Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
24.1 C
Athens

Θέατρο Ελπίδας: ΣΙΛΑΧ

Θέατρο Ελπίδας: ΣΙΛΑΧ

Λίγα λόγια για το έργο:

Ο Σιλάχ είναι ένα νέο θεατρικό έργο που μιλάει για τον έρωτα ενός Ιρακινού και μίας Ελληνίδας. Μπορεί το πλαίσιο να αφορά στον έρωτα αλλά παράλληλα ανοίγονται ερωτήματα κοινωνικού και πολιτικού χαρακτήρα.

Η ιστορία του έργου έχει να κάνει με τη γνωριμία του Σιλάχ και της Ελένης ενός Ιρακινού που έχει μεγαλώσει στην Ελλάδα ο οποίος μιλά πολύ καλά ελληνικά και της Ελένης μιας κοπέλας που ψάχνει να βρει τα πατήματά της στη ζωή. Από τον εργασιακό χώρο και τον προσωπικό μέχρι τα όρια που εκείνη σπάει στο τέλος στη σχέση της με τον πατέρα της.

Ο πατέρας της Ελένης είναι ένας άνθρωπος αρκετά συντηρητικός και αντίθετος με κάθε ξένο στοιχείο που εισχωρεί στη χώρα μας. Με ό,τι κι αν σημαίνει αυτό.

Η σχέση πατέρα κόρης διαρρηγνύεται. Παρ’ όλο που ο έρωτας νικάει.

Και εδώ αρχίζει το μεγάλο ερώτημα, ναι μεν ο έρωτας νικά αλλά οι πολιτισμοί αναμιγνύονται, τα ήθη  και τα έθιμα  αρχίζουν να φθίνουν.  Ο καθένας μπορεί να δει την προέκταση και να σκεφτεί τι θα γίνει μετά. Πόσο απειλή μπορεί να είναι για την κάθε χώρα η είσοδος άλλων λαών ή πολιτισμών σε αυτή. Πόσο τα όρια είναι σαφή και πόσο διατηρείται η ταυτότητα κάθε χώρας και κάθε έθνους;

Όλα αυτά είναι μεγάλα ερωτήματα πολιτικού πολιτισμικού και κοινωνικού χαρακτήρα που διαβρώνουν με τον καιρό τις ισορροπίες.

Κλεοπάτρα Σβανά:

Θέατρο Ελπίδας: ΣΙΛΑΧ

Ο  Γεράσιμος Κατσανέας είναι ένας νέος που ήθελε με το έργο Σιλάχ να μιλήσει για όλα αυτά μέσα από το έργο του. Όταν με συνάντησε μου έδωσε ένα χειρόγραφο γραπτό που έβλεπα όλο αυτό το πάθος αλλά κάπως έπρεπε να γίνει στο χαρτί πιο σαφές και πιο ξεκάθαρο. Αρχικά έπρεπε να γίνει θεατρικό έργο. Έτσι πήρα το έργο και κρατώντας την αρχική ιδέα δημιούργησα εκ νέου ένα θεατρικό λόγο που η αλήθεια είναι ότι πρόσθεσα πολλά στοιχεία διαφορετικά. Συμφώνησε όμως ο Κατσανέας και έτσι ξεκίνησαν οι πρόβες.

Ο Γεράσιμος Κατσανέας εκτός από την ιδέα που είχε για το Σιλάχ,  παίζει το ρόλο του Σιλάχ , αυτό του είναι εύκολο γιατί το χαρακτήρα τον γνωρίζει πολύ καλά αφού  ο ίδιος τον έχει πλάσει. Είμαι απόλυτα ικανοποιημένη γιατί βγάζει όλο αυτό το πρωτογενές που έχει ένας τέτοιος χαρακτήρας. Εκπέμπει αυτή την αθωότητα που έχει ένας νέος άλλης εθνικότητας που βρίσκεται σε ξένο τόπο.

