Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
24.8 C
Athens

Θεοδωρικάκος: Απόλυτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση η φύλαξη των συνόρων και η ολοκλήρωση του Φράχτη στον Έβρο

Τους λόγους για τους οποίους δεν έχει προχωρήσει η εξαγγελία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για τις κάμερες σώματος που θα φέρουν πάνω τους οι αστυνομικοί και θα καταγράφουν τις κινήσεις του σε σοβαρά περιστατικά όπως αυτό με τους πυροβολισμούς έξω από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο εξήγησε ο Τάκης Θεοδωρικάκος ενώ ανακοίνωσε ότι είναι σε εξέλιξη ο σχεδιασμός για την τοποθέτηση καμερών σε κομβικά σημεία της Αθήνας με τη συνεργασία της Περιφέρειας Αττικής.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη είπε ότι η τοποθέτηση καμερών στους αστυνομικούς δεν έχει υλοποιηθεί ακόμη καθώς το Ελεγκτικό Συνέδριο ακύρωσε τη διαδικασία του διαγωνισμού για την προμήθεια καμερών η οποία ξεκίνησε από την αρχή. Για δε τις κάμερες σε σημεία της πόλης είπε ότι γίνεται μελέτη και για την τοποθέτησή τους και προβλέπεται η αξιοποίηση πόρων και από την  Περιφέρεια Αττικής. «Είμαστε στην εποχή που οφείλουμε να εκπληρώσουμε το αυτονόητο και αυτό κάνουμε», είπε ο κ. Θεοδωρικάκος.

Αστυνόμευση στην Αθήνα

Σχετικά με τα ζητήματα αστυνόμευσης στην πρωτεύουσα είπε ότι ενώ στην Αττική υπηρετεί το 30% του δυναμικού των περίπου 56.000 αστυνομικών οι επιχειρησιακές ανάγκες στο Λεκανοπέδιο αντιστοιχούν στο 70% της δράσης της Αστυνομίας.

Για την έλλειψη ορθολογικής κατανομής των δυνάμεων ευθύνεται η νομοθεσία του ’80 η οποία δεν άλλαξε λόγω της ανάγκης εφαρμογής των μέτρων για την πανδημία. Για την κάλυψη των αναγκών της ΕΛ.ΑΣ. τα δύο τελευταία χρόνια όλη η δύναμη των αποφοίτων από τις Σχολές κατευθύνθηκε στην Αττική, καθώς και 600 Ειδικοί Φρουροί πριν δύο μήνες. Στη βελτίωση της κατάστασης θα βοηθήσει η ψηφιοποίηση υπηρεσιών και η απαλλαγή αστυνομικών από γραφειοκρατικά καθήκοντα. Ανέφερε δε ως παράδειγμα την απελευθέρωση 1.500 αστυνομικών όταν η Δικαιοσύνη εφαρμόσει τη νομοθεσία που έχει ψηφιστεί και τα δικόγραφα παραδίδονται ηλεκτρονικά.

Πρόσθεσε πως όταν επιστρέψουν οι άνθρωποι αυτοί στην αστυνομία, θα έχουμε και περισσότερες δυνάμεις να στρέψουμε και στην τροχαία. Σημείωσε πάντως ότι σε εβδομαδιαία βάση γίνονται 100.000 τροχονομικοί έλεγχοι και δίνονται 23.000 κλήσεις.

Για το επεισόδιο στην ΑΣΟΕΕ

Σχετικά με το περιστατικό της ΑΣΟΕΕ εξήγησε ότι ο μόνος λόγος που ελέγχθηκαν οι αστυνομικοί, ήταν γιατί είχαν εντολή να μην πλησιάσουν, καθώς επρόκειτο να γίνει επέμβαση των ΜΑΤ – και δεν υπάκουσαν στην εντολή.

Σημείωσε ότι η κίνησή τους είχε αρνητική εξέλιξη γιατί εγκλωβίστηκαν και ένας χρησιμοποίησε το υπηρεσιακό του όπλο. Διευκρίνισε πως δεν δόθηκε εντολή να συλληφθεί ο αστυνομικός, αλλά έγινε εφαρμογή του νόμου.

Υπόθεση Καραϊβάζ

Με αφορμή δημοσιεύματα για τη μη εξιχνίαση ακόμη της δολοφονίας Καραϊβάζ, σημείωσε ότι δεν πρόκειται να λεχθεί τίποτα δημοσίως που θα μπορούσε να συνδράμει στη δημιουργία άλλοθι και πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να κλείσει κανένας φάκελος σε μια τέτοια υπόθεση αν δεν εξιχνιαστεί. Ξεκαθάρισε ότι το Υπουργείο ενδιαφέρεται να εξιχνιαστούν όλες οι ανθρωποκτονίες, η ζωή όλων των ανθρώπων μετράει το ίδιο. Τόνισε μάλιστα ότι το 2022 εξιχνιάστηκε το 90% των ανθρωποκτονιών στη χώρα μας.

