Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
23 C
Athens

Τα ζευγάρια της πανδημίας μετά τη «φούσκα» των lockdown

Τώρα, που οι περισσότερες δραστηριότητες σε όλο τον κόσμο έχουν «ανοίξει» ξανά, μερικά από τα ζευγάρια που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια τηςπανδημίας , διαπιστώνουν ότι η διατήρηση της σχέσης τους δεν είναι δεδομένη.

Για πολλούς ανθρώπους, η πανδημία σήμαινε μια αδυσώπητη καθημερινότητα με σχολική εκπαίδευση μέσα στο σπίτι, μια καθημερινότητα με αβεβαιότητα για το αν θα έρθει η άδεια ή οι διακοπές, αλλά και σχέσεις που άρχισαν να παραπαίουν. Για άλλους, πάλι, δύο χρόνια μεlockdown , οδήγησαν σε κάτι εντελώς διαφορετικό: στην έναρξη μιας νέαςσχέσης .

«Πηγαίναμε βόλτες στο πάρκο όπου μπορούσαμε πραγματικά να μιλήσουμε και να γνωριστούμε», λέει η Τζέσικα Χέιμεν, 31 ετών, για τον άνδρα που γνώρισε στο Tinder κατά τη διάρκεια ενός lockdown στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2020. «Ήταν υπέροχο να περνάμε χρόνο μαζί και ήταν σχεδόν σαν τα καλοκαιρινά ειδύλλια που βλέπει κανείς σε ταινίες όπως το Grease».

Για τη Χέιμεν, η οποία ζει στο Μπράιτον, στο Ηνωμένο Βασίλειο, η δική της ιστορία που ξεκίνησε στο lockdown ήταν ένα δυνατό ρομαντικό ειδύλλιο. Η ίδια και ο σύντροφός της επισημοποίησαν τη σχέση τους μόλις δύο εβδομάδες μετά το πρώτο τους ραντεβού.

Κατάφεραν να περάσουν ολόκληρους μήνες νοικιάζοντας ποδήλατα και κάνοντας πεζοπορίες – δραστηριότητες που τους επέτρεπαν να μιλήσουν, να εξερευνήσουν ο ένας τον άλλον, αλλά και να διασκεδάσουν… «σαν να ήμασταν παιδιά», όπως περιγράφει η Χέιμεν.

Η ίδια σημειώνει ότι το να βρίσκονται σε lockdown και προσωρινά και εκτός δουλειάς και οι δύο, τους έκανε να περνούν πολύ χρόνο μαζί. H ίδια περιγράφει μάλιστα ότι αισθανόταν πως η σχέση τους πήγαινε γρήγορα προς τα εμπρός. Όμως, όταν οι περιορισμοί της πανδημίας ήρθησαν, το ειδύλλιο της Χέιμεν άλλαξε, με τις απαιτήσεις της πραγματικής-καθημερινής ζωής να προκαλούν άγχος και στους δύο.

«Ένιωσα τρομοκρατημένη όταν άρχισα να συναντώ όλους τους φίλους του», λέει η Χέιμεν και προσθέτει: «Τη μια στιγμή βρισκόμασταν στον δικό μας ιδιωτικό μικρόκοσμο και ξαφνικά βρεθήκαμε να συναντούμε πέντε νέα πρόσωπα, για εμένα ή για εκείνον, την ημέρα. Ήθελα να τρέξω πίσω στο σπίτι, στην τηλεόραση και στον καναπέ μας. Ήξερα ότι και εκείνος ένιωθε το ίδιο, όταν τη μια μέρα γνώριζε την οικογένειά μου και την επόμενη ερχόταν σε brunch με όλους τους φίλους μου. Στο τέλος μιας τέτοιας ημέρας, έμοιαζε αποκαμωμένος. Στην αρχή, τα βρήκαμε όλα αυτά… πολύ βαριά για να τα αντέξουμε».

Σύμφωνα με ειδικούς, η Χέιμεν είναι μια από τους πολλούς που διαπίστωσαν ότι η νέα τους σχέση υφίσταται πίεση μετά την άρση των lockdown.

Ζευγάρια που γνωρίστηκαν ενώ βρίσκονταν μέσα σε μια «φούσκα», απαλλαγμένοι από τους περιορισμούς και τα άγχη της προ-πανδημικής ζωής, έπρεπε να παλέψουν για να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες της μετα-covid καθημερινότητας.