Ανυπομονώ να δω την απήχηση που θα έχει στο κοινό, γιατί εμείς μεταξύ μας το βρίσκουμε όλο αυτό πολύ ενδιαφέρον. Έχω παθιαστεί τόσο πολύ με αυτό το έργο γιατί μου αρέσουν οι αντιθέσεις των χαρακτήρων.

Ο ρόλος του πατέρα είναι πρόκληση και θέλω να έχει αντίκτυπο και στους θεατές όλο αυτό. Όταν ήρθε ο μουσικός μας να δει πρόβα μου είπε ότι τον μίσησε αυτό το χαρακτήρα. Αυτό ήταν η πρώτη επιτυχία.  Εγώ όμως αυτό τον ήρωα τον αγαπώ, μπορεί να είναι αυταρχικός πατέρας, συντηρητικός ή να δείχνει φασίστας λόγω της δουλειάς του όμως λέει τις πιο μεγάλες αλήθειες στο όλο έργο. Το ρόλο υποδύεται με μεγάλη δεξιοτεχνία ο Θανάσης Παγώνας.

Η Ελένη είναι το αέρινο πλάσμα, το κορίτσι που έχει πιο προοδευτικές ιδέες από τον πατέρα της και δεν είναι εμπόδιο για αυτήν να προχωρήσει σε μία σχέση με έναν άντρα άλλης εθνικότητας.  Στο τέλος βέβαια θα έρθει αντιμέτωπη με τον πατέρα της για όλο αυτό και εκεί πλέον ξεσπά. Η Φανή Παρλή γνώριμη σε εμένα από τον προηγούμενο ρόλο της Αμφιτρίτης προσπαθεί να ισορροπήσει σε όλες τις διακυμάνσεις του ρόλου και του χαρακτήρα που υποδύεται.

Είμαστε μια ανάσα πριν την πρώτη παράσταση ξεκινάμε το Σάββατο 16-2-2019 και αυτό που περισσότερο θέλω είναι να μιλήσω με το κοινό στο τέλος της παράστασης. Συνήθως οι άνθρωποι που έρχονται εισπράττουν διαφορετικά πράγματα ο καθένας και έτσι περιμένω  να δω τι έφτασε στο κοινό και τι όχι.

Σε όλο το διάστημα των προβών υπήρχαν προβληματισμοί και συζητήσεις με τους ηθοποιούς και τους συνεργάτες και ακόμα υπάρχουν. Εγώ θεωρώ το έργο μας κοινωνικό και πολιτικό ανεξάρτητα από το γενικό πλαίσιο που έχει να κάνει με ένα ακόμα love story. 

Ίσως να μην είναι τυχαίο το γεγονός ότι ξεκινάμε λίγο μετά την ημέρα των ερωτευμένων με ένα  όχι και τόσο συνηθισμένο ζευγάρι.  Ναι είμαστε υπέρ του έρωτα και σε όλο το έργο υπάρχει η γλύκα της συνάντησης αυτών των δύο ανθρώπων κάτω από το κυάλι του αυστηρού πατέρα.

Θέατρο Ελπίδας: ΣΙΛΑΧ

Η παράσταση θα παίζεται στο θέατρο Ελπίδας κάθε Σάββατο στις 9:00μμ

Θέατρο Ελπίδας

Αριστοτέλους και Σμύρνης 5-7 πλατεία Βικτωρίας.

Τηλέφωνα κρατήσεων: 2130883934

Ιδέα σχεδιασμός κειμένου: Γεράσιμος Κατσανέας

Θεατρική προσαμογή – Σκηνοθεσία: Κλεοπάτρα Σβανά

Μουσική παραγωγή- ενορχήστρωση- ήχος: Δημήτρης Μορφέας Σπανός

Σκηνικά: Αλέξανδρος Πέτρου

Φώτα: Σπύρος Ιωάννου

Φωτογραφίες Βίντεο: Άρτεμις Σκεύα

Βοηθοί παραγωγής: Μάνος Γερωνυμάκης Νίκη Κούκου

Παίζουν: Φανή Παρλή, Γεράσιμος Κατσανέας, Θανάσης Παγώνας.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Μουσείο Μπενάκη: Νέος βανδαλισμός με λάδι σε εκθέματα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 22 Απριλίου εγκαινιάζεται στην Αθήνα το Μουσείο Μπενάκη

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1931.... Εγκαινιάζεται στην Αθήνα το Μουσείο Μπενάκη. Ιδρύθηκε το 1929 από τον Αντώνη Μπενάκη στην μνήμη του πατέρα του Εμμανουήλ Μπενάκη και στεγάζεται...

