Τετάρτη, 19 Νοεμβρίου, 2025
19.1 C
Athens

Τι έτρωγαν οι Αρχαίοι Έλληνες

Πολλές φορές δεν έχουμε αναρωτηθεί πώς τρέφονταν οι άνθρωποι στην Αρχαία Ελλάδα; Κι αυτό εν μέρει για να συγκρίνουμε με όσα τρώμε στην σημερινή εποχή, αλλά και να τους ακολουθήσουμε στον τρόπο διατροφής τους.

Φυσικά θα εκπλαγείτε όταν διαβάσετε ποια τροφή έτρωγαν καθημερινά (που σήμερα θεωρείται απαγορευμένη) και ποιο γεύμα της ημέρας θεωρούσαν το πιο σημαντικό.

Οι συνήθειες των αρχαίων Ελλήνων δεν βασίζονταν στην ταχύτητα και την εξοικονόμηση χρόνου όπως του σύγχρονου ανθρώπου, αλλά προέκυπταν από μια βαθιά και λεπτομερή μελέτη των αναγκών του σώματος και του πνεύματος. Η διατροφή τους, που αποτελούσε ένα σημαντικό κομμάτι της φιλοσοφικής τους θεώρησης, υπάκουε σε κανόνες που συνδύαζαν την απόλαυση με την ευεξία. Eίναι πολύ ενδιαφέρον λοιπόν να γνωρίσουμε πώς φρόντιζαν εκείνοι μια από τις πιο βασικές ανάγκες τους, ακόμα κι αν σήμερα  είναι δύσκολο να ακολουθήσουμε κατά γράμμα το διατροφικό τους πρόγραμμα.

Σε αντίθεση  με αυτό που πολλοί διατροφολόγοι υποστηρίζουν σχετικά με τα οφέλη ενός πλουσιοπάροχου πρωινού, οι αρχαίοι Έλληνες και δη οι Αθηναίοι, έτρωγαν  ξεκινώντας τη μέρα τους ένα πολύ λιτό γεύμα που περιελάμβανε το «ακράτισμα», δηλαδή λίγο κριθαρένιο ψωμί, βουτηγμένο σε ανέρωτο κρασί (ο άκρατος οίνος). Μερικές φορές πρόσθεταν ελιές και σύκα. Πιο συχνά όμως το πρωινό  τους περιοριζόταν στον «κυκεώνα», ένα ρόφημα από βρασμένο κριθάρι, αρωματισμένο με μέντα ή θυμάρι, που πίστευαν ότι έχει θεραπευτικές ιδιότητες. Ακόμα μια αντίθεση των αρχαίων με τους σύγχρονους Έλληνες είναι το δείπνο.

Σήμερα ο περισσότεροι γιατροί συμβουλεύουν το βραδινό μας γεύμα να είναι ελαφρύ και να το καταναλώνουμε πριν από τις 20:00. Κι όμως για τους αρχαίους το δείπνο ήταν το βασικό γεύμα της ημέρας και το έτρωγαν μόνο μετά τη δύση του ηλίου!  Μάλιστα αυτό το γεύμα ήταν πολύ πλούσιο και συνοδευόταν και από επιδόρπια, τα λεγόμενα τραγήματα, που μπορεί να ήταν φρούτα φρέσκα ή ξηρά,  κυρίως σύκα, καρύδια, σταφύλια ή γλυκά με μέλι. Το μεσημέρι  συνήθιζαν να τρώνε ψάρια, όσπρια, ή πρόχειρα φαγητά όπως ψωμί, τυρί, ελιές, αυγά, ξηρούς καρπούς και φρούτα.

