ΘΑΥΜΑΣΤΕΣ ΤΟΥ ΤΡΑΜΠ: Σουηδοί ακροδεξιοί, «κοριοί» δημοσιογράφων

14

Μια ιστοσελίδα στη Σουηδία που αυτοπροβάλλεται ως «πρωτοβουλία πολιτών», χαρακτηρίζεται από επικριτές της, ως «ακροδεξιό εργοστάσιο τρολ» που έχει μοναδικό στόχο την παρενόχληση και τον εκφοβισμό.

Η Granskning Sverige, ενθαρρύνει εθελοντές να καλούν δημοσιογράφους και να τους θέτουν σειρά ερωτημάτων για θέματα που καλύπτουν. «Θα έλεγα πως το βασικό τους θέμα είναι η ξενοφοβία, δεν τους αρέσουν οι μετανάστες», δήλωσε στο BBC ο Ματίας Στάλε, ερευνητής δημοσιογράφος της εφημερίδας Eskilstuna –Kuriren. Θέλουν να διαβάζουν περισσότερα θετικά για τον Ντόναλντ Τραμπ, να βλέπουν θετικές ιστορίες για τη σύγχρονη Ρωσία και θέλουν να υπάρχουν θετικές απόψεις για τους νεοναζί». Οι συνομιλίες τους με τους δημοσιογράφους που καλούν, καταγράφονται και ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα τους ή και στη σελίδα του διαχειριστή της, Έρικ Γιόχανσον στο YouTube. Παράδειγμα μιας τέτοιας συζήτησης, ήταν με την Εύα Μπούρμαν, αρχισυντάκτριας της Eskilstuna-Kuriren.  Πολίτης που  ως «Γιάνε»,  ρώτησε γιατί δεν αναφέρθηκε πως για επίθεση σε φρουρό ασφαλείας, ευθυνόταν, δήθεν, ένας ξένος. «Η αλήθεια πρέπει να βγαίνει προς τα έξω», λέει ο καλών, σύμφωνα με απόσπασμα της συζήτησης που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα. Ο «Γιάνε» κατηγορεί για την επίθεση παιδιά του δρόμου από το Μαρόκο, παρόλο που η αστυνομία είναι βέβαιη πως επρόκειτο για επίθεση συμμορίας ντόπιων νεαρών. Η Μπούρμαν, κουρασμένη από τους αστήριχτους ισχυρισμούς, επί ένα 20λεπτο, έκλεισε τη συζήτηση, λέγοντας, «αυτό λέγεται ρατσισμός». Το τρίλεπτο που μονταρίστηκε για το YouTube, έχει τίτλο, «αρχισυντάκτρια αποκαλεί πολίτη, ρατσιστή».

Διαβάστε επίσης:  Δείτε πώς "ιπτάμενη" λάβα τραυμάτισε 23 άτομα στη Χαβάη (βίντεο)

Αποκαλύψεις του “εθελοντή”

Ο Στάλε, δημιούργησε ψεύτικο προφίλ σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και μπήκε σε αρκετά δεξιά Φόρουμ. Κατόπιν επικοινώνησε με τη Granskning Sverige για να προσφέρει τις υπηρεσίες του, ως «εθελοντής». Η προσφορά του έγινε αμέσως δεκτή, μάλιστα του είπαν ότι θα έβγαζε και χρήματα – περίπου 100 ευρώ για κάθε συνομιλία που θα ανέβαζε και θα είχε πάνω από 3000 «χτυπήματα». Το BBC προσέγγισε τον διαχειριστή της ιστοσελίδας και έλαβε την απάντηση από τον Γιόχανσον πως «δεν κάνει κάτι διαφορετικό από τους παραδοσιακούς δημοσιογράφους». Με τη μόνη, σημαντική διαφορά, παρατηρεί το BBC, πως οι «παραδοσιακοί δημοσιογράφοι» συνήθως ζητούν από το πρόσωπο που κατέγραψαν, να απαντήσει, πριν δημοσιεύσουν τη συνομιλία.