Τρίτη, 19 Οκτωβρίου, 2021
16.4 C
Athens

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 19 Οκτωβρίου ο φοιτητής Άλμπερτ Σατζ ανακαλύπτει τη στρεπτομυκίνη

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1943... Ο αμερικανός μεταπτυχιακός φοιτητής Άλμπερτ Σατζ ανακαλύπτει τη στρεπτομυκίνη, το πρώτο αντιβιοτικό φάρμακο για την καταπολέμηση της φυματίωσης.

Τι έρχεται μετά το lockdown από τον Ιούλιο: Κατάργηση 8ωρου – Μείωση κατώτατου μισθού – Εργασία και Κυριακές

Εκτός ελέγχου φαίνεται πως βρίσκεται η ύφεση για το α΄ τρίμηνο του 2021, όπως παραδέχονται πλέον και στο υπουργείο Οικονομικών. Αυτό που απασχολεί τις τελευταίες ημέρες τους περισσότερους είναι ..το πότε θα γίνει τελικά το άνοιγμα της αγοράς, όμως το μεγάλο θέμα είναι αυτό που έρχεται.

Εκατομμύρια άνθρωποι ζουν τεχνητά επί μήνες μόνο με το επίδομα των 534 ευρώ ανά μήνα και η ανεργία, τεχνητή (λόγω παύσης δραστηριοτήτων εξ αιτίας του κορωνοϊού) ή φυσική, λόγω κατάρρευσης της οικονομίας, αγγίζει το 50% του εργατικού δυναμικού της χώρας.

Ανώτατο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης έδειξε ανήσυχο για τις εξελίξεις σχετικά με την πτώση του ΑΕΠ, καθώς, όπως ανέφερε, τα αποτελέσματα του lockdown που ακολούθησε επιδρούν δυσμενώς ήδη στα έσοδα του Μαρτίου και θα συνεχίσουν με βεβαιότητα να έχουν αρνητική επίπτωση στην επίτευξη των στόχων του προϋπολογισμού στους επόμενους δύο μήνες.

Ακόμη, το ίδιο στέλεχος τόνισε ότι λόγω της εξέλιξης της πανδημίας και του συνεχιζόμενου lockdown αποστερούνται τρέχοντα έσοδα από τους φόρους κατανάλωσης (ΦΠΑ), αλλά και από τις πληρωμές φόρων, καθώς είτε έχουν δοθεί παρατάσεις για τους πληττόμενους και οι υπόλοιποι φορολογούμενοι δεν πληρώνουν έγκαιρα λόγω αδυναμίας ή για άλλους λόγους.

Όλα δείχνουν ότι η κυβέρνηση της ΝΔ εντός Απριλίου καταργεί μια ιστορική κατάκτηση των εργαζομένων, την 8ωρη εργασία.

Οι εργαζόμενοι που επιστρέφουν στην εργασία τους (αν την βρουν ανοικτή και δεν έχει κλείσει μετά από έξι ή επτά μήνες lockdown), θα είναι υποχρεωμένοι να δουλεύουν εντεκάωρο, με τρεις ώρες άμισθης υπερωρίας!

Το “σπάσιμο” του οκταώρου είναι βασική επιδίωξη του ΣΕΒ και πάγια θέση του από το 2010, ωστόσο οι “ευέλικτες” υπερωρίες που δεν θα επιβαρύνουν τις επιχειρήσεις (!) είναι ένα μέτρο που περιλαμβάνεται στο “σχέδιο Πισσαρίδη”.

Με άλλα λόγια ο υπουργός Εργασίας θεσμοθετεί μέσω Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου όλες τις ανατροπές που υπαγορεύει το “σχέδιο Πισσαρίδη” στην εργασία, στο οποίο έχουν ενσωματωθεί με τη σειρά τους όλα τα αιτήματα του ΣΕΒ. Ακόμα και αυτά που δεν έγιναν δεκτά από την τρόικα την περίοδο 2010 – 2015.

Αυτό θα συμβεί επειδή με βάση την απόφαση του Eurogroup, για να περάσει η Ελλάδα την δέκατη αξιολόγηση που θα γίνει το Μάιο.

