Παρασκευή, 27 Μαΐου, 2022
24.5 C
Athens

Θεοδωρικάκος: Για να πετύχουμε την ανασυγκρότηση της Ελλάδας, απαιτείται η αναγέννηση του παγκόσμιου ελληνισμού

  • Τ. Θεοδωρικάκος: Οι αλλαγές για να κυβερνηθούν Δήμοι και Περιφέρειες
  • Το μήνυμα που στέλνει ο ΥΠΕΣ στον Αλέξη Τσίπρα για την απλή αναλογική

Ρυθμίσεις που θα δίνουν τη δυνατότητα στον δήμαρχο και τον περιφερειάρχη να έχει την πλειοψηφία σε κρίσιμες επιτροπές για την καθημερινή λειτουργία των ΟΤΑ, όπως η Οικονομική Επιτροπή και η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, καθώς και τα Νομικά Πρόσωπα που υπάγονται στο Δήμο περιλαμβάνονται στο  νομοσχέδιο για την κυβερνησιμότητα των δήμων που καταθέτει στη Βουλή ο Τάκης Θεοδωρικάκος.

Ο υπουργός Εσωτερικών σε συνέντευξη του στο «Βήμα της Κυριακής» ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να δημιουργήσει υπέρ-όργανα που θα παρακάμπτουν τα περιφερειακά και δημοτικά συμβούλια, τονίζει όμως ότι «δεν μπορούμε να αφήσουμε τους ΟΤΑ ακυβέρνητους».

Στο ζήτημα του εκλογικού νόμου για τις εθνικές εκλογές, ο κ. Θεοδωρικάκος καλεί τον ΣΥΡΙΖΑ «να ξεφύγει από την εμμονή της απλής αναλογικής» και σημειώνει ότι  η κυβέρνηση θα προχωρήσει «σε ουσιαστική συζήτηση με τις πολιτικές δυνάμεις για να πετύχουμε τις μέγιστες δυνατές συγκλίσεις».  το δικαίωμα ψήφου των Ελλήνων του Εξωτερικού από τις χώρες στις οποίες ζουν, θα πρέπει να εγκριθεί με 300 ψήφους.

Ο υπουργός Εσωτερικών δηλώνει ότι οι προγραμματικές δηλώσεις αλλά και οι πρώτες πράξεις της κυβέρνησης «αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι κυβέρνηση όλων των Ελλήνων» και εξαπολύει πυρά κατά του Αλέξη Τσίπρα σημειώνοντας ότι «επιμένει σε μια στρατηγική που έχει καταδικαστεί από τον ελληνικό λαό, αυτή του απλοϊκού ταξικού διαχωρισμού».

Ποιο είναι το πολιτικό μήνυμα που ανέδειξε η συζήτηση για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης;

Η συζήτηση έφερε στην επιφάνεια τις πολιτικές προτεραιότητες και τις στρατηγικές τόσο της κυβέρνησης  όσο και της αντιπολίτευσης.  Οι προγραμματικές δηλώσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και οι πρώτες πράξεις της κυβέρνησής του αποδεικνύουν ότι είμαστε κυβέρνηση όλων των Ελλήνων. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι τα πρώτα μέτρα αφορούν  τη μείωση της φορολογίας και τη στήριξη της μεσαίας τάξης και των αδυνάμων στρωμάτων. Γι’ αυτό προωθούνται τάχιστα οι επενδύσεις – και πρώτα η εμβληματική του Ελληνικού- και ταυτόχρονα μια σειρά δράσεις και παρεμβάσεις με μεγάλα έργα και νέες υποδομές στις δυτικές συνοικίες της Αθήνας και του Πειραιά, επιλύοντας αιτήματα ζωής των ανθρώπων σε αυτές τις περιοχές.

