Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
16.8 C
Athens

Τι φοβούνται κυβερνήσεις και υπηρεσίες και ζητούν την απαγόρευση του TikTok;

Με πάνω από ένα δισεκατομμύριο ενεργούς χρήστες σε διεθνές επίπεδο, το TikTok καταλαμβάνει την έκτη θέση μεταξύ των πλέον χρησιμοποιούμενων ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης, κατά την πιο πρόσφατη έκθεση We Are Social για την εξέλιξη των ψηφιακών υπηρεσιών, που δημοσιοποιήθηκε τον Ιανουάριο.

Πολλές κυβερνήσεις έχουν εκφράσει την ανησυχία πως το Πεκίνο ενδέχεται να αποκτήσει πρόσβαση στα δεδομένα εκατομμυρίων χρηστών σε ολόκληρο τον κόσμο.

Τόσο το FBI όσο και η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών (FCC) έχουν προειδοποιήσει πως η ByteDance ενδέχεται να μοιράζεται δεδομένα χρηστών του TikTok. Συγκεκριμένα, υπάρχει η ανησυχία πως η εταιρεία στέλνει μαζικά προσωπικά δεδομένα χρηστών στο Πεκίνο, κατά παράβαση των αυστηρών ευρωπαϊκών κανόνων προστασίας της ιδιωτικής ζωής.

Ποιοι πιέζουν για περιορισμούς στη χρήση του;

Το 2020 ο τότε πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, επικαλούμενος λόγους εθνικής ασφάλειας, απείλησε να απαγορεύσει το μέσο στις ΗΠΑ, αν δεν εξαγοραζόταν από αμερικανικό όμιλο (όπως η Microsoft ή η Oracle). Η κινεζική εταιρεία προσέφυγε στην αμερικανική δικαιοσύνη που μπλόκαρε τις προσπάθειες Τραμπ, με τον διάδοχό του, Τζο Μπάιντεν να ανακαλεί τελικά την εντολή του, διατάσσοντας παρόλα αυτά ενδελεχή έρευνα.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, το Κογκρέσο είχε ψηφίσει υπέρ της απαγόρευσης της εφαρμογής σε κρατικές συσκευές, δίνοντας στη διοίκηση Μπάιντεν διορία 60 ημερών να εκδώσει τις σχετικές εγκυκλίους. Αλλά και πριν την ομοσπονδιακή απαγόρευση, είχαν προηγηθεί άλλες σε πολιτειακό επίπεδο.

Χθες, η Οττάβα ανακοίνωσε ότι αποκλείει την κινεζική εφαρμογή TikTok από όλες τις υπηρεσιακές συσκευές της καναδικής κυβέρνησης, με το αιτιολογικό ότι αυτή εγκυμονεί κινδύνους για το απόρρητο των επικοινωνιών και την εθνική ασφάλεια.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναμένεται να ζητήσει από το προσωπικό του να διαγράψει την κινέζικη εφαρμογή TikTok από τις επαγγελματικές τηλεφωνικές του συσκευές για λόγους ασφαλείας, δήλωσε σήμερα στο Reuters αξιωματούχος της ΕΕ. Πρόκειται για το τελευταίο θεσμικό όργανο της Ε.Ε. που θα ακολουθήσει τη συγκεκριμένη οδηγία, μετά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο της Ε.Ε.

Τι απαντά το TikTok

Τον Νοέμβριο, η TikTok αναγνώρισε πως ορισμένοι εργαζόμενοί της στην Κίνα μπορεί να έχουν πρόσβαση στα δεδομένα ευρωπαίων χρηστών και τον Δεκέμβριο ότι υπάλληλοί της είχαν χρησιμοποιήσει δεδομένα για να εντοπίσουν δημοσιογράφους.

Όμως η εταιρεία που διαχειρίζεται την πλατφόρμα αρνείται κατηγορηματικά πως υπάρχει οποιαδήποτε πρόσβαση και οποιοσδήποτε έλεγχος από πλευράς της κυβέρνησης της Κίνας στα δεδομένα αυτά.

«Η απαγόρευση του TikTok σε ομοσπονδιακές συσκευές των ΗΠΑ πέρασε τον Δεκέμβριο χωρίς καμία διαβούλευση και δυστυχώς αυτή η προσέγγιση λειτούργησε ως πρότυπο για άλλες κυβερνήσεις. Αυτές οι απαγορεύσεις είναι κάτι περισσότερο από πολιτικό θέατρο» σημείωσε η Μπρουκ Όμπερβετερ μετά την τελευταία αυτή εξέλιξη.