Μαύρο, εύφορο χώμα, γεμάτο ψάρια: Στο άγριο, ελληνικό νησί της πρωτόγονης ζωής, η τεχνολογία...

Ένας ιερός επίγειος παράδεισος Αν και η απόσταση που χωρίζει τα νησιά είτε από το λιμάνι της Ζακύνθου είτε από αυτά της δυτικής Πελοποννήσου είναι...
σπάνιο ηχητικό, Δημήτρης Μητροπάνος,

Δημήτρης Μητροπάνος: 12 χρόνια από το θάνατο του

Στις 17 Απριλίου 2012 έφυγε από τη ζωή και ο Δημήτρης Μητροπάνος και το ελληνικό πεντάγραμμο έγινε φτωχότερο. Ακόμα και σήμερα, οι διαχρονικές του επιτυχίες "Θες", "Σβήσε...

Γιατί απέτυχε η Ελληνική δημοκρατία; ( βιντεο)

https://www.youtube.com/watch?v=qStGrn4nxXI&t=174s&ab_channel=%CE%A0%CF%81%CE%B1%CE%BA%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE%CE%A3%CE%BA%CE%AD%CF%88%CE%B7
Δελφούς, ανακαλύπτεται, Ηνίοχος,

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 16 Απριλίου ανακαλύπτεται το άγαλμα του Ηνιόχου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ To 1896 ανακαλύπτεται στους Δελφούς το περίφημο άγαλμα του Ηνιόχου.
Άγιο Όρος, άβατο,

Ο Νίκος Καζαντζάκης όταν επισκέφθηκε τα τρομερά ΚΑΡΟΥΛΙΑ του Αγίου Όρους το 1914

Να και η περιγραφή του για τους ασκητές , στα τρομερά Καρούλια:  "Τρυπωμένοι μέσα σὲ σπηλιές, ζοῦν ἐκεῖ καὶ προσεύχουνται γιὰ τὶς ἁμαρτίες τοῦ κόσμου,...
ελληνικές, αρχαιότητες, βρίσκονται, εξωτερικό,

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 8 Απριλίου ανακαλύφθηκε η Αφροδίτη της Μήλου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1820 Ο αγρότης Γιώργος Κεντρωτάς, σκάβοντας στο κτήμα του στη Μήλο, ανακαλύπτει ένα γυναικείο άγαλμα. Είναι η πασίγνωστη σήμερα Αφροδίτη της Μήλου, που...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Αφρικανική Σκόνη: Ποια χημικά στοιχεία εντοπίστηκαν στην ατμόσφαιρα της Αττικής

Ένα κύμα αφρικανικής σκόνης κάλυψε όλη τη χώρα την Τρίτη (23/4) «βάφοντας» τον ουρανό...

Αναγκαστική προσγείωση Boeing 737 στο “Ελ. Βενιζέλος”

Ένα Boeing 737 της εταιρείας Transavia που εκτελούσε την πτήση από Αθήνα στο Παρίσι «Ελ. Βενιζέλος – Ορλύ»...

Άρειος Πάγος: Εκτός ευρωεκλογών οι Σπαρτιάτες

Σύμφωνα με την απόφαση του Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου, εκτός της «κούρσας» για...

Ρέντη: Πώς οργανώθηκε και πραγματοποιήθηκε η δολοφονική επίθεση κατά των αστυνομικών

Την συμμορία χούλιγκαν που εμπλέκεται μεταξύ άλλων στην δολοφονική επίθεση κατά των αστυνομικών στου...