Όταν ξεκίνησαν ξανά η κοινωνική ζωή και η εργασία, τότε έκαναν ταυτόχρονα την εμφάνισή τους και στοιχεία της προσωπικότητας του κάθε ατόμου αλλά και του τρόπου που αντιμετωπίζει τις καταστάσεις, τα οποία μέχρι τότε έμεναν κρυμμένα.

Και ενώ κάποιοι παλεύουν με αυτές τις διαφορές, για να μπορέσουν να περάσουν στο νέο κεφάλαιο της σχέσης τους, άλλοι διαπιστώνουν ότι είναι καλύτερα να αφήσουν το ειδύλλιό τους… πίσω στην περίοδο των lockdown.

Τα ζευγάρια της πανδημίας μετά τη «φούσκα» των lockdown-1

Η «φούσκα» των lockdown

Οι ιστορίες αγάπης στην πανδημία άνθισαν σε ένα αναμφισβήτητα, αφύσικο περιβάλλον. Ελεύθερα από τους περισπασμούς της καθημερινότητας, τα ζευγάρια μπορούσαν να αφιερώνουν αδιάκοπα χρόνο ο ένας στον άλλο.

Πολλοί από τους παράγοντες που υπήρχαν στις σχέσεις πριν από το κορωνοϊό, όπως οι κοινωνικές συγκεντρώσεις και οι οικογενειακές συναντήσεις, δεν ήταν μέρος των σχέσεων που δημιουργήθηκαν μέσα στην πανδημία.

Καθώς όμως τα ζευγάρια άρχισαν να βγαίνουν από την καραντίνα, τα «συστατικά» των κανονικών σχέσεων ξεκίνησαν κι αυτά να προστίθενται στο «μείγμα». Μερικά ζευγάρια λοιπόν βγήκαν από την καραντίνα για να διαπιστώσουν ότι η πραγματικότητα της σχέσης τους δεν μπορεί να ταιριάξει με τον «μήνα του μέλιτος», που απήλαυσαν την πρώτη φορά, επί lockdown.

«Πολλά ζευγάρια που συναντήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας ευλογήθηκαν με αυτό που εγώ και άλλοι ειδικοί σχέσεων αποκαλούμε “φούσκα του ζευγαριού”, όπου τα δύο μέλη της σχέσης μπορούν να έχουν μεγάλες ποσότητες “προστατευμένου χρόνου” χωρίς περισπασμούς από τον έξω κόσμο», τονίζει η Τζέσικα Γκρίφιν, κλινική ψυχολόγος και ειδικός σχέσεων στο UMass Memorial Health στη Μασαχουσέτη στις ΗΠΑ.

«Για όσους σχημάτισαν λοιπόν “κοινωνικές φούσκες” υπήρχε η ευκαιρία να περάσουν περισσότερο χρόνο μαζί. Επίσης, αυτό τους απέτρεψε από το να έχουν εξωτερικές επιρροές –υπήρχαν λιγότερες ευκαιρίες για να συναντήσουν φίλους και οικογένεια ή ακόμα και άλλους πιθανούς εραστές».

Η Τζένιφερ Κλέσμαν, 36 ετών, έπεσε θύμα της «φούσκας του ζευγαριού» όταν συνάντησε για πρώτη φορά κάποιον στην εφαρμογή Bumble τον Σεπτέμβριο του 2020. Η Κλέσμαν, η οποία ζει στο Σικάγο, είχε ακούσει από φίλους της ότι «οι σχέσεις καραντίνας» προχωρούσαν και ωρίμαζαν με πιο γρήγορους ρυθμούς, και έτσι «αγκάλιασε» την ιδέα να βλέπει τον σύντροφό της δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα, και να γνωρίζουν ο ένας τους φίλους του άλλου παίζοντας βιντεοπαιχνίδια μαζί μέσω FaceTime ή Zoom. Το ζευγάρι κατάφερε μάλιστα να κάνει μερικές ημερήσιες εκδρομές αλλά και διακοπές στο Μεξικό, μόλις χαλάρωσαν οι περιορισμοί. Αμέσως μετά, τα πράγματα άρχισαν να καταρρέουν.

«Η κοινωνικοποίηση μας εκτινάχθηκε από το 0 στο 100 πολύ γρήγορα και οι δυο μας εξαντληθήκαμε από όλα αυτά», λέει η Κλέσμαν.

Η ίδια συνειδητοποίησε επίσης ότι η πανδημία είχε «κρύψει» κάποιες αλήθειες για τον νέο της σύντροφο και ότι δεν ήταν τόσο ανεξάρτητος και οικονομικά ασφαλής όσο εκείνη νόμιζε αρχικά.

