Σάββατο, 25 Ιουνίου, 2022
31.6 C
Athens

Τέσσερις λόγοι που δεν θα υπάρξει θερμό επεισόδιο με Τουρκία

Μεταξύ της Ελλάδος και της Τουρκίας έχει επανέλθει στο προσκήνιο το γνώριμο σκηνικό της κλιμάκωσης, των απειλών και των εντάσεων… Ωστόσο πρέπει να είναι ξεκάθαρο…. θερμό επεισόδιο δεν θα υπάρξει, ούτε η Τουρκία θέλει να προκαλέσει σε αυτή την φάση όπου ο Erdogan ο τούρκος Πρόεδρος εμφανίζεται «ειρηνοποιός» στο Ουκρανικό, ούτε η Ελλάδα προφανώς θέλει να κλιμακωθεί η ένταση ελέω τουρισμού στα ελληνικά νησιά και βεβαίως αμυντικού δόγματος.

Γιατί η Τουρκία κλιμακώνει την ένταση με την Ελλάδα

Οι βασικοί λόγοι για τους οποίους η Τουρκία κλιμακώνει ξανά την ένταση με την Ελλάδα είναι τέσσερις

1) Η στάση Μητσοτάκη του έλληνα πρωθυπουργού, που είτε από απειρία, είτε από υπερβολική αισιοδοξία επιχείρησε να περιθωριοποιήσει την Τουρκία στον αμερικανό Πρόεδρο Biden ο οποίος δημοσκοπικά πνέει τα λοίσθια.
Ο Erdogan όταν πληροφορήθηκε από τους αμερικανούς τα veto που έθεσε ο Μητσοτάκης ενώ από ότι ο ίδιος δηλώνει άλλα είχαν συμφωνηθεί… στην συνάντηση Erdogan με Μητσοτάκη… θεώρησε ότι η ελληνική πλευρά παραβίασε την συμφωνία.
Φαίνεται ότι αυτό εν μέρει είναι έτσι καθώς ο Μητσοτάκης είχε παράσχει κάποιες διαβεβαιώσεις στον Erdogan που δεν τηρήθηκαν.
Ο Biden αυτός ο πολιτικός φελλός που διοικεί τις ΗΠΑ αλλά δημοσκοπικά καταρρέει και ειδικά σε θέμα που αφορούν τον πληθωρισμό θεωρείται ίσως από τους πλέον αποτυχημένους προέδρους στην ιστορία… δεν μπορεί να παράσχει καμία εγγύηση στην Ελλάδα, όταν ο αμερικανικός παράγοντας δεν θα αποκλίνει ποτέ από το δόγμα Kissinger.
Το δόγμα Kissinger επί της ουσίας λέει το εξής, η Ελλάδα είναι σύμμαχος χώρα αλλά η Τουρκία έχει μεγαλύτερη στρατηγική σημασία για τα αμερικανικά συμφέροντα»

2)Η Τουρκία και ο Erdogan εκμεταλλευόμενοι τις καλές σχέσεις με την Ρωσία και Ουκρανία και το ρόλο του γεφυροποιού που θέλουν να διαδραματίσουν μπορούν και επιβάλλονται στο θεσμό του ΝΑΤΟ που μέχρι πρότινος ήταν ένα πτώμα αλλά εσχάτως αναστήθηκε…
Δεν κινεί σε κανένα την περιέργεια που η Τουρκία μπλοκάρει την ένταξη της Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ… και κανείς δεν έχει τολμήσει να υψώσει τον τόνο της φωνής ειδικά οι αμερικανοί;
Εκ πρώτης όψεως το veto των Τούρκων για την είσοδο στο ΝΑΤΟ της Φινλανδίας και Σουηδίας εξυπηρετεί τα σχέδια της Ρωσίας και του Προέδρου Putin… αλλά μήπως εξυπηρετεί και τα σχέδια των αμερικανών που ενώ δηλώνουν δεν θέλουν άλλη κλιμάκωση στην ευρύτερη περιοχή;
Μήπως η Τουρκία χρησιμοποιείται από όλες τις πλευρές, οπότε ο Erdogan μπορεί να βρίσκεται στο απόλυτο επίκεντρο.
Βέβαια όλα αυτά δεν έχουν ευνοήσει τον Erdogan στο εσωτερικό μέτωπο, καθώς η οικονομία κρίνει και δοκιμάζει τις αντοχές των κυβερνήσεων.
Το AKP έχασε την πρώτη θέση στις δημοσκοπήσεις από τα αριστερά κόμματα της αντιπολίτευσης, και ο Erdogan επίσης στις δημοσκοπήσεις για την προεδρική κούρσα βρίσκεται έως και 15 μονάδες πίσω από τους βασικούς του αντιπάλους…

