Θεοδωράκης: Αν κάποιοι σκέφτονται κυβερνήσεις χωρίς το πρώτο κόμμα, να το ξεχάσουν

36
Θεοδωράκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ έκλεινε το μάτι σε αυτούς που μετείχαν στο πάρτι

Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο Σταύρος Θεοδωράκης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τον νέο εκλογικό νόμο, λέγοντας πως το Ποτάμι δεν θα επικροτήσει τον ευκαιριακό εκλογικό σχεδιασμό και λέει “όχι” στην εξαπάτηση. «Μην παθιάζεστε τόσο πολύ με την πρότασή σας γιατί είναι πολύ πιθανό αν αύριο περάσετε ξανά μπροστά στις δημοσκοπήσεις να κληθείτε να ψηφίσετε την επαναφορά του μπόνους των 50 εδρών. Θα βρείτε μια δικαιολογία» είπε χαρακτηριστικά.

«Είναι παράξενο πως ένα «αριστερό κόμμα» που από την πρώτη μέρα κυβερνά σε συνεργασία με ένα «ακραίο συντηρητικό κόμμα» ανακάλυψε ξαφνικά – με 18 μήνες καθυστέρηση – την αξία των «κυβερνήσεων προοδευτικής συνεργασίας». Πιο παράξενο όμως, είναι το περιεχόμενο που δίνει στη λέξη «προοδευτικό» ο ΣΥΡΙΖΑ» ανέφερε ξεκινώντας την ομιλία του ο επικεφαλής του Ποταμιού.

«Είναι προοδευτικό να αποκλείεις από την εκλογική διαδικασία αυτούς που έφυγαν στο εξωτερικό λόγω κρίσης; Παιδιά που σπούδασαν εδώ, επιστήμονες πολίτες που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και τώρα τους λέμε «δεν θα ψηφίσετε στις εθνικές εκλογές!», «δεν θα ψηφίσετε γιατί φύγατε». Είναι προοδευτικό; Και γιατί στις ευρωεκλογές μπορούν να ψηφίζουν; Είναι προοδευτικό να μην σπας τις μεγάλες εκλογικές περιφέρειες που μέχρι «χθες» τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήριζα ως «τα μεγαλύτερα εκκολαπτήρια διαφθοράς»; Είναι προοδευτικό να είσαι με το μπόνους των 50 εδρών το καλοκαίρι του ’15 αλλά να είσαι εναντίον του μπόνους των 50 εδρών το καλοκαίρι του ‘16» είπε και αναφέρθηκε στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών τον Ιούλιο του 2015.

«Τι μεσολάβησε από το καλοκαίρι του 15 που θα αλλάζαμε μαζί, ριζικά τον εκλογικό νόμο με το καλοκαίρι του 16 που αλλάζετε όπως όπως, μόνο μια διάταξη του εκλογικού νόμου, αυτή που αφορά στο μπόνους του πρώτου κόμματος; Το μόνο που άλλαξε από καλοκαίρι σε καλοκαίρι είναι οι δημοσκοπήσεις. Τότε ήσασταν πρώτοι. Τώρα είστε δεύτεροι και προτιμάτε την ακυβερνησία από μια κυβέρνηση των αντιπάλων σας» τόνισε ο κ. Θεοδωράκης, υπογραμμίζοντας πως η απλή αναλογική δεν είναι η προοδευτική επιλογή που έχει ανάγκη σήμερα ο τόπος.

«Το φάρμακο που προτείνετε είναι ψεύτικο, η αρρώστια όμως είναι αληθινή. Έχουμε ένα πολιτικό σύστημα, στην μέγγενη του δικομματισμού, με τους βουλευτές να έχουν ανάγκη τα κανάλια και τους χρηματοδότες για να εκλεγούν κυρίως στις μεγάλες περιφέρειες της πρωτεύουσας και της Θεσσαλονίκης. Για να εκλεγείς στην αχανή Β’ Αθηνών πρέπει να έχεις κλείσει συμβόλαιο με τα πρωινάδικα και τις μεταμεσονύχτιες εκπομπές. Και πρέπει να ξοδέψεις δεκάδες χιλιάδες ευρώ. Γιατί δεν σπάτε λοιπόν τις μεγάλες περιφέρειες; Γιατί άκουσον άκουσον ο νέος σας λεβέντης σύμμαχος θέλει τις μεγάλες περιφέρειες για να μπορεί να ελέγξει εύκολα ποιοι θα εκλεγούν βουλευτές. Θυσία λοιπόν στο παζάρι και αυτή η μεταρρύθμιση. Και άλλο ένα χατίρι στους ισχυρούς του χρήματος και των MEDIA» συνέχισε ο κ. Θεοδωράκης.

