Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
18 C
Athens

Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: Ολοκληρώθηκε η εξόδιος ακολουθία στη Μητρόπολη Αθηνών

Ολοκληρώθηκε στον Ιερό Καθεδρικό Ναό των Αθηνών που μεταφέρθηκε λίγο μετά τις 11.30 η σορός του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, η εξόδιος ακολουθία. Στη Μητρόπολη αφίχθησαν οι επίσημοι προσκεκλημένοι και εκπρόσωποι βασιλικών οίκων της Ευρώπης.

Μεταξύ αυτών η βασιλομήτωρ της Ισπανίας και αδερφή του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, Σοφία, με τον σύζυγό της, τέως βασιλιά, Χουάν Κάρλος, όπως και η άλλη αδελφή του εκλιπόντος, Ειρήνη. Τους εν ενεργεία βασιλείς υποδέχθηκε στην είσοδο του Ναού ο πρωτότοκος γιος του τέως βασιλιά, Παύλος. Τελευταία, βάσει του πρωτοκόλλου, προσήλθε η σύζυγος του τέως βασιλιά, Άννα – Μαρία.

Μπροστά από το φέρετρο είναι τοποθετημένα τα παράσημα και το ολυμπιακό μετάλλιο του εκλιπόντος.

Στη Μητρόπολη Αθηνών βρίσκονται ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παναγιώτης Πικραμμένος και η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, που εκπροσωπούν ην κυβέρνηση στην εξόδιο ακολουθία.

Από πολιτικά πρόσωπα προσήλθαν ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και η σύζυγός του, Γεωργία, ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, οι βουλευτές Δημήτρης Βαρτζόπουλος Μίλτος Χρυσομάλλης, Περικλής Μαντάς, Γιώργος Κουμουτσάκος και η ευρωβουλευτής του κυβερνώντος κόμματος, Άννα – Μισέλ Ασημακοπούλου.

Πλήθος κόσμου με λευκά τριαντάφυλλα και ελληνικές σημαίες συγκεντρώθηκε από τα ξημερώματα στην πλατεία Μητροπόλεως, για το «ύστατο χαίρε» στον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο, στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου. Η σορός του τέως βασιλιά έφτασε στο παρεκκλήσι στις 05:45 όπου πολίτες σχημάτισαν ουρές για να αποτίσουν φόρο τιμής στον εκλιπόντα.

Το πρωτόκολλο

Η εξόδιος ακολουθία τελείται προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμου, ενώ συμμετέχουν και οι συνοδικοί αρχιερείς. Η διάταξη των θέσεων έγινε βάσει πρωτοκόλλου. Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος βρίσκεται στην Ωραία Πύλη και δίπλα του, δεξιά και αριστερά, βρίσκονται οι 12 συνοδικοί μητροπολίτες. Αμέσως μετά, η χορωδία του ναού και μπροστά από τον Δεσποτικό Θρόνο βρίσκεται η οικογένεια: η σύζυγος του εκλιπόντος Άννα Μαρία, τα παιδιά του, οι αδερφές του, η επίτιμη βασίλισσα της Ισπανίας Σοφία και η Ειρήνη.

Αριστερά από την οικογένεια θα βρίσκονται οι εν ενεργεία αρχηγοί κρατών: τα βασιλικά ζεύγη της Ισπανίας, της Ολλανδίας, της Σουηδίας, η βασίλισσα της Δανίας Μαργαρίτα, ο πρίγκιπας Αλβέρτος του Μονακό και ο Μέγας Δούκας του Λουξεμβούργου Ερρίκος. Πίσω τους, οι πρώην βασιλείς και θα ακολουθούν οι διάδοχοι των θρόνων.

Ο πρωτότοκος γιος του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, Παύλος, εκφώνησε τον επικήδειο.

