Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
19.7 C
Athens

Τεχνική συμφωνία από Απρίλιο και… βλέπουμε, τι εξετάζεται για αφορολόγητο και περικοπές συντάξεων

Στο Eurogroup της 7ης Απριλίου έχουν μεταφερθεί πλέον οι ελπίδες για κάτι περισσότερο από μια ανασκόπηση των διαπραγματεύσεων Αθήνας – δανειστών αφού ακόμη τα θέματα στα οποία υπάρχουν διαφορές είναι πολύ περισσότερα από αυτά στα οποία υπάρχει συμφωνία.

Η ατζέντα της συνόδου των υπουργών της Ευρωζώνης στο κομμάτι που αφορά το ελληνικό πρόγραμμα θα αναλωθεί σε μια ακρόαση του υπουργού Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτου και των εκπροσώπων των δανειστών σχετικά με την πρόοδο των συνομιλιών της Αθήνας.

Μάλιστα θα θεωρηθεί πολύ καλό δείγμα αν το Eurogroup ορίσει χωρίς καθυστερήσεις την επιστροφή των δανειστών στην Αθήνα για την συνέχιση των συνομιλιών.

Στο μεταξύ όμως το οικονομικό επιτελείο προετοιμάζεται για συμφωνία κοντά στον Μάιο. Για αυτό άλλωστε μαζεύει χρήματα για να πληρώσει τα ομόλογα ύψους 1,4 δισ. ευρώ της ΕΚΤ που λήγουν στις 4 Απριλίου (48 εκατ. ευρώ) στις και στις 20 Απριλίου (1,2 δις ευρώ και 167 εκ ευρώ).

Αυτό δείχνουν τα στοιχεία του προϋπολογισμού για το πρώτο δίμηνο του χρόνου αφού εκτός από την υπέρβαση ύψους 400 εκ ευρώ στα έσοδα είχαμε και υστέρηση ύψους 900 εκ ευρώ στις δαπάνες.

Η μεταχρονολόγηση πληρωμών του δημοσίου από την αρχή του χρόνου δείχνει ένα πράγμα: ¨Ότι η εκταμίευση της δόσης που εκκρεμεί από τον περασμένο Νοέμβριο η οποία θα έρχονταν μετά την τεχνική συμφωνία με τους θεσμούς μάλλον αργεί ακόμα.

Στο επίπεδο των διαπραγματεύσεων άρχισαν από χθες οι διαπραγματεύσεις από απόσταση με το οικονομικό επιτελείο να προσπαθεί να βελτιώσει του όρους των πρόσθετων μέτρων που θα κληθεί να ψηφίσει από τώρα για να εφαρμόσει από το 2019 και μετά.

Μάλιστα οι προσδοκίες είναι υψηλές καθώς στελέχη του υπουργείου Οικονομικών δήλωναν χθες το Bloomberg ότι η πρόβλεψη ότι το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2019 προβλέπεται από τώρα ότι θα φτάσει το 4,2% του ΑΕΠ και μάλιστα χωρίς να εφαρμοστεί η μείωση του αφορολόγητου που έχει προγραμματιστεί για το συγκεκριμένο έτος.

Αν τεθεί σε εφαρμογή και το μειωμένο αφορολόγητο τότε σύμφωνα με το Bloomberg το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2019 θα ξεπεράσει το 5% του ΑΕΠ.

Με βάση αυτές τις προσδοκίες οι συζητήσεις που θα γίνουν τις επόμενες εβδομάδες αναμένονται να είναι έντονες και την ελληνική πλευρά να προσπαθεί με τις δικές της προβλέψεις να μειώσει το λογαριασμό των μέτρων πριν αυτά οριστικοποιηθεί.

Κρυφή προσδοκία είναι τελικά η μείωση των συντάξεων που έχει συμφωνηθεί ότι θα γίνει από το 2020 να είναι ελάχιστη ή να μην εφαρμοστεί καθόλου αφού τα πράγματα θα πηγαίνουν απροσδόκητα καλύτερα όπως συνέβη και το 2016.

Βεβαίως θα είναι δύσκολο να πείσουν μόνο με τις δικές τους προβλέψεις μια τόσο καλή εξέλιξη. Στο σημείο αυτό μπαίνουν τα τεχνικά κλιμάκια που θα προσπαθήσουν να φέρουν τις δύο πλευρές πιο κοντά.

Το θέμα που παραδέχονται όλοι ότι θα είναι σπαζοκεφαλιά είναι το εργασιακό αφού εκεί δεν χωρούν πολλές τεχνικές αναλύσεις αφού είναι θέμα αντίληψης και πολιτικής.

