Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
20.1 C
Athens

ΤΑΪΛΑΝΔΗ: Σε εξέλιξη η επιχείρηση διάσωσης των παγιδευμένων παιδιών

Δύτες – διασώστες ρίχνονται στον αγώνα για τη διάσωση των 12 αγοριών και του προπονητή τους στο ποδόσφαιρο που βρίσκονται παγιδευμένοι σ’ ένα συγκρότημα σπηλαίων στη βόρεια Ταϊλάνδη εδώ και δύο εβδομάδες, όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής της αποστολής.

Οι διασώστες άρχισαν την αποστολή τους στις 10 π.μ. τοπική ώρα (06:00 ώρα Ελλάδας) και θα χρειαστούν πολλές ώρες μέχρι να βγει από το σπήλαιο το πρώτο παιδί, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο επικεφαλής της αποστολής διάσωσης Ναρονγκσάκ Οσοτανακόρν.

«Σήμερα είναι η μεγάλη ημέρα … βρισκόμαστε στο ζενίθ της ετοιμότητάς μας», δήλωσε ο επικεφαλής της αποστολής προσθέτοντας πως και οι 13 παγιδευμένοι είναι επίσης «πολύ έτοιμοι».

Η ταχύτερη ομάδα μπορεί να βγει από το σπήλαιο «στις 9 μ.μ.», πρόσθεσε διευκρινίζοντας πως έχουν σταλεί 13 ξένοι δύτες, 5 ταϊλανδοί δύτες και 5 μέλη των ειδικών δυνάμεων του Πολεμικού Ναυτικού (SEALS).

Η επιχείρηση για τη διάσωση των 13 μπορεί να διαρκέσει 3 με 4 ημέρες «ανάλογα με τον καιρό», δήλωσε επίσης Ταϊλανδός στρατιωτικός διοικητής.

Νωρίτερα, τα σωστικά συνεργεία προχώρησαν στην εκκένωση της περιοχής γύρω από το σπήλαιο Ταμ Λουάνγκ, στη βόρεια Ταϊλάνδη όπου 12 αγόρια και ο προπονητής τους παραμένουν εγκλωβισμένα, ώστε να μπορεί να πραγματοποιηθεί μια «επιχείρηση διάσωσης».

«Αξιολογώντας τώρα την κατάσταση, είναι αναγκαίο να εκκενώσουμε την περιοχή για την επιχείρηση διάσωσης», είπε στο μεγάφωνο ο αστυνομικός διοικητής της Μάε Σάι, ο Κομσάν Σα Αρντλουαν. «Όλοι όσοι δεν εμπλέκονται με την επιχείρηση διάσωσης, παρακαλούμε να απομακρυνθείτε άμεσα από την περιοχή».

Η ανακοίνωση ήρθε καθώς μαύρα σύννεφα βροχής μαζεύονταν πάνω από τα βουνά στα βόρεια της χώρας νωρίς την Κυριακή, αυξάνοντας ενδεχομένως τους κινδύνους στο σπήλαιο όπου οι διασώστες εξακολουθούν να δίνουν «μάχη με το νερό και το χρόνο» για να σώσουν τα 12 παγιδευμένα αγόρια και τον προπονητή τους.

Έπειτα από μια σχετική περίοδο ξηρασίας, νέες καταρρακτώδεις βροχές μπορεί να φέρουν πίσω το έργο των σωστικών δυνάμεων που δίνουν μάχη για την απάντληση των υδάτων από τη σπηλιά.

Το δελτίο καιρού από τον ιστότοπο Weather.com προβλέπει καταιγίδες που θα ξεκινήσουν την Κυριακή και την Δευτέρα με την κακοκαιρία να αναμένεται να διαρκέσει για τις επόμενες περίπου δύο εβδομάδες.

Ο Ναρονγκσάκ Οσοτανακόρν, ένας πρώην κυβερνήτης της επαρχίας, που ηγείται των προσπαθειών, τόνισε ότι η «κατάλληλη η στιγμή» για τη διάσωση μπορεί να έρθει στις επόμενες δύο ή τρεις μέρες.

