Τετάρτη, 22 Μαρτίου, 2023
17.8 C
Athens

Θεοδωρικάκος: Λήψη αποφάσεων για την πατρίδα με τη συμμετοχή των αποδήμων

Το θέμα της ψήφου των αποδήμων βρέθηκε στο επίκεντρο της συνέντευξης που παραχώρησε στον «Εθνικό Κήρυκα» ο υπουργός των Εσωτερικών κ. Τάκης Θεοδωρικάκος, επ’ ευκαιρία και της επίσκεψης που πραγματοποιεί αυτές τις ημέρες στη Νέα Υόρκη, κατά την οποία έχει συναντήσεις με παράγοντες της Ομογένειας.

Ο κ. Θεοδωρικάκος, ο οποίος μαζί με τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη και τον υφυπουργό Εξωτερικών για θέματα Απόδημου Ελληνισμού Αντώνη Διαματάρη, χειρίζονται το ζήτημα της ψήφου των αποδήμων, επιβεβαιώνει τις πληροφορίες που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας, ότι η κυβέρνηση εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο οι απόδημοι να ψηφίζουν μέσω ταχυδρομείου (επιστολική ψήφος).

Ο Υπουργός των Εσωτερικών, εξάλλου, δεν παραλείπει να εκφράσει την πεποίθησή του ότι το σχετικό νομοσχέδιο (που θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή) θα τύχει ευρείας στήριξης, λέγοντας μάλιστα ότι κάτι τέτοιο θα εξέπεμπε «ένα μοναδικό μήνυμα ενότητας του Ελληνισμού».

Αναλυτικά η συνέντευξη του κ. Θεοδωρικάκου έχει ως εξής:

«Εθνικός Κήρυξ»: Ποιος ο σκοπός της επίσκεψής σας στη Νέα Υόρκη και τι προσδοκάτε από αυτή;

Τάκης Θεοδωρικάκος: Ο στόχος της ανασυγκρότησης της Ελλάδας, που έχει θέσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, περνά μέσα από την αναγέννηση του παγκόσμιου Ελληνισμού. Επιδιώκουμε τη μεγαλύτερη συμμετοχή των αποδήμων Ελλήνων στη λήψη των αποφάσεων για την πατρίδα. Γι’ αυτό είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διευκολύνουμε την συμμετοχή των Ελλήνων εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους που κατοικούν στο εξωτερικό, στις εκλογικές διαδικασίες.

Για το σκοπό αυτό το υπουργείο Εσωτερικών μέσα στον Οκτώβριο θα παραδώσει στον Πρωθυπουργό το νομοσχέδιο που προβλέπει τις σχετικές διαδικασίες. Ηθελα λοιπόν να συζητήσω από πρώτο χέρι με τους Ελληνες των Ηνωμένων Πολιτειών τις απόψεις τους για το ποιος είναι ο καταλληλότερος τρόπος να πετύχουμε την μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή.

Το ίδιο έχω κάνει και με άλλες ομογενειακές οργανώσεις σε άλλες χώρες και είμαστε σε απόλυτη συνεργασία με τον υφυπουργό Εξωτερικών κ. Αντώνη Διαματάρη που αυτό το διάστημα έχει οργώσει όλες τις χώρες που έχουν ελληνικό στοιχείο. Πεποίθησή μου είναι ότι από την επαφή με την Ομογένεια, μόνο κερδισμένος μπορεί να βγει κάθε Ελληνας πολιτικός, γιατί οι αντιλήψεις και οι ιδέες τους μόνο θετικά μπορούν να συνεισφέρουν.

«Ε.Κ.»: Πότε ακριβώς θα έρθει στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων και τι ακριβώς θα προβλέπει;

Τάκης Θεοδωρικάκος: Ο νόμος αυτός θα ψηφιστεί μέσα στο τρέχον έτος, στο 2019. Εξετάζουμε πολύ σοβαρά την δυνατότητα να γίνει χρήση της επιστολικής ψήφου. Θα αξιοποιήσουμε στο έπακρο την εμπειρία άλλων χωρών για να προσφέρουμε τη διευκόλυνση της ψήφου στους Ελληνες του εξωτερικού. Και η ψήφος τους θα είναι ισοδύναμη με την ψήφο των υπολοίπων Ελλήνων.

