Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
13 C
Athens

ΤΑΡΑΧΕΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΟΥΑΗ: Πυρπόλησαν τη νύχτα το κτίριο του Κογκρέσου

Αμέσως μετά την ψήφιση νόμου που επιτρέπει στον πρόεδρο  να επιδιώξει επανεκλογή, διαδηλωτές εισέβαλαν το βράδυ στο Κογκρέσο στην πρωτεύουσα Ασουνσιόν, σπάζοντας παράθυρα και φράχτες. Το Σύνταγμα του 1992 που ίσχυσε μετά από 35 χρόνια δικτατορίας, περιορίζει σε αυστηρά μία πενταετία, τη θητεία του προέδρου της χώρας.

Το πλήθος βγήκε στους δρόμους όταν έγινε γνωστό ότι μετά από ιδιωτική, κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση 25 γερουσιαστών από τους συνολικά 45 εγκρίθηκε η επίμαχη τροπολογία του Συντάγματος. Οι γερουσιαστές που την υπερψήφισαν, προέρχονται από το κυβερνών κόμμα Κολοράδο και κάποιες ομάδες της αντιπολίτευσης. Στη Βουλή των αντιπροσώπων, το Κολοράδο διαθέτει 44 από τις 80 έδρες. Η τροπολογία πρέπει να εγκριθεί και από το άλλο Σώμα του κοινοβουλίου, όπου ο Καρτές διαθέτει πλειοψηφία. Εκτός από την πρωτεύουσα, διαδηλώσεις ξέσπασαν τη νύχτα και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Ο δεξιός πρόεδρος Οράκτιο Καρτές επιχειρεί να άρει τον περιορισμό του Συντάγματος και να επιδιώξει επανεκλογή του. Τον Αύγουστο είχε απορριφθεί ανάλογη απόπειρα να ψηφιστεί η τροπολογία και πριν την κεκλεισμένων των θυρών ψηφοφορία στο Κογκρέσο, είχαν γίνει αλλαγές κανόνων που όριζαν πως οι βουλευτές πρέπει να περιμένουν ένα χρόνο πριν επαναφέρουν κάποιο θέμα για ψήφιση.

Οδομαχίες και τραυματισμοί

Το Γαλλικό Πρακτορείο μετέδωσε πως οι διαδηλωτές κατέστρεψαν γραφεία όσων ψήφισαν υπέρ της σχετικής τροπολογίας. Αστυνομικοί έριξαν πλαστικές σφαίρες και χρησιμοποίησαν πυροσβεστικές αντλίες για να διαλύσουν το πλήθος. Τοπικά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι τραυματίστηκαν δεκάδες άνθρωποι, διαδηλωτές, πολιτικοί και αστυνομικοί.

Ο πρόεδρος του κογκρέσου της Παραγουάης, Ρομπέρτο Ασεβέδο είναι αντίθετος στην τροπολογία του Συντάγματος.

Η θητεία του Καρτές τερματίζεται το 2018. Αν εγκριθεί η τροπολογία, θα επιτραπεί και στον αριστερό πρώην πρόεδρο, Φερνάντο Λούγο, να είναι και πάλι υποψήφιος. Ο Λούγκο εκδιώχθηκε το 2012, για το χειρισμό του σε έξωση πολιτών από περιοχή, στη διάρκεια της οποίας είχαν σκοτωθεί 17 πολίτες. Την ταχύτατη απομάκρυνσή του είχαν επικρίνει αριστερές κυβερνήσεις της Λατινικής Αμερικής.  Όλα έγιναν νόμιμα, υποστήριξε ο γερουσιαστής Κάρλος Φιλίζολα του αριστερού συνασπισμού Μέτωπο Γκουάσου, το οποίο στήριξε την τροπολογία για να επιτραπεί και στον Λούγο να ξαναείναι υποψήφιος. Στην τροπολογία ήταν αντίθετος και ο πρόεδρος της Γερουσίας, Ρομπέρτο Ασεβέδο, που ανήκει στο Αυθεντικά Ριζοσπαστικό Φιλελεύθερο Κόμμα.

Δημοσιογράφος στην Ασουνσιόν δήλωσε στο BBC ότι το κτίριο του Κογκρέσσου καιγόταν για περισσότερες από δύο ώρες ενόσω στη γύρω περιοχή είχαν βγει και έφιπποι αστυνομικοί και μαίνονταν οδομαχίες. Ο γερουσιαστής Λούις Βάγκνερ ανέφερε πως μεταξύ των τραυματιών ήταν και ο Ρομπέρτο Ασεβέδο, ο οποίος έχει προσφύγει στον Άρειο Πάγο υποστηρίζοντας πως η τροπολογία είναι αντισυνταγματική.

Έκκληση για ηρεμία

Ο πρόεδρος Καρτές έκανε έκκληση για ηρεμία με ανάρτησή του στο twitter, γράφοντας επίσης ότι η δημοκρατία δεν κατακτιέται με βία. Το γραφείο του γενικού εισαγγελέα ανακοίνωσε ότι παρακολουθεί τα γεγονότα και διερευνά πώς κλιμακώθηκε η βία.

Και έφιπποι αστυνομικοί μετείχαν στην επιχείρηση καταστολής της διαδήλωσης

Ο πρόεδρος της Βουλής, Χιούγκο Βελάσκες δήλωσε στο σταθμό ABC Color ότι η συνεδρίαση που ήταν προγραμματισμένη για σήμερα το πρωί αναβλήθηκε και πως σήμερα δεν θα ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση.Για την έγκριση της τροπολογίας, είχε προγραμματιστεί εθνικό δημοψήφισμα.Η Ντεζιρέ Μάσι, γερουσιαστής του Προοδευτικού Δημοκρατικού Κόμματος της αντιπολίτευσης μίλησε για πραξικόπημα.  «Θα αντισταθούμε και καλούμε και το λαό να αντισταθεί μαζί μας».