Το καλύτερο σενάριο από την ελληνική πλευρά είναι το εργασιακό με κάποιο τρόπο να αναβληθεί για αργότερα ώστε να αποφευχθούν τώρα επώδυνες υποχωρήσεις όπως οι ομαδικές απολύσεις (που συνεπάγεται η συμφωνία των θεσμών) από τώρα.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Αύριο η νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό – Επικρατέστερο σενάριο τα 830 ευρώ μεικτά

O υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών αναφέρθηκε στην αύξηση στον κατώτατο μισθό η οποία θα...
Ο Παππάς …έφυγε για το διάστημα!

Μετά το μπάχαλο άλλαξε άποψη ο Παππάς: Δεν υπήρξε προσυνεννόηση, λέει τώρα

Κάτω από το βάρος των δυσμενών εντυπώσεων και του χάους που επικρατεί στην αντιπολίτευση ο Νίκος Παππάς προσπάθησε να ανασκευάσει όσα αποκάλυψε στο Action...
Τσίπρας: Εγκληματικές ευθύνες για τη δραματική κατάσταση στα νοσοκομεία

ΦΙΛΑΡΑΚΙΑ ΜΕ ΤΗ ΝΤΟΡΑ-Στο Παρίσι ο Τσίπρας: Θετική η έκθεση Μπακογιάννη για την ένταξη...

Ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται στο Παρίσι προκειμένου να συμμετάσχει στην συζήτηση και ψήφιση της έκθεσης της Ντόρας Μπακογιάννη για την ένταξη του Κοσόβου στο...

Αμηχανία και γκρίνια σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ μετά την «ομολογία» Παππά για προσυνεννόηση

Σε μια φάση που οι πολιτικοί χειρισμοί της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης άρχισαν να αποδίδουν και ο ΣΥΡΙΖΑ έδειξε να ανακτά το χαμένο...
Βουλή: Άγρια κόντρα Βορίδη-Τσακαλώτου για τις καταλήψεις

Βουλή: Οξεία αντιπαράθεση Ανδρουλάκη – Βορίδη 

Οξύτατη αντιπαράθεση μεταξύ του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη και του υπουργού Επικρατείας Μάκη Βορίδη, ξέσπασε μετά την ομιλία του Κώστα Καραμανλή. Ο κ. Ανδρουλάκης απευθυνόμενος προς τους...

Πρόταση δυσπιστίας – Καραμανλής: Δεν κρύφτηκα και δεν θα κρυφτώ πίσω από καμία βουλευτική...

Με συνεχείς αψιμαχίες που ανεβάζουν στα ύψη τον κοινοβουλευτικό υδράργυρο, συνεχίζεται στη Βουλή, η συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας στην κυβέρνηση για το δυστύχημα...
Λοβέρδος: "Θα διεκδικήσω την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ"

Λοβέρδος: Ένας στρατιώτης, ο κ. Κασσελάκης ζήτησε την παραίτηση του Πρωθυπουργού-Φανταστείτε να γίνει στρατηγός

«Η πρώτη μου δημόσια αντίδραση-όταν άκουσα ότι θα κατατεθεί πρόταση μομφής-ήταν πως οποιοδήποτε φως πέσει σε αυτή την τραγική υπόθεση είναι για καλό και...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

ΕΝΦΙΑ: Εως τα μέσα Απριλίου η ανάρτηση των εκκαθαριστικών

Το πρώτο Σαββατοκύριακο του Απριλίου δηλαδή στις 6-7 Απριλίου η το αργότερο στο επόμενο...

Αύριο η πληρωμή των συντάξεων Απριλίου, λόγω της αργίας της 25ης Μαρτίου

Η αργία της 25ης Μαρτίου φέρνει πιο κοντά την πληρωμή για τις συντάξεις Απριλίου. Μάλιστα,...

Υπεγράφη η συμφωνία της Ευρώπης με την Αίγυπτο – Το μήνυμα Μητσοτάκη

Υπεγράφη σήμερα Κυριακή (17/3) στο Κάιρο η συμφωνία της Ευρώπης με την Αίγυπτο. Πρόκειται...

Σε ΦΕΚ η απόφαση για την επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο – Την 1η Απριλίου η πληρωμή

Τη Δευτέρα, 1η Απριλίου θα γίνει η πληρωμή της προκαταβολής για την επιστροφή του...