 Επίσης μια τροφή που ποτέ δεν έλειπε από το τραπέζι τους ήταν το κρέας. Φυσικά οι πρώτες ύλες εκείνη την εποχή ήταν πολύ πιο  «καθαρές», καθώς τα ζώα στρέφονταν μόνο από τη φύση, ενώ οι καρποί της γης ήταν ανόθευτοι , χωρίς χημικά ή φυτοφάρμακα. Οπότε η κατανάλωση κρέατος, ακόμα και σε καθημερινή βάση, δεν ήταν καθόλου επιβαρυντική για τον οργανισμό. Οι αρχαίοι έδειχναν ιδιαίτερη προτίμηση στο χοιρινό και στο μοσχάρι, ενώ σπανιότερα έτρωγαν κατσίκι και αρνί. Επίσης αγαπούσαν πολύ και το κυνήγι , κυρίως τις τσίχλες,  τα ορτύκια και τα ελάφια. Μάλιστα, για να είναι μαλακά τα κρέατα έκαναν ότι και εμείς σήμερα, δηλαδή τα μαρίναραν, κυρίως με χορταρικά.
Αποτέλεσμα εικόνας για συμπόσιο αρχαία ελλάδα
Άλλη μια αδυναμία τους ήταν τα θαλασσινά και τα όστρακα, ενώ από τα ψάρια προτιμούσαν τις τσιπούρες, τα μπαρμπούνια, τις σαρδέλες και φημισμένα χέλια της Κωπαΐδας, καθώς και τα παστά ψάρια από τον Ελλήσποντο και τον Εύξεινο Πόντο, που δεν έλειπαν σχεδόν ποτέ από το τραπέζι τους , αν και ήταν πανάκριβος μεζές,  αφού το καθένα απ’ αυτά στοίχιζε όσο  περίπου ένα γουρουνόπουλο. Οι τσιπούρες και τα μπαρμπούνια  θεωρούνταν κατεξοχήν φαγητό πλουσίων, ενώ οι σαρδέλες ήταν το συνηθισμένο πιάτο των φτωχότερων. Η τιμή της σαρδέλας μάλιστα λειτουργούσε ως βαρόμετρο για την αγορά τροφίμων στην Αθήνα.
Στο μενού τους θέση είχαν και τα όσπρια, όπως τα φασόλια, οι φακές, τα ρεβίθια (ψημένα), τα μπιζέλια και τα κουκιά σε πουρέ (έτνος).  Ένα από τα εδέσματα που φαίνεται πως αγαπούσαν πολύ σύμφωνα με τις πηγές ήταν και τα σαλιγκάρια- μάλιστα  οι Κρητικοί έτρωγαν από την εποχή του Μίνωα. Ιδιαίτερη ζήτηση είχαν και τα λαχανικά, τα οποία οι Αθηναίοι καλλιεργούσαν στους κήπους τους, με προτίμηση στους βολβούς, στα μαρούλια, στον αρακά, στις αγκινάρες, στα βλίτα, στο σέλινο, στον άνηθο και το δυόσμο.  Από τα πιο αγαπημένα προϊόντα των αρχαίων πάντως  ήταν τα αγγούρια και τα σύκα. Άλλα χορταρικά, όπως τα μανιτάρια, το μάραθο, τα σπαράγγια, ακόμα και τις τρυφερές τσουκνίδες, τα αναζητούσαν στις ακροποταμιές και στα χωράφια.
Είναι σημαντικό ότι οι αρχαίοι έτρωγαν μόνο με συντροφιά, και δη το δείπνο τους, καθώς ήταν το φαγητό ένας τρόπος κοινωνικοποίησης που συνδέονταν στενά με την γαστρονομική φιλοσοφία της εποχής.
Εστιατόρια δεν υπήρχαν με τη σημερινή έννοια. Το εστιατόριο στην αρχαία Ελλάδα ήταν ένα δωμάτιο δίπλα στους βωμούς, όπου έτρωγαν  όσοι είχαν τελέσει κάποια θυσία.
Κάθε γεύμα φυσικά το συνόδευαν με κρασί -εκείνη την εποχή δεν υπήρχαν  άλλου  είδους αλκοολούχα ποτά- και φυσικά το ελαιόλαδο δεν έλειπε ποτέ από το τραπέζι, ειδικά των αρχαίων Αθηναίων που το θεωρούσαν δώρο της θεάς Αθηνάς στην πόλη τους.

Τηγάνι, όπως μπορείτε να φανταστείτε, δεν χρησιμοποιούσαν, οπότε τα περισσότερα φαγητά γίνονταν  ψητά στο φούρνο και  στη σούβλα, ή  βραστά με διάφορα λαχανικό και καρυκεύματα. Από τα καρυκεύματα και τα μπαχαρικά χρησιμοποιούσαν, άνηθο, βασιλικό, δυόσμο, θυμάρι, κάρδαμο, κόλιανδρο, κάππαρη, κουκουνάρι, αλλά και τα εισαγόμενα από πόλεις με τις οποίες είχαν  εμπορικές συναλλαγές, όπως  το πιπέρι.

Πάντως είχαν μεγάλη αγάπη στο ψωμί, έφτιαχναν μάλιστα αρκετά είδη, μέχρι και λαγάνες, με τα οποία συνόδευαν απαραίτητα κάθε γεύμα τους. Υπήρχαν σιμιγδαλένιοι άρτοι, ψωμί από χοντράλευρο,  ψωμί από διάφορα γεννήματα, από ένα είδος σίκαλης της Αιγύπτου και «ψωμί από κεχρί». Στο κάθε είδος έδιναν μια διαφορετική ονομασία, ανάλογα με τον τρόπο ψησίματος.