Πώς είδατε τη στάση του Αλέξη Τσίπρα; Ποια αντιπολιτευτική στρατηγική εκτιμάτε ότι θα επιλέξει;

Είναι ξεκάθαρο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ  επιμένει σε μια στρατηγική που έχει καταδικαστεί από τον ελληνικό λαό.  Αυτή του απλοϊκού ταξικού διαχωρισμού, του δίπολου «πολλοί- ελίτ» και των επιθέσεων στον πρωθυπουργό. Το κυριότερο όπλο του Κυριάκου Μητσοτάκη όλα αυτά τα χρόνια ήταν και είναι η αξιοπιστία του. Αυτό προσπάθησε να χτυπήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, εντελώς πρόχειρα και με το θέμα των Σκοπίων. Αποτελεί θράσος να μιλούν για τη στάση της ΝΔ σε αυτό το θέμα, όταν εμείς για να εμποδίσουμε την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών καταθέσαμε πρόταση δυσπιστίας. Η στάση της ΝΔ στο Σκοπιανό  ήταν και είναι κρυστάλλινη. Η τοποθέτηση του πρωθυπουργού είναι απολύτως συνεπής πριν και μετά τις εκλογές. Και το μήνυμά του ξεκάθαρο προς όλους.

Οι Περιφέρειες και η Τοπική Αυτοδιοίκηση πώς μπορούν να συμβάλλουν στο σχέδιό της κυβέρνησης  για την ανάπτυξη της χώρας;

Είναι ζητούμενο η πολιτική μας να μετουσιωθεί σε ένα ολοκληρωμένο και συνεκτικό  σχέδιο σε κάθε περιφέρεια και κάθε δήμο της χώρας. Στηρίζουμε πολύπλευρα την Αυτοδιοίκηση, ώστε να μετατραπεί σε πυλώνα ανάπτυξης, υποδοχής επενδύσεων, ενίσχυσης της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής, εφαρμόζοντας ένα συνεκτικό σχέδιο. Ένα σχέδιο που πρέπει να αναδεικνύει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα κάθε περιοχής και να αξιοποιεί τις δημιουργικές της δυνάμεις, τις υποδομές και τους ανθρώπινους πόρους. Όλα αυτά πρέπει να γίνονται πάντα με απόλυτη διαφάνεια και σεβασμό και στο τελευταίο ευρώ του Έλληνα φορολογούμενου πολίτη, που απαιτεί, επιτέλους, οι θυσίες του να πιάσουν τόπο. Αυτό το αναπτυξιακό πρόταγμα είναι η μεγάλη πρόκληση για συμβολή της Αυτοδιοίκησης και του Υπουργείου Εσωτερικών. Έχει έλθει η ώρα να ανακτήσουμε την εθνική μας αυτοπεποίθηση.

Θεοδωρικάκος: Είναι ξεκάθαρο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει σε μια στρατηγική που έχει καταδικαστεί από τον ελληνικό λαό

Όλα αυτά ακούγονται ωραία, αλλά πώς θα τα πετύχετε;

Ακούστε, η φιλοσοφία μου είναι η εξής: Οι πολίτες οφείλουν να σέβονται το κράτος, αλλά και το κράτος οφείλει, επιτέλους, να σέβεται τους πολίτες. Και γι’ αυτό θα κάνουμε τα πάντα. Πρέπει να βγάλουμε από τη μέση τα εμπόδια, που δεν επιτρέπουν στην Αυτοδιοίκηση να παίξει αυτόν τον ρόλο. Το πρώτο εμπόδιο συνδέεται με τη διαλυτική κατάσταση στο χώρο της Αυτοδιοίκησης από την εφαρμογή της απλής αναλογικής, η οποία οδήγησε τα 2/3 των Δήμων και των Περιφερειών της χώρας να μην υπάρχουν πλειοψηφίες και άρα να μην είναι εφικτή η αντιμετώπιση βασικών προβλημάτων και η στοιχειώδης λειτουργία των αυτοδιοικητικών θεσμών.

Το δεύτερο εμπόδιο είναι η δαιδαλώδης πολυνομία και η σύγχυση αρμοδιοτήτων ανάμεσα στους δύο βαθμούς αυτοδιοίκησης τόσο μεταξύ τους όσο και απέναντι στο κράτος. Δεσμευόμαστε να φέρουμε έναν νέο Κώδικα που θα απλοποιεί την νομοθεσία και θα δίνει τέλος σε καταστάσεις που οδηγούν στη γραφειοκρατία και στη διαφθορά.

