«Τέλος. Χωρίζουμε». «Μωρή βρώμα, θα σε σκοτώσω». Οι 3 πυροβολισμοί, η δημόσια διαπόμπευση και η προφυλάκιση του τεράστιου ηθοποιού Γιάννη Γκιωνάκη.

2715

Θυελλώδης και παθιασμένος ήταν τόσο εντός όσο και εκτός πανιού, ο μεγάλος ηθοποιός,
Γιάννης Γκιωνάκης παντρεύτηκε το 1957 κεραυνοβολημένος από έρωτα και απέκτησε δύο κόρες, μεταξύ των οποίων και η ηθοποιός Πωλίνα Γκιωνάκη.

Στις 14 Οκτωβρίου 1984, η είδηση για τις νομικές περιπέτειες του Γκιωνάκη συντάραξαν το πανελλήνιο, όταν οι πρώτες αναφορές έκαναν λόγο για μια περίεργη υπόθεση: ο ηθοποιός πυροβόλησε τη σύντροφό του Αφροδίτη Κοζανιτά μέσα στο σπίτι της στο Καστρί.

Σύμφωνα με την Κοζανιτά, το ζευγάρι λογομάχησε όταν αυτή του ζήτησε να χωρίσουν και κατά τη διάρκεια της αψιμαχίας, ο Γκιωνάκης έβγαλε ατάραχος το πιστόλι του, την πυροβόλησε τρεις φορές και έφυγε από το σπίτι. Το θύμα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο φέροντας τραύμα στον θώρακα και ο ηθοποιός συνελήφθη και προφυλακίστηκε, ισχυριζόμενος πάντα ότι ήταν αθώος και πως δεν είχε καμία πρόθεση να σκοτώσει τη σύντροφό του. Η πολύκροτη δίκη κράτησε δυόμιση περίπου χρόνια, στην ακροαματική διαδικασία της οποίας εμφανιζόταν ο Γκιωνάκης συντετριμμένος, καθώς ήταν ακόμα παντρεμένος και ο παράνομος δεσμός ήταν τώρα στο προσκήνιο.

Οι κατηγορίες που αντιμετώπιζε ο ηθοποιός ήταν βαρύτατες (απόπειρα ανθρωποκτονίας και παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία), όπως βαρύτατη ήταν για τον ίδιο και η κατάθεση της ερωμένης του, όταν έμαθε το πανελλήνιο για την αρρωστημένη ζήλεια του λατρεμένου και πάντοτε αθυρόστομου ηθοποιού. Η προσωπική του ζωή, την οποία κρατούσε πάντα μακριά από τα αδιάκριτα μάτια του Τύπου, ήταν τώρα στα πρωτοσέλιδα, όπως και η «απαλλακτική» κατάθεση της Κοζανιτά:

 

Όπως είπε, ο σύντροφός της, της τηλεφώνησε και της ζήτησε να συναντηθούν, γιατί δεν ήταν καλά. Υπέφερε από ζάχαρο και νωρίτερα είχε πάθει κρίση.

Το ζευγάρι συναντήθηκε στο σπίτι της Κοζανίτα στο Καστρί, όπου άκουγαν μια κασέτα με τραγούδια, που είχε γράψει ο Γκιωνάκης γι’ αυτήν. Τότε, η Κοζανιτά, όπως κατέθεσε, βρήκε ευκαιρία και ξεκίνησε μια συζήτηση, που αν και είχαν επαναλάβει αρκετές φορές, δεν είχε οδηγήσει πουθενά. Το θέμα ήταν η επισημοποίηση της σχέσης τους. Ο Γκιωνάκης ήταν ακόμα παντρεμένος, αλλά όπως έλεγε, δεν τον συνέδεε τίποτα με τη σύζυγό του.

Ωστόσο, δεν έπαιρνε την απόφαση να χωρίσει. Όταν εκείνη διαπίστωσε, ότι οδηγούνταν σε αδιέξοδο, του ζήτησε να διακόψουν τη σχέση τους. Εκείνος θόλωσε. Της είπε, ότι δεν θα μπορούσε να ζήσει μακριά της. Αυτή, θυμωμένη, βγήκε από το δωμάτιο. Ο Γκιωνάκης την ακολούθησε και την πυροβόλησε τρεις φορές.

Αμέσως μετά έφυγε από το σπίτι. Η γυναίκα, στην αρχή, δεν είχε καταλάβει, ότι μια από τις σφαίρες είχε βρει στόχο και μόλις διαπίστωσε ότι ήταν χτυπημένη, κάλεσε την αστυνομία.

Παρακολούθηση με ψευδώνυμο

Αναφερόμενη στη σχέση τους, η Κοζανιτά είπε ότι είχε ερωτευθεί τον ηθοποιό, αλλά δεν άντεχε τα δύο μεγάλα του ελαττώματα: τη ζήλεια και την αθυροστομία του.

«Με υποψιαζόταν και έκανε απίθανα πράγματα. Με παρακολουθούσε συνεχώς με το ψευδώνυμο Δημητρακόπουλος και πολλές φορές στηνόταν κάτω από το σπίτι μου, για να δει ποιος μπαίνει και ποιος βγαίνει. Μου έκανε πολλές σκηνές», είπε το θύμα. Στο τέλος της κατάθεσής της, εξέπληξε τους δικαστές και το ακροατήριο, αθωώνοντας με τα λόγια της τον Γκιωνάκη: «Σας διαβεβαιώνω, ότι δεν ήρθε με πρόθεση να με δολοφονήσει. Αν ήθελε να με σκοτώσει, θα τα είχε καταφέρει. Σίγουρα είχε ελαττώματα, αλλά δεν ήταν εγκληματική φυσιογνωμία». Η κατάθεσή της έπαιξε σαφώς ρόλο στη μετατροπή του κατηγορητήριου σε επικίνδυνη σωματική βλάβη και στα ελαφρυντικά που αναγνωρίστηκαν στον ηθοποιό, ο οποίος έφαγε τελικά 15 εξαγοράσιμους μήνες.