Τι φταίει για τη μειωμένη διάθεση στο σεξ

253
Σεξουαλικές φαντασιώσεις: Οι δικές σας είναι φυσιολογικές;

Οι αιτίες που μπορούν να οδηγήσουν σε λήθαργο τη σεξουαλική σας ζωή είναι πολλές. Στις περισσότερες περιπτώσεις ωστόσο το πρόβλημα είναι παροδικό.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η κούραση λόγω των πολλαπλών επαγγελματικών και οικογενειακών υποχρεώσεων,είναι από τους συχνότερους λόγους μείωσης της σεξουαλικής επιθυμίας σε γυναίκες και σε άνδρες.

Στις γυναίκες οι ορμονικές αλλαγές που επέρχονται λόγω της εμμηνόπαυσης, μπορούν να προκαλέσουν πολλές διαταραχές της σεξουαλικής τους ζωής.

Στην περιεμμηνόπαυση, την περίοδο πριν από την εμμηνόπαυση οι γυναίκες αρχίζουν να έχουν συμπτώματα όπως οι εξάψεις, ξηρότητα του κόλπου, αϋπνίες, ευαισθησία στους μαστούς και νυκτερινούς ιδρώτες.

Στη φάση αυτή της ζωής της γυναίκας, η παραγωγή οιστρογόνων σταδιακά μειώνεται. Η απουσία οιστρογόνων στον οργανισμό της γυναίκας προκαλεί πολύ σημαντικές φυσιολογικές αλλαγές.

Η κολπική ξηρότητα λόγω μείωσης των οιστρογόνων, προκαλεί ατροφία του κόλπου με λέπτυνση και απώλεια της ελαστικότητας του. Η σεξουαλική επαφή μπορεί να γίνει επώδυνη και δυσάρεστη.

Η κατάσταση αυτή σε συνδυασμό με τα ψυχολογικά προβλήματα που προκαλεί η εμμηνόπαυση στις γυναίκες όπως η κατάθλιψη, οι απότομες αλλαγές της ψυχολογικής διάθεσης, οι πονοκέφαλοι, οι αδυναμίες συγκέντρωσης και η κούραση συμβάλλουν στην απώλεια της επιθυμίας για σεξ.

Ένας άλλος σημαντικός λόγος που συμβάλλει στην αρνητική ψυχολογική κατάσταση που μειώνει το ενδιαφέρον για σεξ, είναι η αλλαγή της σωματικής εικόνας που επέρχεται λόγω αύξησης της ηλικίας.

Στις γυναίκες, το αίσθημα ότι το σώμα τους έχει κακή εμφάνιση λόγω ηλικίας, είναι συχνότερο και πιο έντονο παρά στους άνδρες.
Και αυτό παρά το γεγονός ότι οι άνδρες έχουν μεγαλύτερες αλλαγές στο σώμα τους λόγω ηλικίας και είναι συνήθως περισσότερο υπέρβαροι.

Διαβάστε επίσης:  ΑΝΕΚΔΟΤΟ: Πως δημιουργήθηκε ο άνθρωπος - οι δύο εκδοχές

Στους άνδρες η αλλαγή της σωματικής εικόνας συνοδεύεται όχι μόνο από την πρόσληψη περιττών κιλών αλλά και από την απώλεια των μαλλιών τους.

Το αρνητικό αίσθημα που μπορούν να έχουν οι άντρες για την σωματική τους εικόνα μπορεί να συμβάλει στη μείωση του ενδιαφέροντος τους για σεξ.

Εκτός από τις βασικές αρχές της σωματικής άσκησης και της υγιεινής διατροφής, είναι απαραίτητο άνδρες και γυναίκες να δεχθούν ψυχολογικά τις αλλαγές του σώματος τους. Πρέπει να αποδεχθούν τον εαυτό τους όπως εξελίσσεται διότι αυτό είναι μέρος της φυσιολογικής ωρίμανσης.

Οι δυνατότητες της στύσης στους άνδρες, μειώνονται λόγω ηλικίας.

Προβλήματα στο αγγειακό σύστημα που σχετίζονται με τη ροή αίματος στο πέος και τους μηχανισμούς της στύσης, επηρεάζουν αρνητικά την ποιότητα και διάρκεια της στύσης.

Μαζί με τα καθαρά οργανικά προβλήματα μπορούν να υπάρχουν στους άνδρες και ψυχολογικές αιτίες όπως ανησυχίες, μελαγχολία και κατάθλιψη που συμβάλλουν στην απώλεια της σεξουαλικής ορμής τους.

Επιπλέον, η λήψη φαρμάκων σε άνδρες και γυναίκες, πιθανόν να δημιουργεί παρενέργειες στη σεξουαλική τους δραστηριότητα.

Η μείωση των επιπέδων της τεστοστερόνης, σχετίζεται με την απώλεια της σεξουαλικής ορμής των ανδρών. Ορισμένοι ειδικοί συστήνουν και στους άνδρες θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης.