Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
20.1 C
Athens

ΤΑΪΛΑΝΔΗ: Μάχη με το χρόνο για τους 13 εγκλωβισμένους

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί η παγκόσμια κοινή γνώμη την επιχείρηση απεγκλωβισμού των 12 παιδιών και του προπονητή τους στην Ταϊλάνδη, που παραμένουν σε πλημμυρισμένο δίκτυο σπηλαίων για 14η ημέρα, ενώ ελλοχεύει ο κίνδυνος των νέων βροχοπτώσεων.

Οι διασώστες διαβεβαίωσαν πως η υγεία των παιδιών είναι καλή, παρά τις ανησυχίες ότι πέφτουν τα επίπεδα του οξυγόνου, καθώς και ότι έχουν πραγματοποιήσει περισσότερες από 100 κάθετες γεωτρήσεις για τη διάνοιξη φρεατίων από την κορυφή του λόφου, με στόχο να απομακρύνουν τους εγκλωβισμένους από ψηλά. Την Παρασκευή οι αρχές γνωστοποίησαν ότι η επιχείρηση εξόδου δεν είναι δυνατόν να γίνει προς το παρόν μέσω κατάδυσης, καθώς τα περισσότερα παιδιά δεν ξέρουν κολύμπι.

Περισσότερες από 100 γεωτρήσεις έχουν γίνει στο πλαίσιο της προσπάθειας να απομακρυνθούν από ψηλά τα παιδιά που είναι παγιδευμένα στο σπήλαιο.

«Πραγματοποιήσαμε περισσότερες από εκατό γεωτρήσεις. Όμως δεν έχουμε ακόμα εντοπίσει τη θέση τους», δήλωσε ο επικεφαλής του πυρήνα διαχείρισης της κρίσης Ναρονγκσάκ Οσοτανακόρν, ο οποίος είναι επίσης ο κυβερνήτης της επαρχίας Τσιάνγκ Ράι.

«Η υγεία των παιδιών μέσα στο σπήλαιο είναι καλή», διαβεβαίωσε επίσης, παρά τις ανησυχίες ότι πέφτουν τα επίπεδα του οξυγόνου.

Ο προπονητής ποδοσφαίρου, που συνοδεύει τα δώδεκα παιδιά που παραμένουν αποκλεισμένα σε ένα πλημμυρισμένο σπήλαιο στην Ταϊλάνδη, ζήτησε συγγνώμη από τους γονείς με επιστολή που τους έστειλε μέσω των δυτών.

«Ευχαριστώ για όλη την ηθική υποστήριξη, ζητώ συγγνώμη απ’ όλους τους γονείς», γράφει ο 25χρονος προπονητής Εκαπόλ Τσανταουόνγκ στην επιστολή αυτή που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από τους διασώστες.

Μετά τη δημοσιοποίηση δύο βίντεο, το πρώτο από την ανακάλυψη της ομάδας το βράδυ της Δευτέρας από βρετανούς δύτες και το δεύτερο γυρισμένο την Τρίτη, κανένα άλλο βίντεο δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα.

Επίσης η τηλεφωνική σύνδεση που επιχείρησαν να εγκαταστήσουν οι αρχές, ξετυλίγοντας χιλιόμετρα καλωδίου μέσα στο σπήλαιο, ουδέποτε λειτούργησε.

Οι επιστολές των παιδιών στις οικογένειές τους

Οι διασώστες έδωσαν στη δημοσιότητα επιστολές που έχουν γράψει τα παιδιά προς τις οικογενειές τους και οι οποίες αποτελούν τις πρώτες μετά την Τρίτη δημόσιες αποδείξεις ότι βρίσκονται στη ζωή.

«Μην ανησυχείτε, μπαμπά και μαμά, πάνε δύο εβδομάδες που έφυγα, αλλά θα ξανάρθω να σας βοηθήσω στο μαγαζί», γράφει ο Μπιού, οι γονείς του οποίου έχουν ένα μικρό παντοπωλείο.

Ένας πρώην δύτης του ταϊλανδικού Πολεμικού Ναυτικού έχασε τη ζωή του χθες Παρασκευή στη διάρκεια επιχείρησης ανεφοδιασμού των παιδιών.

Ο θάνατος του διασώστη δημιουργεί πολλά ερωτήματα για το κατά πόσον είναι εφικτή η απομάκρυνση της ομάδας από το πλημμυρισμένο δίκτυο σπηλαίων όπου τα παιδιά βρίσκονται αποκλεισμένα εδώ και 14 ημέρες.