Οι «μεταρρυθμίσεις» αυτές είναι η εφαρμογή του νέου Πτωχευτικού Κώδικα για όλους (εφαρμόζεται από την 1η Μαρτίου για τις μεγάλες και μεσαίες επιχειρήσεις, θα εφαρμοστεί από την 1η Ιουνίου και για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις καθώς και για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά), η βελτίωση της διαχείρισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, η απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης επενδύσεων, η επιτάχυνση της μεταρρύθμισης της δικαιοσύνης και, βέβαια, η αναθεώρηση του εργατικού κώδικα.

Από εκεί και πέρα, ο ετεροχρονισμός της είσπραξης των τελών κυκλοφορίας, το μικρό άνοιγμα της αγοράς μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων και οι αναβολές πληρωμής δαπανών προσέδωσαν ένα προσωρινό «σωσίβιο» τον κρατικό προϋπολογισμού τον Φεβρουάριο, βελτιώνοντας κατά τι την εικόνα συνολικά για το πρώτο δίμηνο του έτους. Ωστόσο, τα δύσκολα είναι μπροστά, καθώς το lockdown που ακολούθησε και συνεχίζεται σημαίνει αφενός μειωμένα φορολογικά έσοδα αλλά και αυξημένες δαπάνες για τη χρηματοδότηση των όποιων μέτρων στήριξης.

Αναφορικά με τα στοιχεία του προϋπολογισμού, καταγράφηκε πρωτογενές έλλειμμα 1,5 δισ. ευρώ το πρώτο δίμηνο του έτους, έναντι στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 2,7 δισ. ευρώ. Αυξημένα κατά 102 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο του προϋπολογισμού ήταν τα φορολογικά έσοδα, τα οποία διαμορφώθηκαν σε 7,6 δισ. ευρώ. Ειδικά για τον μήνα Φεβρουάριο, τα φορολογικά έσοδα ήταν αυξημένα κατά 428 εκατ. ευρώ ή 12% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού 2021.

Για να είναι έτοιμη όμως η αναθεώρηση του εργατικού κώδικα ως το Μάιο, πρέπει να έρθει και να ψηφιστεί στη Βουλή μέσα στον Απρίλιο το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στα εργασιακά. Η κυβέρνηση πρέπει να φέρει χωρίς άλλες καθυστερήσεις, λένε οι δανειστές, το νέο της εργατικό κώδικα στη Βουλή.

Οι διατάξεις που θα φέρουν αντιδράσεις

Οι διατάξεις του νέου εργατικού κώδικα της ΝΔ που αναμένεται να προκαλέσουν τις εντονότερες αντιδράσεις είναι:

-Η ουσιαστική κατάργηση του 8ωρου και την αναγνώριση της δυνατότητας στις επιχειρήσεις να διευθετούν το χρόνο εργασίας των εργαζομένων τους όπως αυτές θέλουν, βολεύονται και τις συμφέρει. Η βασική πρόβλεψη εδώ είναι ότι οι επιχειρήσεις θα έχουν τη δυνατότητα να απασχολούν τους εργαζόμενούς τους έως και 10 ώρες ημερησίως χωρίς πρόσθετη ή υπερωριακή αμοιβή, εφόσον αντισταθμίζουν τις ώρες αυτές με αντίστοιχη μείωση ωρών εργασίας ή ρεπό ή μέρες άδειας εντός του ίδιου εξαμήνου.

-Η κατάργηση του ειδικού ανώτατου ορίου των 90 ωρών υπερωριακής απασχόλησης στη βιομηχανία και τη βιοτεχνία και η εξίσωσή του με το όριο των 120 ωρών που ισχύει στους άλλους κλάδους της οικονομίας, που θα φέρει τη μείωση του κόστους των υπερωριών στις βιομηχανίες.

-Η διεύρυνση της εργασίας τις Κυριακές, με την προσθήκη νέων επιχειρήσεων στη λίστα αυτών που επιτρέπεται να λειτουργούν τις Κυριακές.
Αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο και τις απεργίες, με την εισαγωγή ηλεκτρονικής ψηφοφορίας για τη λήψη αποφάσεων για απεργίες και την θέσπιση υποχρέωσης για προσωπικό ασφαλείας στις απεργίες που θα αντιστοιχεί τουλάχιστον στο 40% του συνολικού.