Τα γλυκά παρασκευάζονταν όλα από αλεύρι, φρούτα ξερά ή φρέσκα και μέλι,  καθώς εκείνη την εποχή δεν υπήρχε ζάχαρη ούτε κακάο, οπότε ήταν πολύ  ελαφριά και  δεν είχαν τρομερές θερμίδες.

Σε κάθε περίπτωση οι αρχαίοι ήταν λιτοδίαιτοι, κατανάλωναν μεν μια μεγάλη ποικιλία τροφών, αλλά σε πολύ μικρές ποσότητες.  Ο στόχος του φαγητού ήταν να τέρψει τον ουρανίσκο κι όχι να χορτάσει το στομάχι. Ακόμα πιο σκληροπυρηνικοί ήταν οι Σπαρτιάτες που  και στη διατροφή τους ακολουθούσαν την λακωνική λιτότητα: το καθημερινό τους γεύμα περιλάμβανε μια κούπα από «μέλανα ζωμό» κι ένα κομμάτι ψωμί, ενώ σε ιδιαίτερες περιστάσεις και γιορτές έτρωγαν βραστό χοιρινό, λίγο κρασί και καμιά πίτα.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Πως μια γυναίκα έχασε 12 κιλά σε 3 μήνες με αντιφλεγμονώδη διατροφή

Η αντιφλεγμονώδης διατροφή έχει αναδειχθεί τα τελευταία χρόνια ως ένα από τα πιο αποτελεσματικά και φυσικά εργαλεία για την απώλεια βάρους και βελτίωση της...

Υγιείς πνεύμονες: Αυτές είναι οι τροφές που θα σας βοηθήσουν

Οι πνεύμονες είναι από τα πιο πολύτιμα όργανα του σώματός μας, καθώς φροντίζουν κάθε στιγμή να μας δίνουν το οξυγόνο που χρειάζεται ο οργανισμός...

Mειώστε τη χοληστερόλη με αυτη την τροφή αντί για κρέας

Στην αγορά κυκλοφορούν υποκατάστατα κρέατος τα οποία όμως είναι πλούσια σε νάτριο και αυτό δεν τα καθιστά ιδανική επιλογή. Ποια είναι η καλύτερη λύση...
καρπούζι, σπόροι, θεραπείες,

ΟΙ ΣΠΟΡΟΙ ΤΟΥ ΚΑΡΠΟΥΖΙΟΥ και τα οφέλη που μας προσφέρουν σε θεραπείες ασθενειών

Οι σπόροι του καρπουζιού μπορούν να βοηθήσουν στη θεραπεία διαφόρων ασθενειών. Είναι πλούσια με βιταμίνη C, παντοθενικό οξύ, χαλκό, βιοτίνη, κάλιο, βιταμίνη Α (καροτενοειδή), βιταμίνη...

Τέσσερις τροφές που απαγορεύεται να μπαίνουν στο ψυγείο

Δείτε τέσσερις τροφές που πολλοί άνθρωποι βάζουν στο ψυγείο και χάνουν όχι μόνο την φυσική τους γεύση και φρεσκάδα, αλλά μπορεί να γίνουν και...

Η διατροφή συνδέεται με το προσδόκιμο ζωής

Η διάρκεια της ζωής μας φαίνεται πως επηρεάζεται από ένα σύνολο παραγόντων. Κυρίαρχο ρόλο ως προς το προσδόκιμο του βίου ενός ατόμου με υγεία...

Κερδίστε χρόνια ζωής αποφεύγοντας την μεγάλη κατανάλωση κρέατος

Η ανάλυση από έξι μεγάλες μελέτες σε περισσότερους από 1,5 εκατομμύρια κατοίκους στις ΗΠΑ, την Ευρώπη, τη Δυτική Αυστραλία και την Ασία (συμπεριλαμβανομένης της...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Mειώστε τη χοληστερόλη με αυτη την τροφή αντί για κρέας

Στην αγορά κυκλοφορούν υποκατάστατα κρέατος τα οποία όμως είναι πλούσια σε νάτριο και αυτό...

Οι αρχαίοι Έλληνες και η μπύρα

Η μπύρα δεν ήταν άγνωστη στην προϊστορική Ελλάδα, σύμφωνα με νέα έρευνα του Τμήματος...

ΔΕΙΤΕ τι σχέση έχουμε εμείς με τους αρχαίους

Πέρασαν 3.000 χρόνια το λιγότερο και ακόμα ομιλείται η ίδια γλώσσα χωρίς να το...

Έλαιο δαμάσκηνου: Τα απίστευτα οφέλη που σου προσφέρει και σίγουρα δεν το γνώριζες!

Τα δαμάσκηνα είναι ένα πολύ παρεξηγημένο φρούτο, που πολλοί από εμάς δεν έχουν σε...