Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
17.6 C
Athens

Τεράστιοι όγκοι νοσοκομειακών αποβλήτων που συνδέονται με τον κορωνοϊό απειλούν τη δημόσια υγεία

Πεταμένες σύριγγες, χρησιμοποιημένες συσκευασίες από τεστ για τον κορωνοϊό και παλιά φιαλίδια εμβολίων έχουν συσσωρευτεί και έχουν δημιουργήσει δεκάδες χιλιάδες τόνους ιατρικών αποβλήτων απειλώντας την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον, αναφέρει μια έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Το υλικό αυτό, ένα τμήμα του οποίου μπορεί να είναι μολυσματικό καθώς ο κορωνοϊός μπορεί να επιβιώσει σε επιφάνειες, εκθέτει ενδεχομένως τους υγειονομικούς υπαλλήλους σε εγκαύματα, τραυματισμούς από βελόνες της σύριγγας και σε μικρόβια που προκαλούν ασθένειες, αναφέρει η έκθεση.

Οι κοινότητες που βρίσκονται κοντά σε κακοδιαχειριζόμενες χωματερές επίσης κινδυνεύουν να πληγούν μέσω του μολυσμένου αέρα από τα απόβλητα που καίγονται, από την κακή ποιότητα του νερού ή από τις επιδημίες, προστίθεται στην έκθεση.

Η έκθεση ζητεί μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις, μέσω διαφόρων πρωτοβουλιών όπως η μείωση της χρήσης πλαστικών συσκευασιών και η προτιμώμενη χρήση προστατευτικού εξοπλισμού κατασκευασμένου από επαναχρησιμοποιούμενα και ανακυκλούμενα υλικά.

Εκτιμάται ότι περίπου 87.000 τόνοι προσωπικού προστατευτικού εξοπλισμού (PPE)–κάτι ανάλογο με το βάρος πολλών εκατοντάδων μπλε φαλαινών–είχαν παραγγελθεί μέσω μιας πύλης των Ηνωμένων Εθνών μέχρι τον Νοέμβριο του 2021 και το μεγαλύτερο μέρος της παραγγελίας πιθανολογείται ότι κατέληξε στα σκουπίδια.

Η έκθεση κάνει λόγο για περίπου 140 εκατομμύρια συσκευασίες τεστ για τον κορωνοϊό με δυνατότητα να μετατραπούν σε 2.600 τόνους κυρίως πλαστικών σκουπιδιών και αρκετή ποσότητα χημικών αποβλήτων που μπορούν να γεμίσουν το ένα τρίτο μιας πισίνας ολυμπιακών διαστάσεων.

Επιπλέον, εκτιμάται ότι περίπου οκτώ δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων που χορηγήθηκαν παγκοσμίως έχουν προκαλέσει άλλους 144.000 τόνους αποβλήτων με την μορφή γυάλινων φιαλιδίων, συριγγών, βελόνων και χάρτινων συσκευασιών.

Η έκθεση του ΠΟΥ δεν αναφέρει συγκεκριμένα σε ποιες περιοχές παρατηρούνται οι πιο επικίνδυνες συγκεντρώσεις αποβλήτων, αλλά κάνει λόγο για περιορισμένη επίσημη διαχείριση απορριμμάτων στην επαρχιακή Ινδία καθώς και για τεράστιο όγκο περιττωματικής ύλης από εγκαταστάσεις καραντίνας στη Μαδαγασκάρη.

Ακόμη και πριν από την πανδημία περίπου το ένα τρίτο των υγειονομικών εγκαταστάσεων δεν ήταν εξοπλισμένο για τη διαχείριση των υπαρχόντων όγκων αποβλήτων, που στις φτωχές χώρες έφθανε στο 60%, σημειώνει ο ΠΟΥ.

Πηγή: ΑΠΕ

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Κακοκαιρία "Ιανός": Νύχτα αγωνίας σε Αλμυρό Βόλου και Καρδίτσα

Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων – Η επικινδυνότητα ανά περιοχή

Βαρομετρικό χαμηλό συνοδευόμενο από επικίνδυνα μέτωπα προβλέπεται να προκαλέσει επιδείνωση του καιρού στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, από σήμερα νωρίς το απόγευμα μέχρι αύριο...

Στις 198 οι “απαγορευμένες” παραλίες στην Ελλάδα για τουριστική αξιοποίηση

Υπεγράφη από τους Υπουργούς Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Κωστή Χατζηδάκη και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρο Σκυλακάκη, η Κοινή Υπουργική Απόφαση, με την...

Μέσω gov.gr η υποβολή αναφοράς ή καταγγελίας για μέτρα πυροπροστασίας 

Τη δυνατότητα να υποβάλλουν ηλεκτρονικά μέσω του gov.gr αναφορά ή καταγγελία για μέτρα πυροπροστασίας επιχειρήσεων και εγκαταστάσεων έχουν από σήμερα οι πολίτες, ύστερα από...

Η φωτογραφία της ημέρας

Θρύλος και πάσης Ευρώπης! 19 Απριλίου 2024

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα;

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 σήμερα και σύμφωνα με το εορτολόγιο γιορτάζουν όσοι φέρουν το όνομα: Φιλίππα, Φιλιππία, Φιλιώ.

Τροχαίο στη Σταδίου: Σε σοβαρή κατάσταση νοσηλεύεται ο οδηγός μηχανής που συγκρούστηκε με αυτοκίνητο

Σε σοβαρή κατάσταση νοσηλεύεται στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» ο οδηγός της μοτοσικλέτας που τραυματίστηκε σε τροχαίο ατύχημα που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής (19/04) στο...

Μεσσηνία: Συνελήφθη επ΄αυτοφώρω 57χρονος για γενετήσιες πράξεις

Δικογραφία για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας σχηματίστηκε σε βάρος ενός 57χρονου, ο οποίος κατέβασε το παντελόνι του και προέβη σε γενετήσιες πράξεις μπροστά σε ανήλικες...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Μακεδονία – Θράκη: Ενεργειακή αναβάθμιση και ανακαίνιση 3 Νοσοκομείων και 26 Κέντρων Υγείας

Στην υπογραφή συμβάσεων για την ενεργειακή και λειτουργική αναβάθμιση και ανακαίνιση των κτιριακών υποδομών...

ΑΣΕΠ: 1.034 έδωσαν εξετάσεις για διοικητές υγειονομικών περιφερειών και νοσοκομείων

Συνολικά 1.034 υποψήφιοι για τις θέσεις διοικητών, αναπληρωτών διοικητών και υποδιοικητών των Υγειονομικών Περιφερειών...

Μητσοτάκης: 80 νοσοκομεία, 156 Κέντρα Υγείας αναβαθμίζονται με προϋπολογισμό πάνω από 400 εκατ.

«Βήμα-βήμα χτίζουμε το νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την...

Σήμερα τα πρώτα απογευματινά χειρουργεία στα νοσοκομεία Παπαγεωργίου και ΑΧΕΠΑ

Σήμερα Τρίτη ξεκινούν τα απογευματινά χειρουργεία στη Θεσσαλονίκη και στα νοσοκομεία «Παπαγεωργίου” και ΑΧΕΠΑ....