Εντός του τελευταίου δεκαπενθημέρου του Ιουλίου ο υπουργός Εργασίας θα πρέπει να εισηγηθεί στο υπουργικό συμβούλιο τον νέο κατώτατο μισθό υπαλλήλων και το κατώτατο ημερομίσθιο των εργατοτεχνιτών, λαμβάνοντας υπόψη το Πόρισμα Διαβούλευσης.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Κορωνοϊός : 2.353 νέα κρούσματα και 23 θάνατοι – Στους 422 οι διασωληνωμένοι

Κορωνοϊός: Νέο άλμα 3.739 νέα κρούσματα – 356 διασωληνωμένοι – 29 νεκροί

Νέο άλμα του κορωνοϊού σήμερα με 3.739 κρούσματα (χθες 3.164). Μέσα σε μία ημέρα έχασαν τη ζωή τους 29 ασθενείς (χθες 43), ενώ 356...
Πότε τελειώνει ο δακτύλιος

Αντιδράσεις στη “βόμβα” Καραμανλή για το ενδεχόμενο διοδίων στο κέντρο της Αθήνας

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η «βόμβα» Καραμανλή για το ενδεχόμενο καταβολής διοδίων για την είσοδο των οχημάτων στο κέντρο της Αθήνας. Ο υπουργός Υποδομών και...
Μητσοτάκης - Σίσι: Κοινή θέση για την τουρκική προκλητικότητα

Μητσοτάκης: Ελλάδα, Κύπρος και Αίγυπτος ταυτίζονται στην καταδίκη των τουρκικών προκλήσεων

«Οι θέσεις μας ταυτίζονται στην καταδίκη της προκλητικής πρακτικής και της επιθετικής ρητορικής της Τουρκίας», τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στις δηλώσεις του μετά...

Μπακογιάννη: Οι πρώτες δηλώσεις μετά την αποκάλυψη για τον καρκίνο

Στην πρώτη της ομιλία μετά τη συγκλονιστική ανακοίνωση ότι διαγνώστηκε με πολλαπλό μυέλωμα, η Ντόρα Μπακογιάννη φάνηκε αποφασισμένη να δώσει και αυτήν τη μάχη,...
Κορωνοϊός - "Καλά κρατεί": 1.784 νέα κρούσματα και 39 θάνατοι

Κορωνοϊός: 3.164 νέα κρούσματα – 347 διασωληνωμένοι – 43 νεκροί

O ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 3.164 κρούσματα. Μέσα σε μία ημέρα έχασαν τη ζωή τους 43 ασθενείς, ενώ 347 δίνουν τη δική τους μάχη διασωληνωμένοι...

Το αμερικανικό «όχι» για Λήμνο, Σκύρο, Κάρπαθο έφερε στα μέτρα της Άγκυρας την ελληνοαμερικανική...

Οι ΗΠΑ τροποποίησαν τις προβλέψεις της MDCA του 1990 και του 1996, χωρίς αποτελεσματική αντίδραση της κυβέρνησης Μητσοτάκη. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζουν τον ζωτικής σημασίας...

Ίσως τελικά τα πυρηνικά όπλα να γίνουν προστάτες της Γης

Η χρήση πυρηνικών πυραύλων εναντίον αστεροειδών μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να είναι ο ιδανικός τρόπος αντιμετώπισης τους. Οι διαστημικές υπηρεσίες με προεξέχουσα τη NASA που...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
935ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Χατζηδάκης: Δεν καταργούνται 8ωρο και Συλλογικές Συμβάσεις

Δεν καταργούνται 8ωρο και συλλογικές συμβάσεις, δήλωσε ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, αναφερόμενος στο...

Μητσοτάκης: Το οκτάωρο παραμένει κατοχυρωμένο ως έχει

Την διαβεβαίωση ότι "το οκτάωρο παραμένει κατοχυρωμένο ως έχει", έδωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης...

Ο ιστοχώρος χρησιμοποιεί cookies για τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοχώρου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.Αποδοχή