Θετικά τα μηνύματα από Μοσκοβισί-Ντάισελμπλουμ

40
Μοσκοβισί, Ντάισελμπλουμ, Θετικά, μηνύματα,
Την εκτίμηση ότι είναι εφικτή η επιστροφή των Θεσμών στην Αθήνα για το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος έκαναν οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Eurogroup, προσερχόμενοι στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Μοσκοβισί: Η Ελλάδα έχει κάνει μεγάλη πρόοδο

Αισιόδοξος για το αποτέλεσμα της συνεδρίασης του Eurogroup εμφανίστηε ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε., Πιερ Μοσκοβισί, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του άτυπου συμβουλίου, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «υπάρχουν όλες οι παράμετροι, ώστε να επιτευχθεί μία συμφωνία για την επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα» και λέγοντας ότι «ένα μήνυμα ότι οι Θεσμοί επιστρέφουν στην Ελλάδα, αυτό θα αποτελέσει επιτυχία για τη σημερινή σύσκεψη».

Ο Μοσκοβισί υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα έχει κάνει ήδη πολύ μεγάλη πρόοδο, η ανάπτυξη έχει επιστρέψει. Οι δημοσιονομικοί στόχοι έχουν καλυφθεί, αλλά υπάρχει ακόμη πολύ υψηλή ανεργία» προσθέτοντας ότι «η Ελλάδα έχει ξεπεράσει τις προσδοκίες ως αναφορά στα οικονομικά και αυτό θα γίνει και το 2017 και το 2018» και ότι «υπάρχει πολλή αδικία στην Ελλάδα, μεγάλη ανεργία και πρέπει να δείξουμε ότι υπάρχει ένα φως στο τέλος της λιτότητας».

Μάλιστα ο Γάλλος επίτροπος τόνισε ότι πρέπει «να πατάξουμε την ανεργία και να ωθήσουμε τις επενδύσεις», λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «αν η λιτότητα είναι αυτό που τους παρεμποδίζει από το να θεσπίσουμε κοινωνικά προγράμματα, εμείς δεν θέλουμε λιτότητα στην Ελλάδα».

Κατά τον Μοσκοβισί, «είναι επιτυχημένο το πρόγραμμα και αυτό θα δώσει τη δυνατότητα στην επιστροφή της ανάπτυξης, της εμπιστοσύνης. Τα αποτελέσματα του προϋπολογισμού είναι εδώ, τα βλέπουμε», ενώ υπογράμμισε ότι «στο τέλος αυτού του δρόμου υπάρχει ένας λαός που έχει υποφέρει πολύ και αναμένει τους καρπούς των προσπαθειών του».

Διαβάστε επίσης:  Έρχεται αναδρομικό «κούρεμα» στην εισφορά αλληλεγγύης

Τέλος, όσον αφορά στη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, ο Γάλλος επίτροπος υποστήριξε ότι «το Ταμείο δεν πρόκειται να εγκαταλείψει. Όλοι οι Θεσμοί πρέπει να είναι εκεί, ώστε το πρόγραμμα να είναι στέρεο. Έχω εμπιστοσύνη στο Ταμείο ότι θα συμμετάσχει», εξηγώντας ότι «το ΔΝΤ είναι σημαντικός εταίρος γιατί μας δίνει ασφάλεια, εμπιστοσύνη στο πρόγραμμα»

Ντάισελμπλουμ: Θέλουμε να επιστρέψουν οι Θεσμοί στην Αθήνα

Την αισιοδοξία του για ταχεία επιστροφή των Θεσμών στην Αθήνα για το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης εξέφρασε προσερχόμενος στη συνεδρίαση των υπουργό Οικονομικών της Ευρωζώνης, ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, τονίζοντας ότι «είναι πρόθεσή μας να επιστρέψουν οι Θεσμοί στην Ελλάδα. Έχουμε καλύψει πάρα πολύ δρόμο».
Ο Ντάισελμπλουμ σημείωσε ότι το ΔΝΤ «θέλει να συμμετέχει στο πρόγραμμα. Κατ’ αρχήν είναι έτοιμοι, αλλά η απαίτησή τους είναι να υπάρχει ένα σοβαρό πρόγραμμα με βαθιές μεταρρυθμίσεις και ρύθμιση του χρέους», τονίζοντας ότι «προσπαθούμε να συνεχίσουμε το τελευταίο βήμα μαζί με το ΔΝΤ».
Όσον αφορά στην Ελλάδα, ο Ολλανδός ΥΠΟΙΚ εκτίμησε ότι «δεν υπάρχουν έντονες ανάγκες ρευστότητας. Είναι κρίσιμο να διατηρηθεί η σοβαρότητα στην Ελλάδα και να ανακάμψει. Για λόγους σταθερότητας θα πρέπει να αξιολογηθεί γρήγορα το δεύτερο πρόγραμμα», αν και παραδέχθηκε ότι οι μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται είναι «πολύ σύνθετες και δεν είναι εύκολο να γίνουν άμεσα και ταυτόχρονα».
Τέλος, για τις ανησυχίες σχετικά με την πολιτική κατάσταση στην Ευρώπη και τις επερχόμενες εκλογές (και στην Ολλανδία), ο Ντάισελμπλουμ αρκέστηκε να πει ότι «πάντα υπάρχουν εκλογές στην Ευρώπη, αλλά προσπαθούμε πάντα να κάνουμε τη δουλειά μας»