Όταν είσαι περιορισμένος στο σπίτι, τα παραπάνω χαρακτηριστικά δεν είναι τόσο εύκολο να εντοπιστούν. Για παράδειγμα, η Κλέσμαν είχε υποθέσει ότι ο φίλος της εργαζόταν με πλήρες ωράριο και ένα ευέλικτο πρόγραμμα, αλλά αργότερα συνειδητοποίησε ότι ο φίλος της εργάζονταν τελικά με μερική απασχόληση, γεγονός που δεν είχε καταλάβει η ίδια εξ’ αρχής επειδή εργαζόνταν εξ’ αποστάσεως.

«Επειδή είχαμε τη δυνατότητα να δουλεύουμε από το σπίτι, μπορούσα να υποθέσω ότι δούλευε περισσότερες ώρες από ό, τι στην πραγματικότητα», λέει η ίδια.

Η Κλέσμαν συνειδητοποίησε επίσης ότι η κατάσταση στη ζωή του δεν ήταν όπως την περίμενε. «Είχα σκεφτεί ότι είχε μετακομίσει στο σπίτι με τη μητέρα του λόγω της πανδημίας, όπως πολλοί άνθρωποι, αλλά μήνες αργότερα έμαθα ότι ήταν εκεί ήδη πέντε χρόνια και δεν σχεδίαζε να φύγει» περιγράφει η ίδια και προσθέτει:. «Η πανδημία βοήθησε στο να συγκαλύψει πολλά χαρακτηριστικά του, τα οποία αν τα γνώριζα θα έλεγα “όχι”».

Τα ζευγάρια της πανδημίας μετά τη «φούσκα» των lockdown-1
φωτ. Shutterstock

Πριν από τις παραπάνω «αποκαλύψεις», η Κλέσμαν είχε σκεφτεί ότι όπως εξελισσόταν η σχέση τους, εκείνη και ο φίλος της θα μπορούσαν να μετακομίσουν μαζί, αλλά άρχισε να συνειδητοποιεί ότι εκείνος δεν φαινόταν τελικά καθόλου πρόθυμος γι’ αυτό.

Τελικά, η σχέση τους διαλύθηκε μετά από 10 μήνες. «Είμαι εξαιρετικά ευγνώμων που ήμασταν μαζί τον χειμώνα του 2020, γιατί ήταν δύσκολο να είμαι μόνη μου σε καραντίνα εκείνη την εποχή», λέει η Κλέσμαν και προσθέτει: «Αλλά δεν ήμασταν τελικά στο ίδιο κεφάλαιο».

Η Γκρίφιν εξηγεί ότι αυτό είναι ένα κοινό μοτίβο στις «σχέσεις lockdown». Η ταχύτητα με την οποία προχώρησαν τη σχέση τους αυτά τα ζευγάρια κατά τη διάρκεια της πανδημίας έκανε πολλούς να συνειδητοποιήσουν ότι δεν γνωρίζονται τόσο καλά όσο νόμιζαν. «Αυτές οι σχέσεις δημιουργήθηκαν κάτω από άγχος και σε μια περίοδο που υπήρχε μεγαλύτερο κίνητρο για να ζευγαρώσει κανείς γρήγορα», λέει η Γκρίφιν και προσθέτει: «Καθώς ο κόσμος “ανοίγει” ξανά, οι ειδικοί στις σχέσεις ακούνε όλο και περισσότερο ότι τα ζευγάρια βρίσκουν τη μετάβαση στο φυσιολογικό, πιο ανώμαλη από ο, τι περίμεναν».

Κάνοντας την «αγάπη του lockdown» να διαρκέσει

Για τη Χέιμεν, οι πρώτοι μήνες της σχέσης της ήταν σαν ένα κινηματογραφικό καλοκαιρινό ειδύλλιο, όμως αμέσως μετά το lockdown, η Χέιμεν άρχισε να βρίσκει δύσκολα τα πρακτικά προβλήματα αυτής της σχέσης που έπρεπε να “ανταγωνιστεί” τώρα τη δουλειά, την οικογένεια και τους φίλους. Η επιστροφή στο γραφείο – για τον φίλο της πέντε μέρες την εβδομάδα και για εκείνην τρεις– σήμαινε ότι είχαν πολύ λιγότερο χρόνο μαζί ενώ και τα Σαββατοκύριακα που μέχρι πρότινος τα περνούσαν αποκλειστικά μαζί, έπρεπε τώρα να εναλλάσσονται «ταχυδακτυλουργικά» με τις πολλές κοινωνικές τους υποχρεώσεις.