Για τον φράχτη στον Έβρο

Αναφερόμενος στη φράχτη στον Έβρο επεσήμανε ότι για την  κυβέρνηση αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα η φύλαξη των συνόρων και η ολοκλήρωση της κατασκευής του γιατί συνδέεται με την ασφάλεια των συνόρων της πατρίδας και των πολιτών αλλά και την πάταξη της εγκληματικότητας.

Είπε ότι το έργο θα γίνει στο σύνολό του, αν χρειαστεί με χρήματα του προϋπολογισμού, καθώς πρόκειται για ένα οχυρωματικό έργο που συμβάλλει στην έργο εθνική ασφάλεια. Δίνουμε μάχη στην Ευρώπη για εξασφάλιση πόρων, καθώς τα σύνορα στον Έβρο είναι και ευρωπαϊκά σύνορα, υπογράμμισε ο κ. Θεοδωρικάκος και χαρακτήρισε απαράδεκτη την κίνηση Παπαδημούλη, σημειώνοντας ότι ζημίωσε τα εθνικά συμφέροντα.

Κάνοντας αναφορά στο ρόλο της αστυνομίας στον Έβρο είπε ότι το 2022 κατάφερε να αποτρέψει την είσοδο 260.000 παράνομων μεταναστών και να κάνει περί τις 1.500 συλλήψεις διακινητών, σημειώνοντας ότι πρόκειται για το πιο κρίσιμο έργο της ΕΛ.ΑΣ.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Ανακοινώσεις Μητσοτάκης στο υπουργικό: Στα 830 ευρώ ο κατώτατος μισθός από 1η Απριλίου

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την αύξηση του κατώτατου μισθού. «Από την 1/4/2024 όσοι αμοίβονται με τον κατώτατο μισθό θα λαμβάνουν 830 ευρώ το μήνα,...

Λευτέρης Κουσούλης: Τα Τέμπη είναι κρατικό έγκλημα

Με ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter, ο Λευτέρης Κουσούλης έδωσε τη δική του οπτική διάσταση στην εθνική τραγωδία των Τεμπών. Ο έμπειρος πολιτικός...

Ποια ονόματα ακούγονται μετά τις παραιτήσεις Παπασταύρου – Μπρατάκου

Σαν κεραυνός εν αιθρία έπεσαν οι παραιτήσεις δύο εκ των κορυφαίων στελεχών της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, του υπουργού Επικρατείας Σταύρου Παπασταύρου και του...
Τσακαλώτος κατά Κυρανάκη

Καταψηφίστηκε η πρόταση δυσπιστίας με 159 ψήφους – Μητσοτάκης: Δεν θα συγκυβερνήσω με παράκεντρα

Απορρίφθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής, η πρόταση δυσπιστίας στην κυβέρνηση που κατέθεσαν το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ , η Νέα Αριστερά και η Πλεύση Ελευθερίας. Στην...
Βουλή: Ο Μητσοτάκης ανακοίνωσε την αλλαγή του Ποινικού Κώδικα

Βουλή: Μητσοτάκης, Φάμελλος, Ανδρουλάκης για την πρόταση δυσπιστίας

Μητσοτάκης: Αν πιστεύετε ότι πρέπει να συσταθεί προκαταρκτική, να τεκμηριώσετε το αδίκημα και να το συζητήσουμε «Πολιτικές δυνάμεις μεταβλήθηκαν σε εμπόρους του πόνου. Ωστε να...

Παραιτήθηκαν Μπρατάκος και Παπασταύρου

Την παραίτησή τους υπέβαλαν αργά το απόγευμα της Πέμπτης ο υπουργός Επικρατείας, Σταύρος Παπασταύρου και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Γιάννης Μπρατάκος μετά το...

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα μεταβεί στις ΗΠΑ για την εορτή της 25ης Μαρτίου

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα μεταβεί τελικά στην Ουάσιγκτον για την καθιερωμένη εορτή της 25ης Μαρτίου στον Λευκό Οίκο. Αυτό ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης κατά την...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Ο Χρυσοχοΐδης επισκέφθηκε τα έργα επέκτασης του φράχτη στον Έβρο

«Συνεχίζουμε την κατασκευή του φράχτη. Θωρακίζουμε τα σύνορα στον Έβρο και είμαστε εδώ για...

Απόρθητο Φρούριο ο Έβρος: Η ώρα των φονικών βλημάτων Spike Nlos – Τα digital χαρακτηριστικά τους που… ιδρώνουν τους «Συμμάχους»

Συμφωνία των ελληνικών αρχών με το Ισραηλινό υπουργείο Άμυνας δίνει νέες δυνατότητες στην ικανότητας...

Μητσοτάκης από Έβρο: Πολλά θα αλλάξουν στην πρόληψη – Πέραν του “Evros pass” θα υπάρχει “Dadia pass”

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε σήμερα το δάσος της Δαδιάς, όπου έγινε παρουσίαση της...

Στον Έβρο ο Μητσοτάκης

Στον Έβρο θα μεταβεί ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης την Παρασκευή, 8 Δεκεμβρίου, γνωστοποίησε ο...