– Ποιες είναι οι βασικές αλλαγές στο νομοσχέδιο για την κυβερνησιμότητα των Δήμων που καταθέτετε αύριο;

Ενθαρρύνουμε τη συνεργασία δημοτικών και περιφερειακών παρατάξεων, με μόνη προϋπόθεση την συμμετοχή της παράταξης του Δημάρχου ή του Περιφερειάρχη στην συνεργασία. Δίνουμε επίσης στον εκάστοτε Δήμαρχο και Περιφερειάρχη τη δυνατότητα να έχει πλειοψηφία σε πολύ κρίσιμες επιτροπές για την καθημερινή λειτουργία των ΟΤΑ, όπως η Οικονομική Επιτροπή και η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, καθώς και τα Νομικά Πρόσωπα που υπάγονται στο Δήμο.

– Δηλαδή θα μετατρέψετε τις επιτροπές αυτές σε υπέρ-όργανα που θα παρακάμπτουν τα δημοτικά και τα περιφερειακά συμβούλια;

Κάθε άλλο. Δεν έχουμε σκοπό να πειράξουμε τη βασική αρχιτεκτονική λειτουργίας των αιρετών οργάνων της Αυτοδιοίκησης. Το δημοτικό και το περιφερειακό συμβούλιο εξακολουθούν να αποτελούν τον πυρήνα της λειτουργίας των ΟΤΑ.  Ωστόσο, δεν μπορούμε να αφήσουμε τους Δήμους και τις Περιφέρειες ακυβέρνητους.

-Ποια θα είναι τα χαρακτηριστικά του νέου εκλογικού νόμου στις εθνικές εκλογές;

Όλοι αντιλαμβάνονται ότι η απλή αναλογική όχι μόνο δεν είναι λύση αλλά μπορεί να δημιουργήσει τεράστια προβλήματα κυβερνησιμότητας στη χώρα. Θα προχωρήσουμε σε ουσιαστική συζήτηση με τις πολιτικές δυνάμεις για να πετύχουμε τις μέγιστες δυνατές συγκλίσεις και τη συναίνεση στην αλλαγή του. Είναι ευθύνη όλων να συνδράμουν. Ιδιαίτερα τα κόμματα που θέλουν να διεκδικούν την εξουσία οφείλουν να ξεφύγουν από την εμμονή της απλής αναλογικής.  Και ασφαλώς περιμένω ότι η διάταξη που αφορά το δικαίωμα ψήφου των Ελλήνων του Εξωτερικού από τις χώρες στις οποίες ζουν, θα πρέπει να εγκριθεί με 300 ψήφους.

Μιλήσατε πριν για εθνική αυτοπεποίθηση. Τι ακριβώς εννοείτε;

Για να πετύχουμε την ανασυγκρότηση της Ελλάδας και απαιτείται η αναγέννηση του παγκόσμιου ελληνισμού. Να ξανααισθανθούμε έμπνευση, δημιουργικότητα, υπερηφάνεια για την πατρίδα μας. Τα 200 χρόνια από την επανάσταση που οδήγησε στη δημιουργία  του ελληνικού κράτους είναι μια μεγάλη εγερτήρια πρόκληση, δίπλα στα 2.500 χρόνια από τη ναυμαχία της Σαλαμίνας, που κράτησε ελεύθερη όχι μόνο την Ελλάδα αλλά και ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο. Δύο φωτεινοί φάροι, δύο επέτειοι, που σηματοδοτούν τη μοναδική διεθνή υπόσταση της Ελλάδας και το ιστορικό, αξιακό και πολιτιστικό της κεκτημένο. Είναι αναφορές στις οποίες συναντάται ο πατριωτισμός με τις παγκόσμιες αξίες της ελευθερίας και της δημοκρατίας. Αυτές οι ιδέες, αυτά τα σύμβολα, ενώνονται με το σχέδιο και τη διαχειριστική ικανότητα της κυβέρνησης Μητσοτάκη και δημιουργούν αισιοδοξία στους Έλληνες. Σκληρή, μεθοδική δουλειά με αποτέλεσμα. Αυτή είναι η πολιτική που αγκαλιάζει όλους τους Έλληνες.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

ΥΠ.ΕΞ.: Η Ελλάδα διατηρεί το αναφαίρετο δικαίωμα επέκτασης των χωρικών της υδάτων στην υπόλοιπη επικράτεια