«Ε.Κ.»: Τι πιθανότητες δίνετε να λάβει το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων ευρεία στήριξη στη Βουλή, όπως άλλωστε απαιτείται;

Τάκης Θεοδωρικάκος: Δεν πιστεύω ότι μπορεί να υπάρξει Ελληνας βουλευτής που θα αρνηθεί ψήφο στους Ελληνες που ζουν το εξωτερικό. Το νομοσχέδιο αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για να δείξουμε ότι οι Ελληνες στα μεγάλα, στα σημαντικά, σε αυτά που αφορούν τον οικουμενικό ελληνισμό, είμαστε ενωμένοι.

Η ομόφωνη υπερψήφιση του νομοσχεδίου θα ήταν ένα μοναδικό μήνυμα ενότητας του Ελληνισμού που πρέπει να εκπέμψει το ελληνικό Κοινοβούλιο. Δεν θα αποτελεί νίκη της κυβέρνησης ή της ΝΔ. Θα αποτελεί νίκη του Ελληνισμού και μέσα σε αυτήν την έννοια δεν χωρούν διαχωριστικές γραμμές.

«Ε.Κ.»: O ΣΥΡΙΖΑ έχει αφήσει να εννοηθεί, και με πρόσφατο κύριο άρθρο της «Αυγής», και με δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου του κόμματος, ότι δεν θα το στηρίξει. Ποιοι πιστεύετε ότι είναι οι πραγματικοί λόγοι που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν δείχνει να θέλει να ψηφίζουν οι απόδημοι Ελληνες από τους τόπους διαμονής τους;

Τάκης Θεοδωρικάκος: Ως Ελληνας και, πιστεύω, ρεαλιστής, δεν μπορώ να βρω λογική εξήγηση σε οποιαδήποτε τέτοια αρνητική εξέλιξη. Επιμένω ότι αυτό το νομοσχέδιο πρέπει να ψηφιστεί και από τους 300 βουλευτές του ελληνικού Κοινοβουλίου. Ο σκοπός ο δικός μας δεν έχει σχέση με την άντληση κομματικού οφέλους από την ψήφο των ομογενών.

Εχει σχέση με τους δεσμούς των Ελλήνων που ζουν στο εξωτερικό με τους Ελληνες που ζουν στην Ελλάδα. Εξάλλου, σε μερικά χρόνια η πολιτική κατάσταση μπορεί να έχει αλλάξει. Ποιος ξέρει τι θα συμβεί και ποιο θα είναι πρώτο κόμμα. Αλλά το δικαίωμα ψήφου θα υπάρχει πάντοτε. Εκείνο που θέλουμε είναι να δραστηριοποιηθούν οι Ελληνες του εξωτερικού σε σχέση με όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα.

«Ε.Κ.»: Το μήνυμά σας προς τους απόδημους;

Τάκης Θεοδωρικάκος: Βαδίζουμε στην ολοκλήρωση του πρώτου τέταρτου του 21ου αιώνα. Στο διάβα της Ιστορίας ο Ελληνισμός έζησε φωτεινές, αλλά και σκοτεινές περιόδους. Θεωρώ ότι στην αναγέννηση της Ελλάδος ο ρόλος του παγκόσμιου Ελληνισμού μπορεί να είναι μοναδικός. Μπροστά μας έχουμε δύο φωτεινούς φάρους: Τα 200 χρόνια από την Επανάσταση που οδήγησε στη δημιουργία του ελληνικού κράτους, η οποία αποτελεί μια μεγάλη εγερτήρια πρόκληση, και τα 2.500 χρόνια από τη Μάχη των Θερμοπυλών και τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας. Τη νίκη ενάντια στους Πέρσες, που κράτησε ελεύθερη όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά και ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο.

Τη νίκη του ελεύθερου πνεύματος απέναντι στην τότε δεσποτική Ανατολή. Δύο επέτειοι που σηματοδοτούν τη μοναδική διεθνή υπόσταση της Ελλάδας και το ιστορικό και αξιακό πολιτιστικό της κεκτημένο. Είναι αναφορές στις οποίες συναντάται ο πατριωτισμός μας με τις παγκόσμιες αξίες της ελευθερίας και της δημοκρατίας.

Στον εορτασμό αυτών των δύο επετείων η συμβολή της Ομογένειας πρέπει να είναι καθοριστική. Και να είναι η απαρχή για μια παγκόσμια συνεργασία των όπου Γης Ελλήνων. Μια συνεργασία που μπορεί να φέρει την ελπίδα και το μεράκι για δημιουργία, για πρόοδο και προκοπή. Να οδηγήσει στο όραμα για την δημιουργία της νέας Ελλάδας. Ως κυβέρνηση διαθέτουμε το ρεαλιστικό σχέδιο και τη διαχειριστική ικανότητα ώστε να οδηγηθούμε δυναμικά μπροστά.

