης. Στην εκδήλωση παρευρέθηκε ο...

Μητσοτάκης: Η αναβάθμιση της οικονομίας φέρνει μόνιμες αυξήσεις σε μισθούς-συντάξεις και επιδόματα

Στην αναβάθμιση της ελληνικής Οικονομίας και στις δυνατότητες που έδωσε για την αύξηση του...

Μητσοτάκης από Αγ. Δημήτριο: Μοναδικό μέλημα της αντιπολίτευσης είναι πώς θα πέσω εγώ, όχι μια πρόταση διακυβέρνησης

Βόλτα σε καφέ και μαγαζιά του Αγίου Δημητρίου, όπου συνομίλησε με κατοίκους και πολίτες,...

Ερντογάν: Σημαντικό στάδιο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις η επίσκεψη Μητσοτάκη στην Τουρκία

Δήλωση για την επικείμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Τουρκία έκανε, μεταξύ άλλων,...