ΤΑΪΛΑΝΔΗ: Στο παρά πέντε σώθηκαν τα παιδιά

Μετά τον απεγκλωβισμό του τελευταίου αγοριού, κατέρρευσαν οι αντλίες νερού

62
ΤΑΪΛΑΝΔΗ: Στο παρά πέντε σώθηκαν τα παιδιά

Η επιχείρηση διάσωσης για τον απεγκλωβισμό του τελευταίου από τα 12 αγόρια και του προπονητή ποδοσφαίρου τους από ένα σπήλαιο της Ταϊλάνδης θα μπορούσε να εξελιχθεί σε τραγωδία, αποκάλυψαν οι δύτες, αφού οι αντλίες νερού που χρησιμοποιούνταν κατέρρευσαν μόλις λίγες ώρες μετά την εκκένωση του σπηλαίου.

Οι δύτες και οι εργάτες διάσωσης ήταν ακόμα  μέσα στο σπήλαιο καθαρίζοντας τον εξοπλισμό όταν η κύρια αντλία κατέρρευσε, με αποτέλεσμα τα επίπεδα νερού να αυξηθούν γρήγορα, όπως αποκάλυψαν στον Βρετανικό Guardian τρεις Αυστραλοί δύτες που συμμετείχαν στην επιχείρηση.

Το τρίο, που βρίσκονταν στο «τρίτο θάλαμο», μια βάση μέσα στο σπήλαιο, είπε ότι άκουσε φωνές και είδε μια βιασύνη από τους φακούς κεφαλής να έρχεται από το βαθύτερο σημείο μέσα στο τούνελ καθώς οι εργάτες προσπαθούσαν να φτάσουν σε ξηρό έδαφος.

«Οι κραυγές άρχισαν να έρχονται επειδή οι κύριες αντλίες απέτυχαν και το νερό άρχισε να αυξάνεται», δήλωσε ένας από τους δύτες, διατηρώντας την ανωνυμία του επειδή δεν είναι εξουσιοδοτημένος να κάνει κάποιο σχόλιο. «Όλα αυτά τα φώτα, από τους φακούς, άρχισαν να έρχονται από το λόφο και το νερό ερχόταν επίσης … Αυξήθηκε αισθητά» είπε.

Διαβάστε επίσης:  Επιστήμονες προειδοποιούν: Το «Μεγάλο Θανατικό» είναι κοντά και θα εξαφανίσει την ανθρωπότητα

Οι υπόλοιποι 100 εργαζόμενοι που βρίσκονταν μέσα στο σπήλαιο έσπευσαν να φτάσουν στην έξοδο και ήταν έξω σε λιγότερο από μία ώρα αργότερα, συμπεριλαμβανομένων των τελευταίων τριών Ταϊλανδών ναυτικών «Seals» και του γιατρού που είχαν περάσει μεγάλο μέρος της προηγούμενης εβδομάδας κρατώντας σε επαγρύπνηση τα παγιδευμένα αγόρια.

Τα 12 αγόρια της ποδοσφαιρικής ομάδας και ο προπονητής τους βγήκαν σε τρεις τολμηρές επιχειρήσεις διάσωσης που ξεκίνησαν την Κυριακή το πρωί.

Μια ελίτ ομάδα 19 δυτών ανέλαβε τη μεταφορά των αγοριών και του 25χρονου προπονητή τους, κατά μήκος περίπου 3,2 χιλιομέτρων από τη λασπώδη πλαγιά όπου είχαν αποκλειστεί, στον έξω κόσμο.

Οι τέσσερις πρώτοι εμφανίστηκαν την Κυριακή, έπειτα τέσσερις τη Δευτέρα και έπειτα οι τελευταίοι πέντε το βράδυ της Τρίτης.

Το σχέδιο διάσωσης απαιτούσε από τα αγόρια να μαθαίνουν να αναπνέουν χρησιμοποιώντας μάσκες και να διασχίζουν στενές, οδοντωτές σήραγγες.