Ο επικήδειος που εκφώνησε ο γιος του, Παύλος

Σε στιγμές που καθόρισαν τη ζωή του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου αναφέρθηκε ο γιος του, Παύλος, στον επικήδειο που εκφώνησε στην εξόδιο ακολουθία που τελέστηκε στη Μητρόπολη Αθηνών. «Δεν είναι αυτό το τέλος πατέρα, θα ζεις πάντα στη σκέψη και την καρδιά μας, όπως συμβαίνει σε κάθε ελληνική οικογένεια όταν χάνει κάτι πολύτιμο» είπε μεταξύ άλλων, με τη μητέρα του Άννα – Μαρία να δείχνει εμφανώς συγκινημένη.

Αναφερθείς στην κατάκτηση του χρυσού Ολυμπιακού Μεταλλίου το 1960 σημείωσε: «Δόξασες τη χώρα με το Χρυσό Μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1960. Έφερες τιμή στη γαλανόλευκη σημαία μας και στην πατρίδα».

Αναφέρθηκε επίσης στη «δύσκολη εποχή» κατά την οποία ανέβηκε στον θρόνο: «Σκληρότατες συγκρούσεις. Πάθη αβυσσαλέα. Και το αποτέλεσμα ήταν κάτι που δεν το θέλησε κανείς. Από την πρώτη στιγμή αντιστάθηκες με σθένος και αναζήτησες τρόπο ανατροπής των πραξικοπηματιών. Οι προσπάθειές σου απέτυχαν. Όμως δεν ήθελες μένοντας στην Ελλάδα, να γίνεις η αιτία μιας νέας αιματοχυσίας. Πάντα πιστός στην παρακαταθήκη του πατέρα σου, δέχθηκες με σεβασμό την απόφαση του ελληνικού λαού», είπε.

Επεσήμανε ακόμη την αγάπη που έτρεφε ο εκλιπών για την οικογένειά του: «Η οικογένεια ήταν το παν για σένα και τη μητέρα μας πάντα πιστεύατε πως είναι το θεμέλιο της κοινωνίας. Δημιουργήσατε μια μεγάλη οικογένεια που την ενώνει άρρηκτα η αγάπη, η έννοια του καθήκοντος προς την πατρίδα» σημείωσε και συνέχισε λέγοντας:

«Ο Θεός σε αξίωσε πατέρα να αφήσεις την τελευταία πνοή στην πατρίδα μας που αγάπησες όσο τίποτε άλλο σε όλη σου τη ζωή. Όπως μας δίδαξες πατέρα όλα αυτά τα χρόνια, εμείς, τα παιδιά σου, τα εγγόνια σου προσφέρουμε και θα προσφέρουμε για πάντα στην πατρίδα. Καλό ταξίδι».

Στα βασιλικά κτήματα του Τατοΐου η ταφή

Η τελετή αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 13:00 και εν συνεχεία θα ξεκινήσει η αυτοκινητοπομπή προς το Τατόι, όπου ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος θα οδηγηθεί στην τελευταία του κατοικία, δίπλα στους τάφους των προγόνων του. Τα μέτρα ασφαλείας  είναι δρακόντεια. Στη διάρκεια της αυτοκινητοπομπής, μοτοσικλετιστές και περιπολικά της Αστυνομίας θα κάνουν συνεχώς έλεγχο της διέλευσης, ενώ ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ. θα ακολουθεί την πομπή και θα δίνει εικόνα στο κέντρο επιχειρήσεων της Ελληνικής Αστυνομίας.

Θα ακολουθήσει η ταφή του στα πρώην βασιλικά κτήματα του Τατοΐου. Συγκεκριμένα, στο κοιμητήριο του ναού της Αναστάσεως θα τελεστεί τρισάγιο και θα ακολουθήσει ο ενταφιασμός δίπλα στους τάφους των προγόνων του, όπως επιθυμούσε ο ίδιος. Ακολούθως, όπως έχει γίνει γνωστό, η οικογένεια θα παραθέσει γεύμα για τους υψηλούς προσκεκλημένους της στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία».

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα;

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 σήμερα και σύμφωνα με το εορτολόγιο δεν γιορτάζει κάποιο γνωστό όνομα. Ωστόσο, η ορθόδοξη εκκλησία τιμά τη μνήμη των Μάρκου...