Η Μαρίσα Τ. Κοέν, επιστήμονας σχέσεων και καθηγήτρια ψυχολογίας που εργάζεται ως ερευνήτρια για την εφαρμογή γνωριμιών Hily, λέει ότι αυτό είναι ένας κοινός γρίφος για ζευγάρια που βγαίνουν μαζί από την καραντίνα.

«Οι προτεραιότητες και οι ανάγκες μπορεί να άλλαξαν για πολλούς καθώς η κοινωνία άρχισε να ανοίγει πάλι και μαζί της να αυξάνονται και οι απαιτήσεις της νέας εποχής», εξηγεί η ίδια και προσθέτει: «Ενώ σε μερικά ζευγάρια μπορούν να στραφούν ο ένας προς τον άλλο και να κάνουν τη μετάβαση μαζί, για άλλα ζευγάρια, αυτή η προσαρμογή μπορεί να οδηγήσει σε δυσκολίες στη σχέση.

Οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν επίσης νέους τύπους άγχους αλλά και νέους στρεσογόνους παράγοντες, όπως η επιστροφή στην κοινωνικοποίηση ή η επιστροφή στο γραφείο. Αυτό μπορεί να επηρεάσει ένα άτομο και οι τρόποι με τους οποίους οι σύντροφοι υποστηρίζουν ο ένας τον άλλον καθορίζουν και πόσο καλά θα προσαρμοστούν μεταξύ τους αλλά και αν θα συνεχίσουν να είναι μαζί».

Τα ζευγάρια της πανδημίας μετά τη «φούσκα» των lockdown-2
φωτ. Shutterstock

Για τα ζευγάρια που περνούν αυτή τη στιγμή τη συγκεκριμένη μετάβαση, η Κοέν λέει ότι υπάρχουν πρακτικά βήματα που μπορούν να βοηθήσουν. «Είναι σημαντικό να έχετε ανοιχτές και ειλικρινείς συζητήσεις για αυτό που βιώνετε και να διατυπώνετε τις ανάγκες σας», εξηγεί η ίδια και προσθέτει: «Για παράδειγμα, ενώ μερικοί άνθρωποι καλωσορίζουν την επιστροφή στην καθημερινότητα και στην κοινωνικοποίηση, για άλλους, αυτό μπορεί να είναι υπερβολικό ερέθισμα μετά από μήνες εργασίας στο σπίτι. Αν είναι σημαντικό για ένα άτομο να περάσει ένα ήσυχο βράδυ μόνο με τον σύντροφό του, αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να το μοιραστεί».

Η Γκρίφιν προσθέτει ότι μόνο και μόνο επειδή οι «κοινωνικές φούσκες» δύο ανθρώπων αλλάζουν, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να τελειώσει και η σχέση τους. Όπως εξηγεί η ίδια: «Τα ζευγάρια μπορούν να σκεφτούν νέους τρόπους για να προστατεύσουν τη φούσκα τους, για παράδειγμα μέσω προγραμματισμένων νυχτερινών ραντεβού, καθημερινών ‘check-in’ και πραγμάτων κοινής ρουτίνας.

Τα ζευγάρια που δημιουργούν “τελετουργίες” και ρουτίνες δημιουργούν με αυτό τον τρόπο ψυχολογική ασφάλεια στη σχέση τους. Το να έχεις στοιχεία προβλέψιμα και σταθερά στη σχέση σου, στέλνει σήματα στον εγκέφαλο ότι είσαι ασφαλής και αυτό έχει μεγάλη σημασία όταν μιλάμε για ανθρώπινες σχέσεις».

Μια πιο δυνατή σχέση

Αν και η “lockdown αγάπη” της Κλέσμαν τελικά έληξε, εκεί δεν κρατά αρνητικά συναισθήματα για την εμπειρία της. Αν και αναφέρει ότι αν δεν ήταν η πανδημία μάλλον δεν θα είχε γίνει ζευγάρι με τον πρώην της, η ίδια σημειώνει ότι εκείνος είναι ένα καλό και ευγενικό άτομο που την έκανε να καταλάβει τι χρειάζεται στις μελλοντικές της σχέσεις.

Από την άλλη, η Χέιμεν και ο σύντροφός της, ετοίμασαν ένα πρόγραμμα, σύμφωνα με το οποίο βλέπουν τους φίλους τους και τις οικογένειες τους, δύο φορές την εβδομάδα. Όπως λέει η Χέιμεν, παρόλο που ήταν δύσκολο να συνηθίσει να κλείνει «νύχτες ραντεβού» αντί να περνά αδιάκοπα χρονικά διαστήματα μαζί με τον σύντροφο της, παραμένει ακόμα σφοδρά ερωτευμένη.

