Θεσσαλονίκη: Αντίδωρο αγάπης των Προσφύγων στο Λιμάνι (φώτο)

43
Θεσσαλονίκη, λιμάνι, πρόσφυγες,

Η σχέση του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ με τα μεγάλα κοινωνικά ζητήματα της εποχής είναι γνωστή και δεδομένη από την πρώτη του στιγμή. Και η ευαισθησία που έχει δείξει στο προσφυγικό από τότε που ξεκίνησε.

Θεσσαλονίκη, λιμάνι, πρόσφυγες,

Χθες στις 4 το απόγευμα διοργάνωσε ένα ξεχωριστό event με τίτλο ”Food uniting People – #With Refugees”. Πρόσφυγες μαγείρεψαν για όλους μας, μπροστά από το Μουσείο Κινηματογράφου, στο Λιμάνι Θεσσαλονίκης.

 

Την εκδήλωση διοργάνωσε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες σε συνεργασία με το 19ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Οι συμμετέχοντες-μάγειρες ήταν οκτώ άντρες πρόσφυγες από τους καταυλισμούς της Βόλβης και της Αλεξάνδρειας. Οι τέσσερις από αυτούς είναι Γιαζήδες από το Ιράκ, ενώ οι άλλοι τέσσερις είναι Άραβες από τη Συρία. Οι πρόσφυγες παρουσίασαν τα παραδοσιακά πιάτα Tawa (λαχανικά), Quzi με Tikka (μοσχαρίσιο κρέας), φαλάφελ και Kubeh (κεφτέδες).

Διαβάστε επίσης:  Θεσσαλονίκη: Έκκληση για αίμα για την μητέρα και το μωρό της από το τροχαίο στο Κιλκίς

Θεσσαλονίκη, λιμάνι, πρόσφυγες,

Το κοινό του Φεστιβάλ είχε πληροφορηθεί εγκαίρως τη δράση και ήταν εκεί όπως και οι εθελοντές, οι καλεσμένοι και οι φιλοξενούμενοι και οι εργαζόμενοι του.

Θεσσαλονίκη, λιμάνι, πρόσφυγες,

Εκεί ήταν και ο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στη Βόρεια Ελλάδα, Βασίλης Μίγκος που μιλώντας είπε ότι ”σήμερα θα μας μαγειρέψουν παραδοσιακές γεύσεις από την πατρίδα τους. Θα γευτούμε Ανατολή. Το σλόγκαν μας είναι γεύσεις που ενώνουν τον κόσμο ακριβώς για να δείξουμε το πόσο έντονος είναι ο ρόλος που παίζει το φαγητό στην κουλτούρα κάθε λαού και παράλληλα πόσο κοινά στοιχεία μπορούμε να βρούμε από τα γευστικά αυτά ταξίδια και να ανακαλύψουμε ότι γενικά μεταξύ αυτών που μπορούν να μας ενώσουν ως ανθρώπους είναι και το φαγητό”.

Πηγή: parallaximag.gr