Καιρός: Αποπνικτική ατμόσφαιρα με αφρικανική σκόνη και υψηλές θερμοκρασίες

Γενικά αίθριος αναμένεται να είναι και σήμερα, Παρασκευή 29 Μαρτίου, ο καιρός με τις υψηλές θερμοκρασίες να παραμένουν μέχρι και την Τρίτη, ενώ έντονη...

Δύο ισχυροί σεισμοί ανοιχτά της Ηλείας – 5,7 Ρίχτερ

«Δίδυμοι» σεισμοί σημειώθηκαν λίγο μετά τις 9 το πρωί της Παρασκευής 29/3 ανοιχτά της Ηλείας και συγκεκριμένα κοντά στις Στροφάδες, στον Κυπαρισσιακό κόλπο. Συγκεκριμένα,...

Χαμός σε καφενείο στην Σπάρτη: 43χρονος έπιασε από τον λαιμό την εν διαστάσει σύζυγό...

Σκηνές βίας και αγριότητας σε καφενείο – ουζερί στην Σπάρτη. Ένας 43χρονος μπήκε στο κατάστημα όπου βρισκόταν η εν διαστάσει σύζυγός του μαζί με...
Σπύρος Λούης, έκοψε νήμα, πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες,

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 29 Μαρτίου ο Σπύρος Λούης κόβει το νήμα στο Μαραθώνιο

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ! Το 1896 Σπύρος Λούης κόβει το νήμα στο Μαραθώνιο των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, με χρόνο 2 ώρες, 58 λεπτά και 50 δευτερόλεπτα.
Ντροπή! Κατέβασαν 15χρονο από το ΚΤΕΛ επειδή του έλειπαν 10 λεπτά για το εισιτήριο

Πυροβολισμοί σε εστιατόριο εντός του ΚΤΕΛ Κηφισού – Ένας 35χρονος τραυματίστηκε

Περιστατικό με πυροβολισμούς σημειώθηκε εντός του ΚΤΕΛ Κηφισού, στην Αθήνα, όπως έγινε γνωστό προ ολίγου. Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για επεισόδιο μεταξύ αλλοδαπών, ενώ τραυματίστηκε...

Βενζινοπώλες Αττικής: Γιατί αυξάνεται η τιμή των καυσίμων – Τι να προσέχουν οι οδηγοί

Την άνοδο της τιμής των καυσίμων και την αποδυνάμωση του κλάδου στην Βόρεια Ελλάδα, εξηγεί η πρόεδρος βενζινοπωλών Αττικής, η Μαρία Ζάγκα. Ειδικότερα η Μαρία...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 21 Φεβρουαρίου ο διάδοχος Κωνσταντίνος, εισέρχεται απελευθερωτής στην πόλη των Ιωαννίνων

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1913... Έπειτα από διαπραγματεύσεις αντιπροσώπων του Εσάτ Πασά και του Ελληνικού Στρατηγείου Ηπείρου,...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 18 Ιανουαρίου επιχείρηση κατάληψης της Ηπείρου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1913.... Ο διάδοχος Κωνσταντίνος αναλαμβάνει αρχηγός του Στρατού της Ηπείρου, που επιχειρεί να...

Πενήντα οκτώ χρόνια από τα “Ιουλιανά” του 1965 – Α’ Μέρος

Του Τάσου Κ. Κοντογιαννίδη  Στις 7:10 το απόγευμα, της 15ης Ιουλίου 1965, συνέβη ένα (αναμενόμενο)...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 15 Ιουλίου ο βασιλιάς Κωνσταντίνος εξαναγκάζει σε παραίτηση τον πρωθυπουργό Γεώργιο Παπανδρέου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ To 1965...Ο βασιλιάς Κωνσταντίνος εξαναγκάζει σε παραίτηση τον πρωθυπουργό Γεώργιο Παπανδρέου. Την ίδια ημέρα...