Τι να περιμένουμε από την συνάντηση Τσίπρα – Μητσοτάκη

55
Τσίπρας, Μητσοτάκης, εκλογικός νόμος,

Ιδιαίτερη σημασία σε ότι αφορά τον νέο εκλογικό νόμο, αν και τυπική, έχει η σημερινή συνάντηση στις 6 το απόγευμα μεταξύ του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκου Μητσοτάκη. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πάει στη συνάντηση με δεδομένο ότι ο εκλογικός νόμος δεν λύνει τα προβλήματα των πολιτών, αντίθετα αν υπάρξει αναλογικότερος που δεν θα δίνει ισχυρές κυβερνήσεις μπορεί να τα πολλαπλασιάσει.

Και τη χαρακτηρίζουμε «τυπική» γιατί ο μεν κ. Τσίπρας «καίγεται» για να περάσει έναν άλλον εκλογικό νόμο τον οποίο θα χαρακτηρίζει «απλή αναλογική» αλλά θα δίνει τη δυνατότητα υπό προϋποθέσεις, ακόμα και στο δεύτερο κόμμα να σχηματίσει κυβέρνηση, ενώ ταυτόχρονα θέλει να ικανοποιήσει μέρος της εσωκομματικής του αντιπολίτευσης που θεωρεί ότι έχει κάνει «δεξιά στροφή».

Στόχος του κ. Τσίπρα αλλάζοντας τον εκλογικό νόμο είναι να εμποδίσει τη διακυβέρνηση της χώρας από τη ΝΔ, αλλά και στην περίπτωση που συμβεί να δημιουργήσει τις συνθήκες «δεξιάς παρένθεσης».

Από την άλλη ο κ. Μητσοτάκης δεν πρόκειται να μπει σε συζήτηση για τον εκλογικό νόμο αλλά αντίθετα θα θέσει μετ’ επιτάσεως ζήτημα συναίνεσης για την αναθεώρηση του Συντάγματος, στη λογική, ότι ανεξαρτήτως των θέσεων κάθε κόμματος να υπάρξει μια συμφωνία μεταξύ τους για τις διατάξεις που πρέπει να αναθεωρηθούν. Να ψηφισθούν με αυξημένη πλειοψηφία από την παρούσα Βουλή και η επόμενη που θα προκύψει από τις προσεχείς εκλογές να λάβει με φρέσκια λαϊκή εντολή, όπως επιτάσσει το ίδιο το Σύνταγμα, την απόφαση για το περιεχόμενο της αναθεώρησης.

Είναι προφανές ότι ο κ. Τσίπρας δεν θα συμφωνήσει σε κάτι τέτοιο παρότι και η προσπάθεια αλλαγής του εκλογικού νόμου και η άρνηση σε ευρεία συναίνεση για την αναθεώρηση δείχνουν ηττοπάθεια από την πλευρά του.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μητσοτάκης σε ανύποπτο χρόνο τον Ιανουάριο ο ίδιος είχε θέσει το θέμα της ανάγκης για αναθεώρηση, αλλά και με κόκκινες γραμμές όπως την αλλαγή του άρθρου για την δημιουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Την ίδια ώρα συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη σημειώνουν πως δεν θα μείνει μονάχα στην ουσία των θεσμικών πρωτοβουλιών της κυβέρνησης, αλλά θα επιχειρήσει να ανοίξει την ατζέντα στα μείζονα προβλήματα της ανεργίας, της ανάπτυξης αλλά και της εκ προοιμίου, όπως προεξοφλούν στη Συγγρού, αποτυχίας της συμφωνίας με τους εταίρους που σύναψε το Μαξίμου. Με τον τρόπο αυτό στη Συγγρού σημειώνουν σκωπτικά πως “ο κ. Μητσοτάκης προσέρχεται στο Μαξίμου με τις θέσεις των «53+», καθώς η ίδια η εσωκομματική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ έχει χαρακτηρίσει τις θεσμικές πρωτοβουλίες «άλλα λόγια να αγαπιόμαστε» και ζητά την ενασχόληση με τα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας και της οικονομίας.

Διαβάστε επίσης:  Παυλόπουλος: Να μείνει ανεξίτηλα χαραγμένο το εγκληματικό πραξικόπημα της 21ης Απριλίου

Ενδεικτική της προσπάθειας Μητσοτάκη να κρατήσει την ατζέντα στο μέτωπο της οικονομίας είναι η χθεσινή επίθεση που εξαπέλυσε από το βήμα του Economist, μεταξύ άλλων και κατά των θεσμών, εγκαλώντας τους γιατί συμφώνησαν «σε μια ακατανόητη αύξηση φόρων».

Επικρατούσα εκτίμηση στη ΝΔ είναι ότι λόγω της αδυναμίας των φορολογουμένων να ανταποκριθούν στα αυξημένα βάρη, θα υπάρξει στέρηση εσόδων και πρόβλημα στα δημοσιονομικά το οποίο θα φανεί μέσα στο Φθινόπωρο. Τότε ο κ. Τσίπρας θα αναγκασθεί σε νέες επώδυνες αποφάσεις που θα μεγιστοποιήσουν την ανάγκη αντιμετώπισης των προβλημάτων της καθημερινότητας. Στην περίπτωση αυτή η ΝΔ θέλει να είναι έτοιμη και με δική της προγραμματική πρόταση να προσφέρει εναλλακτική λύση στην κοινωνία.