Η διοίκηση του TikTok καταγγέλλει ακόμη πως δεν της έχει δοθεί η ευκαιρία να απαντήσει στις αιτιάσεις αυτές, κατηγορώντας τις κυβερνήσεις πως αποκόπτουν τους πολίτες τους από ένα τόσο δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

Πηγή: Reuters/Associated Press

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

ΕΕ: Tο Κοινοβούλιο ενέκρινε νέο κανονισμό για την Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) – Τι κατοχυρώνει

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τον κανονισμό περί τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) που κατοχυρώνει την ασφάλεια των χρηστών και την τήρηση των θεμελιωδών δικαιωμάτων, ενισχύοντας παράλληλα την καινοτομία. Οι ευρωβουλευτές ενέκριναν το κείμενο, στο οποίο...
Τι πρέπει να προσέχουν τα παιδιά στο διαδίκτυο

Έτσι κλέβουν τους κωδικούς από τις κάρτες SIM – Μεγάλη προσοχή

Διαστάσεις παίρνει η νέα μορφή απάτης που ονομάζεται «SIM Swapping», με την οποία οι δράστες αποκτούν πρόσβαση στους κωδικούς κάρτες SIM των συνδρομητών κινητής...
Facebook Pages: Αλλάζουν όλα - Τα Likes θα ανήκουν στο παρελθόν

Meta: Επανέρχονται Facebook και Instagram μετά το παγκόσμιο μπλακάουτ

Σε κανονική λειτουργία επανέρχονται το απόγευμα της Τρίτης οι υπηρεσίες της Meta Platforms έπειτα από πρόβλημα αδιευκρίνιστης φύσης που κλείδωσε τους χρήστες έξω από...

Social media: Τι είναι το φαινόμενο “popcorn brain” που ανησυχεί τους επιστήμονες;

Aν αισθάνεστε καταβεβλημένοι από τον ασταμάτητο ρυθμό των social media και δυσκολεύεστε να συγκεντρωθείτε σε μια μόνο εργασία ή σκέψη, μπορεί να έχετε «popcorn brain». Το φαινόμενο...

Προσοχή: Διαγράψτε άμεσα αυτές τις 13 εφαρμογές από το κινητό σας – Σας κλέβουν

Διαγράψτε άμεσα αυτές τις 13 εφαρμογές από το κινητό σας, σας κλέβουν με την ομάδα της McAfee να εντοπίζει αυτές τις εφαρμογές οι οποίες...

Η Τεχνητή Νοημοσύνη στην Ελλάδα του 2030 – Τα τέσσερα σενάρια

Συμβολή στο ΑΕΠ της χώρας κατά περίπου 180 δισ. ευρώ σε μια περίοδο 15ετίας, εκτιμάται ότι μπορεί να έχει η εφαρμογή της Τεχνητής Νοημοσύνης...

Facebook: Αναστάτωση με το PIN που ζητάει το Messenger

ο Facebook ζητά από τους χρήστες να εισάγουν PIN για να εμφανιστούν και να φορτωθούν οι συνομιλίες τους καθώς για λόγους ασφαλείας, το ιστορικό συνομιλιών δεν...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Τεστ προσωπικότητας: Ποιος είναι ο μεγαλύτερος φόβος σας;

Σε αυτό το τεστ προσωπικότητας θα ανακαλύψετε ποιοι είναι οι μεγαλύτεροι φόβοι σας. Είτε πρόκειται...

ΗΠΑ: Προς απαγόρευση το Tik Tok – Πέρασε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων

Το πρώτο βήμα για την απαγόρευση του Tik Tok στις ΗΠΑ έγινε την Τετάρτη...

Κακοκαιρία: Πού παραμένει σε ισχύ το απαγορευτικό απόπλου

Σε ισχύ παραμένει το απαγορευτικό απόπλου σε ορισμένα λιμάνια της χώρας, λόγω των ισχυρών...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 23 Ιουνίου “έφυγε” ο Μανόλης Αναγνωστάκης – Η αγάπη είναι ο φόβος…

Ο Μανόλης Αναγνωστάκης (Θεσσαλονίκη, 9 Μαρτίου 1925 – Αθήνα, 23 Ιουνίου 2005) ήταν Έλληνας...