Τέλη κυκλοφορίας: Με το μήνα και χωρίς ποινή

22
Τέλη κυκλοφορίας: Με το μήνα και χωρίς ποινή

Τις πινακίδες κυκλοφορίας που είχαν καταθέσει στην εφορία θέτοντας το όχημά τους σε ακινησία θα μπορούν να παίρνουν πίσω από εδώ και μπρος, μετά από αίτησή τους, όσοι ιδιοκτήτες Ι.Χ και μοτοσυκλετών το επιθυμούν καταβάλλοντας το αναλογικό αντίτιμο των τελών κυκλοφορίας χωρίς να χρεώνονται με πέναλτι (πρόσθετα χρήματα) όπως ίσχυε μέχρι σήμερα.

Αυτό προβλέπει η απόφαση της ΑΑΔΕ που ενεργοποιεί τη σχετική διάταξη του νόμου 4701/2020 που ψηφίστηκε την περασμένη Τρίτη από τη Βουλή. Το ευνοικό αυτό κίνητρο,με την κατάργηση της ποινής με την καταβολή επιπλέον χρημάτων που ίσχυε μέχρι σήμερα,θα εφαρμοστεί μέχρι στα τέλη του χρόνου και η δυνατότητα άρσης της ακινησίας του οχήματος θα ισχύει άπαξ εντός του έτους. Στην περίπτωση που οι ιδιοκτήτες των οχημάτων αιτηθούν ανάκτηση για δεύτερη η τρίτη φορά εντός του έτους και για ορισμένο χρονικό διάστημα τότε θα καταβάλουν τα ετήσια τέλη κυκλοφορίας αφαιρουμένου τυχόν ποσού που έχουν καταβάλει νωρίτερα για μερική άρση ακινησίας του οχήματος.

Διαβάστε επίσης:  Πρόγραμμα "ΓΕΦΥΡΑ": Συνεχίζονται οι αιτήσεις - Πόσες έχουν υποβληθεί μέσα σε δύο ημέρες

Στόχος του μέτρου είναι να δοθεί για φέτος η δυνατότητα συχνότερης χρήσης των Ι.Χ στους κατόχους τους και περιορισμού της χρήσης των μέσων μαζικής κυκλοφορίας (λεωφορεία,τρόλευ κλπ) στα πλαίσια περιορισμού της συμφόρησης του κοινού και της πιθανής διασποράς κρουμερική άρση ακινησίας του οχήματος. Ετσι ενώ μέχρι σήμερα όταν ένας κάτοχος Ι.Χ έκανε άρση της ακινησίας του οχήματός του π.χ για 2 μήνες πλήρωνε τέλη κυκλοφορίας για 3 μήνες κ.ο.κ.στο εξής και μέχρι στο τέλος του χρόνου θα πληρώνει ότι αναλογεί ανά μήνα χωρίς την επιβολή ποινής .

Ο υπολογισμός των τελών κυκλοφορίας θα γίνεται με βάση τα δωδεκατημόρια δηλαδή μόνο για όσους μήνες του έτους θα προχωρήσει σε άρση ακινησίας του οχήματος.

Εάν π.χ για ένα Ι.Χ 1400 κυβικών τα ετήσια τέλη κυκλοφορίας είναι 300 ευρώ και κάνει άρση ακινησίας για τρεις μήνες (Ιούλιος-Σεπτέμβριος) θα πληρώσει για το τρίμηνο της χρήσης 75 ευρώ δηλαδή 3/12 των ετήσιων τελών κυκλοφορίας του οχήματος.