Προετοιμασίες του δήμου στη Θεσσαλονίκη για τους ανοιχτούς χώρους φιλοξενίας που αφορούν τους αστέγους με την έλευση του χειμώνα. Περισσότερες από 250 οι περιπτώσεις πολιτών που στερούνται κατοικίας.
Το τελευταίο διάστημα, από τον Φεβρουάριο του 2021 μέχρι τον τωρινό Οκτώβριο σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΡΣΙΣ έχουν καταγραφεί 280 περιπτώσεις ανθρώπων που στερούνται κατοικίας.
Το μεγαλύτερο ποσοστό αστέγων που βρίσκονται στους δρόμους της Θεσσαλονίκης είναι άντρες, με προβλήματα υγείας και ηλικία από 45 έως 60 ετών. Οι συγκεκριμένοι άνθρωποι σύμφωνα με την συντονίστρια κοινωνικής υπηρεσίας υποστήριξης ευπαθών κοινωνικών ομάδων της “ΑΡΣΙΣ”, Νανά Μιχαλοπούλου στερούνται κατοικίας, όπως άστεγοι, αλλά και περιπτώσεις φιλοξενίας από ανάγκη ή ενοικίαση στέγης για μία συγκεκριμένη περίοδο.
Ο αριθμός των ανθρώπων που δεν διαμένουν κάπου σταθερά σύμφωνα με την κ. Μιχαλοπούλου δεν αντιπροσωπεύει τον αριθμό που καταγράφονται, αλλά είναι πολύ περισσότεροι. «Εάν πραγματοποιηθεί και οργανωθεί μία σωστή καταγραφή όλων των ανθρώπων που είτε είναι «αόρατοι» στους δρόμους είτε είναι εμφανείς, τα νούμερα θα πολλαπλασιαστούν άμεσα» τονίζει στο GRTimes.gr.
Σύμφωνα με τα όσα τονίζει στο GRTimes.gr, ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του δήμου Θεσσαλονίκης, Χάρης Αηδονόπουλος προετοιμάζεται αυτή την περίοδο το καινούργιο Ανοικτό Κέντρο Ημέρας Αστέγων στην οδό Μοναστηρίου 62, στο οποίο έχει προβλεφθεί ξεχωριστός όροφος, εξοπλισμένος για διαμονή σε περίπτωση ακραίων καιρικών συνθηκών. Το κτίριο θα είναι έτοιμο σε περίπου 1,5 μήνα και εφόσον δεν υπήρχαν τα μέτρα με τον Covid-19 θα μπορούσε να φιλοξενήσει 20 άτομα. «Επίσης, στο προσωρινό υπνωτήριο που θα βρίσκεται στον τελευταίο όροφο της πολυκατοικίας θα υπάρχει επαρκής εξαερισμός».
Επιπλέον, ο δήμος Θεσσαλονίκης θ’ ανοίξει έκτακτες δομές φιλοξενίας σε περίπτωση ακραίων καιρικών φαινομένων, όπως το περίπτερο απέναντι από τον πύργο του ΟΤΕ, στη ΔΕΘ. Εκεί θα μοιράζονται ζεστά ροφήματα, κλινοσκεπάσματα και φαγητό.
Οι άνθρωποι με εξειδικευμένες ειδικές ανάγκες και τα προβλήματα που έφερε ο κορoνοϊός
Σύμφωνα με την συντονίστρια κοινωνικής υπηρεσίας υποστήριξης ευπαθών κοινωνικών ομάδων της “ΑΡΣΙΣ”, τεράστιο κενό υπήρξε και στην ενημέρωση των μέτρων για τον κορoνοϊό, αλλά και για τους εμβολιασμούς. Επίσης, τα ποσοστά νόσησης και εμβολιασμών ήταν ιδιαίτερα χαμηλά για τους ανθρώπους στερούμενους κατοικίας. «Όλη αυτή την περίοδο οι πιο ευάλωτοι συμπολίτες μας, ήταν σαν να περνούσαν αόρατοι από την πολιτεία, διότι δεν είχαν πρόσβαση στις ενημερώσεις για το πως να προστατευθούν από τον ιό».
Επιπροσθέτως, τα πράγματα «ζόρισαν» γι’ αυτή την κατηγορία πολιτών, γιατί δικαιώματα που είχαν σε υπηρεσίες, επιδόματα και κάρτες ανεργίας, ψηφιοποιήθηκαν. «Οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν ειδικά προβλήματα και χρίζουν άμεσης βοήθειας, δεν έχουν επιλογές στο πού να μείνουν. Υπάρχει το υπνωτήριο της πόλης, όμως εάν κάποιος δεν εξυπηρετεί κάποια συγκεκριμένα κριτήρια δεν μπορεί να μείνει. Ουσιαστικά η μόνη “δομή” γι’ αυτούς τους ανθρώπους είναι το νοσοκομείο, όπου θα καθίσουν και πάλι για λίγο. Πρέπει να δημιουργηθούν δομές για άτομα με εξειδικευμένες ανάγκες» αναφέρει η συντονίστρια κοινωνικής υπηρεσίας υποστήριξης ευπαθών κοινωνικών ομάδων της “ΑΡΣΙΣ”.
Στο συγκεκριμένο θέμα αναφέρθηκε και ο κ. Αηδονόπουλος, τονίζοντας τα εξής: «Φαίνεται ότι οι άστεγοι δεν εκτίθενται τόσο εύκολα σε μολύνσεις και το συμπέρασμα είναι και πάλι ότι πρέπει να κρατάμε αποστάσεις. Είναι αξιοσημείωτο ότι από την έναρξη της πανδημίας μέχρι τώρα σημειώθηκε μόνο ένα καταγεγραμμένο κρούσμα αστέγου στον ωφελούμενο νομό».
Να σημειωθεί, ότι θετικό αποτύπωμα, άφησαν οι πολλαπλές πρωτοβουλίες εθελοντών σε όλη τη Θεσσαλονίκη, όπου βοήθησαν αρκετά τους αστέγους είτε πηγαίνοντάς τους τρόφιμα είτε είδη πρώτης ανάγκης.
«Για να ξεπεραστούν αυτά τα προβλήματα χρειάζονται συστηματικές ομάδες να βγαίνουν στους δρόμους, να υπάρχουν στεγαστικές επιλογές για τις ανάγκες τους καθενός και ως κοινότητα να υπάρξει μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση για την διαφορετικότητα» συμπληρώνει στο GRTimes.gr η κ. Μιχαλοπούλου.
Τέλος, η ίδια σημειώνει ότι έρχεται ένας δύσκολος χειμώνας και για να είναι η πόλη ένα βήμα μπροστά, χρειάζεται να σχεδιαστούν επιπλέον στεγαστικές επιλογές γι’ αυτούς τους ανθρώπους.
*Το δίκτυο MSF Urban Spaces Θεσσαλονίκη θα διοργανώσει μία διαδραστική – περιπατητική παράσταση με τίτλο: «Μένουμε σπίτι; Ασφαλείς; Αόρατοι συμπολίτες μας».
Σε εννέα σημεία του κέντρου της Θεσσαλονίκης προσκαλεί πολίτες της πόλης να συμμετέχουν με βιωματικό τρόπο στα θέματα της αστεγίας αλλά και τις προκαταλήψεις γύρω από αυτήν.
Οι παραστάσεις θα πραγματοποιηθούν στις:
13 και 14 Νοεμβρίου 2021
Δαγκλή και Τσόπελα 12:00