Τεστ για κορονοϊό: Πόσο κοστίζει και πως γίνεται

62
Κορωνοϊός: Συχνές ερωτήσεις – απαντήσεις για ασθενείς με νεοπλασματικές παθήσεις

Στη «μάχη» της διάγνωσης του κορονοϊού μπαίνουν οι μικροβιολόγοι, αλλά και τα ιδιωτικά εργαστήρια, που διαθέτουν τα κατάλληλα αντιδραστήρια για τη διεξαγωγή μοριακού ελέγχου σε βιολογικό υλικό, καθώς ολοένα και περισσότεροι πολίτες ζητούν να εξεταστούν, υπό τον φόβο των επαφών με άτομα που ταξίδεψαν σε κάποια χώρα του εξωτερικού ή θέλοντας απλά να βεβαιωθούν ότι δεν έχουν κορονοϊό.

Όσον αφορά τα δημόσια νοσοκομεία, το τεστ δε γίνεται σε όλα παρά σε ένα μικρό αριθμό. Συγκεκριμένα εξετάσεις γίνονται στα 7 εργαστήρια αναφοράς, Παστέρ, Μικροβιολογικό Εργαστήριο ΕΚΠΑ, στο ΑΠΘ, ΠΑΓΝΗ, Ρίο, Αττικόν και Λάρισα.

Για να σταλεί δείγμα όμως σε αυτά θα πρέπει ο δυνητικός ασθενής με κορονοϊό, να πάει σε νοσοκομείο και αφού φανεί ότι όντως είναι ύποπτο κρούσμα, θα ληφθεί δείγμα (ρινοφαρυγγικό επίχρισμα).

Στη συνέχεια θα πρέπει να απομονωθεί και αφού διαπιστωθεί αν είναι θετικός είτε θα νοσηλευτεί είτε θα απομονωθεί για τουλάχιστον 14 μέρες σπίτι του.Τονίζεται ότι σε άτομα που δεν εμφανίζουν συμπτώματα το τεστ δε γίνεται.

Διαβάστε επίσης:  Ο Δήμος Αθηναίων θα δημιουργήσει νέα προσωρινή δομή προσφύγων από την Μυτιλήνη

Κόστος Σύμφωνα με τους ειδικούς, η μοναδική αξιόπιστη μέθοδος ανίχνευσης είναι η μοριακή εξέταση (Real Time PCR) και καμία άλλη.Το κόστος της εξέτασης του δείγματος στα μοριακά κέντρα κυμαίνεται από 200 ευρώ ως 400 ευρώ, ενώ σε κάποια μπορεί να κοστίζει λιγότερο, περί τα 150 ευρώ. Εάν το δείγμα βγει θετικό στο ιδιωτικό εργαστήριο, τότε θα πρέπει να αναφερθεί στον ΕΟΔΥ και να σταλεί σε εργαστήριο αναφοράς για επανέλεγχο.

Να σημειωθεί πάντως ότι, βασική οδηγία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας προς όλους μας, είναι να μην υπάρχει πανικός και να μην προσφεύγουμε να κάνουμε τεστ για κορονοϊό, πριν επικοινωνήσουμε με τον γιατρό μας. Παραλλήλως, αν υπάρχει υποψία για κρούσμα απευθυνόμαστε στον ΕΟΔΥ και στην γραμμή 24ωρης λειτουργίας 1135.