Σύνοδος Κορυφής 29 και 30 Ιουνίου του ΝΑΤΟ…χωρίς συμφωνία για διεύρυνση

Η επικείμενη σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη στις 29 και 30 Ιουνίου 2022 δεν αποτελεί προθεσμία για την Τουρκία να λάβει απόφαση σχετικά με τις αιτήσεις ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας, ανέφερε πρόσφατα ο εκπρόσωπος του προέδρου Erdogan, ο Ibrahim Kalın.
Επισκεπτόμενος τη Μαδρίτη ενόψει της συνόδου κορυφής τόνισε ότι η πρόοδος για την ένταξη… εξαρτάται από τον τρόπο με τον οποίο η Σουηδία και η Φινλανδία ανταποκρίνονται στα τουρκικά αιτήματα.
«Δεν νιώθουμε ότι βρισκόμαστε υπό οποιαδήποτε χρονική πίεση μέχρι την σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ».
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ δήλωσε ότι θα καλέσει ανώτερους αξιωματούχους από τη Φινλανδία, τη Σουηδία και την Τουρκία στις Βρυξέλλες τις επόμενες ημέρες για να συζητήσουν το θέμα.
Οι ηγέτες του ΝΑΤΟ θα συνεδριάσουν στις 29-30 Ιουνίου στη Μαδρίτη, η συμμαχία βρίσκεται σε επαφή με την Τουρκία για να βρει έναν «ενωμένο τρόπο» για να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες της Τουρκίας σχετικά με την προσπάθεια της Σουηδίας και της Φινλανδίας να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ.
Για τον Erdogan η Τουρκία δεν θα «πέσει στο ίδιο λάθος» ενώ τα μέλη του PKK «περιφέρονται ελεύθερα» στη Φινλανδία και τη Σουηδία.
Το PKK έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η Σουηδία και η Φινλανδία υπέβαλαν επίσημα αίτηση για να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ στις 18 Μαΐου, μια απόφαση που προκλήθηκε από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο οποίος ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου.
Όμως η Τουρκία, από τα μακροχρόνια μέλη της συμμαχίας, έχει εκφράσει αντιρρήσεις για τις υποψηφιότητες ένταξής τους, επικρίνοντας τις χώρες για ανέχονται, ακόμη και υποστηρίζουν τρομοκρατικές ομάδες.

3)Η Τουρκία λόγω της αναβαθμισμένης θέσεως της καθώς η τουρκική διπλωματία είναι ρεαλιστικά πιο αποτελεσματική από την ελληνική, άδραξε την ευκαιρία να θέσει θέματα και διεκδικήσεις.
Εάν έχουμε παρατηρήσει η Τουρκία δεν κλιμάκωσε την ένταση μόνο με την Ελλάδα και με την Συρία όπου πραγματοποίησε νέα εισβολή.
Το εντυπωσιακό της υπόθεσης είναι ότι το ΝΑΤΟ, κατηγορεί την Ρωσία ότι εισέβαλλε στην Ουκρανία αλλά λησμονεί ότι η Τουρκία μια χώρα μέλος του ΝΑΤΟ έχει εισβάλλει στην Βόρεια Συρία.
Είναι ξεκάθαρο ότι τα επιχειρήματα του ΝΑΤΟ περί Ρωσίας είναι αστεία, αβάσιμα και κενά περιεχομένου.
Στην Συρία επιτρέπεται η εισβολή των Τούρκων αλλά όχι στην Ουκρανία από τους Ρώσους… όταν και οι δύο περιπτώσεις χρησιμοποιούν παρόμοια επιχειρήματα για να δικαιολογήσουν την εισβολή.
Δεν θυμούμαστε καμιά χώρα του ΝΑΤΟ να έχει επιβάλλει κυρώσεις στην Τουρκία για την εισβολή στην Βόρεια Συρία.
Πάντως για την ιστορία… οι κούρδοι του YGP θα συμμαχήσουν με τον Assad ώστε να αντιμετωπίσουν τις τουρκικές δυνάμεις….
Για την ιστορία τους κούρδους της Βόρειας Συρίας τους στηρίζουν οι αμερικανικές δυνάμεις…

