Θεσσαλονίκη: Έρχονται διόδια στην εξωτερική περιφερειακή

Τελειώνουν σιγά-σιγά οι δωρεάν βόλτες από δήμο σε δήμο στη Δυτική Θεσσαλονίκη.

93
αυξήσεις, νέα διόδια,

Η μνημονιακή υποχρέωση εγκατάστασης επιπλέον σταθμών διοδίων στην Εγνατία και η παραχώρησή της μέσω ΤΑΙΠΕΔ σε ιδιώτη βρίσκεται προ των πυλών. Και ναι μεν η ιδιωτικοποίησή της, με μια πρώτη ανάγνωση, μπορεί να μη δείχνει να έχει επιπτώσεις στην τσέπη μας, αλλά με μια δεύτερη το αντιλαμβανόμαστε άριστα.

Οι σταθμοί διοδίων θα τοποθετηθούν στο τμήμα της εξωτερικής περιφερειακής μεταξύ κόμβου ΤΙΤΑΝ και κόμβου Διαβατών, πιο κοντά στα Διαβατά. Θα είναι μετωπικοί, όπως συνηθίζουμε στην Ελλάδα, και θα αποτελούνται από 7 σταθμούς ανά κατεύθυνση. Η πρώτη απόπειρα δημοπράτησης του έργου κατασκευής των σταθμών επιχειρήθηκε την προηγούμενη Τρίτη, αλλά η απεργία των εργαζομένων στην ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε. κατέστησε αδύνατη τη διαδικασία. Έτσι προγραμματίζεται ο νέος διαγωνισμός να πραγματοποιηθεί εντός του επόμενου δεκαημέρου. Ο χρόνος αποπεράτωσης του έργου υπολογίζεται ότι θα είναι περίπου δέκα μήνες.

Όταν θα λειτουργήσουν, υπολογίζεται στις αρχές του 2018, το αντίτιμο διέλευσης, με σημερινές τιμές, θα είναι μεταξύ 0,60 και 0,70 ευρώ. Κι αυτό γιατί χωροθετούνται ανάμεσα στα διόδια Μαλγάρων και Ανάληψης (Προφήτη) σε πολύ κοντινή απόσταση.

Λόγω της κατ’ αναλογία χρέωσης, οι χρεώσεις από σταθμό σε σταθμό ποικίλλουν. Παρόλα αυτά, αν λειτουργούσαμε ως προηγμένο κράτος, οι χρεώσεις θα γίνονταν ανά χιλιόμετρο σε σταθμούς εξόδου και όχι αυθαιρέτως σε μετωπικούς. Η κυβέρνηση μπορεί να διατείνεται ότι είναι σταθερά υπέρ των διοδίων στις εξόδους των αυτοκινητόδρομων, αλλά μέχρι τότε θα συνεχίζεται η «χρέωση με το μάτι».

Διαβάστε επίσης:  Στη Θεσσαλονίκη σήμερα ο Πρωθυπουργός

Κανείς βέβαια δεν μπορεί να εγγυηθεί την τιμολογιακή πολιτική του ιδιώτη στον οποίο θα περάσει η ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ. Αυτή θα προκύψει από τη συμφωνία που θα υπογραφεί ανάμεσα στο κράτος και στον ιδιώτη, δηλαδή ανάμεσα στο αρμόδιο υπουργείο και στον παραχωρησιούχο. Η συμφωνία δεν αποκλείεται να κρύβει «εκπλήξεις» για το σύνολο των διοδίων, υφιστάμενων και μελλοντικών.

Όλα αυτά εντάσσονται στο πλαίσιο της κατασκευής δέκα νέων σταθμών στην ΕΓΝΑΤΙΑ και στις καθέτους της, κάτι που είχε αποφασιστεί το 2014 και πρέπει να ολοκληρωθεί εντός του 2017, πριν από την παραχώρηση του αυτοκινητόδρομου σε ιδιώτη. Με την προσθήκη των νέων σταθμών, ο αριθμός των διοδίων στον κύριο άξονα και στους κάθετους θα φτάσουν τους 18. Έτσι η ΕΓΝΑΤΙΑ, «προικισμένη» με τόσα έσοδα, θα αποτελέσει πολύφερνη νύφη για τους «μνηστήρες» που θα τη διεκδικήσουν.

Η διάρκεια της παραχώρησης πιθανολογείται ότι θα φτάσει τα 30 χρόνια, το τίμημα θα είναι καταρχάς εφάπαξ καταβολή ποσού και ετήσιο μίσθωμα ή ποσοστό επί των κερδών. Ο διαγωνισμός αναμένεται να προκηρυχθεί στις αρχές του 2017, με στόχο οι δεσμευτικές προσφορές να κατατεθούν έως τον Νοέμβριο του ίδιου έτους. Ένα έργο τεράστιας σημασίας, που στοίχισε 6 δισ. ευρώ, στα χρόνια της κρίσης ετοιμάζεται να «παραιτηθεί» απ’ το Δημόσιο και να «δραστηριοποιηθεί» στον ιδιωτικό τομέα.

Πηγή: thessnews.gr