Το ζευγάρι εξακολουθεί να είναι δυνατό και η ίδια χαρούμενη που λύθηκαν τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν αρχικά, μόλις έληξε το lockdown.

Όπως περιγράφει η ίδια: «Η σχέση μας μεγάλωσε πολύ και έντονα κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Ήταν σαν όλος ο πρώτος χρόνος μιας σχέσης να ‘χώρεσε’ μέσα σε ένα μήνα, αλλά τώρα η αίσθηση του δεσμού μας είναι πιο σταθερή. Το να περάσουμε μαζί τόσο πολύ χρόνο στην αρχή, ήταν τελικά μια καλή δοκιμασία».

Πηγή: ΒΒC   

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Ο Κασσελάκης είναι διεθνής παρατηρητής της ελληνικής πολιτικής

Φυσικά, και πάλι ο Στέφανος Κασσελάκης… αστόχησε, καθώς μια τόσο σοβαρή πρόταση την έκανε… όρθιος, εν μέσω της ολιγοήμερης στρατιωτικής θητείας του, και την...

Λευτέρης Κουσούλης: Οι πολλές ρωγμές ως κρίση

Τέμπη. Ενας τόπος φυσικού κάλλους. Τέμπη. Ενας τόπος τραγωδίας. Μια ρωγμή στη μνήμη του σύγχρονου Ελληνα, ο οποίος ακόμη και αν ποτέ δεν φαντάστηκε...

Πληθωρισμός: Πολύ σκληρός για να πεθάνει – Οι κεντρικές τράπεζες απέτυχαν να νικήσουν το...

Την προηγούμενη εβδομάδα ανακοινώθηκαν τα στοιχεία του πληθωρισμoύ στις ΗΠΑ. Για άλλη μια φορά ήταν απογοητευτικά, για άλλη μια φορά έπεσαν έξω οι επίσημες...

Η κοινωνία δεν έχει βρει ακόμη τον «Κανένα» που θα την εκπροσωπήσει

Έχει γραφτεί ήδη αρκετές φορές. Αυτή τη στιγμή ανερχόμενος πολιτικός στη χώρα μας είναι ο «Κανένας» και κόμμα με τη μεγαλύτερη δυναμική το «Τίποτα». Αυτό...

Τι έχουν τα έρμα της αντιπολίτευσης και ψοφάνε;

Η λογική ανέμενε μεγάλη δημοσκοπική πτώση της ΝΔ, καθώς η ακρίβεια αλλά και το νομοθετικό της έργο, αποτελούν συμπληγάδες μέσα από τις οποίες θα...

Η βαριά ήττα από την Moody’s δεν θα είναι η μόνη, έρχονται σκληρά αρνητικά...

Η βαριά ήττα από την Moody’s αποτελεί ένα σκληρό σοκ για τους θεατρινισμούς που ανακυκλώνονται στην ελληνική οικονομία… Με δεκανίκι στηρίζεται η εθνική οικονομία από...

Ευρωεκλογές πολιτικών ανατροπών και λόγω woke ασυδοσίας

Κατά την τρέχουσα ειδησεογραφία, η πολιτική ανατροπή των τελευταίων ημερών αφορά την αμφισβήτηση της δεύτερης θέσης στην οποία είχε σκαρφαλώσει το… ΠΑΣΟΚ από τον...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ: Η ιστορία των ζευγαριών που χωρίζουν (ή… ο πόλεμος των Ρόουζ)

Γράφει ο Ψυχολόγος Γιάννης Ξηντάρας* www.simvouleftikigamou.gr Σκέφτομαι τον κύριο και την κυρία Ρόουζ. Η αλήθεια είναι...

Νέα Δημοκρατία: Πόσοι βουλευτές δεν στηρίζουν το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια

Το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης για τα ομόφυλα ζευγάρια εξακολουθεί να «διχάζει» την Πειραιώς. Το...

Ο ΠΡΩΤΟΣ! ΚΑΤΑ του νόμου για τα ομόφυλα ζευγάρια ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Στ. Μιχαηλίδης…

Ο βουλευτής Χίου Σταύρος Μιχαηλίδης είναι το πρώτο μέλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ...

Κύπελλο Ελλάδας: Τα ζευγάρια των προημιτελικών

Τα εισιτήρια για τα προημιτελικά του Κυπέλλου εξασφάλισαν οι: Λαμία, ΠΑΟΚ, Άρης, Παναθηναϊκός, ΑΕΚ,...