Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
20.5 C
Athens

Τι λένε οι Δικηγορικοί σύλλογοι για τη Novartis

Με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από τα θέματα της Δικαιοσύνης με αιχμή του δόρατος την υπόθεση της Novartis, τοποθετήθηκε σήμερα και η Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος.

Όπως αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή της: “Ο ψόγος και οι δημόσιες υποδείξεις προς την Δικαιοσύνη, ιδίως όταν προέρχονται από πολιτικούς και πολιτειακούς παράγοντες της εκτελεστικής ή νομοθετικής εξουσίας, συνιστούν σαφή, αξιόμεμπτη παρέμβαση στο έργο της, που απάδει στη συνταγματική αρχή της διάκρισης των εξουσιών και υπονομεύει το κύρος της”.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος έχει ως εξής:

Οι πρόσφατες εξελίξεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας επιβεβαιώνουν τις ενστάσεις που έχει δημόσια διατυπώσει το δικηγορικό σώμα σχετικά με τον θεσμό των «μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος» που θεσπίστηκε με πρωτοβουλία προηγούμενων Κυβερνήσεων και τώρα χρησιμοποιείται ευρέως σε υποθέσεις μείζονος σημασίας, με -εξ αντικείμενου- πολιτικές προεκτάσεις. Η αποδεικτική αξιοποίηση των καταθέσεων των μαρτύρων αυτών, χωρίς τη δυνατότητα ελέγχου της αξιοπιστίας τους, υπονομεύει τις αρχές του νομικού μας πολιτισμού και της ευρωπαϊκής δικαιοταξίας, με προεξάρχουσα εκείνη της δίκαιης δίκης.

Επισημαίνεται περαιτέρω μετ’ επιτάσεως ότι η δικονομική τάξη προσβάλλεται για πολλοστή φορά βάναυσα από την παραβίαση της μυστικότητας της ποινικής προδικασίας. Οι συστηματικές παραβιάσεις που παρατηρούνται διαχρονικά καταδεικνύουν ότι δεν αρκεί πλέον η φραστική καταδίκη, αλλά προσαπαιτείται η πρόβλεψη και η κυρίως η επιβολή κυρώσεων στους υπαιτίους.

Έξωθεν παρεμβάσεις σε εκκρεμείς υποθέσεις δεν συγχωρούνται. Για τον λόγο αυτό, το δικηγορικό σώμα, τηρώντας πάγια στάση, απέχει από οποιονδήποτε σχολιασμό θεμάτων ουσίας, θέση εξάλλου που ασπάζεται και ο Υπουργός Δικαιοσύνης, όπως προκύπτει από τη χθεσινή του ανακοίνωση. Η Δικαιοσύνη πρέπει να αφήνεται να κάνει απερίσπαστη το έργο της, υποκείμενη ασφαλώς σε κριτική, με βάση όμως νομικά κριτήρια και όχι πολιτικές σκοπιμότητες.

Ο ψόγος και οι δημόσιες υποδείξεις προς την Δικαιοσύνη, ιδίως όταν προέρχονται από πολιτικούς και πολιτειακούς παράγοντες της εκτελεστικής ή νομοθετικής εξουσίας, συνιστούν σαφή, αξιόμεμπτη παρέμβαση στο έργο της, που απάδει στη συνταγματική αρχή της διάκρισης των εξουσιών και υπονομεύει το κύρος της. Συνιστά, λοιπόν, πρωτίστως δικαιοκρατική αναγκαιότητα όσοι μετέχουν της εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας να στηρίξουν την ανεξάρτητη απονομή της Δικαιοσύνης και να αποφεύγουν οποιεσδήποτε επεμβάσεις στο έργο της.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Μέσω gov.gr η υποβολή αναφοράς ή καταγγελίας για μέτρα πυροπροστασίας 

Τη δυνατότητα να υποβάλλουν ηλεκτρονικά μέσω του gov.gr αναφορά ή καταγγελία για μέτρα πυροπροστασίας επιχειρήσεων και εγκαταστάσεων έχουν από σήμερα οι πολίτες, ύστερα από...

Η φωτογραφία της ημέρας

Θρύλος και πάσης Ευρώπης! 19 Απριλίου 2024

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα;

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 σήμερα και σύμφωνα με το εορτολόγιο γιορτάζουν όσοι φέρουν το όνομα: Φιλίππα, Φιλιππία, Φιλιώ.

Τροχαίο στη Σταδίου: Σε σοβαρή κατάσταση νοσηλεύεται ο οδηγός μηχανής που συγκρούστηκε με αυτοκίνητο

Σε σοβαρή κατάσταση νοσηλεύεται στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» ο οδηγός της μοτοσικλέτας που τραυματίστηκε σε τροχαίο ατύχημα που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής (19/04) στο...

Μεσσηνία: Συνελήφθη επ΄αυτοφώρω 57χρονος για γενετήσιες πράξεις

Δικογραφία για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας σχηματίστηκε σε βάρος ενός 57χρονου, ο οποίος κατέβασε το παντελόνι του και προέβη σε γενετήσιες πράξεις μπροστά σε ανήλικες...

Καιρός: Προ των πυλών ο πολικός αεροχείμαρρος – «Βουτιά» της θερμοκρασίας με βροχές και...

Ραγδαία αλλαγή θα παρουσιάσει ο καιρός από σήμερα (19/04) με ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών και τοπικές χαλαζοπτώσεις,...

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις την Κυριακή στην Αθήνα λόγω διεξαγωγής της 41ης Μαραθώνιας Πορείας Ειρήνης

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα εφαρμοστούν την Κυριακή στην Αθήνα λόγω διεξαγωγής της 41ης Μαραθώνιας Πορείας Ειρήνης. Συγκεκριμένα από τις 8:00 εως τις 18:30 θα πραγματοποιηθούν σταδιακές...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Κοντονής για Novartis: Υπήρξε προσπάθεια εμπλοκής πολιτικών προσώπων που δεν ήταν αρεστά στον ΣΥΡΙΖΑ

Για την υπόθεση Novartis μετά και το «mea culpa» του Αλέξη Τσίπρα σχετικά με...

Novartis: Κλείνει η υπόθεση και για τα μη πολιτικά πρόσωπα

Μετά από πολυετείς έρευνες της δικαιοσύνης έκλεισε με βούλευμα του δικαστικού συμβουλίου η βασική...

H σκοτεινή πλευρά του «Σαράφη» στην υπόθεση Novartis

Ένα από τα πιο εμβληματικά κτήρια της Αθήνας, το «Μέγαρον Παλλάδος» στην Πανεπιστημίου, είναι...

ΥΠΕΞ: Εξηγήσεις για το έγγραφο του FBI και τις καταγγελίες για παραποίηση της μετάφρασης

Νέες εξηγήσεις για τις καταγγελίες ότι παραποιήθηκε η μετάφραση εγγράφου του FBI για την...