«Συνεχίζουμε να δίνουμε μάχη με το νερό και το χρόνο», τόνισε σε δημοσιογράφους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Οι ισραηλινές δυνάμεις βομβαρδίζουν τη βόρεια Γάζα

Τα ισραηλινά πλήγματα εντάθηκαν σήμερα (23/4) σε όλη τη Γάζα, όπου σημειώθηκαν κάποιοι από τους σφοδρότερους βομβαρδισμούς εδώ και εβδομάδες, σφυροκοπώντας τον βορρά, απ’ όπου ο ισραηλινός στρατός...

Η ΕΕ μπλοκάρει το ΤikTok – Η νέα λειτουργία «εθιστική όσο το τσιγάρο»

Η ΕΕ ανακοίνωσε ότι θα απαγορεύσει μια νέα υπηρεσία που εγκαινίασε η TikTok στην Ευρώπη, η οποία πιστεύει ότι μπορεί να προκαλέσει «εθισμό όπως...

Δεκάδες σεισμοί σε διάστημα λίγων ωρών

Περισσότερες από 80 σεισμικές δονήσεις, εκ των οποίων η μεγαλύτερη είχε μέγεθος 6,3 βαθμών, έχουν καταγραφεί τις τελευταίες οκτώ ώρες στην Ταϊβάν από τη...

ΔΝΤ: Ανησυχία για την αυξητική τάση του παγκόσμιου δημόσιου χρέους – Η πρόβλεψη για...

Ανησυχητικές εξελίξεις και προοπτικές για το παγκόσμιο δημόσιο χρέος καταγράφει η τελευταία έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (crisis monitor), σημειώνοντας ότι θα έχουν ευρύτερο αντίκτυπο στην πορεία της οικονομίας. Την...

Μαλαισία: 10 νεκροί σε σύγκρουση ελικοπτέρων σε πρόβα στρατιωτικής παρέλασης ( βίντεο)

Δέκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μετά τη σύγκρουση δύο ελικοπτέρων του Πολεμικού Ναυτικού στον αέρα κατά τη διάρκεια στρατιωτικής πρόβας για την παρέλαση...

Το Έβερεστ έχει γεμίσει σκουπίδια και πτώματα

Κάθε χρόνο ο στρατός του Νεπάλ μαζεύει τόνους σκουπιδιών που αφήνουν πίσω τους οι ορειβάτες. Φέτος έχει στόχο να κατεβάσει και πέντε πτώματα που...

ΗΠΑ: Εννέα μήνες διορία για την πώληση του Tiktok, πριν την απαγόρευσή του

Το TikTok επανέλαβε την Κυριακή 21/4 τις ανησυχίες του για την ελευθερία του λόγου σχετικά με ένα νομοσχέδιο που ψηφίστηκε από τη Βουλή των...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Ζάκυνθος: Ένοχη η μητέρα για την κακοποίηση των παιδιών της

Δεκαέξι μήνες φυλάκιση με τριετή αναστολή επέβαλε το Τριμελές Πρωτοδικείο Ζακύνθου, το οποίο έκρινε...

Ζάκυνθος: 49χρονη στον εισαγγελέα για κακοποίηση παιδιών

Για κακοποίηση δύο παιδιών, ενός κοριτσιού 9 ετών και ενός αγοριού 12 -υιοθετημένα πριν...

Μεσανατολικό: Φόβοι για χερσαία Ισραηλινή επιχείρηση στη Ράφα

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις βομβάρδισαν σήμερα τουλάχιστον τέσσερα σπίτια στη Ράφα, εγείροντας φόβους ότι...

ΚΙ ΟΜΩΣ! Η Μήδεια του μύθου δεν σκότωσε ποτέ τα παιδιά της

"Το δίκιο δε φωλιάζει στα μάτια των θνητών · δίχως να μάθεις τι κρύβει...