Οδυνηρές μνήμες δικτατοριών

Αρκετές λατινοαμερικανικές χώρες, μεταξύ των οποίων και το Περού και η Χιλή, αποτρέπουν επανεκλογή προέδρων, κυρίως λόγω του οδυνηρού τους παρελθόντος με στρατιωτικές δικτατορίες. Κολομβία και Βενεζουέλα άλλαξαν τα Συντάγματά τους για να επιτρέπεται.  Στην Παραγουάη κυβερνούσε η χούντα του στρατηγού Αλφρέντο Στρέσνερ μέχρι το 1989, από το 1954 που ο Στρέσνερ κατέλαβε την εξουσία με πραξικόπημα. Από το 1992 που ψηφίστηκε το Σύνταγμα, καταγράφηκαν σημαντικές περίοδοι πολιτικής αστάθειας και κομματικές διαμάχες, ενώ έγινε και μια αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος.

Οι ταραχές ξέσπασαν ενώ στη νοτιοαμερικανική χώρα διεξάγεται η σύνοδος στελεχών της Δι-Αμερικανικής Αναπτυξιακής Τράπεζας και στην Ασουνσιόν βρίσκονται χιλιάδες επιχειρηματίες και κυβερνητικοί αξιωματούχοι.Τα τελευταία χρόνια ο Καρτές, εύπορος επιχειρηματίας στον τομέα αναψυκτικών και καπνού, είχε προσφέρει φοροαπαλλαγές σε ξένους επενδυτές και είχαν γίνει επενδύσεις στους τομείς της γεωργίας και των κατασκευών. Η Παραγουάη εξάγει κυρίως σόγια και βοδινό κρέας. Για την αστάθεια στη χώρα με τους 6,8 εκατομμύρια κατοίκους, ανησυχούν οι μεγαλύτεροι γείτονές της, Βραζιλία και Αργεντινή.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Αν κλείσουν τα στενά του Ορμούζ ποιος θα πληρώσει τη νύφη;

Αν σε ένα πόλεμο κλίσουν τα στενά του Ορμούζ στον περσικό κόλπο, η διεθνής οικονομία θα χάσει το 35% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου που...

Ισραήλ-Ιράν: Τα σενάρια της επόμενης μέρας μετά το ισραηλινό χτύπημα, ενώ έρχεται στην επιφάνεια...

Παρά τις προσπάθειες και των δύο πλευρών να υποβαθμίσουν το γεγονός, το ισραηλινό χτύπημα σήμερα στο Ιράν δείχνει πέρα από κάθε αμφιβολία ότι ο μακροχρόνιος...

20% θα μειωθεί το εισόδημα παγκοσμίως μέχρι το 2050 – Λόγω των μέτρων που...

Οι εξαγγελίες μέτρων περί της δήθεν «κλιματικής αλλαγής» για άλλη μία φορά συνοδεύονται με κερδοσκοπικούς σχεδιασμούς της τάξης των παγκόσμιων ελίτ. Αυτή τη φορά, η...

Εκρήξεις στο κέντρο του Ιράν από ισραηλινή επίθεση

Εκρήξεις αναφέρθηκαν νωρίς σήμερα το πρωί στο κέντρο του Ιράν, με υψηλόβαθμους αμερικανούς αξιωματούχους να κάνουν λόγο για μια ισραηλινή επίθεση σε αντίποινα για...

Τουρκία: Σεισμός 5,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ

Σεισμός 5,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ταρακούνησε την περιοχή Τοκάτ στην Τουρκία.

Haaretz: Πράσινο φως των ΗΠΑ σε ισραηλινή επίθεση στη Ράφα με αντάλλαγμα περιορισμένη δράση...

Οι ΗΠΑ συμφώνησαν με το ισραηλινό σχέδιο για στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα με αντάλλαγμα μια περιορισμένη απάντηση κατά του Ιράν, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα...

Σεισμός 6,3 βαθμών στην Ιαπωνία: Στους οκτώ έφτασαν οι τραυματίες

Οκτώ άνθρωποι τραυματίστηκαν ελαφρά εξαιτίας του σεισμού 6,3 βαθμών χθες Τετάρτη σε στενό στη δυτική Ιαπωνία, που δεν προκάλεσε προειδοποίηση για τσουνάμι, σύμφωνα με...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Τι λένε τα άστρα για σήμερα, Σάββατο 20 Απριλίου;

Τι μας περιμένει; Αναλυτικά οι προβλέψεις για τα 12 ζώδια Κριός Αγαπητέ Κριέ, αυτό το Σάββατο, η...

Η Φωτογραφία της ημέρας

Η Ολυμπιακή Φλόγα συνεχίζει το ταξίδι της στη γενέτειρά της! 20 Απριλίου 2024

Σαν σήμερα 20 Απριλίου: Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας

Διαβάστε τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο. Γεγονότα 1841: Κυκλοφορεί το...

Ρέθυμνο: Νεκρός 78χρονος που έπεσε από το μπαλκόνι του σπιτιού του

Τραγικό θάνατο βρήκε ένας 78χρονος στο Ρέθυμνο, καθώς βρέθηκε στο κενό από το μπαλκόνι...