Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
23 C
Athens

Τέμπη: Προφυλακιστέος ο επιθεωρητής κυκλοφορίας του ΟΣΕ

Μετά από μία μαραθώνια απολογία που ξεκίνησε περίπου στις 18:00 το απόγευμα και ολοκληρώθηκε μετά τα μεσάνυχτα ο επιθεωρητής κυκλοφορίας του ΟΣΕ κρίθηκε προφυλακιστέος.

Στην απολογία του υποστήριξε ότι ευθύνη δεν έχουν μόνο οι σταθμάρχες στον σταθμό της Λάρισας αλλά και ο σταθμάρχης στα Παλαιοφάρσαλα, ο οποίος-όπως είπε- δεν τους ενημέρωσε για την καθυστέρηση, περίπου μίας ώρας, της εμπορικής αμαξοστοιχίας.

Υποστήριξε επίσης ότι ο μοιραίος σταθμάρχης Λάρισας, που είναι επίσης προφυλακισμένος, μπορούσε να χειριστεί μόνος του σε βάρδια.

Επιπλέον, ισχυρίστηκε ότι αυτός απλά προτείνει τις βάρδιες του προσωπικού και οι ανώτεροί του, τις εγκρίνουν.

Όσον αφορά το γεγονός ότι οι δύο σταθμάρχες έφυγαν νωρίτερα από το προγραμματισμένο τέλος της βάρδιάς τους, δήλωσε άγνοια. Ο ίδιος είχε μεριμνήσει να υπάρχουν τρεις σταθμάρχες στον σταθμό μέχρις τις 23:00, ενώ ισχυρίστηκε ότι μετά τις 23:00 δεν ήταν προγραμματισμένο κάποιο επιβατικό τρένο.

Δικαιολογώντας την απόφασή του να αφήσει μόνο στην βραδινή βάρδια τον μοιραίο σταθμάρχη, είπε είχε είχε ήδη εργαστεί σε τρεις σταθμούς.

Πάντως οι ισχυρισμοί του δεν έπεισαν τον εφέτη ανακριτή, που έχει αναλάβει την υπόθεση του δυστυχήματος των Τεμπών, και κρίθηκε προφυλακιστέος.

Υπενθυμίζεται ότι οι δύο σταθμάρχες που φαίνεται να αποχώρησαν νωρίτερα από την βάρδια τους αφέθηκαν ελεύθεροι αυτή την εβδομάδα, με περιοριστικούς όρους μέχρι τη δίκη.

Μένει να δούμε αν θα ανοίξει και άλλο το κάδρο των ερευνών και εάν θα έχουμε νέες διώξεις.

Αντιπαράθεση για το ακαταδίωκτο των μελών της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων

Στο μεταξύ αντιδράσεις προκάλεσε η τροπολογία με την οποία η κυβέρνηση θεσπίζει το ακαταδίωκτο των μελών της Επιτροπής που θα διερευνήσει τα αίτια της σιδηροδρομικής τραγωδίας στα Τέμπη. Όπως εξήγησε χθες στη Βουλή ο υφυπουργός Μεταφορών Μιχάλης Παπαδόπουλος εισηγούμενος στην Ολομέλεια την τροπολογία, η ρύθμιση προβλέπει ότι «ο πρόεδρος και τα μέλη της Επιτροπής ασκούν τα καθήκοντά τους ανεξάρτητα και αμερόληπτα, δεν δέχονται οδηγίες και υποδείξεις, δεν ευθύνονται, δεν διώκονται και δεν εξετάζονται για γνώμη που διατύπωσαν ή ψήφο που έδωσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους στο πλαίσιο της λειτουργίας της, εκτός αν ενήργησαν με δόλο».

Πρόκειται για ρύθμιση με την οποία θωρακίζεται η ανεξαρτησία της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, η οποία διερευνά τα αίτια του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη, σημείσε ο κ. Παπαδόπουλος.

Απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης ότι η τροπολογία στοχεύει στο να αμνηστεύσει από τις ευθύνες της την Επιτροπή, ανέφερε συγκεκριμένα ότι «είθισται να λειτουργεί έτσι για να θωρακιστεί η ανεξαρτησία του προέδρου και των μελών της Επιτροπής».

Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία σε ανακοίνωσή του κατηγόρησε την κυβέρνηση για «συγκάλυψη» κάνοντας λόγο παράλληλα για «αδιανόητη προσβολή στα θύματα» της τραγωδίας.

«Η ψήφιση ακαταδίωκτου για την Επιτροπή που σύστησε ο κ. Μητσοτάκης για το δυστύχημα των Τεμπών, είναι το τελευταίο σκαλοπάτι της συγκάλυψης. Η δικαιολογία ωστόσο του αρμόδιου υφυπουργού κ. Παπαδόπουλου, πως ψηφίζουν το ακαταδίωκτο για να ‘θωρακίσουν την ανεξαρτησία’ της Επιτροπής, που οι ίδιοι όρισαν για να τους ελέγξει, είναι το τελευταίο σκαλοπάτι της αναξιοπρέπειας και μίας αδιανόητης προσβολής στα θύματα και τις οικογένειές τους» ανέφερε η Κουμουνδούρου.

«Απέναντι στο αίτημα όχι μόνο του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ αλλά ολόκληρης της κοινωνίας για αλήθεια στα αίτια της τραγωδίας, ο κ. Μητσοτάκης ζητά από τους πολίτες ψήφο συγκάλυψης» πρόσθεσε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Μεταξουργείο: Νεκρός 15χρονος που έπεσε από τον 3ο όροφο

Αττικό Νοσοκομείο: ΕΔΕ για τις συνθήκες νοσηλείας του Δημήτρη Καλλιάνου διέταξε η διοίκηση

Ένορκη Διοικητική Εξέταση για τις συνθήκες νοσηλείας του πατέρα του Γιάννη Καλλιάνου από την ημέρα της εισαγωγής του διέταξε η διοίκηση του Αττικού Νοσοκομείου,...

Από τις αρχές του Μαΐου θα ενεργοποιηθούν τα τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα

Από 1 Μαΐου θα ισχύσει η παρέμβαση για την καταβολή των τελών κυκλοφορίας, όπως γνωστοποίησε ο Υφυπουργός Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης. Σχετικά με το άνοιγμα της...

Η φωτογραφία της ημέρας

Ντρέπεται και η ντροπή... 25 Απριλίου 2024

Σαν σήμερα 25 Απριλίου: Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας

Διαβάστε τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο. Γεγονότα 1719: Ο Ροβινσώνας Κρούσος παίρνει «σάρκα και οστά» μέσα από την πένα του...

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα ;

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 σήμερα και σύμφωνα με το εορτολόγιο γιορτάζουν όσοι φέρουν το όνομα: Νίκη.

Πάσχα: Αρχίζει το εορταστικό ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων

Αρχίζει σήμερα, Πέμπτη, 25 Απριλίου το εορταστικό ωράριο λειτουργίας για το Πάσχα στα εμπορικά καταστήματα, ενώ την Κυριακή, 28 Απριλίου τα μαγαζιά θα είναι...

Καιρός: Σκόνη, βροχές και πτώση της θερμοκρασίας σήμερα

Άστατος αναμένεται να είναι σήμερα Πέμπτη, 25 Απριλίου, ο καιρός. Σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ, σποραδικές καταιγίδες τις πρωινές ώρες στο Ιόνιο και...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 13 Απριλίου Τραγωδία στα Τέμπη – 21 μαθητές χάνουν τη ζωή του

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 2003 Τραγωδία στα Τέμπη. 21 μαθητές από το Λύκειο Μακροχωρίου Ημαθίας χάνουν...

Η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου για την υπόθεση των Τεμπών: Διαψεύδω ότι παρέπεμψα συγγενείς θυμάτων για παρηγοριά στην Εκκλησία

Διαψεύδει η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη, την πρόεδρο του Συλλόγου Οικογενειών Θυμάτων των Τεμπών, Μαρία Καρυστιανού, η...

Φάμελλος για Τέμπη: Έχει αποκαλυφθεί οργανωμένο σχέδιο συγκάλυψης μέσα από το Μαξίμου

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα αφήσει το έγκλημα των Τεμπών να ξεχαστεί και ό,τι και...

Στον Άρειο Πάγο ο Ν. Ανδρουλάκης για τα ηχητικά των Τεμπών 

Στις 11 το πρωί ο Νίκος Ανδρουλάκης μετέβει στον Άρειο Πάγο διότι, όπως επισημαίνει,...