Την Πέμπτη η συνάντηση του Μπάιντεν με τον Ερντογάν

14
Το πρόγραμμα της επίσκεψης Ερντογάν στην Ελλάδα

Για το πρωί της Πέμπτης (9 πμ τοπική ώρα) έχει προγραμματιστεί η συνάντηση του αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν. Θα λάβει χώρα στο γραφείο του αντιπροέδρου στο Λευκό Οίκο και αναμένεται να διαρκέσει μία ώρα.

Παρά τα φορτικά αιτήματα της τουρκικής κυβέρνησης, ο Λευκός Οίκος δεν πρόκειται να δώσει κανονική συνάντηση με τον πρόεδρο Ομπάμα στον Ταγίπ Ερντογάν, πέραν μιας ανεπίσημης στο περιθώριο της συνόδου κορυφής για τα πυρηνικά, που ξεκίνησε σήμερα στο συνεδριακό κέντρο της Ουάσιγκτον, παρουσία 50 περίπου ηγετών, στους οποίους την Πέμπτη το βράδυ ο αμερικανός πρόεδρο παραθέτει δείπνο. Ερωτηθείς ξανά την Τετάρτη, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ, απάντησε πως ο πρόεδρος Ομπάμα συναντάται συχνά με τον πρόεδρο Ερντογάν στους τελευταίους 6 μήνες, τόσο στην Τουρκία όσο και στο Παρίσι.

Επιπρόσθετα είχαν αρκετές τηλεφωνικές συνομιλίες. «Ο αντιπρόεδρος Μπάιντεν ήταν στην Τουρκία και είχε την ευκαιρία να συναντηθεί τετ-α-τετ με τον πρόεδρο Ερντογάν. Ο αντιπρόεδρος θα έχει επίσημη συνάντηση με τον πρόεδρο Ερντογάν αυτή την εβδομάδα. Επίσης δεν θα απέκλεια μια συνομιλία μεταξύ των προέδρων Ερντογάν και Ομπάμα. Ο λόγος αυτών των συναντήσεων είναι επειδή έχουμε μια σειρά θεμάτων πάνω στα οποία εργαζόμαστε από κοινού, συμπεριλαμβανομένων των προσπαθειών για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας εντός της Τουρκίας, αλλά και για να συνεχίσουμε να εντείνουμε την πίεση που ασκούμε επί του ISIL».

Διαβάστε επίσης:  Βρέθηκαν στη Γη διαμάντια σε μετεωρίτη από ένα χαμένο πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος

Στο ερώτημα γιατί όχι και μια περισσότερο επίσημη συνάντηση, από τη στιγμή που οι δύο χώρες είναι τόσο στενοί σύμμαχοι, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου απάντησε ότι θα υπάρχουν 50 διεθνείς ηγέτες στο διήμερο της συνόδου και δεν επιτρέπει στο πρόεδρο Ομπάμα να συναντηθεί με τον καθένα χωριστά.

Να σημειωθεί ότι την Πέμπτη το βράδυ ο κ. Ερντογάν θα παρακαθίσει στο δείπνο που παραθέτει ο πρόεδρος Ομπάμα στους ηγέτες οι οποίοι συμμετέχουν στη σύνοδο, ενώ αντίστοιχο δείπνο παραθέτει προς τιμή των υπουργών Εξωτερικών που τους συνοδεύουν στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Τζον Κέρι.

Ο Ταγίπ Ερντογάν έφτασε την Τρίτη το απόγευμα στην Ουάσιγκτον, σε μία περίοδο έντασης στις Τουρκο-αμερικανικές σχέσεις και με το σύνολο σχεδόν του αμερικανικού τύπου να τον αποκαλεί δικτάτορα. Μάλιστα κατά την άφιξή του στο ξενοδοχείο του, ομάδα διαδηλωτών το υποδέχθηκε με συνθήματα και σημειώθηκε μικροένταση με τους σωματοφύλακές του κι άλλα άτομα της πρεσβείας που περιφρουρούσαν την είσοδο.

Τα εγκαίνια του τεμένους στο Μέριλαντ, που θα τελέσει ο Ταγίπ Ερντογάν, θα γίνουν το Σάββατο, χωρίς όμως την παρουσία του προέδρου Ομπάμα, ενώ την Πέμπτη ο Τούρκος πρόεδρος θα μιλήσει στο Ινστιτούτο Μπρούκινγκς.

Πηγή: Mignatiou.com