Χθες το βράδυ ο επικεφαλής του πυρήνα διαχείρισης της κρίσης Ναρονγκσάκ Οσοτανακόρν, ο οποίος είναι επίσης ο κυβερνήτης της επαρχίας Τσιάνγκ Ράι, δήλωσε πως προς το παρόν δεν είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί η διάσωση των παιδιών και του προπονητή τους μέσω της κατάδυσής τους στα νερά.

Πολλά από τα παιδιά, ηλικίας από 11 έως 16 ετών, δεν ξέρουν κολύμπι και κανένα τους δεν έχει κάνει ποτέ κατάδυση, πράγμα που περιπλέκει ακόμη περισσότερο τις επιχειρήσεις.

Προς το παρόν, ένας πεπειραμένος δύτης χρειάζεται ένδεκα ώρες για να φθάσει μέχρι τα παιδιά και να επιστρέψει: έξι ώρες για να πάει και πέντε ώρες για να επιστρέψει χάρη στα ρεύματα.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Σαν σήμερα 25 Απριλίου ο Πάουλ Γιούλιους φον Ρόιτερ χρησιμοποιεί 40 περιστέρια

Σαν σήμερα 25 απριλίου το 1850 ο Πάουλ Γιούλιους φον Ρόιτερ, ιδρυτής του πρακτορείου ειδήσεων Reuters, χρησιμοποιεί 40 περιστέρια για να μεταφέρει στους πελάτες του...

Οι ισραηλινές δυνάμεις βομβαρδίζουν τη βόρεια Γάζα

Τα ισραηλινά πλήγματα εντάθηκαν σήμερα (23/4) σε όλη τη Γάζα, όπου σημειώθηκαν κάποιοι από τους σφοδρότερους βομβαρδισμούς εδώ και εβδομάδες, σφυροκοπώντας τον βορρά, απ’ όπου ο ισραηλινός στρατός...

Η ΕΕ μπλοκάρει το ΤikTok – Η νέα λειτουργία «εθιστική όσο το τσιγάρο»

Η ΕΕ ανακοίνωσε ότι θα απαγορεύσει μια νέα υπηρεσία που εγκαινίασε η TikTok στην Ευρώπη, η οποία πιστεύει ότι μπορεί να προκαλέσει «εθισμό όπως...

Δεκάδες σεισμοί σε διάστημα λίγων ωρών

Περισσότερες από 80 σεισμικές δονήσεις, εκ των οποίων η μεγαλύτερη είχε μέγεθος 6,3 βαθμών, έχουν καταγραφεί τις τελευταίες οκτώ ώρες στην Ταϊβάν από τη...

ΔΝΤ: Ανησυχία για την αυξητική τάση του παγκόσμιου δημόσιου χρέους – Η πρόβλεψη για...

Ανησυχητικές εξελίξεις και προοπτικές για το παγκόσμιο δημόσιο χρέος καταγράφει η τελευταία έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (crisis monitor), σημειώνοντας ότι θα έχουν ευρύτερο αντίκτυπο στην πορεία της οικονομίας. Την...

Μαλαισία: 10 νεκροί σε σύγκρουση ελικοπτέρων σε πρόβα στρατιωτικής παρέλασης ( βίντεο)

Δέκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μετά τη σύγκρουση δύο ελικοπτέρων του Πολεμικού Ναυτικού στον αέρα κατά τη διάρκεια στρατιωτικής πρόβας για την παρέλαση...

Το Έβερεστ έχει γεμίσει σκουπίδια και πτώματα

Κάθε χρόνο ο στρατός του Νεπάλ μαζεύει τόνους σκουπιδιών που αφήνουν πίσω τους οι ορειβάτες. Φέτος έχει στόχο να κατεβάσει και πέντε πτώματα που...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Ζάκυνθος: Ένοχη η μητέρα για την κακοποίηση των παιδιών της

Δεκαέξι μήνες φυλάκιση με τριετή αναστολή επέβαλε το Τριμελές Πρωτοδικείο Ζακύνθου, το οποίο έκρινε...

Ζάκυνθος: 49χρονη στον εισαγγελέα για κακοποίηση παιδιών

Για κακοποίηση δύο παιδιών, ενός κοριτσιού 9 ετών και ενός αγοριού 12 -υιοθετημένα πριν...

Ταϊβάν: Διασώσεις εγκλωβισμένων μετά τον ισχυρό χθεσινό σεισμό – 52 άνθρωποι αγνοούνται

Έξι εργάτες, που είχαν παγιδευτεί σε λατομείο μετά τον ισχυρό σεισμό που έπληξε χθες,...

ΚΙ ΟΜΩΣ! Η Μήδεια του μύθου δεν σκότωσε ποτέ τα παιδιά της

"Το δίκιο δε φωλιάζει στα μάτια των θνητών · δίχως να μάθεις τι κρύβει...