4)Η Τουρκία βρίσκεται πολύ κοντά με την Ρωσία σε αντίθεση με την Ελλάδα που έχει απομακρυνθεί από την Ρωσία, μια λάθος πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη την οποία ως χώρα θα βρούμε μπροστά μας.
Η Ρωσία πάντα μέσω της διπλωματίας ζητούσε να πέσουν οι τόνοι μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδος. Οι ρώσοι είναι πολύ ενοχλημένοι με την Ελλάδα, οπότε δεν έχουν κανένα λόγο να χρησιμοποιήσουν την διπλωματία για να τιθασεύσουν τους Τούρκους…

Πηγή: bankingnews.gr

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Σπάνια σύνοδος πέντε πλανητών στον ουρανό (βίντεο)

Μια πλανητική ευθυγράμμιση δεν έχει συμβεί από τις 5 Μαρτίου 1864 - πριν από 158 χρόνια Μόλις ξεκίνησε επίσημα το καλοκαίρι στο βόρειο ημισφαίριο και...

Η εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από την Τουρκία και ο ρόλος των Ενόπλων Δυνάμεων

Ελλάδα και Αυστρία ενώνουν τις δυνάμεις τους στον Έβρο, εκεί όπου η Ελλάδα και ολόκληρη η Ευρωπαϊκή Ένωση ήρθαν αντιμέτωπες με την πρωτοφανή τουρκική...

Τροπολογία για το “πάγωμα” της ρήτρας αναπροσαρμογής

Την μη εφαρμογή, από την 1η Αυγούστου 2022 έως την 1η Ιουλίου 2023, της χρέωσης ρήτρας αναπροσαρμογής στα κυμαινόμενα τιμολόγια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, προβλέπει...
ΗΠΑ: Μεγάλες αμερικανικές εταιρίες καλούν τον Τραμπ να "θέσει τέλος στο χάος"

ΗΠΑ: Σάλος με την απόφαση για τις αμβλώσεις – Όλοι βάλουν κατά του Ανώτατου...

Θύελλα αντιδράσεων και παγκόσμια ανησυχία για τα ανθρώπινα δικαιώματα προκάλεσε η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ για απαγόρευση των αμβλώσεων. Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν,...

Μητσοτάκης: Είναι δύσκολο να σας πείσω ότι δεν θα γίνουν εκλογές

Ερωτηθείς για τις πρόωρες εκλογές -κατά της διάρκειας της συνέντευξης Τύπου μετά τη Σύνοδο Κορυφής– ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε: «Έχω εξαντλήσει το θέμα για...
«Λαβράκια» από την ΑΑΔΕ: Συνταξιούχος απέκρυψε εισοδήματα άνω των 2 εκατ. ευρώ

ΑΑΔΕ: Από την ερχόμενη εβδομάδα και κάθε μήνα οι φορολογούμενοι θα γνωρίζουν τι χρωστούν...

Σε λειτουργία τίθεται, εκτός απροόπτου, από την ερχόμενη εβδομάδα από την ΑΑΔΕ η νέα ψηφιακή εφαρμογή με την κωδική ονομασία «Ψηφιακή Ενημέρωση Κίνησης» μέσω...

Σύνοδος Κορυφής: Ολόκληρη Ευρώπη «παρακαλάει» τον Ερντογάν για… «αποκλιμάκωση»!

«Ανησυχεί» το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τις ενέργειες και δηλώσεις της Τουρκίας, τις οποίες ωστόσο δεν χαρακτηρίζει προκλητικές και αντί να στείλει ξεκάθαρο μήνυμα και...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,009ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Πρωταθλήτρια η Ελλάδα στους θανάτους από ναρκωτικά

Στοιχεία σοκ από έρευνα του Πανεπιστημίου Αθηνών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη για τους θανάτους...

Μητσοτάκης: Η Αθήνα καλύπτεται από το προσχέδιο των συμπερασμάτων για την Τουρκία

“Η Αθήνα καλύπτεται απόλυτα από το προσχέδιο των Συμπερασμάτων το οποίο ζητά με απόλυτη...

Αυστηρό μήνυμα Ευρωπαίων ηγετών προς την Τουρκία στη Σύνοδο Κορυφής

Η κατάσταση στην Ουκρανία, η χορήγηση καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην Ουκρανία και...

Ηχηρή απάντηση της Σακελλαροπούλου: Η Τουρκία δεν έχει αναγνωρίσει το δικαστήριο της Χάγης

Ηχηρή απάντηση στην Άγκυρα και στη διαρκή παραβίαση της διεθνούς νομιμότητας και του κράτους...