Διαβάστε επίσης:  Ποιές είναι οι νέες προκλήσεις που περιμένουμε από τον Ερντογάν μετά την προκήρυξη των εκλογών

Απευθυνόμενος στη ΝΔ είπε: «Ποιο είναι το σύστημα που εσείς θέλετε; Γιατί εκτός από κριτική στις κακές επιλογές του κ.Τσίπρα δεν άκουσα να απαντάτε στο μεγάλο ερώτημα; Τι θα κάνετε με το μπόνους των 50 εδρών; Θα το επαναφέρετε; Δεν είναι ώρα να μας το πείτε; Γιατί είχαμε το εξωφρενικό η ΝΔ με 19% να πάρει 108 έδρες τον Μάϊο του ‘12. Αυτό είναι το πρότυπό σας;».

Ο κ. Θεοδωράκης επανέλαβε ότι το Ποτάμι προτείνει το πρώτο κόμμα να έχει ένα μικρό προβάδισμα: μια έδρα για κάθε 2%. Με 40% θα πάρει συν 20 έδρες. Με 30% συν 15 έδρες. « Και θέλω εδώ να το πω με το πιο ξεκάθαρο τρόπο. Αν κάποιοι σκέφτονται ότι θα μπορούσαν να γίνουν κυβερνήσεις στην Ελλάδα, χωρίς το πρώτο κόμμα, να το ξεχάσουν. Θα θεωρηθεί – και θα είναι κοινοβουλευτική ανωμαλία. Εκτός αν μιλάμε για ποσοστά κάτω του 25% οπότε είναι σαφές ότι κανείς δεν έχει το προβάδισμα».

Αναφερόμενος στην ψήφο στα 17 τόνισε: «Ο επιχειρησιακός τίτλος θα μπορούσε να είναι «ξεγελώντας τους 16άρηδες». Το σχέδιο της Κυβέρνησης είναι να καλοπιάσει περίπου 130.000 νέους ψηφοφόρους. Και δίνει ψήφο στους μαθητές της Α Λυκείου, σε αυτούς που είναι 16 χρονών και μια μέρα». Επίσης, αναφερερόμενος στην ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, είπε:

«Και ενώ προσπαθείτε να ξεγελάσετε τους 16ρηδες με χάντρες, σβήνεται από τον εκλογικό χάρτη μια άλλη γενιά. Όλους αυτούς που έφυγαν τα χρόνια της κρίσης στο εξωτερικό…Άραγε από πού αντλείτε τόση εξουσία; Ποιος σας δίνει το δικαίωμα να διαγράφετε από τους εκλογικούς καταλόγους αυτούς που ζουν τα τελευταία χρόνια στο εξωτερικό; Διότι αυτό κάνετε. Τους διαγράφετε». Ρωτάω λοιπόν για μια τελευταία φορά τον κ.Τσίπρα. Γιατί «η πρώτη φορά αριστερά» δεν τους δίνει το δικαίωμα να ψηφίσουν στις εκλογές; Τι φοβάται; Προφανώς φοβάστε ότι αυτοί που ξενιτεύτηκαν για μια καλύτερη ζωή δεν θα ψηφίσουν ένα κόμμα στο οποίο είναι διαδεδομένη η άποψη ότι η καριέρα είναι χολέρα. Οι άνθρωποι της δουλειάς δεν θα ψηφίσουν τα παιδιά του κομματικού σωλήνα».

«Μετά από όλα αυτά κυρίες και κύριοι αντιλαμβάνεστε γιατί το Ποτάμι δεν θα επικροτήσει τον ευκαιριακό εκλογικό σχεδιασμό της κυβέρνησης. Λέμε όχι στην εξαπάτηση. Λέμε όχι στον αγώνα σας για την επιβίωση της εξουσίας σας. Το Ποτάμι θα επιμείνει στις συγκρούσεις με το παλιό και το νέο παλιό που εσείς εκπροσωπείτε. Και να διορθώσω ορισμένους που κάνουν λάθος υπολογισμούς. Το σχέδιό σας δε γκρεμίστηκε από τη Χρυσή Αυγή.Γκρεμίστηκε από τη δική μας σταθερή στάση. Ακόμη κι αν δεν είχε εγκαταλείψει το στρατόπεδο του «ναι» η Χρυσή Αυγή, το αποτέλεσμα θα ήταν 197 ΝΑΙ- 103 ΟΧΙ. Ηττηθήκατε.».