Επιστολή στον ΟΗΕ απάντηση στην Άγκυρα περί αποστρατικοποίησης των νησιών του Αιγαίου

Κατόπιν οδηγιών του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, η Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΗΕ, Μαρία Θεοφίλη επέδωσε χθες επιστολή στον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού,...
Τη Δευτέρα η ψήφιση η ρύθμιση για τις 120 δόσεις για οφειλές σε Δήμους

Βουλή: Τρεις πρωτοβουλίες του υπουργού Προστασίας του Πολίτη

Η Πολιτεία θα καλύπτει πλέον τις δαπάνες διημέρευσης και διανυκτέρευσης των αστυνομικών που συνοδεύουν κρατουμένους κατά τη μεταγωγή τους, σύμφωνα με τροπολογία που θα...
Τσαβούσογλου: Με ευθείες απειλές προς την Ελλάδα απορρίπτει τη γερμανική πρωτοβουλία για διάλογο

Νέες εμπρηστικές δηλώσεις Τσαβούσογλου κατά της Ελλάδας

Σε νέες εμπρηστικές δηλώσεις κατά της Ελλάδας, προέβη ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, εγείροντας ξανά θέμα αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών. Ακολουθώντας τη γραμμή Ερντογάν σύμφωνα...
ΥΠ.ΕΞ.: Η Ελλάδα διατηρεί το αναφαίρετο δικαίωμα επέκτασης των χωρικών της υδάτων στην υπόλοιπη επικράτεια

ΥΠΕΞ: Μετά τις δηλώσεις Ζαχάροβα οξύνονται οι ελληνορωσικές σχέσεις χωρίς δική μας ευθύνη

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε στις δηλώσεις της Μαρίας Ζαχάροβα, σχετικά με την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κογκρέσο. Διπλωματικές πηγές του ελληνικού ΥΠΕΞ τονίζουν...

Στις 12.30 η συνάντηση Σακελλαροπούλου – Μητσοτάκη

Την καθιερωμένη μηνιαία συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλοu θα έχει στις 12.30 το μεσημέρι στο Προεδρικό Μέγαρο ο πρωθυπουργός, στον απόηχο...

Το ΓΕΕΘΑ… απογειώνει το πρόγραμμα των F-35

Σημαντική συνάντηση του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ με κλιμάκιο του Αμερικανικού Πενταγώνου για το πρόγραμμα των F-35. Μετά την συνάντηση – ενημέρωση σε πολιτικό επίπεδο του κλιμακίου...
Δένδιας προς Τουρκία: Η Ελλάδα αντιδρά όπως πρέπει και όταν πρέπει

Δένδιας: Η Ελλάδα παραμένει ψύχραιμη απέναντι στις προκλήσεις που δέχεται

Σαφές μήνυμα προς την Άγκυρα έστειλε για ακόμα μια φορά ο Νίκος Δένδιας από τα Σκόπια. «Η Ελλάδα απέναντι στις προκλήσεις που δέχεται, παραμένει...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
988ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Βουλή: Τρεις πρωτοβουλίες του υπουργού Προστασίας του Πολίτη

Η Πολιτεία θα καλύπτει πλέον τις δαπάνες διημέρευσης και διανυκτέρευσης των αστυνομικών που συνοδεύουν...

Θεοδωρικάκος: “1250 επιπλέον αστυνομικοί στα αεροδρόμια και τα νησιά για την τουριστική περίοδο”

Στην ενίσχυση κατά 50% των αστυνομικών δυνάμεων στις πύλες εισόδου της χώρας και τους...

Θεοδωρικάκος: Εντείνουμε τις ειδικές αστυνομικές επιχειρήσεις στο κέντρο της Αθήνας

Στην προσαγωγή μεταξύ άλλων 129 αλλοδαπών που στερούνταν τα απαραίτητα έγγραφα προχώρησε η αστυνομία...

Μέσω gov.gr οι καταγγελίες στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος

Τη δυνατότητα να υποβάλλουν ψηφιακά καταγγελία για εγκλήματα στον κυβερνοχώρο έχουν από σήμερα οι...