Τώρα είναι η ώρα της ισχυρής οικονομικής ανάπτυξης για την Ελλάδα και της συγκρότησης ενός αποτελεσματικού κράτους. Θέλουμε τους Ελληνες της Ομογένειας κοντά μας, είναι μια εξαιρετική στιγμή για να επενδύσουν στην πατρίδα μας και να συμβάλλουν καθοριστικά στην ισχυροποίησή της σε όλο τον Κόσμο. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι η Ομογένεια των Ηνωμένων Πολιτειών αγκαλιάζει την πολιτική, τους στόχους και την μεγάλη προσπάθεια του Κυριάκου Μητσοτάκη και της κυβέρνησης και θα συμβάλλει με όλες τις δυνάμεις στην πρόοδο της πατρίδας μας.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Μητσοτάκης: Δεν νοείται να υπάρχει ένα νησί στο οποίο κάποιοι θεωρούν ότι είναι υπεράνω...

«Δεν νοείται να υπάρχει ένα νησί στο οποίο κάποιοι θεωρούν ότι είναι υπεράνω του νόμου. Αυτή η κατάσταση αντιμετωπίζεται με αποφασιστικότητα», τόνισε ο πρωθυπουργός,...

Κυριάκος Μητσοτάκης: Εκλογές τον Μάιο – Τι είπε για τα Τέμπη

Την απόφασή του να διεξαχθούν οι βουλευτικές εκλογές τον Μάιο έκανε γνωστή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στον Σταύρο Θεοδωράκη και την εκπομπή του...
Βουλή: Με ευρύτατη πλειοψηφία υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τα 12 ναυτικά μίλια

Βουλή: Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία το νομοσχέδιο για το νερό

Υπερψηφίστηκε σήμερα, Τρίτη, 21 Μαρτίου, στην Ολομέλεια της Βουλής επί της αρχής το σχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που αφορά στο νερό. Ειδικότερα,...

Κακούργημα η κλοπή σιδηροδρομικού υλικού

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας σημείωσε ότι οι νέες διατάξεις για το αδίκημα της κλοπής σιδηροδρομικού υλικού, ενδεχομένως να περιλαμβάνουν πρόβλεψη ακόμα και για...

Οικονόμου: Η ανακοίνωση των εκλογών θα γίνει κοντά στο Πάσχα

Σκληρή επίθεση κατά του Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, μιλώντας για την επίσκεψη του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Λάρισα, αλλά...

Τρόφιμα από έντομα ενέκρινε η Κομισιόν: Αλεύρι από γρύλο, αλευροσκουλήκι και ακρίδα «έρχονται» στα...

Η απόφαση της Κομισιόν για χρήση εντόμων στον κλάδο των τροφίμων προκάλεσε την αντίδραση της Μαρίας Σπυράκη, η οποία ζήτησε διευκρινίσεις από την αρμόδια...

Δένδιας και Τσαβούσογλου τα είπαν στις Βρυξέλλες! Η Άγκυρα θα ψηφίσει την Αθήνα για...

Νίκος Δένδιας και Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανακοίνωσαν μετά τη σημερινή συνάντησή τους στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της Διάσκεψης Διεθνών Δωρητών για τις σεισμόπληκτες Συρία και...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,244ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Θεοδωρικάκος: Ορατός κίνδυνος για νέα αύξηση των μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία και Συρία

Ορατό κίνδυνο για νέα αύξηση των μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία και Συρία μετά...

Θεοδωρικάκος: Σε 10 μήνες τα πρώτα 35 χιλιόμετρα της επέκτασης του φράχτη στον Έβρο

Η κυβέρνηση επιταχύνει την κατασκευή του φράχτη στον Έβρο, ενώ βρίσκεται σε διαρκή ετοιμότητα...

Μητσοτάκης: “Καμία ψήφος δεν πρέπει να πάει χαμένη…”

"Καμία ψήφος δεν πρέπει να πάει χαμένη, διότι έχουμε ένα χρέος, όλες και όλοι...

Πέρασε η τροπολογία-μπλόκο στον Κασιδιάρη με τις ψήφους ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

Με την  στήριξη των βουλευτών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ εγκρίθηκε η τροπολογία που...